Groupe Brandt 6H-54AX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
PL INSTRUKCJA MONTAŻU I UŻYTKOWANIA
KGE 3442B DFUT
KGE 3442X DFUT
KGE 3443B DFUT
KGE 3443X DFUT
KGE 3464B DYN
KGE 3464X DYN
KGE 3479SB DYN
KGE 3479SX DYN
1
2
2.1.1
5.8.1 5.8.2
2.1.2
5.4.1
3
6.1.1
6.2.3
6.2.1.
6.4.1
7.1.1
9.1.1
9.2.1
9.3.1
9.3.2
9.3.3
9.3.4
9.7.1
9.7.2
9.4.1
4
10.1.1
10.1.2
10.2.1
10.5.2
10.5.1
10.5.3
10.2.2
10.3.1
10.2.3
10.2.4
10.8.1
5
10.10.1
10.10.2
10.12.1
11.1.1
11.1.2
11.2.1
11.2.2
11.3.1
11.3.2
11.3.3 11.3.4
10.9.2
10.8.2
10.9.1
10.8.3
6
11.4.2
11.4.1
11.4.3
11.4.4
11.6.1
11.6.2
11.8.1
11.8.2
12.5.1
12.5.2
12.5.3
12.5.4
12.4.1
12.3.1
12.2.1
7
polski
UWAGA !
PRZED URUCHOMIENIEM URZĄDZENIA NALEŻY UWAŻNIE PRZE-
CZYT INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I ZACHOW DO WGLĄDU.
PRZESTRZEGANIE ZAWARTYCH W NIEJ WSKAZÓWEK UCHRONI
PAŃSTWA PRZED NIEWŁAŚCIWYM UŻYTKOWANIEM I NIESZCZĘŚLI-
WYMI WYPADKAMI. JEŚLI KUCHNIĘ PRZEKAZUJECIE PAŃSTWO IN-
NEJ OSOBIE NALEŻY PRZEKAZAĆ JEJ TEŻ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI.
Podłączenie kuchni do wewnętrznej instalacji gazowej lub do butli z ga-
zem płynnym oraz jej regulację i dostosowanie do innego rodzaju gazu
powinien wykonać wyłącznie uprawniony instalator urządzeń gazowycih
lub technik autoryzowanego zakładu serwisowego. Powinno to być po-
twierdzone na karcie gwarancyjnej wyrobu ! Brak takiego potwierdzenia
unieważnia gwarancję.
Nie zezwala się na wykonywanie we własnym zakresie jakichkolwiek na-
praw i zmian w instalacji gazowej i elektrycznej urządzenia z wyjątkiem
wymiany lampy oświetlenia piekarnika, pod rygorem utraty uprawnień
gwarancyjnych.
OSTRZEŻENIE: Upewnić się, że urządzenie jest wyłączone od zasilania
przed przystąpieniem do wymiany lampy, aby uniknąć ryzyka porażenia
prądem. Rozpocząć czynności po ostygnięciu urządzenia. Aby odkręcić
oprawę i lampę, używać gumowej rękawicy, która ułatwi demontaż.
Urządzenie może być używane przez dzieci w wieku powyżej 8 lat i osoby,
o ograniczonych możliwościach zycznych, czuciowych lub umysłowych
Kuchnie spełniają wymagania następujących dyrektyw:
2006/95/WE – Niskonapięciowe wyroby elektryczne
2004/108/WE – Kompatybilność elektromagnetyczna
90/396/EEC – Zasadnicze wymagania dla urządzeń spalających paliwa gazowe [GAD]
WAŻNE !
Instrukcja zawiera rysunki a numery rysunków odpowiadają numeracji
punktów w tekście.
8
polski
lub pozbawionych doświadczenia lub wiedzy, jeżeli one pod nadzorem
lub wcześniej otrzymały instrukcje dotyczące pewnej obsługi urządzenia i
zrozumiały zagrożenia, którym mogą podlegać. Dzieci nie mogą wykorzy-
stywać urządzenia do zabawy. Czyszczenie i konserwacja nie mogą być
wykonywane przez dzieci pozostawione bez dozoru.
OSTRZEŻENIE: Dostępne części urządzenia mogą nagrzewać się w trak-
cie używania. Należy uważać, żeby nie dotykać elementów grzejnych we-
wnątrz piekarnika. Zaleca się, żeby w pobliżu nie przebywały małe dzieci.
UWAGA ! Gotowanie bez nadzoru na płycie grzejnej z tłuszczem lub ole-
jem może być niebezpieczne i może doprowadzić do pożaru.
Nigdy nie należy gasić pożaru wodą, lecz wyłączyć urządzenie i przykryć
płomień np. przy pomocy pokrywki lub niepalnego koca.
Zagrożenie pożarowe: Nie przechowywać przedmiotów na powierzchni do
gotowania.
Gniazdko prądu powinno być dostępne po instalacji.
Jeśli kabel zasilania jest uszkodzony, powinien zostać wymieniony przez
producenta, jego serwis posprzedażny lub osoby o podobnych kwalifi ka-
cjach w celu uniknięcia zagrożenia.
Należy usunąć z pokrywy wszelkie ślady rozprysków przed otworzeniem
jej. Należy odczekać, aż płyta grzejna ostygnie przed zamknięciem pokry-
wy.
Przed zamknięciem pokrywy należy wyłączyć wszystkie palniki
i ostu-
dzić powierzchnię płyty grzejnej. Szklana pokrywa, po nagrzaniu może
pęknąć.
Nie stosować do czyszczenia szklanych drzwi piekarnika ściernych prepa-
ratów czyszczących ani twardych metalowych drapaków, ponieważ można
porysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szkła.
Do czyszczenia kuchni nie używać urządzenia do czyszczenia parą.
Produkt jest przeznaczony wyłącznie do gotowania i pieczenia. Nie należy
go używać do innych celów, np. ogrzewanie pomieszczeń.
Urządzenie nie jest przeznaczone do funkcjonowania wraz z zewnętrznym
minutnikiem lub niezależnym systemem zdalnego sterowania.
Elementy opakowania prosimy trzymać z dala od dzieci, ponieważ mogą
być dla nich niebezpieczne.
9
polski
Kuchnię należy zainstalować zgodnie z obowiązującymi przepisami i użyt-
kować tylko w odpowiednio wentylowanym pomieszczeniu.
Użytkowanie urządzenia do gotowania i pieczenia powoduje wydzielanie
się ciepła i wilgoci w pomieszczeniu, w którym jest ono zainstalowane. Na-
leży upewnić się, czy pomieszczenie kuchenne jest dobrze przewietrzane.
Należy utrzymywać otwarte naturalne otwory wentylacyjne lub zainstalo-
wać środki wentylacji mechanicznej (okap z mechanicznym wyciągiem).
Pokrętła sterujące pracą kuchni mają wyraźnie zaznaczony znacznik. Gdy
płyta nie pracuje, pokrętło powinno być ustawione pionowo, znacznikiem
do góry i powinno wskazywać położenie zerowe, oznaczone kropką ”.
Gdy płyta pracuje to wskaźnik powinien być ustawiony w pozycji pracy,
najlepiej w zakresie pomiędzy i .
Przedmioty łatwopalne przechowywać z dala od palników.
W piekarniku i w pojemniku na naczynia nie przechowywać przedmiotów
łatwopalnych i wrażliwych na działanie podwyższonej temperatury, ponie-
waż w czasie użytkowania piekarnika mogą się zapalić.
