oznaczenia
a przełącznik prędkości
b przycisk do wyjmowania
końcówek
c końcówki do ubijania i
mieszania
d rowek na przewód
e końcówka do zagniatania ciasta
z dodatkowym kołnierzem
f końcówka do zagniatania ciasta
bez dodatkowego kołnierza
g podstawka do przechowywania
końcówek i haków
h stojaki do przechowywania
końcówek
i stojaki do przechowywania
haków
j zacisk do trzymania przewodu
eksploatacja ręcznego
miksera
1 Odwinąć przewód sieciowy z
rowka na przewód d i sprawdzić,
czy przełącznik prędkości a
znajduje się w pozycji „O”
(wyłączony).
2 Zamocować ubijaki lub końcówki
do zagniatania 1 – przekręcając
je i wciskając, aż nastąpi wyraźne
kliknięcie.
Uwaga: końcówka do zagniatania
z dodatkowym kołnierzem e
pasuje wyłącznie do gniazda
większego.
3 Podłączyć urządzenie do sieci.
4 Składniki umieścić w
odpowiedniej wielkości naczyniu i
włożyć do niego ubijaki/końcówki
do zagniatania.
5 Przesunąć przełącznik prędkości
a do tyłu do momentu
osiągnięcia żądanej prędkości
(pierwsza z kropek na korpusie
miksera wskazuje najniższą
prędkość obrotów). Kropkę z boku
przełącznika prędkości ustawić
równo z wybraną prędkością.
l
W miarę gęstnienia mieszanych
składników zwiększać prędkość.
l
Jeśli urządzenie zacznie
zwalniać lub się przesilać, należy
zwiększyć obroty.
l
Aby włączyć najwyższą prędkość
obrotów silnika, przesunąć
przełącznik prędkości do przodu,
w kierunku pozycji trybu pracy
przerywanej „P”. Silnik będzie
pracować tak długo, jak długo
przycisk „P” będzie utrzymywany
w tej pozycji.
6 Gdy miksowane składniki
osiągną żądaną konsystencję,
przesunąć przełącznik prędkości
a z powrotem do pozycji „O”
(wyłączony), a następnie wyjąć
końcówki do ubijania/końcówki do
zagniatania z naczynia.
7 Aby wyjąć końcówki, sprawdzić,
czy przełącznik prędkości a
znajduje się w pozycji „O”
(wyłączony), a następnie wyjąć
wtyczkę urządzenia z gniazda
sieciowego. Nacisnąć przycisk
do wyjmowania końcówek b.
Wyjmując końcówki, należy
trzymać je za trzonki.
Uwaga:
l
wyłącznie końcówki do
zagniatania ciasta – zaleca się,
by ilość mąki w cieście na chleb
przygotowywanym za pomocą
miksera nie przekraczała 450 g.
l
Aby nie przesilać miksera
podczas przygotowywania ciasta
na chleb, pizzę itp. oraz gęstych
ciast słodkich i podobnych
mieszanin, nie należy używać
go przez okres dłuższy niż 3
minuty ciągłej pracy w odstępach
krótszych niż co 5 minut. Po
uzyskaniu żądanej konsystencji
natychmiast wyłączyć mikser.
wskazówki
l
Ucierając składniki na ciasta
na słodko, używać masła lub
margaryny w temperaturze
pokojowej lub zmiękczyć je przed
użyciem.
l
Aby nie przepełniać naczynia, w
którym miksowane są składniki,
należy wybrać naczynie
odpowiedniej wielkości.
l
Duże ilości składników oraz
składniki gęste mogą wymagać
dłuższego czasu miksowania.
l
Ubijając śmietanę, użyć
wysokiego naczynia, co pomoże
zminimalizować rozchlapywanie
składników.
90