Whirlpool AKZ 561/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL18
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego ryzyka
oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem
wskutek nieprawidłowej obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych
instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed przystąpieniem do
każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę
zgodnie z instrukcjami producenta oraz obowiązującymi miejscowymi przepisami
dotyczącymi bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części urządzenia,
jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
- Urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie instalacji należy użyć
rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o minimalnym odstępie między stykami
wynoszącym 3 mm.
- Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania, ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów
elektrycznych urządzenia.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urdzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego do przygotowywania
żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do ogrzewania pomieszczeń) są
zabronione. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie może być używane przez dzieci powyżej 8 roku życia oraz osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i umysłowej, lub nieposiadające
odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, pod warunkiem że zostaną one
przeszkolone w zakresie bezpiecznej obsługi urządzenia i zrozumieją niebezpieczne
sytuacje związane z obsługą. Nie należy pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacja nie powinna być wykonywana przez dzieci bez nadzoru.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby
prowadzić do poważnych obrażeń.
PL19
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy urządzenia. Należy pilnować,
aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Urządzenie oraz jego dostępne części mogą się nagrzać podczas pracy. Należy uważać,
aby nie dotykać gorących elementów. Nie należy dopuszczać dzieci poniżej 8 roku
życia do kontaktu z urządzeniem, chyba że są nieustannie nadzorowane.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek urządzenia,
ponieważ można się poparzyć. Należy uważać, aby urządzenie nie miało kontaktu ze
ściereczkami lub innymi łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie komponenty
urządzenia nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i pozwolić na
stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy drzwi
urządzenia są zamknięte, gorące powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad
panelem sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
-Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu żadnych materiałów
łatwopalnych. W razie przypadkowego włączenia się urządzenia mogłoby dojść do
pożaru.
- Nie podgrzewać i nie gotować w urządzeniu hermetycznie zamkniętych słoików ani
innych pojemników. Ciśnienie, które wytworzy się w środku, może doprowadzić do
wybuchu słoika i, w konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie nadzorować
gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.), należy
pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze. W konsekwencji istnieje
ryzyko, że opary alkoholu zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy. Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do
piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy (dotyczy tylko piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej dla tego piekarnika.
- Do czyszczenia szklanych drzwi piekarnika nie należy używać mocnych środków
czyszczących o właściwościach ściernych ani metalowych skrobaków o ostrej krawędzi,
ponieważ mogą zadrapać powierzchnię, a w rezultacie spowodować popękanie szkła.
- Przed wymianą żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć
porażenia prądem elektrycznym.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
PL20
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania nie należy
wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL21
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział "Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza").
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń.
Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL22
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
rna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
ączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok.
1godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją piroliza (jeśli urządzenie jest w nią
wyposażone):
Funkcja ta powoduje spalanie zabrudzeń wygenerowanych wewnątrz piekarnika podczas pieczenia w temperaturze około
500°C. W tak wysokiej temperaturze zabrudzenia zamieniają się w osad, który po wystygnięciu piekarnika z łatwością można
usunąć wilgotną gąbką. Nie włączać funkcji czyszczenia pirolitycznego po każdym pieczeniu, lecz jedynie w razie dużej ilości
zabrudzeń lub dymu i nieprzyjemnych zapachów podczas nagrzewania i pieczenia.
Jeżeli piekarnik został zainstalowany pod płytą kuchenną, należy upewnić się, czy podczas trwania cyklu automatycznego
czyszczenia (pirolizy) palniki lub pola elektryczne są wyłączone.
Przed włączeniem pirolizy należy wyjąć akcesoria z urządzenia.
Urządzenie jest wyposażone w 2 funkcje pirolityczne:
1. Cykl ekonomiczny (PIROLIZA EXPRESS/EKO): zużycie prądu jest mniejsze o ok. 25% w porównaniu do standardowego
cyklu pirolitycznego. Cykl należy przeprowadz regularnie (po co najmniej 2-3 pieczeniach mięsa).
2. Cykl standardowy (PIRO): gwarantuje dokładne oczyszczenie bardzo zabrudzonego piekarnika.
Po pewnej liczbie przeprowadzonych cykli pieczenia, w zależności od stopnia zabrudzenia urządzenia, na wyświetlaczu
pojawia się komunikat, aby przeprowadzić cykl automatycznego czyszczenia.