Przewody przyłączeniowe zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa do-
mowego używanego w pobliżu włączonej kuchni, powinny być z dala od jej
gorących elementów. Należy zwrócić uwagę, aby przewody te nie zostały
przyciśnięte gorącymi drzwiami piekarnika.
Przed otwarciem drzwi piekarnika należy się od niego odsunąć, aby na-
gromadzone gorące powietrze mogło się rozproszyć.
Do zestawiania potraw z płyty kuchennej i wyjmowania form z piekarnika
należy używać suchych rękawic ochronnych.
Po zakończeniu pracy kuchni, upewnij się, że wszystkie elementy stero-
wania są w pozycji wyłączone.
Kuchni nie wolno podnosić za uchwyt drzwi piekarnika
.
OSTRZEŻENIE: Jeżeli drzwi lub uszczelka drzwi są uszkodzone, nie wol-
no korzystać z piekarnika do chwili wykonania naprawy przez wykwalifi ko-
waną osobę.
PRZY PODEJRZENIU ULATNIANIA SIĘ GAZU LUB WYSTĄPIENIU
ZWARCIA, urządzenie należy wyłączyć, dokładnie przewietrzyć pomiesz-
czenie i niezwłocznie skontaktować się z autoryzowanym zakładem ser-
wisowym W tym czasie nie wolno zapalać zapałek, palić papierosów, włą-
10
polski
czać bądź wyłączać odbiorników elektrycznych (radio, dzwonek, włącznik
oświetlenia) lub mechanicznych powodujących iskrzenie.
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnej instalacji
należy natychmiast zamknąć dopływ gazu za pośrednictwem zaworu od-
cinającego.
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnego zaworu
butli z gazem należy zarzucić na butlę mokry koc, w celu ostudzenia butli
i zakręcić zawór na butli. Po ostudzeniu butlę wynieść na otwartą prze-
strzeń. Zabrania się używania uszkodzonej butli !
W przypadku kilkudniowej przerwy w użytkowaniu kuchni należy zamknąć
zawór główny na instalacji gazowej, natomiast przy korzystaniu z butli ga-
zowej po każdorazowym użytkowaniu.
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzania zmian w celu uno-
wocześniania wyrobu i stałego polepszania jakości, bez uprzedniego po-
wiadomienia użytkowników. Zmiany te jednak nie będą stwarzały trudności
przy obsłudze.
11
polski
5.1 Po rozpakowaniu urządzenia sprawdzić, czy nie ma ono
widocznych uszkodzeń. Jeśli kuchnia została uszkodzona
podczas transportu nie wolno jej podłączać.
5.2 Pomieszczenie kuchenne powinno być suche i powinno
mieć dobrą wentylację.
5.4 Nad kuchnią powinna być wolna przestrzeń dla odpływu
oparów kuchennych. Najlepiej zamontować okap nadku-
chenny, który będzie absorbować lub odprowadzać te opa-
ry. Odległość pomiędzy okapem i płytą grzejną powinna
wynosić co najmniej 650mm (5.4.1).
5.5 Kuchnię można ustawić w ciągu mebli kuchennych o wy-
sokości max 850mm. Nie wolno zawieszać górnych szafek
kuchennych bezpośrednio nad kuchnią.
5.6 Ustawienie urządzenia powinno gwarantować swobodny
dostęp do wszystkich elementów sterowania. Nie zaleca
się ustawiania kuchni na podstawie.
5.7 Urządzenie powinno być zainstalowane przy ścianie, z dala
od materiałów łatwopalnych. Ściana pomieszczenia przy-
legająca do kuchni powinna być wykonana z materiałów
niepalnych.
5.8 Kuchnię wypoziomować. Do tego celu służą regulowane
nóżki, które dostępne po przechyleniu kuchni (5.8.1 lub
po wyjęciu z kuchni pojemnika na naczynia (5.8.2)
Uwaga !
Przed zainstalowamiem upewnić się, czy 1.
miejscowe warunki dystrybucji (rodzaj
gazu i jego ciśnienie) oraz nastawienie
urządzenia są odpowiednie.
Warunki nastawiania tego urządzenia 2.
podane na tabliczce znamionowej.
Urządzenie to nie jest podłączane do 3.
przewodów odprowadzających spaliny.
Powinno być zainstalowane i podłączo-
ne zgodnie z aktualnymi przepisami in-
stalacyjnymi. W szczególności należy
uwzględnić odpowiednie wymagania do-
tyczące wentylacji.
Podłączenie kuchni do wewnętrznej in-4.
stalacji gazowej lub do butli z gazem płyn-
nym oraz jej regulację i dostosowanie do
innego rodzaju gazu powinien wykonać
wyłącznie uprawniony instalator urzą-
dzeń gazowych lub technik autoryzowa-
nego zakładu serwisowego. Powinno to
być potwierdzone na karcie gwarancyj-
nej wyrobu ! Brak takiego potwierdzenia
unieważnia gwarancję.
Na rysunku 2.1.1. pokazano urządzenie, które Państwo posia-
dacie.
3.1 Przeznaczenie
Kuchnia jest przeznaczona do przygotowywania potraw
wyłącznie w gospodarstwie domowym. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone.
3.2 Klasa urządzenia – 1 (wolnostojące)
3.3 Kategoria gazu - II
2ELwLs3B/P
3.4 Moc znamionowa elektryczna – 2,0 kW
3.5 Moc znamionowa palników:
Palnik mały – 1,0 kW
Palnik średni – 1,75 kW
Palnik duży – 3,0 kW
Łączna moc palników ΣQn – 7,5 kW
Natężenie przepływu gazu G30 – 781 g/h
3.6 Opis elementów kuchni (2.1.1)
1 – płyta grzejna
2 – piekarnik elektryczny
3 – panel sterowania
4 – drzwi piekarnika
5 – pojemnik na naczynia
6 – palnik mały
7– palnik średni
8 – palnik duży
9 – ruszt płyty grzejnej
10 – blacha do pieczenia
11 – ruszt do pieczenia
12 – pokrywa
3.7 Panel sterowania (2.1.2)
1 – pokrętła palników gazowych
2 – pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3 – pokrętło regulatora temperatury
4 – elektroniczny programator
5 – lampka kontrolna regulatora temperatury
Wyrób instalować po 8 godzinach sezonowania w pomiesz-
czeniu kuchennym.
Na rusztach nie stawiać zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń, gdyż mogą się przewrócić i zalać palniki.
Nie stawiać pustych naczyń nad włączonym palnikiem.
Przed zdjęciem naczyń z palników należy zmniejszyć pło-
mień lub zgasić go całkowicie.
Palniki utrzymywać w należytej czystości. Nie dopuszczać
do wykipienia potraw i zalewania palników.
Nie przeciążać otwartych drzwi piekarnika. Nie wolno na
nich siadać ani stawać.
12
polski
Opis do rys. 6.2.1
1 - nakrętka; 2 - gwint G1/2” wg ISO-228-1; 3 - uszczelka;
4 - końcówka na gaz płynny; 5 - elastyczny wąż gumowy;
6 - opaska zaciskowa
UWAGA !
Niedopuszczalne jest sprawdzanie 1.
szczelności za pomocą otwartego pło-
mienia (np. zapałką lub świecą). Grozi to
wybuchem! .
Wąż gumowy nie powinien dotykać gorą-2.
cych elementów kuchni.
