Whirlpool ART 306-R instrukcja

Typ
instrukcja
27
SPIS TREŚCI PL
Chłodziarka z komorą , i
samoczynnym odszranianiem komory
chłodniczej.
Zapotrzebowanie mocy urządzenia odpowiada
podanym danym wówczas, gdy chłodziarka
pracuje w otoczeniu o temperaturze w zakresie
+16°C i +32°C.
Podzespoły mini-kuchenki są zgodne z
zaleceniami VDE, dyrektywami zagranicznymi
UE, dyrektywą n. 87/308/CE odnośnie zakłóceń
radiowych oraz z obowiązującymi normami
bezpieczeństwa.
Chłodziarka została poddana kontroli
szczelności i jest zgodna z przepisami BHP,
odnośnie instalacji chłodniczych VBG 20.
Aby zainstalować okap zasysający opary...
należy przestrzegać minimalnych odległości od
palników! Minimalna odległość płyt
elektrycznych od dolnej krawędzi okapu:
650 mm. Ta minimalna odległość musi być
absolutnie przestrzegana, ze względów
bezpieczeństwa!
ZANIM ZACZNIEMY UŻYWAĆ
URZĄDZENIE
STRONA
28
INSTALOWANIE
STRONA
29
PODŁĄCZENIE MINI-KUCHENKI
STRONA
30
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE
ZALECENIA
STRONA
31
CHŁODZIARKA
UŻYWANIE CHŁODZIARKI
STRONA
32
PŁYTY ELEKTRYCZNE
UŻYWANIE PŁYT ELEKTRYCZNYCH
STRONA
34
UŻYWANIE ZEGARA MINUTOWEGO
STRONA
35
ZALECENIA
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
STRONA
36
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA
USTEREK
STRONA
37
SERWIS TECHNICZNY
STRONA
38
37050Apl.fm5 Page 27 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
28
Dokonali Państwo zakupu urządzenia
domowego które jest w stanie zaspokoić
najwyższe wymagania techniczne oraz
zapewnić komfort praktycznego użytkowania.
Produkt niniejszy wykorzystuje najnowsze
zdobycze techniki.
Urządzenie jest bardzo energooszczędne,
umożliwia więc ekologiczne użytkowanie.
Odpowiednie użytkowanie zapewni wieloletnią
pracę urządzenia.
Aby jak najlepiej wykorzystać nowe urządzenie,
zapraszamy do dokładnego zapoznania się z
instrukcją użytkowania, w której znajdziecie
Państwo opis Waszego urządzenia.
Instrukcje należy zachować do wykorzystania w
przyszłości.
Informacja:
Urządzenie nie zawiera CFC (obwód chłodniczy
jest napełniony R134a) ani HFC (w tym wypadku
jest zastosowany R600a izobutan). Dalsze
informacje są podane na tabliczce znamionowej
urządzenia.
Uwaga! Stare chłodziarki i zamrażarki były
często wyposażane w zamki zapadkowe lub
zasuwy. Jeśli urządzenie tego typu jest
oddawane na złom, należy zniszczyć zamek tak,
aby nie dopuścić do tego, żeby bawiące się
dzieci mogły zamknąć sie w środku i
spowodować poważne zagrożenia życia.
Po rozpakowaniu urządzenia, należy upewnić
się czy nie ma uszkodzeń. Ewentualne szkody
powinny być zgłoszone sprzedawcy w ciągu 24
godzin.
Przed podłączeniem do sieci elektrycznej,
postawić urządzenie pionowo przez co
najmniej dwie godziny, w celu zwiększenia
efektywności obwodu chłodniczego.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i jest
oznakowany symbolem recyklingu .
Uzdatnienie powinno być wykonane zgodnie z
przepisami lokalnymi.
Materiały z opakowania (worki plastykowe,
kawałki polistyrenu, itp.) nie powinny znaleźć się
w zasięgu dzieci, gdyż stanowią potencjalne
źródło zagrożenia.
Urządzenie
Urządzenie zostało wykonane z materiału, który
może być wykorzystany jako surowiec wtórny.
Jeśli trzeba je złomować, należy to wykonać
zgodnie z lokalnymi przepisami uzdatniania
odpadów.
Należy odciąć kabel zasilający tak, aby
urządzenie nie nadawało się do ponownego
wykorzystania. Proszę nie porzucać urządzenia,
ale oddać je do złomowania w odpowiednich
punktach zbiórki surowców wtórnych, celem
odzyskania gazów chłodniczych.
INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
Niniejsze wskazówki stanowią ważne informacje,
dla właściwego użytkowania urządzenia.
Zależnie od modelu mogą wystąpić różnice w
szczegółach.
ZANIM ZACZNIEMY UŻYWAĆ URZĄDZENIE
INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
37050Apl.fm5 Page 28 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
29
Przed zainstalowaniem należy sprawdzić czy
rury znajdujące się w tylnej części chłodziarki nie
zostały pogięte w czasie transportu. Jeśli rury
dotykają chłodziarki lub ściany to podczas pracy
urządzenia będą powstawać dokuczliwe
dźwięki.
Jeśli zajdzie taka potrzeba, należy je ostrożnie
odgiąć.
Mini-kuchenka winna zostać zainstalowana na
stałe, w pozycji pionowej. Ewentualne
nierówności w podłodze można zniwelować,
poprzez regulację nóżek (rys. 1).
Ciepłe powietrze powinno mieć zapewniony
swobodny, nie utrudniony wypływ od tylnej
strony urządzenia tak, aby zapewnić
prawidłową pracę (i zapobiec zwiększonemu
zużyciu energii elektrycznej). Otwory
wentylacyjne, znajdujące się z tyłu palników,
nie powinny być więc zatkane.
Urządzenie zostało homologowane do
instalowania wolnostojącego, przy jednej
ścianie. Jest możliwe ustawienie obok mebli,
z obu stron.
INSTALOWANIE
ABY USTAWIĆ WYSOKOŚĆ DRZWI,
NALEŻY WYKORZYSTAĆ REGULOW-
ANE, PRZEDNIE NÓŻKI.
Rys. 1
37050Apl.fm5 Page 29 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
30
Podłączenie dopływu wody oraz jej odpływu
winny być wykonane przez montera.
Mini-kuchenka winna być zasilana prądem
220-230 V/50 Hz z gniazdka z bolcem
ochronnym, zainstalowanym zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Mini-kuchenka z płytami elektrycznymi winna
być zabezpieczona bezpiecznikiem 16 A.
Istnieje możliwość podłączenia Mini-kuchenki
przez montera do sieci380-400V 2 n 50 Hz.
W takim przypadku należy zastosować
bezpiecznik 10 A.
Uwaga! W przypadku stałego podłączenia
Mini-kuchenki, monter powinien zainstalować
wyłącznik wielobiegunowy, posiadający odstęp
styków (w stanie otwartym), co najmniej 3 mm
lub wyłącznik automatyczny.
Takie urządzenie do wielobiegunowego
odłączania jest konieczne także wówczas,
gdy gniazdko sieciowe nie jest dostępne po
zainstalowaniu urządzenia.
Ważne dla urządzeń na napięcie zasilania
380-400 V (CH).
Mini-kuchenka powinna być podłączona przez
montera do sieci 380-400 V 50 Hz, z
bezpiecznikiem 10 A oraz z wyłącznikiem
wielobiegunowym, posiadającym odstęp styków
(w stanie otwartym) co najmniej 3 mm lub
wyłącznikiem automatycznym.
PODŁĄCZENIE MINI-KUCHENKI
37050Apl.fm5 Page 30 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
31
Komora chłodnicza winna być używana
wyłącznie do przechowywania świeżych
produktów żywnościowych, natomiast
komora niskich temperatur wyłącznie do
przechowywania mrożonek i zamrażania
świeżych produktów.
Należy uważać, aby nie przykrywać ani nie
zakrywać otworów wentylacyjnych chłodziarki.
W komorze zamrażalnikowej nie należy
przechowywać szklanych pojemników z
płynami, gdyż mogą eksplodować.
Kostki lodu lub sople nie powinny być
wkładane do ust zaraz po wyjęciu z komory
niskich temperatur, gdyż może to
spowodować odmrożenia.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa
zablokowania się wewnątrz i uduszenia, nie
należy dopuszczać, aby dzieci bawiły się
bądź chowały w środku urządzenia.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek
czynności konserwacji lub czyszczenia
należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub
wyłączyć zasilanie elektryczne.
Kabel zasilania może być wymieniony
wyłącznie przez kwalifikowanego elektryka.
Deklaracja zgodności
Urządzenie niniejsze jest przeznaczone do
stykania się z produktami żywnościowymi i jest
zgodne z przepisami D.L. 108 z dnia 25.01.1992
(Wytyczne UE 89/109/CEE).