UWAGA: podczas trwania funkcji piroliza drzwi piekarnika są zablokowane i nie można ich otworzyć, dopóki
temperatura w komorze nie osiągnie bezpiecznego poziomu.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
OSTRZEŻENIE
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy.
- Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
PL23
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ — patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V, typ G9, T300°C.
- Użyta w urządzeniu żarówka jest specjalnie przeznaczona do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń w domu (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL24
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ ROZDZIAŁ DOTYCZĄCY INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba poziomów wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejsz
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. KRATKA (1): służy do pieczenia potraw lub jako podstawka do naczyń, form i innych naczyń do
pieczenia.
B. TACKA DO OCIEKANIA (1): umieszczana pod kratką służy do gromadzenia tłuszczu lub jako taca do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focaccia itd.
C. TACKA DO PIECZENIA (2): służy do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w
folii itp.
D. PROWADNICE: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
E. PANELE KATALITYCZNE (2): ułatwiają czyszczenie i utrzymanie czystości ścianek piekarnika.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E
PL25
WKŁADANIE KRATEK ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Kratka i inne akcesoria posiadają system blokady uniemożliwiający ich trwałe wysunięcie.
1. Włożyć kratkę poziomo, z uniesioną częścią "A" skierowaną do góry (Rys. 1).
2. Pochylić kratkę, aż osiągnie pozycję blokady "B" (Rys. 2).
3. Ustawić kratkę ponownie w pozycji poziomej i wsunąć do końca — "C" (Rys. 3).
4. Aby wyjąć kratkę, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. tacki do ociekania, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich
samych czynności. Wypustka na płaskiej części umożliwia zablokowanie.
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI: Wł./wył. oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA: Pokrętła są wysuwane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK WYBORU/POTWIERDZENIA
UWAGA: Na wyświetlaczu pojawi się podając informacje dotyczące przycisku.
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik: na wyświetlaczu
pojawiają się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach GRILL (GRILL), SPECIALS (SPECJALNE),
SETTINGS (USTAWIENIA) oraz BREAD/PIZZA (CHLEB/PIZZA).
UWAGA: Lista oraz opis funkcji — patrz tabela na stronie 12.
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
1 23
DISPLAY
WYŚWIETLA
PL26
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, aktualna godzina
C. Informacje o fabrycznie ustawionych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna PIZZA/BREAD (PIZZA/CHLEB)
E. Wskaźnik zamkniętych drzwi piekarnika podczas cyklu automatycznego czyszczenia (niedostępny w
tym modelu)
F. Temperatura wewnątrz piekarnika
G. Funkcja automatycznego czyszczenia (pirolizy) (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienienie
I. Funkcje specjalne: Defrost (Rozmrażanie), Keep Warm (Utrzymywanie w cieple), Rising (Wyrastanie)
WŁĄCZENIE PIEKARNIKA — USTAWIANIE JĘZYKA
Najpierw włączyć piekarnik, na wyświetlaczu pojawi się: ENGLISH. Obracać pokrętło nawigacji, aż zostanie
wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA — USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY
Po ustawieniu języka należy ustawić bieżącą godzinę. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godzinowe.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu migają cyfry minutowe.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową liczbę minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na żądaną funkcję: na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli wyświetlane parametry odpowiadają żądanym, nacisnąć przycisk . Aby je zmienić, należy
postępować zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość, obracając pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Piekarnik automatycznie potwierdzi wybór po upływie 10 sekund od ostatniej czynności.
A
B C D
E
I H G F
3
3
3
3
3
PL27
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło przełącznika funkcji na symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawią się na wyświetlaczu.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby ją zmienić,
postępować zgodnie z instrukcjami z poprzednich rozdziałów. Na wyświetlaczu pojawia się
komunikat PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury, komunikat zostanie zastąpiony
odpowiednią wartością (np. 200°C) i rozbrzmi sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu nagrzewania
piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy wybrać żądaną funkcję, pokręcając pokrętłem
przełącznika funkcji.
USTAWIENIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
Piekarnik automatycznie potwierdzi wybór po upływie 10 sekund od ostatniej czynności.