6.3 Wymiana dysz
W razie konieczności dostosowania kuchni do zasilania innym
rodzajem gazu, należy wymienić dysze i wypełnić etykietę zmia-
ny gazu, która znajduje się w woreczku z instrukcją obsługi i kar-
gwarancyjną. Po opisaniu, do jakiego rodzaju gazu kuchnia
została przystosowana, etykietę przykleić na urządzeniu.
Wymiana dysz:
zamknąć kurek odcinający instalację gazową lub butlę od
kuchni,
zamknąć wszystkie kurki w kuchni,
zdjąć ruszty oraz nakrywki i kołpaki palników.
odkręcić dotychczasowe dysze w palnikach nawierzchnio-
wych i wymienić je na nowe wg tabeli 1,
założyć kołpaki i nakrywki palników,
wyregulować kurki palników nawierzchniowych,
sprawdzić szczelność połączeń.
6.4 Regulacja kurków palników nawierzchniowych
Regulacja kurka gazowego polega na ustawieniu płomienia
oszczędnościowego palnika.
Regulacja kurków:
pokrętłem otworzyć przepływ gazu i zapalić regulowany
palnik,
pokrętło ustawić na pozycji
płomień oszczędnościowy,
a następnie nie zmieniając tej pozycji zdjąć je z trzpienia
kurka i obserwować płomień palnika,
śrubę regulacyjną A (6.4.1) obracać i obserwować pło-
mień; płomień ustawić na taką wysokość, aby nie zgasł przy
lekkim przeciągu oraz przy szybkim przestawieniu kurka z
Zaleca się stosować węże lub końcówki 5.
przyłączeniowe, których długość gwintu
nie przekracza 13 mm.
6.1 Podłączenie do gazu ziemnego za pomocą elastycz-
nego przewodu metalowego
Do podłączenia użyć elastyczny przewód metalowy, mający
certyfi kat.
Maksymalna długość przewodu elastycznego nie powinna
przekraczać 2,0 m.
Przewód nie powinien stykać się z żadnymi częściami rucho-
mymi i nie powinien przechodzić przez przestrzeń, w której nie
ma wystarczająco dużo miejsca.
Przed przystąpieniem do czynności podłączania kurek gazo-
wy powinien być zamknięty.
Uwaga !
Jeśli elastyczny przewód metalowy jest wy-
posażony w uszczelkę, nie należy stosować
dodatkowej uszczelki 3, pokazanej na rys.
6.1.1.
Opis do rys. 6.1.1
1 - nakrętka; 2 - gwint G1/2” wg ISO-228-1; 3 - uszczelka;
4 - elastyczny przewód metalowy
6.2 Podłączenie do gazu płynnego elastycznym wężem
gumowym (6.2.1)
Do podłączenia urządzenia z butlą gazową należy zastoso-
wać wąż gumowy, posiadający certyfi kat.
Wewnętrzna średnica węża powinna wynosić 8mm.
Wąż gumowy nie powinien być dłuższy niż 1,5m.
Po podłączeniu, wąż powinien być dopasowany na obu koń-
cach i zabezpieczony opaskami zaciskowymi.
Wąż nie powinien mieć załamań ani przewężeń. Ponadto nie
powinien mieć kontaktu z ostrymi krawędziami tnącymi (np.
krawędzie blach).
Wąż na całej długości powinien być dostępny.
Węża nie należy prowadzić w pobliżu źródeł wysokiej tempe-
ratury, np. instalacja grzewcza CO, lub gorące części kuchni.
Wąż nieszczelny powinien być natychmiast wymieniony. Za-
brania się napraw nieszczelnego węża.
Po podłączeniu kuchni do butli należy sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń. Szczelność można sprawdzić wodnym
roztworem mydła (rys. 6.2.3).
2Ls-G2.350 13mbar 2E-G20 20mbar 2Lw-G27 20mbar 3B/P-G30 37mbar
Palnik mały Y100 X072 X080 047
Palnik średni Y124 Z097 Z105 062
Palnik duży F2 160 Y118 Y130 080
Tabela 1 Oznaczenia dysz
Rozmieszczenie
dysz na płycie
grzejnej
13
polski
płomienia pełnego na oszczędnościowy i odwrotnie,
regulację można uznać za prawidłową, gdy jądro płomienia
ma kształt stożka koloru zielono-niebieskiego o wysokości
ok. 2 – 4mm,
jeżeli w instalacji doprowadzającej gaz występują widocz-
ne zmiany ciśnienia gazu (zmiana wielkości płomienia
przy pełnym przepływie), płomień oszczędnościowy należy
ustawić przy niskim ciśnieniu w instalacji tak, aby palnik nie
zgasł podczas jego normalnego użytkowania,
po wyregulowaniu kurków, założyć pokrętło i zgasić pło-
mień.
7.1 Kuchnie wyposażone w przewód zasilający z wtyczką powin-
ny być podłączone do gniazdka sieciowego wyposażonego
w prawidłowo podłączony bolec ochronny (7.1.1)
7.2 W kuchniach wyposażonych w przewód zasilający bez
wtyczki należy podłączyć wtyczkę. Przewód podłączyć do
wtyczki z prawidłowym uziemieniem. Przed podłączeniem
do sieci należy sprawdzić czy:
napięcie w sieci odpowiada napięciu podanemu na ta-
bliczce znamionowej urządzenia,
sieć elektryczna, do której ma być podłączona kuchnia
ma wystarczającą moc w porównaniu z maksymalną
mocą pobieraną przez kuchnię, podaną na tabliczce zna-
mionowej urządzenia.
UWAGA !
Gniazdo wtykowe powinno być łatwo do-1.
stępne dla użytkownika.
Prosimy zwrócić uwagę, aby przewód za-2.
silający nie dotykał gorących elementów
kuchni.
8.1 Po rozpakowaniu urządzenia usunąć wszystkie elementy
ochronne. Uszkodzonej kuchni nie wolno podłączać.
8.2 Usunąć wszystkie naklejki i dokładnie umyć ją z resztek kle-
ju po naklejkach.
8.3 Powierzchnie emaliowane i szklane przetrzeć miękką, wil-
gotną ściereczką.
8.4 Sprawdzić poprawność ułożenia poszczególnych elemen-
tów palników.
8.5 Z piekarnika wyjąć wyposażenie, zdjąć z niego folię i umyć
je w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
8.6 Po podłączeniu urządzenia do sieci należy na programato-
rze ustawić czas bieżący. Opis programatora znajduje się w
dalszej części instrukcji.
8.7 Przed pierwszym użyciem, pusty piekarnik należy wygrzać.
Zamknąć drzwi piekarnika i ustawić funkcję
lub
temperaturę 250
0
C i wygrzewać przez ok. 30 minut . Może
powstać niewielki dym i nieprzyjemny zapach. Jest to nor-
malne, spowodowane usuwaniem pozostałości tłuszczu
użytego w procesie produkcyjnym. Należy przewietrzyć po-
mieszczenie. Po ostudzeniu, piekarnik wyczyścić miękką,
wilgotną ściereczką.
9.1 Palniki gazowe (9.1.1)
A - zapalacz
B - końcówka termopary (zabezpieczenie przeciwwypływo-
we)
9.2 Pokrętła
Przepływ gazu w palnikach reguluje się pokrętłami kurków ga-
zowych. Przed włączeniem palnika należy upewnić się, czy po-
krętło, które zamierzamy uruchomić odpowiada palnikowi, który
chcemy zapalić. Przyporządkowanie palników do pokręteł poka-
zano na rys. (9.2.1).
