PL95
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI (ciąg dalszy)
OFF Do zatrzymania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP (OŚWIETLENIE) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze
jest wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
ECO TERMOOBIEG
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs
pociętych na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny
nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu
potraw. W przypadku tej funkcji EKO podczas pieczenia oświetlenie
pozostaje wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie,
naciskając przycisk potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększyć
wydajność energetyczną zaleca się, aby nie otwierać drzwiczek
piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy
używać 3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
ciast z mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Należy używać 3. półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do pieczenia różnych potraw (np. ryb, warzyw, ciasta) w jednej
temperaturze na maksymalnie trzech półkach jednocześnie. Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce,
należy korzystać z 2. poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch
półkach należy używać 1. i 4. poziomu, a w przypadku pieczenia na
trzech półkach – 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
MAXI COOKING
(PIECZENIE MAXI)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
3. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia,
aby uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu
do czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.