Whirlpool ACM 740/NE instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL88
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów, szkód oraz porażenia
prądem wskutek nieprawidłowej obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać następujących instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz obowiązującymi lokalnie
przepisami bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa, należy zamontować wyłącznik wielobiegunowy o minimalnym odstępie styków
wynoszącym 3 mm.
- Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do przygotowywania żywności. Wszystkie inne zastosowania (np. do ogrzewania pomieszczeń) są
zabronione. Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową
konfiguracją ustawień.
- Urządzenia nie powinny obsługiwać dzieci ani osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub mentalnej, a także osoby bez doświadczenia, chyba że
obsługa odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją doświadczonych osób, które przejmą odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy urządzenia. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Nie dopuszczać do kontaktu ze ściereczkami
lub innym łatwopalnym materiałem, dopóki wszystkie komponenty urządzenia nie wystygły wystarczająco.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących elementów.
- Nie wolno wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych ani przechowywać ich w jego pobliżu: W razie przypadkowego włączenia się urządzenia mogłoby
dojść do pożaru.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy nadzorować pieczenie potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju.
- Urządzenie spełnia wymogi obowiązujących norm bezpieczeństwa i kompatybilności elektromagnetycznej. Osoby z rozrusznikiem serca nie powinny jednak
obsługiwać tego urządzenia. Nie można zagwarantować, że wszystkie tego rodzaju aparaty na rynku spełniają obowiązujące przepisy dotyczące bezpieczeństwa
oraz kompatybilności elektromagnetycznej oraz że nie dojdzie do niebezpiecznych zakłóceń. Osoby z innymi aparatami, np. słuchowymi, mogą odczuwać pewien
dyskomfort.
- Nie kłaść na polu grzejnym przedmiotów metalowych, np. przyrządów kuchennych (noży, widelców, łyżek,…), pokrywek ani innych podobnych, ponieważ
mogą się one rozgrzać do wysokiej temperatury.
- We wnęce pod urządzeniem należy zainstalować panel oddzielający, który nie został dostarczony w komplecie.
- W razie uszkodzenia powierzchni płyty (np. pęknięcia lub zbicia szkła) należy zaprzestać jej używania i skontaktować się z lokalnym autoryzowanym serwisem.
- Urządzenia nie można włączać przy pomocy zewnętrznego timera ani oddzielnego systemu zdalnego sterowania.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki
odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem
gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym zagrożeniu dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomości dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić do poważnych
urazów.
POLSKI Instalacja Strona 2 Instrukcja obsługi Strona
31901497.book Page 88 Friday, May 29, 2009 12:45 PM
PL89
Usuwanie opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się materiałów
opakowaniowych, stosując się przy tym do lokalnych przepisów dotyczących usuwania odpadów.
Utylizacja urządzenia
Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać
je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
Aby uzyskać najlepsze wyniki pracy urządzenia należy:
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest równa średnicy pola grzejnego lub minimalnie większa.
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie gotowania.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
Dzięki naczyniom ciśnieniowym można zmniejszyć zużycie energii i skrócić długość gotowania.
Naczynia kłaść na środku pola grzewczego oznaczonego na płycie.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w Rozporządzeniu ( ) Nr 1935/2004. Zostało
ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie 2006/95/WE w sprawie
niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej.
Aby sprawdzić, czy dane naczynie jest przystosowane do gotowania na indukcyjnej płycie kuchennej, należy posłużyć się magnesem: naczynia nie nadają się, jeśli
magnes na nie nie działa.
- Sprawdzić, czy spód naczynia nie jest chropowaty, aby nie doszło do porysowania powierzchni płyty kuchennej. Sprawdzić naczynia.
- Nie opierać gorących garnków i patelni o powierzchnię panelu sterowania. Może to prowadzić do jego uszkodzenia.
OCHRONA ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY
WAŻNE: Jeśli naczynia nie mają prawidłowych rozmiarów, pola grzejne nie włączą się. Stosować wyłącznie naczynia opatrzone napisem “INDUCTION
SYSTEM” (Rysunek obok). Naczynie należy postawić na żądane pole grzewcze przed włączeniem płyty kuchennej.
