Samsung GE71A Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi
wyobrsobie możliwości
Dziękujemy za zakup produktu firmy Samsung.
Zarejestruj swoje urządzenie na stronie
www.samsung.com/register
Kuchenka mikrofalowa
Instrukcja obsługi i zasady
przygotowywania potraw
GE71A
Niniejsza instrukcja została wydrukowana w całości na papierze makulaturowym.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 1 2011-09-29  4:15:32
2
POLSKI
SPIS TREŚCI PIEKARNIK
1. DRZWICZKI
2. OTWORY WENTYLACYJNE
3. GRILL
4. OŚWIETLENIE
5. POKRĘTŁO REGULACJI MOCY
GOTOWANIA
6. POKRĘTŁO MINUTNIKA
7. ZATRZASKI DRZWICZEK
8. TACA OBROTOWA
9. ŁĄCZNIK
10. PIERŚCIEŃ OBROTOWY
11. OTWORY BLOKADY
BEZPIECZEŃSTWA
Piekarnik..................................................................................................2
Akcesoria ................................................................................................3
Panel sterowania .....................................................................................3
Jak korzystać z instrukcji obsługi .............................................................4
Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa ........................................4
Legenda dla symboli i ikon .......................................................................4
Środki ostrożności zapobiegające możliwej ekspozycji na nadmierne
działanie promieniowania mikrofalowego. ................................................4
Ważne instrukcje dotyczące bezpieczeństwa ...........................................5
Prawidłowe usuwanie produktu
(zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny) .................................................7
Instalowanie kuchenki mikrofalowej .........................................................8
Co robić w przypadku wystąpienia problemu lub wątpliwości ..................8
Gotowanie/Podgrzewanie ........................................................................9
Zatrzymywanie pracy kuchenki ................................................................9
Poziomy mocy .........................................................................................9
Dostosowywanie czasu pracy ..................................................................9
Ręczne rozmrażanie żywności .................................................................10
Korzystanie z funkcji szybkiego podgrzewania/gotowania ........................10
Ustawienia szybkiego podgrzewania/gotowania ......................................10
Wybór akcesoriów ...................................................................................10
Grillowanie ...............................................................................................11
Tryb kombinowany mikrofal i grilla ............................................................11
Lista naczyń i przyborów kuchennych ......................................................12
Zasady przygotowywania potraw .............................................................13
Czyszczenie kuchenki mikrofalowej .........................................................20
Przechowywanie i naprawa kuchenki mikrofalowej ...................................20
Parametry techniczne ..............................................................................21
11109
1 2 43 5 6
7 8
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 2 2011-09-29  4:15:32
3
POLSKI
AKCESORIA
W zależności od modelu kuchenki mikrofalowej dostarczane są różne
akcesoria, których można używać na różne sposoby.
1. Łącznik – umieszczany fabrycznie na wale silnika
znajdującego się w podstawie kuchenki.
Przeznaczenie: Łącznik powoduje obracanie się
tacy.
2. Pierścień obrotowy – umieszczany na środku
kuchenki.
Przeznaczenie: Pierścień obrotowy podtrzymuje
tacę.
3. Taca obrotowa – umieszczana na pierścieniu
obrotowym, środkowa część jest umieszczana na
łączniku.
Przeznaczenie: Taca obrotowa stanowi
podstawową powierzchnię do gotowania i może być
łatwo wyjmowana w celu wyczyszczenia.
4. Druciana podstawka – umieszczana na tacy
obrotowej.
Przeznaczenie: Druciana podstawka może być
używany do grillowania oraz
gotowania w trybie kombinowanym.
NIE WOLNO używać kuchenki mikrofalowej bez pierścienia
obrotowego i tacy.
PANEL STEROWANIA
1. ROZMRAŻANIE
2. POKRĘTŁO REGULACJI MOCY
GOTOWANIA
3. POKRĘTŁO MINUTNIKA
4. GRILL
5. TRYB KOMBINOWANY
6. SZYBKIE PODGRZEWANIE
1
2
3
4
6
5
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 3 2011-09-29  4:15:32
4
POLSKI
JAK KORZYSTAĆ Z INSTRUKCJI OBSŁUGI
Gratulujemy zakupu kuchenki mikrofalowej firmy SAMSUNG. Instrukcja
obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat gotowania przy użyciu
kuchenki mikrofalowej dotyczących:
zasad bezpieczeństwa
właściwych akcesoriów i przyborów kuchennych
pomocnych wskazówek dotyczących przygotowywania potraw
Wskazówki dotyczące przygotowywania potraw
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.