Informacja
Dla urządzeń z izobutanem (R600a)
Izobutan jest gazem naturalnym, nieszkodliwym
dla środowiska, ale zapalnym. Należy więc
koniecznie upewnić się czy rury obwodu
chłodniczego nie są uszkodzone.
Płyty elektryczne
Urządzenie może być używane tylko
wówczas, gdy wszelkie układy
zabezpieczające są zamontowane.
Nie należy pozwalać dzieciom na bawienie
się płytami.
Uwaga! Powierzchnia płyt oraz kuchenki
rozgrzewają się podczas pracy; należy trzymać z
dala małe dzieci.
Gorące tłuszcze i oleje mogą się zapalić.
Takie dania, jak np. frytki, itp. winny być
przygotowywane tylko w Waszej obecności.
Produkty w folii spożywczej lub w
pojemnikach syntetycznych nie powinny być
absolutnie kładzione na gorących płytach.
Uwaga! Jeśli inne urządzenia domowe są
podłączone do gniazdek w pobliżu Mini-
kuchenki, należy uważać, aby ich przewody
zasilające nie stykały się z gorącymi płytami.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE ZALECENIA
37050Apl.fm5 Page 31 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
32
Nie jest wskazane korzystanie z rozdzielaczy ani
przedłużaczy. Jeśli ich zastosowanie jest
niezbędne, należy użyć jedynie rozdzielaczy
pojedynczych oraz przedłużaczy, zgodnych z
obowiązującymi normami bezpieczeństwa, przy
zwróceniu uwagi na to, aby nie przekroczyć
granicznej obciążalności prądowej, podanej na
rozdzielaczu pojedynczym lub przedłużaczu
oraz maksymalnej mocy, podanej na
rozdzielaczu wielokrotnym.
Gdy urządzenie jest podłączone do zasilania,
wówczas działa oświetlenie wnętrza gdy zostaną
otwarte drzwi i jeśli pokrętło termostatu nie jest
ustawione na symbolu z. Po wykonaniu regulacji
temperatury, jak to opisano w następnym
rozdziale, chłodziarka jest gotowa
do pracy.
Regulacja temperatury
Termostat (patrz rysunek) umożliwia stopniowe
regulowanie temperatury. Pozycja z oznacza
wyłączenie urządzenia i wygaszenie oświetlenia
wnętrza. Aby zapewnić lepsze warunki
przechowywania żywności, radzimy ustawić
pokrętło w pozycji 4. Jeśli chcemy uzyskać
niższe temperatury, należy ustawić pokrętło w
kierunku wyższych liczb. Na odwrót; jeśli
temperatura jest zbyt niska, ustawić pokrętło na
liczby mniejsze: pozycja 1. Przypominamy
Państwu, że regulacja termostatu winna
uwzględniać takie czynniki jak temperatura
otoczenia, ilość produktów znajdujących się w
chłodziarce, miejsce ustawienia urządzenia i
częstotliwość otwierania drzwi: w miarę
doświadczenia, znajdziecie Państwo najlepszy
sposób regulacji, zaspokajający Wasze
wymagania.
Korzystanie z komory chłodziarki
Temperatura w komorze zależy od strefy. Strefy
najzimniejsze znajdują się tuż ponad szufladą na
owoce i jarzyny oraz w pobliżu tylnej ściany.
Aby jak najlepiej zachować aromat, jakość i
świeżość wszystkich produktów, zalecamy
zawijanie ich w folię aluminiową lub
polietylenową albo wkładanie ich do
odpowiednich pojemników z przykryciem.
Zapobiegnie to ponadto mieszaniu się
zapachów. Przestrzeń wewnątrz chłodziarki
może być różnie wykorzystywana, poprzez
przestawianie siatki, zgodnie z potrzebami.
Poniżej podano normalne, zalecane
rozmieszczenie produktów spożywczych:
Potrawy ugotowane, sery twarde:
rozmieszczać na górnych siatkach.
Mięso, ryby, wędliny, itp.:
na półce szuflady na
owoce i jarzyny.
Owoce i jarzyny:
wykorzystać szufladę
przeznaczoną na te produkty.
Napoje:
przechowywać w półce drzwiowej.
Jaja, sery, nabiał:
wykorzystać pojemniki w
drzwiach.
Masło:
umieścić je w odpowiednim pojemniku
drzwiowym.
Puszki:
po otwarciu, przełożyć pozostałość do
innego, nie metalowego pojemnika.
