Uruchomienie i użytkowanie
UWAGA! Piekarnik jest wyposażony
w system blokowania rusztu,
który umożliwia jego wysuwanie
bez całkowitego wyjmowania z
piekarnika (1).W celu całkowitego
wyjęcia rusztu wystarczy go unieść
w sposób przedstawiony na rysunku,
chwytając za przednią część i
pociągnąć do siebie (2).
! Przed pierwszym użyciem włączyć na przynajmniej jedną godzinę pusty
piekarnik z zamkniętymi drzwiczkami i termostatem nastawionym na
najwyższą temperaturę. Następnie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i
wywietrzyć pomieszczenie. Zapach, jaki się wytworzy jest skutkiem parowania
substancji stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Włączanie piekarnika
1. Wybrać program pieczenia, przekręcając pokrętło PROGRAMY.
2. Wybrać temperaturę, przekręcając pokrętło TERMOSTAT. Wykaz potraw
z zalecanymi dla nich temperaturami znajduje się w Tabeli pieczenia (zob.
Programy).
3. Świecąca kontrolka TERMOSTAT wskazuje fazę nagrzewania do
nastawionej temperatury.
4. Podczas pracy piekarnika można zawsze:
- zmienić program pieczenia za pomocą pokrętła PROGRAMY;
- zmienić temperaturę za pomocą pokrętła TERMOSTAT;
- przerwać pieczenie przez ustawienie pokrętła PROGRAMY w położeniu “0”.
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów na dnie piekarnika, gdyż
grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie znajdującym się w
wyposażeniu piekarnika.
Wentylator chłodzący
Dla obniżenia temperatury zewnętrznej niektóre modele wyposażono w
wentylator chłodzący. Wytwarza on strumień powietrza, który wydobywa się
pomiędzy panelem sterowania a drzwiczkami piekarnika.
! Po zakończeniu pieczenia wentylator nadal pracuje aż do dostatecznego
ochłodzenia piekarnika.
Oświetlenie piekarnika
Światło w piekarniku włącza się przez wybranie
za pomocą pokrętła
PROGRAMY. Pozostaje ono włączone przy wyborze programu pieczenia.
Rustykalny zegar z minutnikiem
Pokrętło
USTAWIANIA CZASÓW
Ikona
MINUTNIK
Ikona
ZEGAR
! Przeprowadzanie ustawień jest możliwe jedynie wówczas, gdy piekarnik
jest podłączony do instalacji elektrycznej. W przypadku braku zasilania przez
ponad 10 sekund, programator zatrzymuje się: po przywróceniu zasilania
ikona ZEGAR miga, sygnalizując, że zabrakło zasilania i konieczne jest
ponowne ustawienie godziny.
Ustawienie godziny
Aby ustawić godzinę wskazywaną przez wskazówki, należy krótko nacisnąć
pokrętło USTAWIANIE CZASU aż zacznie migać ikona ZEGARA.
Następnie, aby zwiększyć lub zmniejszyć wyświetlaną godzinę w krokach
równych 1 minutę, należy obracać pokrętło w kierunku zgodnym lub
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara: wskazówka minutowa będzie się
przesuwała w krokach 1-minutowych w żądanym kierunku.
Po upływie 10 sekund od ostatniej zmiany ustawień, programator wychodzi
automatycznie z trybu regulacji.
Ustawienie minutnika
! Ta funkcja nie przerywa pieczenia i działa niezależnie od użytkowania
piekarnika; powoduje jedynie włączenie sygnału dźwiękowego po upływie
ustawionego czasu.
Aby włączyć minutnik, należy krótko nacisnąć pokrętło USTAWIANIE CZASU
aż zacznie migać ikona MINUTNIKA.
Aby zwiększyć lub zmniejszyć czas, na jaki ustawiamy minutnik, należy
obracać pokrętło USTAWIANIE CZASU w kierunku zgodnym lub przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara: wskazówka minutowa będzie się przesuwała
w krokach 1-minutowych.
Ikona MINUTNIKA miga jeszcze przez 10 sekund po ostatnim obrocie
pokrętła. Ustawienie można potwierdzić naciskając pokrętło USTAWIANIE
CZASU lub odczekując 10 sekund, jeśli tylko zaprogramowano przynajmniej
1 minutę pieczenia.
Zapalona ikona MINUTNIKA oznacza, że dokonano ustawienia; odliczanie
czasu rozpoczyna się natychmiastowo.
Wybrać żądany program pieczenia przy użyciu pokrętła PROGRAMY.
Aby wyświetlić ustawiony czas, należy krótko nacisnąć i zwolnic pokrętło
USTAWIANIE CZASU; wskazówki wskazują ilość minut pozostałych do
zakończenia pieczenia.
Po upłynięciu ustawionego czasu, ikona MINUTNIKA miga, a alarm wydaje
sygnały dźwiękowe przez 1 minutę (aby go wyłączyć należy krótko nacisnąć
pokrętło).
Ustawić pokrętło PROGRAMY w pozycji „0”.
! Aby anulować ustawienie, należy wcisnąć pokrętło USTAWIANIE CZASU
na 3 sekundy: ustawienie zostanie anulowane, a ikona MINUTNIKA zgaśnie.
Programy
! Do pieczenia z wentylacją nie używać poziomów 1 i 5: podlegają one
bezpośredniemu działaniu gorącego powietrza, co mogłoby spowodować
przypalenie delikatnych potraw.
• GRILL (zaleca się ustawienie tylko na MAX);
• ZAPIEKANIE (zaleca się nie przekraczać temperatury 200°C).
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Włączają się obydwa grzejniki: górny i dolny. Przy pieczeniu tradycyjnym
najlepiej używać tylko jednego poziomu: wykorzystanie większej liczby
poziomów prowadzi do nierównomiernego rozkładu temperatury.
Program MULTICOOKING
Włączają się obydwa grzejniki (górny i dolny) oraz wentylator. Jako że
temperatura jest taka sama w całym piekarniku, pod wpływem gorącego
powietrza potrawy pieką się i przyrumieniają w sposób równomierny.
Można używać maksymalnie dwóch poziomów jednocześnie.
Program GRZANIE GÓRNE
Włącza się grzejnik górny. Funkcji tej można użyć do dopiekania.
15
PL