NALEŻY JE UWAŻNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ NA
PRZYSZŁOŚĆ.
Przed użyciem kuchenki należy zapoznać się z poniższymi
instrukcjami.
Urządzenie należy używać zgodnie z przeznaczeniem i stosując się
do instrukcji. Ostrzeżenia, przestrogi i ważne instrukcje dotyczące
bezpieczeństwa umieszczone w tej instrukcji nie obejmują wszystkich
warunków i sytuacji, z którymi może zetknąć się użytkownik.
Podczas instalacji, konserwacji i obsługi urządzenia należy zachować
szczególną ostrożność i zdrowy rozsądek.
Ponieważ niniejsze instrukcje obsługi dotyczą wielu modeli, cechy
zakupionej kuchenki mikrofalowej mogą nieznacznie różnić się od
opisanych w instrukcji i część może jej nie dotyczyć. W przypadku
pytań lub wątpliwości należy skontaktować się z najbliższym
serwisem albo uzyskać pomoc i informacje na stronie www.
samsung.com.
Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona do podgrzewania jedzenia.
Kuchenka jest przeznaczona wyłącznie do użytku domowego. Nie
wolno podgrzewać tkanin lub poduszek wypełnionych ziarnami.
Może to spowodować poparzenia i pożar. Producent nie odpowiada
za szkody spowodowane nieprawidłową eksploatacją urządzenia.
Nadmierne zabrudzenie kuchenki może spowodować uszkodzenia jej
powierzchni i wpłynąć negatywnie na okres eksploatacji urządzenia
lub doprowadzić do powstania niebezpiecznych sytuacji.
LEGENDA DLA SYMBOLI I IKON
OSTRZEŻENIE
Zagrożenia lub niebezpieczne czynności, które mogą
prowadzić do poważnego kalectwa lub śmierci.
PRZESTROGA
Zagrożenia lub niebezpieczne czynności, które mogą
prowadzić do drobnych obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Ostrzeżenie; zagrożenie pożarem Ostrzeżenie; gorąca powierzchnia
Ostrzeżenie; prąd Ostrzeżenie; materiał wybuchowy
NIE próbować. Postępować zgodnie z instrukcjami.
NIE rozmontowywać.
Odłączyć wtyczkę zasilania z gniazda
sieci.
NIE dotykać.
Upewnić się, czy urządzenie jest
uziemione, aby zapobiec porażeniu
prądem
Skontaktować się z centrum
serwisowym
Uwaga
Ważne
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZAPOBIEGAJĄCE MOŻLIWEJ EKSPOZYCJI
NA NADMIERNE DZIAŁANIE PROMIENIOWANIA MIKROFALOWEGO.
Niestosowanie się do poniższych zasad bezpieczeństwa może narazić użytkownika na szkodliwe
działanie promieniowania mikrofalowego.
(a) Pod żadnym pozorem nie wolno próbować uruchomić kuchenki z otwartymi
drzwiczkami, manipulować przy blokadach bezpieczeństwa (zatrzaskach drzwiczek),
ani wkładać przedmiotów do otworów blokad.
(b) Nie WOLNO umieszczać żadnych przedmiotów między drzwiczkami kuchenki a
płytą czołową, ani dopuszczać do gromadzenia się jedzenia lub resztek środków
czyszczących na powierzchniach uszczelniających. Po użyciu kuchenki drzwiczki i
ich powierzchnie uszczelniające należy wytrzeć najpierw wilgotną, a potem suchą
miękką szmatką.
(c) W przypadku uszkodzenia kuchenki NIE WOLNO jej uruchamiać, dopóki nie
zostanie naprawiona przez wykwalifikowanego pracownika serwisu, odpowiednio
przeszkolonego przez producenta. Należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe
zamykanie się drzwiczek kuchenki oraz uszkodzenie następujących elementów:
(1) Drzwiczki (nie mogą być wygięte)
(2) Zawiasy drzwiczek (nie mogą być ułamane lub poluzowane)
(3) uszczelnienie drzwiczek i powierzchnie uszczelniające
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 4 2011-09-29  4:15:33
5
POLSKI
(d) Regulacja i naprawa kuchenki powinny być wykonywane tylko przez wykwalifikowanych
pracowników serwisu, odpowiednio przeszkolonych przez producenta.
Ten produkt jest urządzeniem Grupy 2 Klasy B według ISM. Definicja grupy 2
obejmuje wszystkie urządzenia ISM, w których przypadku energia o częstotliwości
radiowej jest wytwarzana rozmyślnie i/lub wykorzystywana w formie promieniowania
elektromagnetycznego do obróbki materiału, obróbki typu EDM i spawania łukowego.
Jako urządzenie Klasy B, jest ono właściwe do użytku w gospodarstwach domowych
i lokali podłączonych bezpośrednio do sieci niskiego napięcia, która dostarcza prąd do
budynków wykorzystywanych w celach mieszkaniowych.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Należy upewnić się, czy przedstawione instrukcje są przestrzegane przez
cały czas korzystania z kuchenki.
OSTRZEŻENIE
Kuchenka może być modyfikowana lub naprawiana wyłącznie przez
wykwalifikowanych pracowników.
Nie wolno podgrzewać płynów lub innego jedzenia w zamkniętych
pojemnikach.
Dla własnego bezpieczeństwa nie wolno stosować myjek
wysokociśnieniowych ani urządzeń do czyszczenia strumieniem pary.
Nie wolno instalować urządzenia w pobliżu grzałki lub materiałów
łatwopalnych. Nie wolno instalować urządzenia w wilgotnym, tłustym
lub zakurzonym miejscu, ani tam, gdzie urządzenie byłoby narażone na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych bądź wody (deszcz). Nie
wolno instalować urządzenia w miejscu, gdzie istnieje ryzyko wycieku
gazu, ani na nierównej powierzchni.
Urządzenie musi być prawidłowo uziemione zgodnie ze wszystkimi
miejscowymi przepisami.
Wszystkie obce substancje, takie jak kurz czy woda, należy regularnie
usuwać z końcówki wtyczki zasilania i punktów styku przy użyciu suchej
szmatki.
Nie zginać nadmiernie i nie skręcać przewodu zasilającego ani kłaść na
nim ciężkich przedmiotów.
W przypadku wycieku gazu (np. propanu, LPG itd.) należy natychmiast
przewietrzyć pomieszczenie, bez dotykania wtyczki zasilania.
Nie dotykać wtyczki ani przewodu zasilającego wilgotnymi rękami.
Nie wyłączać urządzenia poprzez odłączenie przewodu zasilającego,
jeżeli urządzenie pracuje.
Nie wolno wkładać palców ani obcych substancji. Jeżeli do urządzenia
dostała się jakakolwiek obca substancja, np. woda, należy natychmiast
odłączyć wtyczkę zasilania i skontaktować się z najbliższym serwisem.
Nie należy wywierać nadmiernego nacisku na urządzenie lub uderzać go.
Nie należy umieszczać kuchenki nad zlewem, a także szklanymi i innymi
wrażliwymi przedmiotami. (Dotyczy tylko modelu podwieszanego)
Do czyszczenia nie używać benzyny, rozpuszczalnika, alkoholu,
urządzenia do czyszczenia parą lub urządzenia do czyszczenia przy
użyciu wysokiego ciśnienia.
Sprawdź, czy napięcie, częstotliwość i natężenie odpowiada danym
technicznym produktu.
Zdecydowanie wciśnij wtyczkę do gniazdka ściennego. Nie używaj
rozgałęziacza, przedłużacza lub transformatora prądu.
Nie wieszaj przewodu na metalowych przedmiotach ani nie wkładaj go
między różne przedmioty lub za kuchenkę.
Nie należy używać uszkodzonych przewodów lub wtyczek, a także
obluzowanych gniazdek elektrycznych. W przypadku uszkodzenia
wtyczki zasilającej lub przewodu zasilającego należy skontaktować się z
najbliższym serwisem.
