electrolux
15
Pieczenie konwencjonalne
- Półka środkowa pozwala na
optymalne rozprowadzenie ciepła.
Aby zwiększyć przyrumienienie od
spodu, korzystać z niższej półki. Aby
zwiększyć przyrumienienie od góry,
korzystać z wyższej półki.
- Materiał blach/formy oraz ich
wykończenie mają wpływ na stopień
podpieczenia i zarumienienia potrawy.
Emalia, ciemne, ciężkie i
nieprzylepne naczynia zwiększają
przyrumienienie od spodu, natomiast
szklane naczynia do piekarnika,
błyszczące blachy z aluminium lub
polerowanej stali odbijają ciepło i
powodują mniejsze przyrumienienie
od dołu.
- Zawsze umieszczać naczynia
centralnie na półce, aby zapewnić
równomierne przyrumienienie.
- Potrawy umieszczać w formach/
blachach o wystarczających
wymiarach, tak aby nie dochodziło do
wyrastania ciasta i zanieczyszczania
wnętrza piekarnika. Ułatwi to
czyszczenie.
- Nie wkładać naczyń, blach ani form
bezpośrednio na spód piekarnika,
ponieważ nagrzewa się on bardzo
mocno i może dojść do uszkodzenia.
W tym ustawieniu ciepło dochodzi
zarówno z grzałki dolnej jak i górnej.
Pozwala to na pieczenie na jednym
poziomie i jest szczególnie polecane
do dań, które nie wymagają
szczególnego przyrumienienia od
spodu, np. rożków lub tart.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone
mięsa, które wymagają ekstra
przyrumienienia od góry, również dobrze
pieką się w piekarniku konwencjonalnym.
Obsługa piekarnika
konwencjonalnego
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na żądaną funkcję .
2. Ustawić pokrętło termostatu na
żądaną temperaturę.
Pieczenie konwekcyjne
- Żywność pieczona jest przy użyciu
podgrzanego powietrza
rozprowadzanego równomiernie
wewnątrz piekarnika za pomocą
wentylatora zamontowanego na tylnej
ściance piekarnika.
- W ten sposób ciepło dociera szybko i
w równej ilości do wszystkich części
piekarnika, co oznacza, że można
jednocześnie piec różne rodzaje
potraw na różnych poziomach.
Pieczenie konwekcyjne zapewnia
szybką eliminację wilgoci, zaś bardziej
suche wnętrze piekarnika uniemożliwia
przenikanie różnych smaków i
aromatów z jednej potrawy do drugiej.
- Możliwość pieczenia na różnych
półkach oznacza, że można
jednocześnie piec kilka różnych
potraw oraz do trzech blach ciastek i
mini pizz, do natychmiastowego
zjedzenia lub zamrożenia.
- W piekarniku można oczywiście piec
również na jednej półce. W takim
przypadku, w celu łatwiejszego
śledzenia przebiegu pieczenia, należy
używać niższych poziomów wsadu.
- Ponadto, piekarnik może być użyty do
przygotowywania przetworów
(sterylizacja), pieczenia owoców w
syropie oraz do suszenia grzybów lub
owoców.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez
ciepła i powoduje cyrkulację powietrza w
temperaturze pokojowej wewnątrz
piekarnika.
Sprawdzić, czy pokrętło termostatu
jest wyłączone.