32
Nie jest wskazane korzystanie z rozdzielaczy ani
przedłużaczy. Jeśli ich zastosowanie jest
niezbędne, należy użyć jedynie rozdzielaczy
pojedynczych oraz przedłużaczy, zgodnych z
obowiązującymi normami bezpieczeństwa, przy
zwróceniu uwagi na to, aby nie przekroczyć
granicznej obciążalności prądowej, podanej na
rozdzielaczu pojedynczym lub przedłużaczu
oraz maksymalnej mocy, podanej na
rozdzielaczu wielokrotnym.
Gdy urządzenie jest podłączone do zasilania,
wówczas działa oświetlenie wnętrza gdy zostaną
otwarte drzwi i jeśli pokrętło termostatu nie jest
ustawione na symbolu z. Po wykonaniu regulacji
temperatury, jak to opisano w następnym
rozdziale, chłodziarka jest gotowa
do pracy.
Regulacja temperatury
Termostat (patrz rysunek) umożliwia stopniowe
regulowanie temperatury. Pozycja z oznacza
wyłączenie urządzenia i wygaszenie oświetlenia
wnętrza. Aby zapewnić lepsze warunki
przechowywania żywności, radzimy ustawić
pokrętło w pozycji 4. Jeśli chcemy uzyskać
niższe temperatury, należy ustawić pokrętło w
kierunku wyższych liczb. Na odwrót; jeśli
temperatura jest zbyt niska, ustawić pokrętło na
liczby mniejsze: pozycja 1. Przypominamy
Państwu, że regulacja termostatu winna
uwzględniać takie czynniki jak temperatura
otoczenia, ilość produktów znajdujących się w
chłodziarce, miejsce ustawienia urządzenia i
częstotliwość otwierania drzwi: w miarę
doświadczenia, znajdziecie Państwo najlepszy
sposób regulacji, zaspokajający Wasze
wymagania.
Korzystanie z komory chłodziarki
Temperatura w komorze zależy od strefy. Strefy
najzimniejsze znajdują się tuż ponad szufladą na
owoce i jarzyny oraz w pobliżu tylnej ściany.
Aby jak najlepiej zachować aromat, jakość i
świeżość wszystkich produktów, zalecamy
zawijanie ich w folię aluminiową lub
polietylenową albo wkładanie ich do
odpowiednich pojemników z przykryciem.
Zapobiegnie to ponadto mieszaniu się
zapachów. Przestrzeń wewnątrz chłodziarki
może być różnie wykorzystywana, poprzez
przestawianie siatki, zgodnie z potrzebami.
Poniżej podano normalne, zalecane
rozmieszczenie produktów spożywczych:
Potrawy ugotowane, sery twarde:
rozmieszczać na górnych siatkach.
Mięso, ryby, wędliny, itp.:
na półce szuflady na
owoce i jarzyny.
Owoce i jarzyny:
wykorzystać szufladę
przeznaczoną na te produkty.
Napoje:
przechowywać w półce drzwiowej.
Jaja, sery, nabiał:
wykorzystać pojemniki w
drzwiach.
Masło:
umieścić je w odpowiednim pojemniku
drzwiowym.
Puszki:
po otwarciu, przełożyć pozostałość do
innego, nie metalowego pojemnika.
Ważne:
produkty i pojemniki nie powinny się
stykać z tylną częścią komory. Pomiędzy
opakowaniami produktów należy zapewnić
wolny przepływ powietrza. Siatki nie należy
przykrywać papierem lub innymi arkuszami.
Do środka należy wkładać jedynie potrawy
ostudzone.
W komorach oznakowanych lub
można przechowywać mrożonki, przez okres
podany na opakowaniu produktu.
UŻYWANIE CHŁODZIARKI
Rys. 2
37050Apl.fm5 Page 32 Thursday, July 22, 1999 6:50 PM