Ważne:
produkty i pojemniki nie powinny się
stykać z tylną częścią komory. Pomiędzy
opakowaniami produktów należy zapewnić
wolny przepływ powietrza. Siatki nie należy
przykrywać papierem lub innymi arkuszami.
Do środka należy wkładać jedynie potrawy
ostudzone.
W komorach oznakowanych lub
można przechowywać mrożonki, przez okres
podany na opakowaniu produktu.
UŻYWANIE CHŁODZIARKI
Rys. 2
37050Apl.fm5 Page 32 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
33
Zamrażanie
W komorze panuje temperatura -18°C,
umożliwiająca zamrożenie żywności w
maksymalnej ilości do 1,5 kg, w ciągu 24 godzin.
Podczas zamrażania zaleca się ustawienie
pokrętła termostatu w pozycji 2-3. Produkty
przeznaczone do zamrożenia należy szczelnie
zapakować folię aluminiową lub polietylenową i
zaopatrzyć w naklejki z podaną datą i opisem
zawartości. Należy dopilnować, aby produkty już
zamrożone nie zetknęły się ze świeżymi,
przeznaczonymi do zamrożenia. Ciepłe potrawy
nie powinny być nigdy wkładane do komory
niskiej temperatury. Produkty rozmrożone,
nawet częściowo, nie mogą być zamrażane
ponownie, ale przeznaczone do konsumpcji w
okresie 24 godzin. Nie wkładać płynów w
szklanych pojemnikach.
Wytwarzanie kostek lodu
Napełnić wodą pojemnik na lód, do 2/3
wysokości i położyć go w komorze. Jeśli
wanienki przymarzną do podłoża komory, nie
należy używać ostrych ani kłujących
przedmiotów do ich oderwania gdyż można w
ten sposób uszkodzić urządzenie; w tym celu
posłużyć się rękojeścią łyżki.
Uwaga:
Kostki lodu lub sople nie powinny być
wkładane do ust zaraz po wyjęciu z komory
niskich temperatur, gdyż może to spowodować
odmrożenia.
Rozmrażanie
Oto kilka rad:
Desery do gotowania:
nie rozmrażać ale
wrzucić na gotującą się wodę i normalnie
gotować.,
Mięso (duże kawałki):
rozmrażać w
chłodziarce, bez zdejmowania oryginalnego
opakowania. Przed przystąpieniem do
gotowania należy je pozostawić na kilka godzin,
w temperaturze otoczenia.
(małe kawałki):
rozmrozić w temperaturze
otoczenia lub gotować bezpośrednio.
Ryby:
rozmrażać w chłodziarce, bez
zdejmowania opakowania lub gotować
bezpośrednio, rozmrożone w połowie.
Potrawy podpieczone:
dokończyć pieczenie,
bezpośrednio w piekarniku, bez wyjmowania z
pojemnika aluminiowego.
Owoce:
rozmrozić w chłodziarce.
Odszranianie
-
Jeśli chłodziarka nie jest wyposażona w
komorę lub to odszranianie jest
automatyczne. Podczas rozmrażania, krople
wody spływają po tylnej ściance komory.
Woda jest odprowadzana kanalikiem do tacki
umieszczonej na kompresorze, skąd
odparowuje.
-
Jeśli chłodziarka jest wyposażona w komorę
lub , zaleca się okresowe
czyszczenie jej wnętrza z nadmiaru szronu,
aby zapobiec nadmiernemu zużyciu energii
elektrycznej. Podczas wykonywania tej
czynności nie należy nigdy używać ostrych
bądź metalowych narzędzi. Zaleca się
wykonanie odszraniania każdorazowo, gdy
grubość szronu przekroczy 3 mm.
Aby wykonać odszranianie, należy:
-
wyjąć wtyczkę z gniazdka;
-
wyjąć produkty z komory i ;
-
ustawić pokrętło termostatu w położenie z;
-
zebrać wodę gromadząca się podczas
odszraniania, za pomocą gąbki lub szmatki.
Po zakończeniu odszraniania należy wysuszyć
ścianki komory, włożyć wtyczkę do gniazdka,
ustawić pokrętło termostatu w żądane położenie,
wykorzystując uwagi zawarte w rozdziale
“Regulacja temperatury”.
Odszranianie komory chłodziarki dla tego
modelu jest także automatyczne.
Uwaga:
Wzrost temperatury zamrożonych
potraw podczas odszraniania, może skrócić
okres ich przechowywania.
