12
Instrukcja użytkowania i konserwacji
Poniższa tabela zawiera podsumowanie wszystkich kroków nawigacji dla
funkcji automatycznego gotowania z podziałem na kategorie produktów,
metody gotowania oraz, jeśli dotyczy, metody przygotowania potraw z
kompletnymi przepisami.
Tabela nie zawiera wszystkich niezbędnych szczegółów dotyczących ilości
lub innych ustawień, które mogą być wymagane przy wyborze metod
przygotowania potraw.
Możliwe metody przygotowania potraw
Mięso/Drób
Ryby
Warzywa
Sosy, gęste sosy,
zupy
Deser
Jajka
Ser
Makaron i ryż
Napoje
Niestandardowe
KATEGORIA
PRODUKTÓW
SPOŻYWCZYCH
METODA
GOTOWANIA
Grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie, smażenie
Grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie, smażenie
Grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie, smażenie
Sosy (smażenie sauté, gotowanie na wolnym ogniu, beszamel)
Zupy (smażenie sauté, gotowanie na wolnym ogniu, zupa-krem)
Budyń, panna cotta, rozpuszczona czekolada, naleśniki,
rice pudding
Smażone jajko, omlet, gotowanie (gotowane jajko, jajko na
miękko), frittata, jajecznica
Grillowanie, smażenie na patelni, fondue
Grillowanie, smażenie na patelni, risotto
Gotowanie na wolnym ogniu (mleko), woda (gotowanie,
gotowanie na wolnym ogniu), moka
Gotowanie, grillowanie, smażenie na patelni, gotowanie
na wolnym ogniu, roztapianie
ROZTAPIANIE
Idealna metoda gotowania pozwalająca zwięk szać lub utrzymywać temperaturę
odpowiednią do topienia lub rozmrażania takich produktów spożywczych jak
czekolada, masła, lub generalnie, delikatne metody przygotowania potraw (np.
kremów), uniemożliwiające przywieranie do spodu naczynia.
GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU
Idealna metoda gotowania pozwalająca zwiększać lub utrzymywać
temperatury odpowiednie w celu gotowania i wolnego odparowania
płynów, w przypadku metod przygotowania potraw wymagających
długiego czasu gotowania: sosów, zup, rosołów, a także dań zawierających
płyny, które należy powoli gotować, utrzymując w stanie wrzenia.
Tempo gotowania może zostać w dowolnej chwili dostosowane przy
użyciu przycisków
„
+
”
i
„
−
”
na wyświetlaczu.
Jakość i rodzaj naczynia mogą mieć wpływ na rezultaty lub czas gotowania.
GOTOWANIE*
Idealna metoda gotowania umożliwiająca podgr zewanie wody i z większanie
temperatury do temperatury kontrolowanego wrzenia po zagotowaniu,
dzięki czemu unika się rozpryskiwania wody oraz strat energii. Gdy woda
zaczyna wrzeć, płyta wyświetla komunikat ostrzegawczy i emitowany jest
alarm. Po usłyszeniu alarmu, należy tylko dodać soli i przypraw.
Kiedy funkcja jest aktywna, system ostrzega użytkownika, że ustawione na
płycie naczynie jest puste (brak wody) lub że woda się wygotowała.
Tempo gotowania może zostać w dowolnej chwili dostosowane przy
użyciu przycisków
„
+
”
i
„
−
”
na wyświetlaczu.
Jakość i rodzaj naczynia mogą mieć wpływ na rezultaty lub czas gotowania.
SMAŻENIE NA PATELNI*
Idealna metoda gotowania pozwalająca zwiększać lub utrzymywać
temperatury odpowiednie dla wszystkich metod przygotowania potraw,
które wymagają użycia patelni i zawierające takie składniki jak pokrojona
cebula (oraz z użyciem maksimum centymetrowej grubości warstwy oleju)
lub użycia pustych naczyń do produktów spożywczych przeznaczonych do
szybkiego gotowania, mięs oraz smażonych warzyw.
Po ustawieniu na płycie patelni, a następnie nałożeniu składników potrawy, płyta
uruchamia etap wstępnego nagrzewania. Wyświetlane jest ostrzeżenie oraz
emitowany jest alarm, aby wskazać dokładny moment, w którym należy dodać
składniki potrawy, w oparciu o wybraną kategorię produktów spożywczych.