9.3 Dobór płomienia
Płomień nie powinien wychodzić poza dno naczynia. Wielkość
płomienia zależy od pozycji pokrętła (9.3.1; 9.3.2; 9.3.3).
0 - palnik zgaszony (przepływ gazu zamknięty)
- płomień duży
- płomień mały (oszczędnościowy)
Płomienia dużego
(9.3.2) należy używać do czasu zagoto-
wania potrawy, a do dalszego gotowania należy go zmniejszyć i
najlepiej ustawić na pozycji płomień oszczędnościowy (9.3.3).
Wielkość płomienia należy regulować tylko w zakresie pomiędzy
pozycją
i (9.3.4).
9.4 Zapalanie palników
Kuchnie wyposażone w urządzenie odcinające dopływ gazu
do palnika po zaniku płomienia np. po zalaniu palnika potrawą.
W razie przypadkowego zaniku płomienia
zamknąć kurek palnika i nie ponawiać próby
zapłonu przez co najmniej 1 minutę.
Pokrętło wybranego palnika nacisnąć do wyczuwalnego
oporu, obrócić w lewo do pozycji „płomień duży”
, i trzy-
mać wciśnięte do czasu zapalenia się gazu.
Po zapaleniu gazu pokrętło trzymać wciśnięte do oporu
jeszcze ok. 5 sek. celem zadziałania zabezpieczenia,
zwolnić nacisk na pokrętło i ustawić żądany płomień (np.
oszczędnościowy
),
jeżeli płomień zgaśnie, wszystkie czynności należy powtó-
rzyć jeszcze raz, wydłużając czas trzymania wciśniętego
pokrętła.
9.5 Gaszenie palników
Palnik wyłączyć przekręcając pokrętło w prawo do oporu (poz.
0” wyłączony)
9.6 Zapalanie palników przy zasilaniu gazem płynnym
z butli
Przed zapaleniem pierwszego palnika, otworzyć zawór na butli
14
polski
potrawy. Zaleca się stosować podczas ostatnich 10-15
minut pieczenia.
Ogrzewanie od dołu z wentylatorem
Wentylator równomiernie rozprowadza ciepło wytwarzane
w dolnej części piekarnika.
Pieczenie tradycyjne
Przy tej funkcji ciepło dochodzi z góry i od dołu. Potrawy
należy umieszczać na jednym poziomie, najlepiej w cen-
tralnym miejscu piekarnika. Doskonale nadaje się do pie-
czenia ciast, mięsa, ryb, chleba, pizzy itp.
Pieczenie tradycyjne z wentylatorem
Wentylator wymusza cyrkulację gorącego powietrza wokół
potrawy. Przy tej metodzie wybrać temperaturę niższą niż
przy pieczeniu tradycyjnym.
Opiekanie tradycyjne
Do opiekania tradycyjnego stosować potrawy o małych
rozmiarach (steki, szaszłyki, kiełbaski, ryby, tosty, grzanki,
zapiekanki itp.).
Potrawę należy umieścić na blasze lub ruszcie, w środko-
wej części.
Czas opiekania przyjmuje się orientacyjnie od 8–10 minut
na każdy centymetr grubości.
Piekarnik powinno się wstępnie rozgrzać przy maksymal-
nej temperaturze.
Opiekane porcje, po upływie połowy czasu powinno się
przewrócić na drugą stronę.
Przy opiekaniu mięsa na ruszcie zaleca się na niższym po-
ziomie umieścić blachę do zbierania ociekającego tłuszczu
i wlać do niej ok. 0,5l wody.
UWAGA !
Elementy dostępne podczas używania grilla
mogą być gorące. Małe dzieci trzymywać z
dala od urządzenia.
Opiekanie na rożnie.
Rożen służy do obrotowego opiekania takich potraw jak np.
drób, kiełbaski, szaszłyki itp.
Jeżeli użytkownik nie zainstaluje rożna, potrawę można
opiekać tradycyjnie.
Opis do rysunku 10.2.3.
1 grzałka opiekacza; 2 końcówka napędu rożna; 3 widelce;
4 pręt rożna; 5 blacha (ociekacz); 6 ramka rożna; 7 rę-
kojeść
Obsługa piekarnika:
Z piekarnika usunąć niepotrzebne wyposażenie i wsunąć
ramkę rożna 6.
Na pręt 4 rożna wsunąć jeden widelec 3, nadziać na niego
potrawę, zwracając uwagę, aby była ona osadzona syme-
trycznie wzdłuż pręta 4.
Następnie wsunąć drugi widelec 3 i zabezpieczyć go przed
przemieszczaniem, dokręcając śrubę widelca (10.2.3,
10.2.4).
Tak przygotowaną porcję mięsa, ostrym końcem pręta wło-
żyć w końcówkę napędu rożna 2 i docisnąć go do oporu, a
drugi koniec pręta oprzeć na ramce 6.
Na pierwszym poziomie [1] umieścić blachę 5 na ociekający
tłuszcz, wykręcić rękojeść 7 i zamknąć drzwi piekarnika.
gazowej a następnie zapalić gaz jak podano powyżej.
Przy zamykaniu dopływu gazu, przed zgaszeniem ostatniego
palnika należy:
zamknąć zawór na butli gazowej,
po zgaszeniu płomienia zamknąć kurek tego palnika.
W czasie gdy kuchnia nie jest używana, zawór butli gazowej po-
winien być zamknięty.
9.7 Dobór naczyń
Średnica dna naczynia powinna być 2,5 3 razy większa od
korony palnika (9.7.1). Naczynia nie powinny wystawać poza
ruszt a płomień nie powinien wychodzić poza dno naczynia
(9.7.2).
Naczynia zawsze powinny być czyste i suche, ponieważ wte-
dy dobrze przewodzą i zatrzymują ciepło.
W czasie gotowania naczynia powinny być przykryte pokryw-
kami, co zapobiegnie gromadzeniu się nadmiernej ilości opa-
rów w pomieszczeniu kuchennym.
Minimalne wymiary naczyń:
Dla palnika małego - φ 90mm
Dla palnika średniego - φ 160mm
Dla palnika dużego - φ 200mm
10.1 Prezentacja piekarnika
Aby zidentyfi kować model piekarnika ( „k”, „l”) należy po-
równać panel sterowania urządzenia (pokrętła wyboru funkcji
różne zależnie od modelu) z rysunkami 10.1.1 - 10.1.2 i
10.2.1 - 10.2.2).
W piekarniku znajduje się 5 poziomów prowadnic na akceso-
ria: pozycje [1], [2], [3], [4], [5].
Podczas użytkowania piekarnika, aby uniknąć zabrudzenia
pokrywy, zaleca się jej demontaż (wg pktu 12.2).
[1], [2], [3], [4], [5] – prowadnice
1 – grzałka górna
2 – grzałka opiekacza
3 – grzałka dolna
4 – lampka oświetlenia piekarnika
5 – perforowana osłona wentylatora
6 – końcówka napędu rożna
7 – czujnik temperatury
10.2 Pokrętło wyboru funkcji
Pokrętło wyboru funkcji (10.2.1; 10.2.2) umożliwia sterowanie
pracą piekarnika. Pokrętłem wybiera się rodzaj pracy (funkcję)
piekarnika. Można je obracać w obie strony. Pokrętło ustwione
pionowo, znacznikiem do góry (poz. „0”) oznacza, że piekarnik
jest wyłączony.
Poniżej są opisane funkcje piekarników.
Ogrzewanie z góry
Funkcja służy do mocniejszego zapiekania potraw od
góry.
