Zdjąć nakrywki i kołpaki palników, wymoczyć je w ciepłej wo-•
dzie z detergentem, a następnie każdą część palnika osobno
umyć.
Elementy palników można myć gąbką lub szczoteczką, a do •
przetykania otworów płomieniowych można użyć stalowego
drucika. Po umyciu sprawdzić, czy otwory płomieniowe są
drożne.
Kołpaki należy myć po każdym zabrudzeniu aby uniknąć trwa-•
łych plam.
Korpus w pobliżu dyszy zawsze powinien być czysty. Brud •
gromadzący się w pobliżu dyszy może spowodować jej za-
tykanie się a palniki mogą palić się słabym płomieniem lub w
ogóle nie będą się palić.
Dysze przetrzeć pędzelkiem zwilżonym w rozpuszczalniku.•
Czyste elementy palników dokładnie osuszyć, gdyż zawilgo-•
cone mogą utrudnić zapalenie gazu lub spowodować jego
nieprawidłowe spalanie. Po osuszeniu, elementy palników za-
łożyć w odwrotnej kolejności jak przy zdejmowaniu, zwracając
uwagę aby nie uszkodzić zapalaczy.
12.4 Czyszczenie płyty grzejnej
Płytę należy czyścić dostępnymi na rynku środkami do czysz-
czenia kuchni (12.4.1). Zaleca się stosować specjalne środki do
czyszczenia powierzchni emaliowanej lub ze stali nierdzewnej
(zależnie od modelu).
12.5 Czyszczenie piekarnika
Zaleca się regularne czyszczenie piekarnika i
usuwanie wszelkich śladów po żywności.
Jeżeli urządzenie nie jest utrzymywane w
czystości, jego powierzchnia może ulec
zniszczeniu i skrócić nieodwracalnie czas
eksploatacji oraz doprowadzić do niebez-
piecznych sytuacji.
Przed przystąpieniem do czyszczenia, należy poczekać aż •
piekarnik ostygnie. Gorące grzałki grożą poparzeniem.
Piekarnik najlepiej czyścić po każdorazowym użyciu, aby nie •
dopuścić do ponownego zapiekania resztek potraw i odpry-
sków z tłuszczu.
Na dno piekarnika nie należy wlewać wody, ponieważ może •
ona przedostać się do grzałki dolnej.
Podczas mycia górnej ściany piekarnika, należy zwrócić uwa-•
gę na znajdujące się tam grzałki elektryczne, czujnik tempera-
tury oraz lampkę oświetlenia piekarnika. Nie naruszyć pozycji
osadzenia czujnika.
Aby ułatwić czyszczenie piekarnika, można wyjąć drzwi.•
Demontaż drzwi piekarnika
Drzwi całkowicie otworzyć, –
Unieruchomić oba zawiasy (12.5.1) po obu stronach drzwi –
przez założenie obejmy 1 na zaczep 2 pałąka 3 zawiasu
(12.5.2),
Następnie drzwi chwycić oburącz, powoli je obracać w kie- –
runku zamykania o kąt ok. 45
0
i wyciągnąć zawiasy z gniazd
(12.5.3).
UWAGA !
Pałąk zawiasu jest napięty ze znaczną siłą i
dlatego podczas wyjmowania drzwi piekar-
Podczas czyszczenia, powierzchnie mogą
nagrzać się bardziej niż w trakcie normalne-
go użytkowania. Zaleca się, żeby w pobliżu
nie przebywały małe dzieci
12.1 Uwagi ogólne
Kuchnię należy systematycznie czyścić. Płytę grzejną i pie-•
karnik najlepiej czyścić po każdym użytkowaniu.
Do czyszczenia nie należy stosować gruboziarnistych środ-•
ków rysujących powierzchnie, drucianych gąbek, agresyw-
nych środków chemicznych i ostrych przedmiotów.
Części z blachy nierdzewnej, pokrętła i tablicę rozdzielczą •
czyścić łagodnymi płynami, nie zawierającymi środków ścier-
nych.
Powierzchnie emaliowane czyścić miękką ściereczką lub gąb-•
ką zwilżoną w ciepłej wodzie z delikatnym detergentem, uni-
kając nadmiaru wody. Silne zabrudzenia usuwać specjalnymi
środkami do czyszczenia kuchni.
Powierzchnia płyty wokół palników zawsze powinna być czy-•
sta, gdyż zanieczyszczenia pogarszają spalanie mieszanki
gazowej. Przy czyszczeniu płyty grzejnej nie dopuszczać do
przedostania się wody pod płytę.
Palniki i zapalacze zawsze powinny być czyste i suche, co •
zapewni ich prawidłowe działanie.
Zanieczyszczone ruszty zdjąć z płyty grzejnej, wymoczyć je w •
ciepłej wodzie z detergentem, a następnie umyć i osuszyć.
Blachy do pieczenia ciasta najlepiej po użyciu ostudzić, wlać •
do niej zimną wodę z sodą krystaliczną, po namoczeniu w tym
roztworze resztki potrawy dadzą się łatwo usunąć. Blach nie
czyścić w zmywarkach.
Blachy do pieczenia mięsa i brytfanny, zaraz po użyciu wy-•
moczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń
kuchennych, starannie je umyć i wytrzeć do sucha.
Aby uniknąć rdzewienia blach i foremek do ciast, przed scho-•
waniem ich należy je natłuścić np. olejem.
Prosimy kontrolować czystość uszczelki drzwi piekarnika. Je-•
śli uszczelka się odklei lub pęknie – trzeba ją wymienić. Jest to
ważne z uwagi na bezpieczeństwa użytkowników (oparzenia)
i w trosce o przylegające do kuchenki meble. Uszczelki moż-
na kupić w niektórych sklepach ze sprzętem gospodarstwa
domowego lub w punktach serwisowych.
12.2 Czyszczenie pokrywy
Aby ułatwić czyszczenie kuchni, można zdemontować pokrywę.
Demontaż:
pokrywę całkowicie otworzyć, –
chwycić ją oburącz za boki, unieść w górę i wyciągnąć z –
kuchni (12.2.1).
Pokrywę umyć miękką ściereczką z dodatkiem detergentu, opłu-
kać, wytrzeć do sucha i odstawić na bok.
12.3 Czyszczenie palników
Palniki i zapalacze należy czyścić po każdorazowym zalaniu •
potrawą a także okresowo, usuwając z nich naloty i zanie-
czyszczenia.
Elementy palnika (12.3.1)
1 – nakrywka 4 – dysza
2 – kołpak 5 – zapalacz
3 – korpus 6 – termopara