UŻYWANIE CHŁODZIARKI
37050Apl.fm5 Page 33 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
34
(Rysunek 3)
A = Płyty elektryczne
B = Wyłączniki
Płyta o normalnej mocy oraz ta o zwiększonej
mocy, mają odpowiednio po 6 zakresów
gotowania.
Gdy wyłącznik jest ustawiony w pozycji “0”, płyta
jest wyłączona.
Płyta o podwyższonej mocy, oznaczona
czerwoną plamką na środku, znajduje się z
przodu. Płyta ta służy do bardzo szybkiego
gotowania. Dla takiego gotowania należy
ustawić pokrętło wyłącznika w położeniu 3.
Dla pierwszego podgotowania należy wybrać
pozycję 3 zaś dla gotowania ciągłego 1. Zależnie
od potrzeby należy zwiększać lub zmniejszać
nastawę.
W przypadku pieczenia, należy nastawić na
pozycję 3 i poczekać aż rozgrzeje się tłuszcz.
Włożyć mięso i przestawić pokrętło w położenie
2 i zależnie od potrzeby zwiększać lub
zmniejszać nastawę.
Delikatne pieczenie wymaga raczej niższej
nastawy.
Obydwie płyty są wyposażone w zabezpieczenie
przed przegrzaniem, powodujące ograniczenie
mocy płyty, gdy wystąpi zagrożenie nadmierna
temperaturą.
* Wersje przełączników, zależnie od modelu.
Wykorzystanie ciepła resztkowego dla
oszczędności energii
Podczas przygotowywania prawie wszystkich
rodzajów potraw, można wykorzystywać ciepło
resztkowe płyt przez okres 5-10 minut, przed
zakończeniem. Należy pamiętać o
wcześniejszym przestawieniu wyłącznika na “0”.
Symbole na wyłącznikach wskazują różne
płyty:
= wyłącznik tylnej płyty
= wyłącznik przedniej płyty
Żółta lampka kontrolna świeci się przez cały
czas pracy płyt.
Ogólne ostrzeżenia
Do gotowania i pieczenia należy używać
wyłącznie garnków przeznaczonych do
kuchenek elektrycznych. Mają one specjalne
dna, lepiej przewodzące ciepło. Do pieczenia
należy zawsze używać pokrywek, aby
oszczędzać energię. Aromaty i witaminy, które
rozpuszczają się w wodzie, ulatniają się wraz z
parą.
Duża ilość pary wskazuje na zbyt wysoką
temperaturę; należy wcześniej przestawić
pokrętło na niższy poziom.
Nie należy dopuszczać do dostania się soli na
płytę. Sól pochłania wodę, która może
spowodować korozję nieużywanej płyty.
Czyszczenie płyt grzewczych
Należy niezwłocznie usuwać pozostałości po
wykipieniu, zanim zaschną. Nie należy
absolutnie skrobać resztek żywności! Należy
nakryć płytę (zimną) szmatką nawilżoną wodą z
dodatkiem detergentu i zaczekać aż resztki
jedzenia zmiękną. Nie używać agresywnych i
ściernych
UŻYWANIE PŁYT ELEKTRYCZNYCH
Pozycja
wyłącznika
Zakres
zastosowania
0-6* 0-3*
0 0 wyłączenie
6 3 rozpoczęcie
gotowania
52z przyrumienianie
4 2 pieczeń
31
ciągłe gotowanie
21
10z
ciągłe gotowanie
podgrzewanie
potraw
Rys. 3
37050Apl.fm5 Page 34 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
35
Płyta do gotowania z zegarem
minutowym
(zależnie od modelu)
(Rysunek 4)
B
Pokrętła regulacyjne do ustawienia rodzaju
gotowania 1-6 (1-3).
Każda płyta grzewcza ma własne pokrętło
regulacyjne.
C
Pokrętło regulacyjne zegara minutowego.
D
Żółta kontrolka świeci się gdy płyty pracują.
Załączanie płyt grzewczych
Ustawić pokrętło regulacyjne
B
w zakresie od 1
do 6 (1-3).
Obrócić pokrętło regulacyjne
C
w prawo
(do oporu).
Płyty grzewcze będą pracować gdy zostaną
ustawione pokrętła regulacyjne
B
i
C
.
Ustawianie zegara minutowego
(Rysunek 5)
Ustawienie pokrętła regulacyjnego.
C1
dla czasu gotowania wynoszącego
około 60 min.
C2
dla czasu gotowania wynoszącego
około 30 min.