Ogrzewanie od dołu
Ciepło oddaje grzałka dolna, usytuowana pod podłogą
piekarnika. Tę funkcję włączamy, gdy chcemy dopiec spód
15
polski
10.6 Elektroniczny programator
Programator umożliwia sterowanie pracą piekarnika w cyklu au-
tomatycznym lub półautomatycznym.
Zastosowanie programatora nie wyklucza możliwości ręcznego
sterowania pracą piekarnika.
10.7 Lampka oświetlenia piekarnika
Dla Państwa bezpieczeństwa i wygody, w piekarniku podczas
pieczenia jest włączona lampka oświetlająca jego wnętrze.
Lampka włącza się po wybraniu dowolnej funkcji piekarnika. Po
wyłączeniu piekarnika lampka gaśnie.
10.8 Działanie piekarnika
Uwaga !
Piekarnik rozpocznie pracę po wybraniu jakiej-
kolwiek funkcji i ustawieniu temperatury.
Rozgrzać piekarnik jeśli to konieczne, a następnie naczynie 1.
z potrawą umieścić na odpowiednim poziomie (10.8.1).
Pokrętłem wyboru funkcji wybrać sposób ogrzewania pie-2.
karnika, np.
(10.8.2).
Pokrętłem regulatora temperatury ustawić temperaturę od-3.
powiednią dla danej potrawy, np. 200
0
C (10.8.3).
Na programatorze można zaprogramować pracę piekarni-4.
ka.
Po zakończeniu pieczenia piekarnik wyłączyć ustawiając 5.
pokrętła sterujące pionowo (na pozycji „•” i „0”).
10.9 Pieczenie ciast
Porada
Podczas pieczenia, w piekarniku nie na-1.
leży trzymać niepotrzebnego wyposaże-
nia.
Potraw nie należy umieszczać na najwyż-2.
szej [5] prowadnicy, bezpośrednio pod
grzałką opiekacza.
Do pieczenia ciast można używać tradycyjnych foremek bla-
szanych a także powlekanych tefl onem, ceramicznych, szkla-
nych i z folii aluminiowej (10.9.1). Unikać jasnych, błyszczą-
cych foremek, gdyż przedłużają czas pieczenia.
Aby piekarnik utrzymać w czystości zaleca się wyłożenie bla-
chy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na nią wylać
ciasto.
W przypadku ciasta pieczonego po raz pierwszy, najlepiej
zacząć od ustawienia niższej temperatury, która zapewnia
większą równomierność zarumienienia ciasta i dłuższy czas
pieczenia, czyli lepszą kontrolę wypieku.
Pieczenie ciast „ciężkich” np. sernik czy szarlotka, oraz „lek-
kich” np. biszkopt, wymaga wstępnego nagrzania piekarnika.
W przypadku wybrania trybu pieczenia z udziałem wentyla-
tora nawiewu, zaleca się zmniejszenie temperatury o 30 do
50
0
C w stosunku do pieczenia tradycyjnego.
Podczas pieczenia, ciasto powinno być równomiernie ogrze-
wane. Ten warunek jest spełniony po wybraniu funkcji
lub
.
Przy doborze temperatury i czasu pieczenia należy uwzgdn
Pokrętło wyboru funkcji ustawić na po zycji
lub ,
nastawić temperaturę i ewentualnie czas pieczenia.
Po zakończeniu pieczenia otworzyć drzwi, wkręcić ręko-
jeść rożna i wyciągnąć rożen z piekarnika. Odkręcić śrubę
widelca, wysunąć widelec i zdjąć potrawę z rożna.
Opiekanie na rożnie z wentylatorem.
Równocześnie działa grzałka opiekacza, wentylator i obra-
ca się rożen. Obsługę rożna podano powyżej.
Ciepło jest równomiernie rozprowadzane wokół obracają-
cej się potrawy, co zapewnia szybsze opiekanie i mocniej-
sze przyrumienienie. Ta funkcja najbardziej nadaje się do
opiekania większych kawałków mięsa.
Opiekanie z wentylatorem.
Jeżeli użytkownik nie zainstaluje rożna, potrawę można po-
łożyć na ruszcie i opiekać tradycyjnie przy włączonym
wentylatorze.
Rozmrażanie
Przy tej funkcji jest włączony wentylator, który wymusza
obieg powietrza wokół potrawy. W ten sposób uzyskuje się
jednorodne rozmrażanie produktów spożywczych. Tę me-
todę można stosować do wszystkich zamrożonych potraw.
Mrożone warzywa można piec od razu, bez rozmrażania.
10.3 Pokrętło regulatora temperatury (10.3.1)
Regulator temperatury umożliwia ustawienie i automatycz-
ne utrzymywanie temperatury w piekarniku na zadanym
poziomie.
Ustawienie temperatury – pokrętło obrócić w prawo i
ustawić żądaną wartość.
Wyłączenie – pokrętło obrócić w lewo do oporu (poz. „•”).
10.4 Lampka kontrolna (2.1.2)
Lampka kontrolna sygnalizuje działanie regulatora temperatu-
ry. Lampka włącza się po ustawieniu wybranej temperatury. Gdy
piekarnik osiągnie temperaturę, lampka gaśnie. Gdy potrawa
ma być włożona do nagrzanego piekarnika, należy to zrobić po
pierwszym wyłączeniu lampki. Lampka będzie się okresowo włą-
czać i wyłączać utrzymując temperaturę wewnątrz piekarnika.
10.5 Akcesoria
Blacha do pieczenia (10.5.1)
Ruszt do pieczenia (10.5.2)
Ramka rożna (dla wybranych modeli - 10.5.3)
Blacha do pieczenia
Blacha służy do pieczenia ciasteczek takich jak bezy, ptysie, cia-
sta francuskie itp. Można umieścić pod rusztem i wtedy służy
do zbierania soków z mięsa pieczonego na ruszcie.
Nigdy nie umieszczać blach na dnie piekarnika.
Ruszt do pieczenia
Ruszt służy do stawiania na nim wszelkich naczyń z potrawą
przeznaczoną do pieczenia lub zapiekania. Można na nim rów-
nież kłaść niektóre potrawy np. mięso, kiełbaski, ryba. W takim
przypadku pod rusztem należy umieścić blachę na ociekający
tłuszcz i wlać do niej ok. 0,5l wody, wtedy piekarnik pozostanie
czysty.
Ramka rożna
Ramka służy jako wspornik do mocowania rożna w piekarniku.
16
polski
Aby ułatwić zdejmowanie skórki z papryki
grillować papryki, obracając je
kiedy skórka zacznie pęcznieć, owinąć je na kilka minut
plastikowym woreczkiem, wówczas skóra będzie łatwo
schodzić.
Aby przygotować faszerowane pomidory
odciąć wierzch pomidorów i wyjąć ziarna
posolić i umieścić je pod grillem, aby ociekły z soku przed
faszerowaniem.
Cykorie z szynką lub w sosie beszamel muszą być długo od-
sączane. W przeciwnym razie woda z pieczenia sprawi, iż sok
będzie wodnisty i bez smaku.
W przypadku posypania zapiekanki bułką tartą, należy wymie-
szać z tartym serem, wówczas zaabsorbuje ona tłuszcz i
sprawi, iż zapiekanka będzie chrupiąca.
10.12 Pieczenie na dwóch poziomach przy funkcji
Przed włożeniem naczyń do piekarnika wstępnie go nagrzać.