ISTNIEJĄCE NACZYNIA
ZALECANE ŚREDNICE DNA NACZYŃ
NIEOK
Ø
30 cm
Ø
24 cm
Ø
18 cm
Ø
Ø
Ø
14 cm
17 cm
14 cm
30 cm
24 cm
18 cm
Ø
26 cm
Ø
21 cm
Ø
14,5 cm
Ø
Ø
Ø
18 cm
14 cm (Dual zone)
15 cm
11 cm
26 cm
21 cm
14,5 cm
XL
L
M
XL
L
M
31901497.book Page 89 Friday, May 29, 2009 12:45 PM
PL90
Po rozpakowaniu urządzenia należy sprawdzić, czy nie zostało ono uszkodzone w czasie transportu. W razie problemów skontaktować się ze sprzedawcą lub
autoryzowanym serwisem.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Przyłączenie do płytki zaciskowej
Do podłączenia elektrycznego należy użyć kabla typu HO5RR-F, jak pokazano w poniższej tabeli.
Podłączyć przewód uziemiający (żółto-zielony) do zacisku oznaczonego symbolem .
Ten przewód powinien być najdłuższy.
1. Odkręcić śrubę, aby wyjąć pokrywę płytki zaciskowej (A) i włożyć pokrywę w zawias (B) płytki zaciskowej.
2. Zdjąć ok. 70 mm zewnętrznej osłony z przewodu zasilającego.
3. Zdjąć ok. 10 mm zewnętrznej osłony żył. Włożyć przewód zasilający do dławika i podłączyć żyły do płytki zaciskowej zgodnie ze schematem połączeń
znajdującym się w pobliżu płytki.
4. Zamocować przewód zasilający dławikiem.
5. Zamknąć pokrywę (C) i przykręcić ją do płytki zaciskowej śrubą odkręconą uprzednio w kroku (1).
Po każdym podłączeniu do zasilania sieciowego płyta przeprowadza automatyczną kontrolę trwającą kilka sekund.
Jeśli płyta już posiada przewód zasilający, należy wykonać polecenia podane na tabliczce do niego dołączonej. Stałe podłączenie urządzenia do sieci zasilającej wymaga
zastosowania wyłącznika wielobiegunowego z minimalnym rozwarciem styków wynoszącym 3 mm.
INSTALACJA
OSTRZEŻENIE
- Zainstalować panel oddzielający pod
płytą kuchenną.
- Po zainstalowaniu dolna część urządzenia
nie powinna być już dostępna.
- W razie instalacji piekarnika pod płytą nie
instalować panelu oddzielającego.
Odległość między spodem urządzenia a panelem oddzielającym powinna być
zgodna z wymiarami podanymi na rysunku.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować
minimalnego otworu między blatem a górną częścią blatu mebla.
Mebel należy przyciąć przed włożeniem płyty. Dokładnie usunąć trociny i wióry.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
OSTRZEŻENIE
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
- Urządzenie powinno być zainstalowane przez wykwalifikowanego technika, znającego obowiązujące
przepisy w zakresie bezpieczeństwa i właściwego instalowania.
- Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za obrażenia cielesne osób lub zwierząt, ani za szkody materialne wynikłe w związku z
nieprzestrzeganiem zaleceń podanych w niniejszym rozdziale.
- Długość przewodu zasilającego powinna umożliwiać wyjęcie płyty kuchennej z blatu.
- Napięcie podane na tabliczce znamionowej znajdującej się na dnie urządzenia musi odpowiadać napięciu w Państwa mieszkaniu.
- Nie stosować przedłużaczy.
