Uruchomienie i użytkowanie
UWAGA! Piekarnik jest wyposażony
w system blokowania rusztu,
który umożliwia jego wysuwanie
bez całkowitego wyjmowania z
piekarnika (1).
W celu całkowitego wyjęcia rusztu
wystarczy go unieść w sposób
przedstawiony na rysunku,
chwytając za przednią część i
pociągnąć do siebie (2).
! Przed pierwszym użyciem włączyć na przynajmniej jedną godzinę pusty
piekarnik z zamkniętymi drzwiczkami i termostatem nastawionym na
najwyższą temperaturę. Następnie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i
wywietrzyć pomieszczenie. Zapach, jaki się wytworzy jest skutkiem parowania
substancji stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Włączanie piekarnika
1. Wybrać program pieczenia, przekręcając pokrętło PROGRAMY.
2. Wybrać temperaturę, przekręcając pokrętło TERMOSTAT. Wykaz potraw
z zalecanymi dla nich temperaturami znajduje się w Tabeli pieczenia (zob.
Programy).
3. Świecąca kontrolka TERMOSTAT wskazuje fazę nagrzewania do
nastawionej temperatury.
4. Podczas pracy piekarnika można zawsze:
- zmienić program pieczenia za pomocą pokrętła PROGRAMY;
- zmienić temperaturę za pomocą pokrętła TERMOSTAT;
- przerwać pieczenie przez ustawienie pokrętła PROGRAMY w położeniu “0”.
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów na dnie piekarnika, gdyż
grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie znajdującym się w
wyposażeniu piekarnika.
Wentylator chłodzący
Dla obniżenia temperatury zewnętrznej niektóre modele wyposażono w
wentylator chłodzący. Wytwarza on strumień powietrza, który wydobywa się
pomiędzy panelem sterowania a drzwiczkami piekarnika.
! Po zakończeniu pieczenia wentylator nadal pracuje aż do dostatecznego
ochłodzenia piekarnika.
Oświetlenie piekarnika
Światło w piekarniku włącza się przez wybranie / za pomocą
pokrętła PROGRAMY. Pozostaje ono włączone przy wyborze programu
pieczenia.
Stosować regulator czasowy końca pieczenia
1. Należy przede wszystkim nakręcić dzwonek obracając pokrętło
REGULATOR CZASOWY KOŃCA PIECZENIA o pełny obrót w kierunku
ruchu wskazówek zegara.
2. Cofając się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek ustawić
żądany czas uzgadniając minuty wskazane na pokrętle REGULATORA
CZASOWEGO KOŃCA PIECZENIA z oznaczeniem stałym na panel.
3. Po upływie czasu wydaje sygnał akustyczny i wyłącza piekarnik.
4. Gdy piekarnik jest wyłączony regulator czasowy końca pieczenia może
zostać wykorzystany jako zwykły minutnik.
! W celu użytkowania piekarnika w trybie ręcznym, to znaczy z wyłączeniem
regulatora czasowego końca pieczenia, należy obrócić pokrętło REGULATORA
CZASOWEGO KOŃCA PIECZENIA do symbolu .
Programy
! Dla wszystkich programów możliwe jest ustawienie temperatury w zakresie
od 60 °C do MAX, z wyjątkiem:
• BARBECUE (zaleca się ustawienie jedynie na MAX);
• ZAPIEKANKA (zaleca się, aby nie przekraczać temperatury 200°C).
/ Program WYRASTANIE
Piekarnik nagrzewa się do temperatury 40°C i utrzymuje taką temperaturę
niezależnie od pozycji pokrętła TERMOSTATU. Program ten jest idealny do
wyrastania ciast zawierających naturalne drożdże.
/ Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane są dwa elementy grzejne: dolny i górny. Przy tym tradycyjnym
sposobie pieczenia lepiej jest wykorzystywać tylko jeden poziom: przy większej
liczbie poziomów rozkład temperatur staje się niekorzystny.
/ Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
Włącza się tylny element grzejny oraz uruchamia się wentylator, zapewniając
wewnątrz piekarnika delikatne i równomierne ciepło. Ten program jest
przeznaczony do pieczenia delikatnych potraw (np. ciast drożdżowych) i
do przygotowywania letów „mignon” na trzech poziomach jednocześnie.
/ Program FAST COOKING
Włączają się elementy grzejne i uruchamia się wentylator, zapewniając
utrzymywanie stałej i równomiernej temperatury w piekarniku.
Program nie wymaga wstępnego nagrzewania. Program ten służy do
szybkiego pieczenia potraw już przygotowanych (mrożonych lub wstępnie
ugotowanych). Najlepsze rezultaty uzyskuje się przy wykorzystaniu tylko
jednego poziomu.
/ Program MULTI-PIECZENIE
Włączają się wszystkie elementy grzejne (górny, dolny oraz obwodowy)
i uruchamia się wentylator. Ponieważ temperatura jest stała w całym
piekarniku, powietrze piecze i przyrumienia żywność w równomierny sposób.
Jednocześnie można używać maksymalnie dwóch półek.
/ Program PIEKARNIK DO PIZZY
Włączają się dolny i obwodowy element grzejny oraz uruchamia się wentylator.
To połączenie umożliwia szybkie nagrzanie piekarnika z silnym dopływem
ciepła, zwłaszcza od dołu. W przypadku, gdy wykorzystuje się więcej niż
jeden poziom równocześnie, konieczna jest ich zamiana miejscami w połowie
pieczenia.
/ Program BARBECUE
Włącza się górny element grzejny oraz rożno (jeśli jest w danym modelu).
Wysoka temperatura, skierowana bezpośrednio na grill, jest zalecana dla
potraw wymagających wysokiej temperatury na powierzchni. Podczas
pieczenia należy zamykać drzwiczki piekarnika.
11
PL