Można piec kilka potraw naraz (tego samego lub innego rodzaju)
(10.12.1) bez ryzyka wymieszania smaków czy zapachów, pod
warunkiem że potrawy będą pieczone przy tej samej tempera-
turze.
Potrawy nie muszą być wkładane lub wyjmowane jednocześnie.
Czas pieczenia dla jednej z potraw może być dłuższy.
Porada
W przypadku długiego pieczenia, piekar-1.
nik wyłączyć 5 do 10 minut przed końcem,
aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku zaobserwowania silnego 2.
parowania w trakcie pieczenia mocno
wilgotnych potraw, zaleca się przykrycie
naczynia pokrywą i zdjęcie jej w końcowej
fazie w celu przyrumienienia potrawy.
Pieczenie mięsa w sosie własnym, najle-3.
piej udaje się przy zastosowaniu funkcji
, szczególnie dla mięsa chudego. Inne
gatunki mięsa, w tym również mielone i
drób można piec przy funkcji
.
Poniżej w tabelach podano orientacyjne 4.
temperatury i czasy pieczenia dla róż-
nych potraw. W praktyce mogą występo-
wać różnice, które użytkownik powinien
skorygować na podstawie własnych do-
świadczeń. Najlepiej wykonać kilka prób
dla poszczególnych potraw, a następnie
zanotować optymalny czas i temperatu-
rę.
ma i konsystencję pieczonego ciasta Włożenie ciasta do pie-
karnika zbyt nagrzanego może spowodować zakalec lub cia-
sto nie wyrośnie.
Naczynia z potrawami można umieszczać na odpowiednim
poziomie piekarnika. Zaleca się poziom drugi.
Użytkownik kierując się swoimi spostrzeżeniami i doświad-
czeniem sam powinien dobrać najbardziej optymalny poziom
ułożenia potraw oraz temperaturę i tryb pracy piekarnika.
Przy pierwszym pieczeniu najlepiej zaczynać od średnich
wartości temperatur podanych w recepturach, a w razie po-
trzeby następnym razem ustawić temperaturę wyższą lub
niższą. Niższa temperatura powoduje bardziej równomierne
zrumienienie wypieku.
Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, należy na kilka mi-
nut przed wyłączeniem piekarnika włożyć do niego drewniany
patyczek. Jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka wypiek
jest gotowy. Po upieczeniu, ciasto pozostawić w piekarniku
jeszcze ok. 5 minut.
Podczas użytkowania piekarnika należy przestrzegać poniż-
szych zaleceń:
nie trzymać w piekarniku niepotrzebnego wyposażenia,
formy do ciast i zapiekanek oraz naczynia do pieczenia
mięsa stawiać na ruszcie a nie na blasze, w centralnym
miejscu piekarnika (10.9.2 ).
10.10 Pieczenie mięsa
Do pieczenia mięsa można używać naczyń ceramicznych,
szklanych, stalowych emaliowanych i żeliwnych, z uchwytami
odpornymi na działanie wysokich temperatur (10.10.1).
Każdy rodzaj mięsa powinien pozostać co najmniej przez go-
dzinę w temperaturze pokojowej przed włożeniem do piekar-
nika.
Wybrać naczynie z kamionki (mniej odprysków niż w naczyniu
szklanym).
Posolić mięso pod koniec pieczenia, aby uniknąć odpływu
krwi i wysuszenia mięsa.
Dodać do naczynia kilka łyżek gorącej wody, aby uniknąć
zwęglenia się soku.
Czas pieczenia:
pieczeń wołowa (krwista) od 10 do 15 min na 500g,
pieczeń wieprzowa od 35 do 40 min na 500g,
pieczeń cielęca od 30 do 40 min na 500g.
Temperatura pieczenia zależy od rodzaju i wielkości mięsa. Im
większa sztuka mięsa, tym niższa temperatura i dłuższy czas
pieczenia. Natomiast małe kawałki mięsa wymagają wyższej
temperatury i krótszych czasów pieczenia.
Naczynie z potrawą stawiać na ruszcie w centralnym miejscu
piekarnika (10.10.2).
Pod koniec pieczenia należy koniecznie pozostawić mięso
owinięte w folię aluminiową na 10 do 15 min. W tym czasie
włókna mięsa rozluźnią się, kolor ujednolici się i mięso zacho-
wa swoją soczystość.
W przypadku mięs grillowanych;
posmarować je niewielką ilością oleju. Nie należy nakłu-
wać czerwonego mięsa do grillowania. Do obracania mię-
sa wykorzystać raczej łopatkę.
nakłuć skórę drobiu pod skrzydełkami, aby tłuszcz mógł
skapywać, nie rozpryskując się.
10.11 Pieczenie warzyw
Podczas przygotowywania zapiekaniki ziemniaczanej, zaleca
się podgotować wcześniej ziemniaki pokrojone w plastry w
mleku lub w mleku ze śmietaną.
17
polski
Rodzaj wypieku Temperatura [
0
C] Czas pieczenia [godz:min]
Babka piaskowa 160 - 175 1:15 - 1:20
Babka drożdżowa 175 - 190 0:50 - 1:00
Biszkopt 170 - 180 0:30 - 0:40
Spód pod owoce na kruchym cieście Rozgrzany piekarnik 210 - 220 0:10 - 0:25
Chałka drożdżowa 190 - 200 0:30 - 0:40
Strucla (z jabłkami) 220 0:40 - 0;50
Placek z owocami 200 - 210 0:25 - 0:50
Placek z kruszonką 200 - 220 0;20 - 0:30
Wypieki metodą tradycyjną
Pieczenie mięsa metodą tradycyjną
Tabela 3
Rodzaj mięsa Ilość [kg] Temperatura [
0
C] Czas pieczenia [godz:min]
Wołowina 1 220 - 230 2:00 - 2:30
Wieprzowina 1 210 - 225 1:30 - 2:00
Cielęcina 1 210 - 225 1:45 - 2:00
Baranina 1 210 - 225 1:30 - 2:00
Dziczyzna (zając) 2 Rozgrzany piekarnik 210 - 230 1:00 - 1:50
Kurczak 1 225 - 230 0:45 - 1:00
Ryby 1 210 - 225 0:45 - 1:00
Tabela 4
Pieczenie i duszenie mięsa z wykorzystaniem nawiewu
Rodzaj mięsa Ilość [kg] Temperatura [
0
C] Czas pieczenia [godz:min]
Kurczaki 1 180 0:50 - 1:00
Dziczyzna 1 - 1,5 160 2:00 - 2:20
Cielęcina 1 160 1:40 - 2:20
Wieprzowina 1 175 1:50 - 2:00
Wołowina 1 160 2:00 - 2:30
Gęś, kaczka - 175 w zależności od wagi
Wypieki z wykorzystaniem nawiewu
Tabela 5
Rodzaj wypieku Temperatura [
0
C] Czas pieczenia [godz:min]
Bezy 100 1:00 - 1:10
Babka piaskowa 160 1:05 - 1:10
Babka drożdżowa 160 1:00 - 1:10
Ciasto drożdżowe 175 0:40 - 0:45
Placek z kruszonką 175 0:20 - 0:30
Placek z owocami 175 0:40 - 0:55
Biszkopt 160 0:30 - 0:40
Tabela 2
18
polski
Opiekanie na ruszcie
Tabela 6
Rodzaj potrawy
Czas opiekania
1 strona 2 strona
Kotlet i sznycel wieprzowy 8 - 10 6 - 10
Sztuka mięsa wieprzowego 10 - 12 6 - 8
Kiełbaski 8 - 10 6 - 8
Szaszłyki 7 - 8 5 - 6
Stek wołowy 6 - 7 5 - 6
Sztuka mięsa wołowego 10 - 12 10 - 12
Kotlet cielęcy 6 - 8 6 - 8
Stek cielęcy 6 - 7 5 - 6
Kotlet barani 8 - 10 6 - 8
Połowa kurczaka 10 - 15 (strona wewn.) 10 - 12 (strona zewn.)