Można ustawiać wartości pośrednie.
Uwaga:
Jeśli zegar wyłączy się zanim zostało
zakończone gotowanie, należy go ponownie
uruchomić.
Jeśli gotowanie zakończy się zanim zegar
wyłączy kuchenkę, ustawić pokrętło
B
na “0”,
aby wyłączyć płytę. Zegar minutowy wyłącza się
automatycznie po upływie nastawionego czasu.
UŻYWANIE ZEGARA MINUTOWEGO
Rys. 4
Rys. 5
ok. 30 min.
ok. 60 min.
37050Apl.fm5 Page 35 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
36
Należy okresowo czyścić kratki wentylacyjne
oraz skraplacz (wymiennik), umieszczony w
tylnej części urządzenia, za pomocą
odkurzacza lub szczotki.
Obudowę należy czyścić wilgotną szmatką.
Podczas długich nieobecności
1. Opróżnić całkowicie chłodziarkę.
2. Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
3. Odszronić i wyczyścić wnętrze.
4. Aby nie dopuścić do powstania pleśni,
przykrych zapachów i oksydacji, należy
pozostawiać drzwi otwarte, jeśli urządzenie
nie pracuje.
5. Wyczyścić urządzenie.
Komora niskich temperatur (zależnie od
modelu) winna być czyszczona podczas
odszraniania.
Wnętrze komory chłodziarki należy czyścić
wilgotną gąbką, zamoczoną w ciepłej wodzie
i/lub neutralnym detergencie. Spłukać i
wytrzeć miękką szmatką. Nie używać
środków ściernych.
Części zewnętrzne czyścić miękką szmatką
zamoczoną w wodzie. Nie stosować past,
myjek ściernych, wywabiaczy (np. aceton, tri)
ani octu.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
37050Apl.fm5 Page 36 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
37
1. Urządzenie nie działa.
Czy nie ma przerwy w zasilaniu?
Czy wtyczka jest dobrze włożona do
gniazdka?
Czy wyłącznik główny jest włączony?
Czy nie jest przepalony bezpiecznik?
Czy nie jest uszkodzony kabel zasilający?
Czy termostat nie jest ustawiony w położeniu
z (Stop)?
2. Temperatura wewnątrz komór nie jest
dostatecznie niska.
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
Czy produkty nie przeszkadzają w zamknięciu
drzwi?
Czy urządzenie nie stoi blisko źródła ciepła?
Czy pokrętło termostatu jest ustawione
prawidłowo?
Czy nie ma ograniczenia w przepływie
powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Temperatura wewnątrz komory
chłodniczej jest zbyt niska.
Czy pokrętło termostatu jest ustawione
prawidłowo?
Oświetlenie wnętrza
(Rysunek 6)
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub odłączyć
zasilanie, przez otwarcie wyłącznika
wielobiegunowego!
4. Urządzenie jest zbyt hałaśliwe.
Czy urządzenie zostało prawidłowo
zainstalowane?
Czy rurki w tylnej części stykają się lub
drgają?
5. Na dnie komory chłodziarki znajduje się
woda.
Czy nie jest zatkany spust wody z
odszraniania? (Rys. 7).
6. Nadmierna ilość szronu w komorze
niskiej temperatury.
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
Czy produkty nie przeszkadzają w zamknięciu
drzwi?
Uwaga:
Furkot, szum z rozprężania, pochodzące z
obwodu chłodniczego są zjawiskiem
normalnym.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Rys. 6
Rys. 7
37050Apl.fm5 Page 37 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
38
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
1. Sprawdzić czy nie ma możliwości usunięcia
niedomagania (Patrz “Instrukcja
Wyszukiwania Usterek”).
2. Uruchomić ponownie urządzenie, aby
upewnić się czy niedomaganie ustąpiło.
Jeżeli rezultat jest negatywny; odłączyć
ponownie urządzenie od sieci elektrycznej i
powtórzyć tę czynność po upływie godziny.
3. Jeżeli rezultat jest w dalszym ciągu
negatywny to należy skontaktować się z
Serwisem.
Należy podać:
Rodzaj usterki.
Model.
Numer serwisowy (numer po słowie
SERVICE, na tabliczce znamionowej,
znajdującej się po wewnętrznej stronie
urządzenia).
Dokładny adres.
Numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
SERWIS TECHNICZNY
37050Apl.fm5 Page 38 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool ART 306-R instrukcja

Typ
instrukcja