USTAWIENIE GODZINY ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONY START
WAŻNE: Dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu: FAST
PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE), BREAD/PIZZA (CHLEB/PIZZA), CONVECTION BAKE
(PIECZ. KONWEKCYJNE).
UWAGA: W tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czasy pieczenia
wydłużają się nieco w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut, począwszy od bieżącej godziny. Jest to możliwe dopiero po ustawieniu
czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, opóźniając jednocześnie włączenie piekarnika, należy:
1. Ustawić pokrętłem nawigacji godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem : migają dwa punkty godziny zakończenia, informując,
że ustawienie zostało przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia, aby zakończyć je o ustawionej godzinie.
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO W PIEKARNIKU
Po zakończeniu pieczenia lub po wyłączeniu piekarnika, jeżeli w jego komorze panuje temperatura
powyżej 50°C, na wyświetlaczu pojawia się komunikat GORAC ze wskazaniem aktualnej temperatury. Gdy
ciepło resztkowe osiągnie poziom 50°C, na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
3
3
3
3
PL28
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu — można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 23 godziny i 59 minut.
1. Gdy pokrętło przełącznika funkcji jest ustawione w pozycji zero, wybrać żądany czas pokrętłem
nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się "0:00" i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Aby go wyciszyć, nacisnąć przycisk
(na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina).
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu pięciu funkcji
specjalnych.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i ją uruchomić, należy:
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się "ROZMR"
(ROZMRAŻANIE) i symbol związany z tą funkcją.
2. Pokrętłem nawigacji przewinąć listę funkcji: ROZMRAŻANIE, UTRZYMYWANIE W CIEPLE,
WYRASTANIE.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: "PRESS TO BROWN" (NACISNĄĆ,
ABY PRZYRUMIENIĆ). Po naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa
5 minut. Funkcję tę można wykonać tylko dwa razy.
WYBÓR FUNKCJI PIZZA/CHLEB
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu dwóch
automatycznych funkcji pieczenia — "chleb" oraz "pizza"
Chleb
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : wyświetlacz pokaże: "CHLEB" oraz komunikat
"AUTO" (AUTOMAT.) obok siebie.
2. Nacisnąć , aby wybrać funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 180°C a 220°C) i potwierdzić
przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
3
3
3
3
3
3
3
PL29
Pizza
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się "CHLEB". Aby
wybrać funkcję "PIZZA", należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się "PIZZA" (PIZZA).
3. Nacisnąć , aby wybrać funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 220°C a 250°C) i potwierdzić
przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
USTAWIENIA
Po ustawieniu pokrętła przełącznika funkcji na symbolu wyświetlane jest podmenu pięciu ustawień
wyświetlacza, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis "LANGUAGE" (JĘZYK).
2. Nacisnąć , aby wybrać ustawienie.
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądany język i potwierdzić przyciskiem
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis CLOCK (ZEGAR). Aby zmienić godzinę,
patrz poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eco
Jeśli piekarnik znajdzie będzie w trybie czuwania przez co najmniej 3 minuty przy włączonym trybie ECO
(ON), jasność wyświetlacza zostanie zredukowana i wyświetlony będzie zegar. Ponadto, podczas pieczenia
wyłączone jest oświetlenie wewnętrzne. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na wyświetlaczu i włączyć
oświetlenie wewnętrzne, wystarczy nacisnąć przycisk lub obrócić którymkolwiek pokrętłem.
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (WŁĄCZONY/WYŁĄCZONY).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Jeśli podczas pieczenia aktywny jest tryb Eco, światło w komorze piekarnika zostanie wyłączone po
upływie 1 minuty od rozpoczęcia pieczenia, i aktywowane ponownie przy każdej czynności
użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis "SOUND" (DŹWIĘK).
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (WŁĄCZONY/WYŁĄCZONY).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby wyświetlił się napis "BRIGHTNESS" (JASNOŚĆ).
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się numer 1.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
PL30
TABELA Z OPISEM FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
WYŁĄCZENIE
Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
Oświetlenie
Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
DEFROST
(ROZMRAŻANIE)
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczać
potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie potrawy w
opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
KEEP WARM
(UTRZYMYW.
W CIEPLE)
Służy do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych potraw (np:mięsa,
potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczać potrawy na środkowym
poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze przekracza 65°.
RISING
(WYRASTANIE)
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować jakość
wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto umieszczać na drugim poziomie. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWEKCYJNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 2.
poziomu. Nagrzać wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
CONVECTION
BAKE (PIECZ.
KONWEKCYJNE)
Do pieczenia mięs, ciast z nadzieniem (sernika, strudla, ciasta owocowego) i
nadziewanych warzyw należy używać poziomu pierwszego. Funkcja ta korzysta
z ciągłego, delikatnego nawiewu, co zapobiega nadmiernemu wysuszaniu
potraw. Podczas pieczenia oświetlenie piekarnika jest wyłączone. Można je
tymczasowo włączyć, naciskając przycisk potwierdzenia. Zaleca się używanie
poziomu drugiego. Zaleca się nagrzanie piekarnika przed rozpoczęciem
pieczenia.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do równoczesnego pieczenia na dwóch półkach różnych potraw wymagających
takiej samej temperatury pieczenia (np. ryb, warzyw, ciast). Ta funkcja umożliwia
pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Zaleca
się stosowanie 2 poziomu z pojedynczą półką. Gdy pieczenie odbywa się na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu 1. i 3. oraz wstępne nagrzanie
piekarnika.
MAXI COOKING
(PIECZENIE
MAKS.)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2.
poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać równomierne
przyrumienienie po obu stronach. Zaleca się podlewanie mięsa od czasu do
czasu, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
GRILL (GRILL)
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom
4. Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która
będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić go na 3. poziomie i wlać ok. pół litra
wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
(TURBO GRILL)
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie tacki do
ociekania, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 1 lub
2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Funkcja ta umożliwia
także użycie rożna, jeśli jest w zestawie.
PL31
USTAWIENIA
Do regulacji ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, oszczędność energii).
BREAD/PIZZA
(CHLEB/PIZZA)
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach tej
funkcji istnieją dwa programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy tylko
wskazać żądane wartości (temperatura oraz czas), a piekarnik automatycznie
przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać wstępnie piekarnik i umieścić
ciasto na poziomie 2.
FAST
PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
PL32
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2 160-180 30-90 Tortownica na kratce
Tak 1-3 160-180 30-90
Poziom 3: tortownica
na kratce
Poziom 1: tortownica
na kratce
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 2 160-200 35-90
Tacka do ociekania/
blacha do ciast lub
tortownica na kratce
Tak 1-3 160-200 35-90
Poziom 3: tortownica
na kratce
Poziom 1: tortownica
na kratce
Biszkopty/Tarty
Tak 2 170-180 15-45
Tacka do ociekania/
blacha do ciast
Tak 1-3 160-170 20-45
Poziom 3: kratka
Poziom 1: tacka do
ociekania/blacha do
ciast
Ptysie
Tak 2 180-200 30-40
Tacka do ociekania/
blacha do ciast
Tak 1-3 180-190 35-45
Poziom 3: naczynie na
kratce
Poziom 1: tacka do
ociekania/blacha do
ciast
Bezy
Tak 2 90 110-150
Tacka do ociekania/
blacha do ciast
Tak 1-3 90 130-150
Poziom 3: naczynie na
kratce
Poziom 1: tacka do
ociekania/blacha do
ciast
Chleb / Pizza / Focaccia
Tak 2 190-250 15-50
Tacka do ociekania/
blacha do ciast
Tak 1-3 190-250 25-50
Poziom 3: naczynie na
kratce
Poziom 1: tacka do