Filet z ryby 6 - 7 4 - 5
Pstrąg 4 - 7 6
Grzanki 2 - 3 2 - 3
Tosty 3 - 5 2 - 3
11.1 Uwagi ogólne
Elektroniczny programator cyfrowy (11.1.1) steruje pracą pie-
karnika. Po każdym zrealizowanym programie emituje sygnał
dźwiękowy i samoczynnie wyłącza piekarnik.
Przyciski programatora:
- przycisk wyboru funkcji programatora
- przycisk zwiększania czasu
- przycisk zmniejszania czasu
Symbole pracy programatora:
AUTO - Symbol pracy automatycznej
- Symbol załączenia piekarnika
- Symbol minutnika
Po podłączeniu kuchni do zasilania, na 1.
wyświetlaczu programatora pulsuje iko-
na AUTO i czas (11.1.2). Jest to sytu-
acja pośrednia pomiędzy podłączeniem
kuchni do zasilania a ustawieniem pro-
gramatora.
W pierwszej kolejności należy ustawić 2.
czas bieżący. Należy go ustawić również
w przypadku dłuższego zaniku napięcia
w sieci.
Dokładność wskazań programatora zale-3.
ży od parametrów sieci zasilającej, dla-
tego okresowo należy go korygować po-
równując z innym zegarem.
11.2. Ustawienie czasu bieżącego
Jednocześnie nacisnąć przyciski i ; pulsuje kropka
(11.2.1). Przyciskami
i ustawić aktualną godzinę
np. 13.45 (11.2.2).
Po kilku sekundach czas zostanie zapamiętany.
11.3 Programowanie czasu pracy
Po zaprogramowaniu, piekarnik włącza się natychmiast.
Pokrętło funkcji piekarnika i pokrętło regulatora tempera-
tury ustawić w pozycji pracy (wg 10.2 i 10.3).
Dwukrotnie nacisnąć przycisk
; na wyświetlaczu pul-
suje AUTO oraz naprzemiennie wyświetla się napis DUR
(11.3.1) i czas
(11.3.2),
Przyciskami
i ustawić czas pracy np. 2 godziny
(11.3.3).
Po zapamiętaniu czasu, na wyświetlaczu pojawia się aktualna
godzina (np. 13.45) oraz świeci AUTO i
(11.3.4).
Po upływie nastawionego czasu (2 godziny) piekarnik auto-
matycznie wyłącza się, włącza się sygnał dźwiękowy i pulsuje
AUTO.
Sygnał dźwiękowy można ręcznie wyłączyć dowolnym przy-
ciskiem programatora. Wtedy piekarnik przechodzi do trybu
pracy ręcznej.
Jeśli potrawa wymaga dalszego pieczenia, użytkownik musi
kontrolować dalszą pracę piekarnika.
Natomiast gdy potrawa jest gotowa, pokrętło wyboru funkcji i
pokrętło regulatora temperatury ustawić w pozycji wyłączone.
19
polski
wyświetlaczu będzie wyświetlany czas bieżący.
Jeżeli potrawa wymaga dalszego pieczenia należy kontrolo-
wać dalszą pracę piekarnika.
Natomiast gdy potrawa jest gotowa, pokrętła wyboru funkcji i
regulatora temperatury ustawić w pozycji wyłączone.
11.6 Minutnik
Minutnik służy do dźwiękowej sygnalizacji po upływie ustawio-
nego czasu.
Można go wykorzystać przy wykonywaniu krótkotrwałych czyn-
ności kulinarnych (np. gotowanie jaj).
Minutnik działa niezależnie od programu. Można go ustawić w
trakcie realizowania dowolnego programu.
Minutnik nie wyłącza piekarnika.
Zakres odmierzanego czasu wynosi od 1 minuty do 23 godzin i
59 minut.
Ustawienie minutnika:
nacisnąć przycisk
; na wyświetlaczu pulsuje
(11.6.1),
przyciskami
i ustawić czas minutnika np. 3 minuty
(11.6.2);
Wyświetlacz wskazuje ustawiony czas i aktywną funkcję pra-
cy
.
Po upływie ustawionego czasu, włącza się sygnał dźwiękowy
i pulsuje
. Sygnał dźwiękowy można wyłączyć ręcznie,
dowolnym przyciskiem.
11.7 Kasowanie nastaw
W każdej chwili można skasować aktualne ustawienia progra-
matora lub minutnika.
Kasowanie ustawień programatora:
jednocześnie nacisnąć przyciski
i .
Kasowanie ustawień minutnika:
przyciskiem
wybrać funkcję ,
jednocześnie nacisnąć przyciski
i
11.8 Zmiana tonu sygnalizacji dźwiękowej
Można zmienić ton sygnału dźwiękowego.
Jednocześnie nacisnąć przyciski
i , a następnie
przycisk
(11.8.1).
Na wyświetlaczu pojawi się napis ton i oznaczenie aktu-
alnego tonu np. 3, wtedy przyciskiem
(11.8.2) wybrać
jeden z trzech dostępnych tonów np. 1.
UWAGA !
Przed przystąpieniem do czyszczenia, kuch-
nię odłączyć od sieci elektrycznej.
11.4 Programowanie godziny wyłączenia piekarnika
Tej funkcji najczęściej używa się z funkcją programowanie czasu
pracy, podczas pracy automatycznej.
Programowanie godziny wyłączenia piekarnika:
Trzykrotnie nacisnąć przycisk
; na wyświetlaczu pul-
suje AUTO oraz naprzemiennie wyświetla się napis END
(11.4.1) i aktualna godzina (11.4.2),
Następnie przyciskami
i ustawić godzinę zakoń-
czenia pieczenia np. 17.00 (11.4.3). Po zapamiętaniu
czasu, na wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina np.
13.55 i świeci AUTO (11.4.4).
Uwaga !
Po upływie ok. 5 sekund od zakończenia 1.
czynności ustawiania czasu dane zosta-
ną zapamiętane.
Jeśli sygnał dźwiękowy nie zostanie wy-2.
łączony ręcznie, to wyłączy się automa-
tycznie po ok. 7 minutach.
11.5. Sterowanie automatyczne
W cyklu automatycznym użytkownik może zaprogramować pra-
cę piekarnika z opóźnieniem.
Jeśli piekarnik ma pracować przez pewien czas i o określonej
godzinie ma się wyłączyć, to należy zaprogramować czas pracy
i godzinę wyłączenia piekarnika.
Programowanie:
zaprogramować czas pracy wg 11.3
zaprogramować godzinę wyłączenia piekarnika wg 11.4
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło regulatora
temperatury ustawić w pozycji pracy.
PRZYKŁAD:
Pieczenie wołowiny:
aktualny czas na zegarze - 13.00
wymagany czas pieczenia - 2 godziny
temperatura pieczenia - 220
0
C
potrawę przygotować na godzinę 17.00
Mięso włożyć do brytfanny, dodać ok. 10 łyżek wody i przykryć
pokrywką. Następnie brytfannę włożyć do piekarnika, ustawić
na wybranym poziomie i zamknąć drzwi piekarnika.