Podczas oczekiwania na potwierdzenie przez użytkownika, system nadal
podgrzewa naczynie na kontrolowanym poziomie, co zapobiega nadmiernemu
nagrzaniu patelni oraz składników potrawy, a także stratom energii.
W idealnych warunkach, funkcja powinna być używana wtedy, gdy patelnia i
składniki potrawy mają temperaturę pokojową, stosując odpowiednie akcesorium.
Nie używać przykrywki podczas fazy wstępnego nagrzewania.
Tempo gotowania może zostać w dowolnej chwili dostosowane przy
użyciu przycisków
„
+
”
i
„
−
”
na wyświetlaczu.
GRILLOWANIE*
Idealna metoda pozwalająca zwiększać lub utrzymywać temperatury
odpowiednie dla wszystkich metod przygotowania potraw, które
wymagają użycia kratki do grillowania, mięsa, ryb, warzyw oraz sera.
Po ustawieniu na płycie kratki go grillowania, płyta uruchamia etap
wstępnego nagrzewania. Wyświetlane jest ostrzeżenie oraz emitowany jest
alarm, aby wskazać dokładny moment, w którym należy dodać składniki
potrawy, w oparciu o wybraną kategorię produktów spożywczych.
Podczas oczekiwania na potwierdzenie przez użytkownika, system nadal
podgrzewa akcesorium na kontrolowanym poziomie, co zapobiega
nadmiernemu nagrzaniu kratki do grillowania oraz stratom energii.
W idealnych warunkach, ta funkcja powinna być używana, gdy kratka do
grillowania ma temperaturę pokojową.
Tempo gotowania może zostać w dowolnej chwili dostosowane przy
użyciu przycisków
„
+
”
i
„
−
”
na wyświetlaczu.
Jeśli nie korzysta się z kratki do grillowania specjalnie zaprojektowanej do
tego celu, należy szczególnie uważać podczas używania po raz pierwszy
funkcji grillowania, gdyż jakość podstawy może mieć wpływ na długość
wstępnego nagrzewania, a naczynia o bardzo cienkich dnach mogą w
krótkim czasie osiągnąć wysoką temperaturę.
SMAŻENIE*
Idealna metoda pozwalająca zwiększać lub utrzymywać temperatury
odpowiednie dla wszystkich metod przygotowania potraw, które
wymagają całkowitego zanurzenia w oleju produktów spożywczych, bez
względu na to, czy są one świeże czy zamrożone.
Po ustawieniu na płycie patelni oraz nałożeniu składników potrawy, płyta
uruchamia etap wstępnego nagrzewania.
Wyświetlane jest ostrzeżenie oraz emitowany jest alarm, aby wskazać
dokładny moment, w którym należy dodać składniki potrawy, w oparciu o
wybraną kategorię produktów spożywczych.
Podczas oczekiwania na potwierdzenie przez użytkownika, system nadal
podgrzewa naczynie na kontrolowanym poziomie, co zapobiega nadmiernemu
nagrzaniu patelni oraz składników potrawy, a także stratom energii.
W idealnych warunkach, funkcja powinna być używana wtedy, gdy patelnia
i składniki potrawy mają temperaturę pokojową, stosując odpowiednie
akcesorium.
Nie używać przykrywki podczas fazy wstępnego nagrzewania.
Podczas korzystania z tej funkcji, zaleca się używanie tłuszczów odpowiednich
do smażenia, takich jak różne rodzaje olejów z pestek. Należy nadzorować
pierwsze gotowanie na nowym rodzaju tłuszczu.
Zaleca się używanie przednich pól grzejnych w celu lepszego kontrolowania
tempa gotowania.
Tempo gotowania może zostać w dowolnej chwili dostosowane przy
użyciu przycisków
„
+
”
i
„
−
”
na wyświetlaczu.
MOKA*
Ta funkcja zapewnia automatyczne przygotowanie kawy. Cykl grzania może
być aktywowany poprzez wybór odpowiedniej funkcji w menu, a sygnał
dźwiękowy poinformuje, że kawa jest gotowa. Funkcja ta jest zaprogramowana
tak, aby wyłączać się automatycznie, co zapobiega rozlewaniu kawy. Podczas
pierwszego użycia należy sprawdzić, czy opisane warunki są spełnione. W
idealnych warunkach, funkcja powinna być używana wtedy, gdy kawa i woda
mają temperaturę pokojową, stosując odpowiednie akcesorium.