PL36
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy
kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu włożenia potrawy do piekarnika, za
wyjątkiem nagrzewania (gdy jest przewidziane). Temperatury pieczenia są wyłącznie orientacyjne i zależą
od ilości potrawu oraz rodzaju użytych akcesoriów. Początkowo stosować niższe zalecane wartości, a
później, jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach do pieczenia i naczyń z ciemnego
metalu. Można także używać żaroodpornych lub ceramicznych naczyń i akcesoriów, jednak czas pieczenia
może być nieznacznie dłuższy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w
tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Jeśli używana jest funkcja "FORCED AIR" (TERMOOBIEG), różne potrawy (np. ryby i warzywa), wymagające
tej samej temperatury, można piec na różnych poziomach jednocześnie. Wyjąć potrawę, która wymaga
krótszego pieczenia, i pozostawić potrawę wymagające dalszego pieczenia.
Ciasta
- Dzięki funkcji pieczenia konwekcyjnego można piec delikatne ciasta na jednym poziomie. Stosować
formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na kratce z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach
wybierać funkcję Termoobieg i ustawiać formy na kratce w taki sposób, aby powietrze mogło
swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć patyczek w najwyższym miejscu ciasta.
Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia użyć niższej temperatury lub
zmniejszyć ilość płynu lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (sernik lub ciasto owocowe) wymagają użycia funkcji "CONVECTION
BAKE" (PIECZ. KONWEKCYJNE). Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, korzystać z niższej półki i
wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
- Należy używać takiego naczynia lub formy do pieczenia, która jest dopasowana do rozmiaru
pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia niewielkiej ilości rosołu,
aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok.
10–15 min lub zawinąć w folię aluminiową.
- Aby grillowane kawałki mięsa były równo upieczone, należy wybrać kawałki o tej samej grubości.
Bardzo grube kawałki mięsa wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni
mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso po
upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która będzie zbierała ociekający sok — należy do niej wlać pół litra
wody i umieścić bezpośrednio pod kratką, na której ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby
uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć
mięso na szpikulec rożna, obwiązując go sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka) i upewnić się, że
jest unieruchomione przed włożeniem szpikulca do gniazda na przedniej ściance piekarnika, po czym
oprzeć go na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się
umieszczenie na pierwszej półce tacki do ociekania, do której należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada
plastikowe pokrętło, które należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy korzystać po jego
zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować naczynię tłuszczem, aby pizza była bardziej chrupiąca, nawet na spodzie. Po upływie
dwóch trzecich czasu pieczenia dodać mozzarellę na pizzę.
Funkcja wyrastania
Zaleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed włożeniem do piekarnika. W przypadku tej funkcji
czas wyrastania jest zredukowany o około jedną trzecią w porównaniu do wyrastania w temperaturze
otoczenia (20-25°C). Czas wyrastania dla 1 kg ciasta na pizzę wynosi około jednej godziny.
PORADY I SUGESTIE