Przewody Liczba x rozmiar
230 V ~ +
3 x 4 mm
2
230-240 V ~ +
3 x 4 mm
2
(tylko Australia)
230 V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
400 V 3N ~ +
5 x 1,5 mm
2
400 V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
min. 5
min. 20
min. 5
400 V 3N ~ 230 V ~
230-240 V ~ (tylko Australia)
230 V ~ (tylko Wielka Brytania)
400 V 2N ~ 230 V 3 ~ (tylko Belgia)
400 V 2N ~ (tylko Holandia)
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
230 V
CBA
31901497.book Page 90 Friday, May 29, 2009 12:45 PM
PL91
Opis panelu sterowania
Panel jest wyposażony w przyciski dotykowe: aby je włączyć, wystarczy dotknąć odpowiedni symbol (nie trzeba mocno naciskać).
Włączenie/wyłączenie płyty kuchennej
Aby włączyć płytę kuchenną, nacisnąć przycisk i przytrzymać przez ok. 2 sekundy, aż do momentu zapalenia się wyświetlaczy pól grzejnych.
Aby wyłączyć, dotykać tego samego przycisku do czasu wyłączenia płyty. Wszystkie pola grzejne zostaną wyłączone.
Włączenie i regulacja pól grzejnych
Po włączeniu płyty kuchennej i ustawieniu naczynia na wybranym polu grzejnym należy ustawić poziom mocy przy pomocy przycisku +.
Po włączeniu na wyświetlaczu świecić się będzie poziom 5.
Każde pole grzejne posiada kilka poziomów mocy, które można regulować przyciskami +/- w zakresie od “1”: moc minimalna, do “9”: moc maksymalna. Niektóre pola
grzejne posiadają funkcję szybkiego gotowania (Booster), której symbolem na wyświetlaczu jest litera “P”.
Wyłączenie pola grzejnego
Wybrać pole grzejne, które ma był wyłączone, naciskając przycisk “+” lub “-” (na wyświetlaczu pojawia się punkcik u dołu po prawej stronie poziomu mocy).
Naciskać przycisk “-”, dopóki nie dojdzie się do poziomu “0”.
Można również wyłączyć pole grzejne, równocześnie wciskając przyciski “+” oraz “-”.
Pole grzejne wyłącza się i pojawia się wskaźnik ciepła resztkowego “H”.
Blokada przycisków
Funkcja blokuje przyciski płyty kuchennej, aby nie dopuścić do jej przypadkowego włączenia. Aby włączyć tę funkcję, włączyć płytę kuchenną i nacisnąć na trzy sekundy
przycisk . Sygnał dźwiękowy oraz wskaźnik świetlny nad przyciskiem sygnalizują włączenie się funkcji. Panel sterowania jest zablokowany za wyjątkiem funkcji
wyłączenia. Aby odblokować przyciski, powtórzyć procedurę włączenia. Wyłączy się wskaźnik świetlny i płyta będzie ponownie aktywna.
Obecność wody po umyciu płyty, płynu, jaki wydostał się z garnka na płycie, a także innych przedmiotów na przycisku pod symbolem może być powodem
przypadkowego i niepożądanego włączenia się lub wyłączenia funkcji blokady przycisków.
Timer
Wybrać pole grzejne, które ma być sterowane przy pomocy timera (u dołu po prawej stronie wskaźnika poziomu mocy na wyświetlaczu pojawi się świecący punkcik),
następnie ustawić żądany czas przy pomocy przycisków “+” oraz “-” funkcji timera (patrz rysunek powyżej). Po kilku sekundach od ostatniego dotknięcia timer
rozpoczyna odliczanie od końca (świecący punkcik przy wybranym polu grzejnym zaczyna migać). Po upływie ustawionego czasu włącza się sygnał dźwiękowy i pole
grzejne wyłącza się automatycznie.
Aby wyłączyć timer, należy naciskać przycisk “-”, dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się “0:0”, lub równocześnie nacisnąć przyciski “+” i “-” timera.
WAŻNE! W danym czasie timer może sterować tylko jednym polem grzejnym.
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Płyta kuchenna wyłącza się automatycznie, jeśli w ciągu 10 sekund od jej włączenia nie zostanie wybrana żadna funkcja.
Timer to czasowy wyłącznik, dzięki któremu można ustawić określoną długość czasu gotowania - w zakresie do 99 minut (1 godz. i 39 minut).
Działa on wyłącznie w odniesieniu do jednego pola grzejnego.
Timer (Minutnik)
Blokada przycisków
Symbole nie są
aktywne! Aby wybrać
żądane funkcje,
dotknąć prostokątne
pola.
Przyciski regulacji pól grzejnych i wyświetlacz
Włączenie/Wyłączenie
i
Przycisk -
Przycisk +
Położenie pola grzejnego
Wskazanie wybranego pola grzejnego
31901497.book Page 91 Friday, May 29, 2009 12:45 PM
PL92
Funkcja szybkiego gotowania (Booster)
Funkcja jest dostępna jedynie dla określonych pól grzejnych. Pozwala ona na wykorzystanie maksymalnej mocy płyty (np. w celu szybkiego doprowadzenia wody do
wrzenia). Aby włączyć tę funkcję, należy naciskać przycisk “+”, dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się “P”, lub po włączeniu płyty kuchennej nacisnąć bezpośrednio
przycisk “-” przy wybranym polu. Również w takim przypadku na wyświetlaczu pojawi się “P”. Po 10 minutach działania funkcji booster urządzenie automatycznie
ustawia dla danego pola poziom 9.
Minutnik
Minutnik można używać jedynie, gdy piekarnik nie jest w użyciu. Umożliwia on ustawienie czasu maksymalnego 99 min.
Nacisnąć przycisk “+” pod wskaźnikami timera: na wyświetlaczu pojawią się minuty, które należy ustawić.
Wybrać żądany czas przyciskami + i -. Po kilku sekundach minutnik rozpoczyna odliczanie od końca.
Po upływie ustawionego czasu włącza się sygnał dźwiękowy.
WAŻNE! Z funkcji minutnika może korzystać nawet wtedy, gdy płyta kuchenna jest wyłączona; po jej włączeniu odliczanie minutnika jest anulowane automatycznie.
Wskaźniki na panelu sterowania
Kontrolka ciepła resztkowego
Wskaźnik nieprawidłowego naczynia lub braku naczynia.
WAŻNE: Nie stosować gąbek ani myjek ściernych. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem uszkodzić szkło.
Po każdym użyciu odczekać, aż płyta ostygnie, a następnie wyczyścić ją, aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia.
Cukier lub artykuły o dużej zawartości cukru uszkadzają płytę kuchenną i należy je natychmiast usuwać.
Sól, cukier i piasek mogą zarysować szklaną powierzchnię.
Stosować miękkie ściereczki, ręczniki papierowe lub specjalne produkty do czyszczenia płyt (przestrzegać wskazówek producenta).
Proszę uważnie przeczytać i wykonać instrukcje podane w rozdziale “Instrukcja obsługi”.
Podłączyć płytę do zasilania elektrycznego i sprawdzić, czy nie doszło do przerw w zasilaniu.
Dobrze wytrzeć powierzchnię płyty po jej umyciu.
Jeśli po zakończeniu pracy nie można wyłączyć płyty kuchennej, należy ją odłączyć od zasilania elektrycznego.
Jeśli po włączeniu płyty na wyświetlaczu pojawiają się kody alfanumeryczne, należy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi w poniższej tabeli.
Płyta jest wyposażona we wskaźnik ciepła resztkowego dla każdego pola grzejnego. Wskaźnik taki sygnalizuje, które pola grzejne mają jeszcze wysoką
temperaturę.
Jeśli na wyświetlaczu pojawia się “H”, pole grzejne jest jeszcze gorące. Jeśli przy danym polu świeci się ten symbol, pole można jeszcze wykorzystać aby,
na przykład, utrzymać temperaturę potrawy lub roztopić masło. Po wystygnięciu pola grzejnego wyświetlacz zgaśnie.
Płyta jest wyposażona w automatyczny system wykrywania obecności naczynia na każdym polu grzejnym. W razie wykrycia braku naczynia miga
wyświetlacz poziomu mocy danego pola grzejnego. Należy sprawdzić, czy naczynie jest prawidłowo położone oraz czy spełnia wymogi określone w
rozdziale “Przed rozpoczęciem pracy”.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Unikać stosowania czyścików parowych.