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika ustawić na pozycji np.
a pokrętłem regulatora temperatury ustawić temperaturę
220
0
C.
Na programatorze ustawić czas pracy (2 godziny) i godzinę
zakończenia pieczenia (17.00).
Praca piekarnika została zaprogramowana i odbędzie się auto-
matycznie. Na programatorze jest wyświetlany czas bieżący a
funkcja AUTO jest aktywna. Na 2 godziny przed 17.00 tj. o 15.00,
samoczynnie włączy się piekarnik i ikona
. O godz. 17.00 na-
stępuje automatyczne wyłączenie piekarnika, włącza się sygnał
dźwiękowy, pulsuje AUTO a ikona
gaśnie.
Jeśli użytkownik ręcznie wyłączy sygnał dźwiękowy, piekarnik
włączy się na czas nieokreślony, zapala się ikona
a na
20
polski
Zdjąć nakrywki i kołpaki palników, wymoczyć je w ciepłej wo-
dzie z detergentem, a następnie każdą część palnika osobno
umyć.
Elementy palników można myć gąbką lub szczoteczką, a do
przetykania otworów płomieniowych można użyć stalowego
drucika. Po umyciu sprawdzić, czy otwory płomieniowe
drożne.
Kołpaki należy myć po każdym zabrudzeniu aby uniknąć trwa-
łych plam.
Korpus w pobliżu dyszy zawsze powinien być czysty. Brud
gromadzący się w pobliżu dyszy może spowodować jej za-
tykanie się a palniki mogą palić się słabym płomieniem lub w
ogóle nie będą się palić.
Dysze przetrzeć pędzelkiem zwilżonym w rozpuszczalniku.
Czyste elementy palników dokładnie osuszyć, gdyż zawilgo-
cone mogą utrudnić zapalenie gazu lub spowodować jego
nieprawidłowe spalanie. Po osuszeniu, elementy palników za-
łożyć w odwrotnej kolejności jak przy zdejmowaniu, zwracając
uwagę aby nie uszkodzić zapalaczy.
12.4 Czyszczenie płyty grzejnej
Płytę należy czyścić dostępnymi na rynku środkami do czysz-
czenia kuchni (12.4.1). Zaleca się stosować specjalne środki do
czyszczenia powierzchni emaliowanej lub ze stali nierdzewnej
(zależnie od modelu).
12.5 Czyszczenie piekarnika
Zaleca się regularne czyszczenie piekarnika i
usuwanie wszelkich śladów po żywności.
Jeżeli urządzenie nie jest utrzymywane w
czystości, jego powierzchnia może ulec
zniszczeniu i skrócić nieodwracalnie czas
eksploatacji oraz doprowadzić do niebez-
piecznych sytuacji.
Przed przystąpieniem do czyszczenia, należy poczekać
piekarnik ostygnie. Gorące grzałki grożą poparzeniem.
Piekarnik najlepiej czyścić po każdorazowym użyciu, aby nie
dopuścić do ponownego zapiekania resztek potraw i odpry-
sków z tłuszczu.
Na dno piekarnika nie należy wlewać wody, ponieważ może
ona przedostać się do grzałki dolnej.
Podczas mycia górnej ściany piekarnika, należy zwrócić uwa-
na znajdujące się tam grzałki elektryczne, czujnik tempera-
tury oraz lampkę oświetlenia piekarnika. Nie naruszyć pozycji
osadzenia czujnika.
Aby ułatwić czyszczenie piekarnika, można wyjąć drzwi.
Demontaż drzwi piekarnika
Drzwi całkowicie otworzyć,
Unieruchomić oba zawiasy (12.5.1) po obu stronach drzwi
przez założenie obejmy 1 na zaczep 2 pałąka 3 zawiasu
(12.5.2),
Następnie drzwi chwycić oburącz, powoli je obracać w kie-
runku zamykania o kąt ok. 45
0
i wyciągnąć zawiasy z gniazd
(12.5.3).
UWAGA !
Pałąk zawiasu jest napięty ze znaczną siłą i
dlatego podczas wyjmowania drzwi piekar-
Podczas czyszczenia, powierzchnie mogą
nagrzać się bardziej niż w trakcie normalne-
go użytkowania. Zaleca się, żeby w pobliżu
nie przebywały małe dzieci
12.1 Uwagi ogólne
Kuchnię należy systematycznie czyścić. Płytę grzejną i pie-
karnik najlepiej czyścić po każdym użytkowaniu.
Do czyszczenia nie należy stosować gruboziarnistych środ-
ków rysujących powierzchnie, drucianych gąbek, agresyw-
nych środków chemicznych i ostrych przedmiotów.
Części z blachy nierdzewnej, pokrętła i tablicę rozdzielczą
czyścić łagodnymi płynami, nie zawierającymi środków ścier-
nych.
Powierzchnie emaliowane czyścić miękką ściereczką lub gąb-
zwilżoną w ciepłej wodzie z delikatnym detergentem, uni-
kając nadmiaru wody. Silne zabrudzenia usuwać specjalnymi
środkami do czyszczenia kuchni.
Powierzchnia płyty wokół palników zawsze powinna być czy-
sta, gdyż zanieczyszczenia pogarszają spalanie mieszanki
gazowej. Przy czyszczeniu płyty grzejnej nie dopuszczać do
przedostania się wody pod płytę.
Palniki i zapalacze zawsze powinny być czyste i suche, co
zapewni ich prawidłowe działanie.
Zanieczyszczone ruszty zdjąć z płyty grzejnej, wymoczyć je w
ciepłej wodzie z detergentem, a następnie umyć i osuszyć.
Blachy do pieczenia ciasta najlepiej po użyciu ostudzić, wlać
do niej zimną wodę z sodą krystaliczną, po namoczeniu w tym
roztworze resztki potrawy dadzą się łatwo usunąć. Blach nie
czyścić w zmywarkach.
Blachy do pieczenia mięsa i brytfanny, zaraz po użyciu wy-
moczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń
kuchennych, starannie je umyć i wytrzeć do sucha.
Aby uniknąć rdzewienia blach i foremek do ciast, przed scho-
waniem ich należy je natłuścić np. olejem.
Prosimy kontrolować czystość uszczelki drzwi piekarnika. Je-
śli uszczelka się odklei lub pęknie trzeba wymienić. Jest to
ważne z uwagi na bezpieczeństwa użytkowników (oparzenia)
i w trosce o przylegające do kuchenki meble. Uszczelki moż-
na kupić w niektórych sklepach ze sprzętem gospodarstwa
domowego lub w punktach serwisowych.
12.2 Czyszczenie pokrywy
Aby ułatwić czyszczenie kuchni, można zdemontować pokrywę.
Demontaż:
pokrywę całkowicie otworzyć,
chwycić oburącz za boki, unieść w górę i wyciągnąć z
kuchni (12.2.1).
Pokrywę umyć miękką ściereczką z dodatkiem detergentu, opłu-
kać, wytrzeć do sucha i odstawić na bok.
12.3 Czyszczenie palników
Palniki i zapalacze należy czyścić po każdorazowym zalaniu
potrawą a także okresowo, usuwając z nich naloty i zanie-
czyszczenia.
Elementy palnika (12.3.1)
1 – nakrywka 4 – dysza
2 – kołpak 5 – zapalacz
3 – korpus 6 – termopara
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Groupe Brandt 6H-54AX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla