Ârodki ostro˝noÊci i porady
PL
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
Niniejsze urzàdzenie jest zgodne z nast´pu-
jàcymi Dyrektywami Unii Europejskiej:
●
73/23/CEE z dnia 19/02/73 (niskie napi´-
cia) wraz z póêniejszymi poprawkami
●
89/336/CEE z dnia 03/05/89 (kompatybilnoÊç elektroma-
gnetyczna) wraz z póêniejszymi poprawkami
●
97/17/EC (Znakowanie)
●
Niniejsze urzàdzenie jest przeznaczone do zastosowaƒ
nieprofesjonalnych, domowych. Zabrania si´ zmiany jego
funkcji.
●
Niniejsze urzàdzenie mo˝e byç u˝ytkowane wy∏àcznie
przez osoby doros∏e, zgodnie z instrukcjami zawartymi w ni-
niejszej instrukcji.
●
Producent nie odpowiada za jakiekolwiek szkody wynik∏e
z nieprawid∏owego lub niew∏aÊciwego monta˝u.
●
Minimalna bezpieczna odleg∏oÊç powierzchni gotowania
od okapu wynosi 650 mm.
●
Prosimy sprawdziç, czy wolta˝ w sieci odpowiada wolta-
˝owi wskazanemu na p∏ytce znamionowej przymocowa-
nej do wewn´trznej cz´Êci okapu.
●
Nie umieszczaç okapu nad kuchniami wytwarzajàcymi
du˝y p∏omieƒ.
●
Kontrolowaç proces sma˝enia: podgrzany olej móg∏by si´
zapaliç.
●
Okap nale˝y pod∏àczyç do instalacji elektrycznej z obwo-
dem ochronnym
●
W przypadku uszkodzenia przewodu zasilajàcego napra-
wy lub wymiany dokonuje technik z autoryzowanego punk-
tu serwisowego.
Wentylacja
Instalujàc okap w wersji kominowej, nale˝y przygotowaç
dodatkowy otwór wentylacyjny w kanale wentylacyjnym.
Okap nale˝y pod∏àczyç do kana∏u wentylacyjnego, przy
u˝yciu rury o Êrednicy 150 mm, wykonanej z materia∏ów
zgodnych z obowiàzujàcymi przepisami. W celu zapewnie-
nia maksymalnej wydajnoÊci okapu, nale˝y zwróciç uwag´
na to, ˝eby podczas pod∏àczania okapu z kominem droga
by∏a mo˝liwie najkrótsza, stosowaç minimalnà iloÊç zagi´ç
(minimalny kàt zagi´cia 90°), wewn´trzna strona rury powin-
na mieç regularnà i g∏adkà powierzchni´.
●
Nie pod∏àczaç okapu do przewodów odprowadzajàcych
wyziewy ze spalania innych urzàdzeƒ wykorzystujàcych
energi´ nieelektrycznà (piece centralnego ogrzewania, ko-
minki, itp.).
●
Nale˝y stosowaç si´ do obowiàzujàcych przepisów doty-
czàcych instalacji kominowych. Do pod∏àczenia okapu nie
wolno wykorzystywaç i likwidowaç istniejàcej kratki wentyla-
cyjnej.
●
JeÊli okap jest u˝ywany razem z nie elektrycznymi urzà-
dzeniami (np. urzàdzeniami spalajàcymi gaz), w pomiesz-
czeniu musi byç zapewniony wystarczajàcy stopieƒ wenty-
lacji, dla unikni´cia zwrotnego ruchu wyziewów gazowych.
Kuchnia musi mieç bezpoÊrednie po∏àczenie ze Êwie˝ym
powietrzem, dla zapewnienia dost´pu czystego powietrza.
Okap b´dzie funkcjonowa∏ w sposób w∏aÊciwy i bezpiecz-
ny, gdy maksymalne podciÊnienie w pomieszczeniu nie b´-
dzie przekracza∏o 0,04 mbar; w tych warunkach uniknie si´
nawrotu spalin.
Pozbywanie si´ odpadów
W trosce o Êrodowisko naturalne rezerwujemy sobie prawo
do stosowania komponentów wytwarzanych z surowców
wtórnych, co obni˝a koszty konsumentom i zmniejsza za-
nieczyszczenia.
●
Pozbywanie si´ materia∏ów opakowaniowych:przestrze-
gaç miejscowych przepisów, co pozwoli na ponowne wyko-
rzystanie opakowaƒ
●
Pozbywanie si´ zu˝ytych urzàdzeƒ: przed oddaniem urzà-
dzenia na z∏om, nale˝y odciàç kabel sieciowy i usunàç za-
pach z wn´trza urzàdzenia.
Pozbywanie si´ starych
urzàdzeƒ elektrycznych
Dyrektywa Europejska 2002/96/EC (Usuwanie Elektrycz-
nych i Elektronicznych Wyrobów), mówi, ˝e elektryczne wy-
roby AGD nie mogà byç wyrzucane na sk∏adowiska komu-
nalnych Êmieci. Wyroby te muszà byç zbierane osobno
w celu odzysku, przetwarzania surowców wtórnych i odse-
parowywania szkodliwych dla zdrowia ludzkiego i Êrodowi-
ska substancji chemicznych.
Symbol przekreÊlonego kosza na Êmieci, umiesz-
czony na produkcie informuje o koniecznoÊci
sk∏adowania go w specjalnie wyznaczonych miej-
scach. Konsumenci zobowiàzani sà do uzyskania
informacji od lokalnych w∏adz lub firm oczyszcza-
nia o lokalizacji takiego sk∏adowiska.
8