OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na
przyszłość
• Niniejsze instrukcje obowiązują jedynie w krajach, których symbole umieszczone są na karcie katalogowej
urządzenia oraz na płycie kuchennej.
• Materiały z opakowania (plastikowe worki, części polistyrenowe itd.) stanowią potencjalne zagrożenie i należy
trzymać je poza zasięgiem dzieci.
• Sprawdzić, czy podczas transportu płyta kuchenna nie uległa uszkodzeniu i zdjąć wszelkie folie ochronne z
elementów urządzenia.
• Niniejsza płyta kuchenna (Klasa 3) została zaprojektowana wyłącznie do użytku domowego, do
gotowania żywności. Jakiekolwiek inne użycie (jak np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać za
niewłaściwe, a w konsekwencji niebezpieczne.
• Instalacja i podłączenie elektryczne powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika, a
także zgodnie z lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
• Instalacja niniejszego urządzenia jest dopuszczalna tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach,
zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami. Przed instalacją i użytkowaniem urządzenia, należy
uważnie przeczytać stosowne instrukcje.
• Ustawiony typ gazu oraz ciśnienie zasilania podane zostały na tabliczce znamionowej znajdującej się
pod spodem płyty kuchennej. Jeżeli urządzenie jest ustawione na inny rodzaj gazu niż dostępny,
należy zapoznać się z rozdziałem pt. “Ustawianie różnych rodzajów gazu”.
ZGODNOŚĆ Z LOKALNYMI PRZEPISAMI
Instalacja oraz podłączenia gazowe i elektryczne winny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika,
zgodnie z instrukcjami producenta i lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
OCHRONA ŚRODOWISKA
1.
Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do przetworzona i jest oznaczony symbolem recyklingu , który
oznacza, że materiał ten musi być dostarczony do lokalnego zakładu przetwarzania.
2.
Wyrób
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia ryzyka
wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi, które mogłoby zaistnieć w
przypadku niewłaściwej utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych do niego dokumentach oznacza, że niniejszy
produkt nie jest klasyfikowany jako odpad z gospodarstwa domowego. Należy je zdać w odpowiednim punkcie
utylizacji w celu recyklingu komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi przepisami dot. utylizacji odpadów.
Dodatkowe informacje na temat utylizacji, złomowania i recyklingu opisywanego urządzenia można uzyskać w
lokalnym urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym produkt
został zakupiony.
PL
Deklaracja zgodności
• Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana i sprzedana zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy 90/396/EWG dotyczącej gazu
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte w Dyrektywie “Niskie napiecia” 2006/95/WU (która zastepuje
Dyrektywe 73/23/EWG wraz z jej pózniejszymi modyfikacjami).
- wymogami ochrony podanymi w dyrektywie 89/336/EWG dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej
- wymogami dyrektywy 93/68/EWG
• Ta plyta kuchenna jest dopuszczona do kontaktu z produktami spozywczymi i jest zgodna z wymogami
zawartymi w Rozporzadzeniu WE nr 1935/2004.
UWAGI
:
• Nieprawidłowe użytkowanie kratek może spowodować uszkodzenie powierzchni płyty kuchennej. Nie należy
kłaść kratek spodem ku górze ani przesuwać ich po płycie.
• Jeżeli płyta kuchenna posiada powierzchnię ceramiczną, nie należy używać:
- patelni żeliwnych, rondli i garnków wykonanych z terakoty
- rozpraszaczy ciepła (np. siatek metalowych)
- dwóch palników do jednego garnka
• Przy długotrwałej pracy, konieczna może być dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wyciągu w okapie).
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, postrzegania lub umysłowych, a także osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy i
doświadczenia, chyba że osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo udzieliła odpowiedniego instruktażu z
zakresu obsługi urządzenia i nadzorowała pierwsze czynności obsługi.
• Nie pozwalać dzieciom na zbliżanie się do urządzenia podczas jego pracy, ani na zabawę elementami
sterującymi i innymi częściami urządzenia.
Uwaga
: ochronne podkładki gumowe na kratkach mogą prowadzić do zadławienia małych dzieci. Po zdjęciu
kratek, należy upewnić się, czy wszystkie nóżki są prawidłowo zamontowane.
•
Uwaga
: przegrzanie pokrywy szklanej (jeżeli występuje) może doprowadzić do jej pęknięcia. Przed jej
zamknięciem, należy sprawdzić, czy wszystkie palniki zostały wyłączone.
Po zakończeniu używania kuchenki, należy upewnić się, czy wszystkie pokrętła znajdują się w położeniu
wyłączonym “OFF” i odciąć dopływ gazu lub zamknąć zawór butli
INSTALACJA
Informacje techniczne dla instalatora
• Niniejsze urządzenie można osadzać w blatach roboczych o grubości od 20 do 40 mm.
• Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika, należy zainstalować płytę oddzielającą, której
powierzchnia jest co najmniej równa otworowi w blacie roboczym. Odległość pomiędzy ww. płytą
oddzielającą a górną powierzchnią blatu roboczego nie może przekraczać 150 mm. W żadnym
przypadku odległość pomiędzy płytą oddzielającą a dolną częścią płyty kuchennej nie może być
mniejsza od 20 mm. Jeżeli użytkownik zamierza zainstalować piekarnik pod płytą kuchenną, winno to
być urządzenie wyprodukowane przez firmę Whirlpool i wyposażone w układ chłodzenia. Producent
nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zainstalowania pod płytą kuchenną piekarnika
innej marki.
• Przed przystąpieniem do instalacji należy upewnić się, że:
- lokalne parametry dostarczanego gazu (rodzaj i ciśnienie) są zgodne z ustawionymi w płycie
kuchennej(patrz: tabliczka znamionowa oraz tabela dysz).
- zewnętrzne powierzchnie mebli lub urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej są odporne na
ciepło zgodnie z przepisami lokalnymi.
- produkty spalania są usuwane na zewnątrz za pomocą specjalnych okapów lub wentylatorów elektrycznych
montowanych na ścianach i/lub w oknach.
- zapewniona została ciągła naturalna cyrkulacja powietrza przez niezasłonięty otwór w ścianie o powierzchni
co najmniej 100 cm
2
. Wyżej wymieniony otwór w ścianie musi być:
a) wykonany jako trwały w ścianie prowadzącej na zewnątrz pomieszczenia, które ma być wentylowane;
b) wykonany w taki sposób, aby uniemożliwić jego zasłonięcie od zewnątrz i od wewnątrz (nawet przypadkowe);
c) zabezpieczony przy pomocy kratek plastikowych, siatek metalowych itp., które nie zmniejszają wyżej
wymienionej efektywnej powierzchni otworu wentylacyjnego;
d) umiejscowiony w pobliżu podłogi tak, by nie zakłócać pracy układu wyciągowego.