ociekania/blacha do
ciast
Mrożone pizze
Tak 2 250 10-15
Poziom 2: tacka do
ociekania/blacha do
ciast lub kratka
Tak 1-3 250 10-20
Poziom 3: naczynie na
kratce
Poziom 1: tacka do
ociekania/blacha do
ciast
PL33
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne,
quiche lorraine)
Tak 2 190-200 35-55 Tortownica na kratce
Tak 1-3 180-190 45-60
Poziom 3: tortownica
na kratce
Poziom 1: tortownica
na kratce
Nadziewane ciasto
francuskie/Przystawki
z ciasta francuskiego
Tak 2 190-200 20-30
Tacka do ociekania/
blacha do ciast
Tak 1-3 180-190 20-40
Poziom 3: naczynie na
kratce
Poziom 1: tacka do
ociekania/blacha do
ciast
Lasagne/Makaron
zapiekany/Cannelloni/
Potrawy z formy
Tak 2 190-200 45-55 Naczynie na kratce
Baranina/Cielęcina/
Wołowina/
Wieprzowina 1 kg
Tak 2 180-200 80-120
Tacka do ociekania lub
naczynie na kratce
Kurczak / Królik /
Kaczka 1 kg
Tak 2 200-220 50-100
Tacka do ociekania lub
naczynie na kratce
Indyk / Gęś 3 kg Tak 1/2 190-200 80-130
Tacka do ociekania lub
naczynie na kratce
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
Tak 2 180-200 40-60
Tacka do ociekania lub
naczynie na kratce
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 170-190 30-60 Naczynie na kratce
Tost y - 4 3 (wysoka) 2-5 Kratka
Filety/kawałki ryb - 4 2 (średnia) 20-35
Poziom 4: kratka
(obrócić potrawę w
połowie pieczenia)
Poziom 3: tacka do
ociekania napełniony
wodą
Kiełbaski / Szaszłyki /
Kotlety / Hamburgery
- 4
2-3 (średnia-
wysoka)
15-40
Poziom 4: kratka
(obrócić potrawę w
połowie pieczenia)
Poziom 3: tacka do
ociekania napełniona
wodą
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL34
Kurczak pieczony 1–
1,3 kg
- 2
2 (średnia) 50-65
Poziom 2: kratka
(obrócić mięso po
upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia)
Poziom 1: tacka do
ociekania napełniona
wodą
3 (wysoka) 60-80
Poziom 2: rożen
Poziom 1: tacka do
ociekania napełniona
wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 2 2 (średnia) 35-45
naczynie na kratce (w
razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
Golonka
- 2 2 (średnia) 60-90
Tacka do ociekania lub
naczynie na kratce (w
razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 2 2 (średnia) 45-55
Tacka do ociekania/
blacha do ciasta (w
razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 2 3 (wysoka) 10-15 Naczynie na kratce
Lasagne i mięso Tak 1-3 200 50-100*
Poziom 3: naczynie na
kratce
Poziom 1: tacka do
ociekania lub naczynie
na kratce
Mięso i ziemniaki Tak 1-3 200 45-100*
Poziom 3: naczynie na
kratce
Poziom 1: tacka do
ociekania lub naczynie
na kratce
Ryba i warzywa Tak 1-3 180 30-50*
Poziom 3: naczynie na
kratce
Poziom 1: tacka do
ociekania lub naczynie
na kratce
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
* Czas pieczenia jest podany w przybliżeniu. Potrawę można wyjąć z piekarnika w dowolnym czasie,
w zależności od własnych preferencji.
PL35
PRZEPISY PRZETESTOWANE zgodnie z normą IEC 50304/60350:2009-03 oraz DIN 3360-12:07:07
** W tabeli przedstawione zostały zalecane funkcje i temperatury pieczenia umożliwiające uzyskanie
optymalnych rezultatów dla wszystkich typów przepisów. W przypadku pieczenia z funkcją nawiewu na
jednym poziomie zaleca się używanie drugiego poziomu i tej samej temperatury, jak w przypadku funkcji
"FORCED AIR" (TERMOOBIEG) na więcej niż jednym poziomie.
Wskaźniki w tabeli nie obejmują użycia prowadnic. Testowanie należy wykonać bez użycia prowadnic.
* W przypadku grillowania zaleca się pozostawienie 3-4 cm wolnej przestrzeni od krawędzi przedniej
rusztu, aby ułatwić jego wyciągnięcie.
Klasa oszczędności energii (zgodnie z normą EN 50304)
Testowanie należy wykonać korzystając z odpowiedniej tabeli.