- Przed przystąpieniem do czyszczenia należy upewnić się, czy wszystkie pola grzejne są wyłączone oraz czy
nie świeci się wskaźnik ciepła resztkowego (“H”).
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
KOD BŁĘDU OPIS PRAWDOPODOBNE PRZYCZYNY USUNIĘCIE BŁĘDU
Płyta wyłącza się i po 10 sekundach rozlega
się sygnał dźwiękowy powtarzany co
30 sekund.
Obszar panelu sterowania jest stale pod
naciskiem.
Woda lub naczynia kuchenne na panelu
sterowania.
Oczyścić panel sterowania.
C81, C82, C83 Panel sterowania wyłącza się w związku
ze zbyt wysoką temperaturą.
Temperatura wewnętrzna części
elektronicznych jest zbyt wysoka.
Odczekać, aż płyta się ochłodzi i
dopiero wtedy włączyć ją
ponownie.
F42 lub F43 Nieprawidłowe napięcie doprowadzane
do płyty kuchennej.
Czujnik wykrywa napięcie inne niż
wymagane.
Odłączyć płytę od sieci zasilającej i
sprawdzić podłączenie.
F12, F21, F25, F36, F37, F40, F47, F56,
F58,
F60, F61, F62, F63, F64
Skontaktować się z lokalnym autoryzowanym serwisem i podać kod błędu.
31901497.book Page 92 Friday, May 29, 2009 12:45 PM
PL93
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w “Instrukcji wyszukiwania usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli, po przeprowadzeniu powyższych testów, urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
punktem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
typ i dokładny model płyty grzejnej;
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE na tabliczce znamionowej umieszczonej) znajdujący się pod urządzeniem (na metalowej płytce). Numer serwisowy
jest także podany w karcie gwarancyjnej;
Państwa dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy, prosimy o kontakt z autoryzowanym serwisem technicznym (zapewnia to użycie oryginalnych części zamiennych oraz
prawidłowe wykonanie naprawy).
SERWIS TECHNICZNY
TABELA MOCY
Poziom mocy Rodzaj gotowania Użycie poziomu
(wskazanie należy skorygować wg własnego doświadczenia oraz nawyków
gotowania)
Moc
maksymalna
Boost Szybkie podgrzewanie
Idealne do podniesienia temperatury potrawy w krótkim czasie, szybkiego zagotowania wody
lub podgrzania płynów
8-9 Smażenie - gotowanie
Do przyrumieniania, rozpoczynania gotowania, smażenia mrożonych produktów, szybkiego
gotowania
Duża moc
7-8
Przyrumienianie -
podsmażanie - gotowanie -
grillowanie
Idealne do podsmażania, gotowanie na wolnym ogniu, gotowanie lub grillowanie (krótkie
gotowanie 5-10 minut)
6-7
Przyrumienianie - gotowanie
- duszenie - podsmażanie -
grillowanie
Idealne do podsmażania, gotowanie na wolnym ogniu, gotowanie lub grillowanie (średniej
długości gotowanie 10-20 minut), podgrzewania akcesoriów
Średnia moc
4-5
Gotowanie - duszenie -
podsmażanie - grillowanie
Idealne do duszenia, delikatnego gotowania na wolnym ogniu, gotowania (długi czas
gotowania). Gotowanie makaronu al dente
3-4
Gotowanie - utrzymywanie
na ogniu - zagęszczanie -
kremowanie
Idealne do długiego gotowania (ryż, sosy, pieczenie, ryby) z dodatkiem płynów (np. wody, wina,
bulionu, mleka), gotowanie makaronu al dente
2-3
Idealne do długiego gotowania (niewielkie ilości na litr: ryż, soki, pieczenie, ryby) z dodatkiem
płynów (np. woda, wino, bulion, mleko)
Mała moc
1-2 Roztapianie - rozmrażanie
Idealne do zmiękczania masła, delikatnego roztapiania czekolady, rozmrażania małych artykułów
spożywczych
1
Utrzymywanie w cieple -
kremowanie
Idealne do utrzymywania w cieple niewielkich porcji świeżo przygotowanego jedzenia lub
utrzymywania temperatury talerzy, na których będą podawane dania, a także do gotowania
kremowego risotto
WYŁ. Moc zero Powierzchnia podparcia
Płyta kuchenna w położeniu czuwania lub wyłączona (możliwa obecność ciepła resztkowego
pozostałego po zakończeniu gotowania, o czym informuje H)
Tutaj przykleić jedną z nalepek z danymi
urządzenia, która znajduje się w gwarancji w
dwóch egzemplarzach.
31901497.book Page 93 Friday, May 29, 2009 12:45 PM
PL94
TABELA PIECZENIA
Kategorie
artykułów
spożywczych
Dania lub
rodzenie
gotowania
Poziom mocy oraz przebieg gotowania
Pierwszy etap Moc Drugi etap Moc
Makaron, ryż
Makaron świeży
(pasta fresca)
Podgrzewanie wody Booster - 9
Gotowanie makaronu i
podtrzymywanie wrzenia
7-8
Makaron suchy
(pasta secca)
Podgrzewanie wody Booster - 9
Gotowanie makaronu i
podtrzymywanie wrzenia
7-8
Ryż gotowany Podgrzewanie wody Booster - 9
Gotowanie makaronu i
podtrzymywanie wrzenia
5-6
Risotto Smażonki i tosty 7-8 Gotowanie 4-5
Warzywa,
rośliny
strączkowe
Gotowane Podgrzewanie wody Booster - 9 Gotowanie 6-7
Frytki Podgrzewanie oleju 9 Smażenie 8-9
Saute Podgrzewanie naczynia 7-8 Gotowanie 6-7
Duszone Podgrzewanie naczynia 7-8 Gotowanie 3-4
Podsmażone Podgrzewanie naczynia 7-8 Podsmażanie na złoty kolor 7-8
Mięsa
Pieczeń
Podsmażanie mięsa w oleju na złoty kolor (w razie
stosowania masła - moc 6)
7-8 Gotowanie 3-4
Z rusztu Podgrzewanie rusztu 7-8 Grillowanie z obu stron 7-8
Przyrumienianie Przyrumienianie w oleju (w razie stosowania masła - moc 6) 7-8 Gotowanie 4-5
Soczyste/duszone Przyrumienianie w oleju (w razie stosowania masła - moc 6) 7-8 Gotowanie 3-4
Ryby
Z rusztu Podgrzewanie rusztu 7-8 Gotowanie 7-8
Soczyste/duszone Przyrumienianie w oleju (w razie stosowania masła - moc 6) 7-8 Gotowanie 3-4
Smażone Podgrzewanie oleju lub tłuszczu 8-9 Smażenie 7-8
Jaja
Smażone Podgrzewanie masła lub tłuszczu na patelni 6 Gotowanie 6-7
Omlety Podgrzewanie masła lub tłuszczu na patelni 6 Gotowanie 5-6
Gotowane na
miękko/twardo
Podgrzewanie wody Booster - 9 Gotowanie 5-6
Naleśniki Podgrzewanie masła na patelni 6 Gotowanie 6-7
Sosy
Pomidorowy Przyrumienianie oleju (w razie stosowania masła - moc 6) 6-7 Gotowanie 3-4
Ragů Przyrumienianie w oleju (w razie stosowania masła - moc 6) 6-7 Gotowanie 3-4
Beszamelowy Przygotowanie bazy (roztopić masło i dodać mąkę) 5-6
Doprowadzić do lekkiego
wrzenia
3-4
Słodycze,
kremy
Krem cukierniczy Doprowadzić mleko do wrzenia 4-5
Utrzymywanie lekkiego
wrzenia
4-5
Budynie Doprowadzić mleko do wrzenia 4-5
Utrzymywanie lekkiego
wrzenia
2-3
Ryż na mleku Podgrzać mleko 5-6 Gotowanie 2-3
31901497.book Page 94 Friday, May 29, 2009 12:45 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool ACM 740/NE instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla