4
UWAGI OGÓLNE
Kuchenka jest przeznaczona wyłącznie do
użytku domowego!
Nie można włączać kuchenki bez potraw w
środku, jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka
eksploatacja kuchenki może spowodować jej
uszkodzenie.
Otwory wentylacyjne w
kuchence nie mogą być
przykryte. Zatkanie otworów
dopływu powietrza lub
otworów wylotowych może
spowodować uszkodzenie
kuchenki i nieprawidłowe rezultaty gotowania.
Podczas wykonywania prób pracy kuchenki
należy włożyć do środka szklankę z wodą.
Woda pochłania energię mikrofal i kuchenka
nie ulegnie uszkodzeniu.
Należy usunąć metalowe
wiązania torebek papierowych
lub plastikowych, zanim zostaną
włożone do kuchenki.
SMAŻENIE NA OLEJU
Kuchenki mikrofalowej nie
należy używać do smażenia
na oleju, ponieważ nie jest
możliwe kontrolowanie jego temperatury.
PŁYNY
Napoje lub wodę można doprowadzić
do przegrzania w kuchence
mikrofalowej ponad punkt
wrzenia, bez obecności
widocznych oznak wrzenia.
Może to prowadzić do nagłego
wylania się gorącego płynu.
Aby tego uniknąć, należy zastosować się do
podanych poniżej instrukcji:
1. Nie należy używać pojemników o prostych
krawędziach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem go do
kuchenki i pozostawić w środku naczynia
łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu odczekać chwilę, a przed
wyjęciem, ponownie zamieszać.
SZCZEGÓLNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Dodatkowych informacji należy szukać
w poradniku gotowania w kuchenkach
mikrofalowych. Szczególne środki ostrożności
należy zachować zwłaszcza podczas gotowania
lub podgrzewania potraw zawierających
alkohol.
Po podgrzaniu potraw dla
dzieci, należy zawsze
wymieszać zawartość i
sprawdzić ich temperaturę
przed podaniem do spożycia. Zapewni
to równomierne rozprowadzenie ciepła i
uniknięcie ryzyka poparzeń.
Przed podgrzewaniem należy zdjąć z butelki
pokrywkę i smoczek!
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Należy używać rękawic lub ochraniaczy,
aby zapobiec poparzeniom podczas dotykania
pojemników, części kuchenki i naczyń.
Urządzenia nie należy używać, ani
pozostawiać na zewnątrz pomieszczeń. Nie
używać kuchenki w pobliżu zlewu, na mokrej
powierzchni lub w pobliżu basenu, itp.
Komory kuchenki nie należy wykorzystywać
jako szafki.
Jeśli funkcja Grill nie jest używana regularnie,
istnieje ryzyko pożaru spowodowane
ewentualnymi pozostałościami żywności i
tłuszczu pod grillem. Aby zapobiec ryzyku
wystąpienia pożaru, funkcja „Grill” powinna być
uruchamiana raz w miesiącu na 10 minut, aby
oczyścić elementy.
13
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Mycie jest jedyną, normalnie wymaganą
czynnością konserwacyjną. Przed
przystąpieniem do mycia, należy odłączyć
kuchenkę od sieci.
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości,
aby nie niszczyć jej powierzchni, co ma
negatywny wpływ na trwałość urządzenia
oraz może prowadzić do ewentualnych
niebezpieczeństwa.
Do czyszczenia wnętrza
kuchenki nie należy
używać myjek metalowych.
Mogą one porysować
powierzchnię.
Regularnie, w szczególności po wylaniu się
płynów, należy wyjąć talerz obrotowy oraz jego
podstawę i umyć dno kuchenki.
Kuchenkę zaprojektowano do pracy z
talerzem obrotowym, umieszczonym w
przeznaczonym dla niego miejscu.
Nie należy uruchamiać kuchenki, gdy talerz
obrotowy został wyjęty, np. w celu umycia go.
Do mycia powierzchni wewnętrznych oraz
zewnętrznej i wewnętrznej części drzwiczek
oraz zawiasów, należy stosować delikatne
detergenty, wodę i miękką szmatkę.
Nie należy dopuszczać do zbierania się
resztek tłuszczu lub żywności w pobliżu
drzwiczek.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki
można wyeliminować poprzez wstawienie
do kuchenki fi liżanki wypełnionej wodą z
dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej
przez kilka minut.
Agresywne detergenty, myjki metalowe,
szmatki ścierne, itp. mogą uszkodzić panel
sterowania oraz wewnętrzne i zewnętrzne części
kuchenki. Należy użyć gąbki i detergentu w płynie
lub ściereczki papierowej oraz środka do mycia
okien w rozpylaczu. Środek do mycia okien należy
rozpylić na ściereczce.
Kuchenki nie należy spryskiwać bezpośrednio.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
Podstawkę pod talerz obrotowy.
Szklany talerz obrotowy.
Uchwyt na butelkę dla
niemowląt.
W przypadku trudnych do usunięcia plam,
należy przez 2-3 minuty gotować w kuchence
pełną fi liżankę wody. Para spowoduje
zmiękczenie brudu.
Ruszt z drutu.
Element grzewczy grilla nie wymaga
czyszczenia, gdyż wysoka temperatura
powoduje spalanie wszelkich zachlapań, ale
sufi t ponad nim może wymagać regularnego
czyszczenia. Należy to wykonać przy użyciu
gąbki, ciepłej wody i detergentu.
Jeśli funkcja „Grill” nie jest używana regularnie,
należy ją włączać raz w miesiącu na 10 minut
tak, aby wypalić wszelkie zachlapania i uniknąć
wystąpienia zagrożenia pożarem.