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350:2009-03 § 8.4.1
Kruche ciasteczka
(pierniki) **
Tak 2 170 15-25
Tacka do ociekania/blacha
do ciast
Tak 1-3 160 20-30
Poziom 3: blacha do ciast
Poziom 1: tacka do ociekania
IEC 60350:2009-03 § 8.4.2
Ciasteczka **
Tak 2 170 20-30
Tacka do ociekania/blacha
do ciast
Tak 1-3 160 30-40
Poziom 3: blacha do ciast
Poziom 1: tacka do ociekania
IEC 60350:2009-03 § 8.5.1
Biszkopt beztłuszczowy Tak 2 170 35-45 Tortownica na kratce
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
Dwa jabłeczniki **
Tak 2 185 60-75 Tortownica na kratce
Tak 1-3 175 70-90
Poziom 3: tortownica na
kratce
Poziom 1: tortownica na
kratce
IEC 60350:2009-03 § 9.1.1
Tosty * - 4
3
(wysoka)
3-5 Kratka
IEC 60350:2009-03 § 9.2.1
Hamburgery * - 4
3
(wysoka)
30-40
Poziom 4: kratka (obrócić
potrawę w połowie pieczenia)
Poziom 3: tacka do
ociekania napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, tarta
owocowa **
Tak 2 180 30-40
Tacka do ociekania/blacha
do ciast
Tak 1-3 160 55-65
Poziom 3: blacha do ciast
Poziom 1: tacka do ociekania
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczwieprzowa - 2 170 110-150 Poziom 2: tacka do ociekania
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek **
Tak 2 170 35-45
Tacka do ociekania/blacha
do ciast
Tak 1-3 170 40-50
Poziom 3: blacha do ciast
Poziom 1: tacka do ociekania
PL36
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy
kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu włożenia potrawy do piekarnika, za
wyjątkiem nagrzewania (gdy jest przewidziane). Temperatury pieczenia są wyłącznie orientacyjne i zależą
od ilości potrawu oraz rodzaju użytych akcesoriów. Początkowo stosować niższe zalecane wartości, a
później, jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach do pieczenia i naczyń z ciemnego
metalu. Można także używać żaroodpornych lub ceramicznych naczyń i akcesoriów, jednak czas pieczenia
może być nieznacznie dłuższy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w
tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Jeśli używana jest funkcja "FORCED AIR" (TERMOOBIEG), różne potrawy (np. ryby i warzywa), wymagające
tej samej temperatury, można piec na różnych poziomach jednocześnie. Wyjąć potrawę, która wymaga
krótszego pieczenia, i pozostawić potrawę wymagające dalszego pieczenia.
Ciasta
- Dzięki funkcji pieczenia konwekcyjnego można piec delikatne ciasta na jednym poziomie. Stosować
formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na kratce z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach
wybierać funkcję Termoobieg i ustawiać formy na kratce w taki sposób, aby powietrze mogło
swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć patyczek w najwyższym miejscu ciasta.
Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia użyć niższej temperatury lub
zmniejszyć ilość płynu lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (sernik lub ciasto owocowe) wymagają użycia funkcji "CONVECTION
BAKE" (PIECZ. KONWEKCYJNE). Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, korzystać z niższej półki i
wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
- Należy używać takiego naczynia lub formy do pieczenia, która jest dopasowana do rozmiaru
pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia niewielkiej ilości rosołu,
aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok.
10–15 min lub zawinąć w folię aluminiową.
- Aby grillowane kawałki mięsa były równo upieczone, należy wybrać kawałki o tej samej grubości.
Bardzo grube kawałki mięsa wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni
mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso po
upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która będzie zbierała ociekający sok — należy do niej wlać pół litra
wody i umieścić bezpośrednio pod kratką, na której ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby
uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć
mięso na szpikulec rożna, obwiązując go sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka) i upewnić się, że
jest unieruchomione przed włożeniem szpikulca do gniazda na przedniej ściance piekarnika, po czym
oprzeć go na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się
umieszczenie na pierwszej półce tacki do ociekania, do której należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada
plastikowe pokrętło, które należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy korzystać po jego
zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować naczynię tłuszczem, aby pizza była bardziej chrupiąca, nawet na spodzie. Po upływie
dwóch trzecich czasu pieczenia dodać mozzarellę na pizzę.
Funkcja wyrastania
Zaleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed włożeniem do piekarnika. W przypadku tej funkcji
czas wyrastania jest zredukowany o około jedną trzecią w porównaniu do wyrastania w temperaturze
otoczenia (20-25°C). Czas wyrastania dla 1 kg ciasta na pizzę wynosi około jednej godziny.
PORADY I SUGESTIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Whirlpool AKZ 561/IX instrukcja

Typ
instrukcja