Urządzenie nie zostało zaprojektowane z myślą o współpracy z
zewnętrznym urządzeniem wyłączającym lub oddzielnym systemem
zdalnego sterowania.
Nie wolno rozpylać wody bezpośrednio na urządzenie.
Nie wolno stawiać na kuchence, wewnątrz kuchenki lub na jej
drzwiczkach żadnych przedmiotów.
Nie należy rozpylać na powierzchni kuchenki lotnych substancji, np.
środków owadobójczych.
Nie wolno dopuścić, aby dzieci bawiły się urządzeniem
Urządzenie nie jest przeznaczone do instalacji w pojazdach drogowych,
przyczepach itp.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 5 2011-09-29  4:15:36
6
POLSKI
Nie należy przechowywać w kuchence materiałów łatwopalnych.
Podczas podgrzewania posiłków lub napojów z alkoholem należy
zachować szczególną ostrożność. Opary alkoholu mogą zetknąć się z
gorącymi elementami kuchenki.
Kuchenka mikrofalowa została zaprojektowana jedynie z myślą o pracy
na blacie. Nie należy umieszczać jej na półkach. (Dotyczy tylko modelu
podwieszanego)
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenia łatwo dostępne części
nagrzewają się. Należy zachować odpowiednie środki ostrożności w
celu uniknięcia kontaktu z elementami grzejnymi. Dzieci poniżej 8. roku
życia powinny korzystać z urządzenia wyłącznie pod stałą kontrolą.
OSTRZEŻENIE: Dzieci mogą korzystać z kuchenki mikrofalowej
tylko po przekazaniu im odpowiednich informacji umożliwiających
bezpieczne korzystanie z kuchenki oraz wyjaśnieniu ryzyka związanego
z niewłaściwym jej użyciem.
Z urządzenia mogą korzystać dzieci powyżej 8. roku życia i osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysłowej, bądź o
niedostatecznym doświadczeniu i wiedzy jedynie pod nadzorem lub po
przeszkoleniu w zakresie bezpiecznej obsługi i zagrożeń. Dzieciom nie
wolno bawić się urządzeniem. Dzieci mogą przeprowadzać czyszczenie
i konserwację urządzenia wyłącznie pod nadzorem osoby dorosłej.
OSTRZEŻENIE: Nie należy używać kuchenki, jeśli drzwiczki lub
ich uszczelnienie są uszkodzone — usterki muszą najpierw zostać
naprawione przez wykwalifikowaną osobę.
OSTRZEŻENIE: Wykonywanie czynności serwisowych i naprawa
urządzenia wymagająca zdjęcia pokrywy chroniącej przed
promieniowaniem mikrofalowym przez osoby niewykwalifikowane może
być bardzo niebezpieczna.
OSTRZEŻENIE: W celu uniknięcia możliwości porażenia prądem
elektrycznym, przed wymianą żarówki należy wyłączyć zasilanie urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Płyny i pozostała żywność nie mogą być podgrzewane
w szczelnie zamkniętych pojemnikach, gdyż grozi to wybuchem.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenia łatwo dostępne części
mogą się nagrzewać. Aby uniknąć poparzenia, dzieci nie powinny
zbliżać się do urządzenia.
Kuchenka powinna być umieszczona w takim kierunku i na takiej
wysokości, aby zapewnić łatwy dostęp do jej wnętrzna i do panelu
sterowania.
Przed pierwszym użyciem kuchenki należy wstawić do niej wodę i
uruchomić kuchenkę na 10 minut.
OSTRZEŻENIE: Podczas podgrzewania napojów w kuchence
mikrofalowej może w niektórych przypadkach dojść do opóźnionego
gwałtownego wrzenia, dlatego należy ostrożnie obchodzić się z
naczyniem. Aby temu zapobiec, należy ZAWSZE po wyłączeniu
kuchenki odczekać co najmniej 20sekund, aby temperatura się
ustabilizowała. W czasie podgrzewania jedzenie można w razie potrzeby
zamieszać, natomiast po podgrzaniu należy o tym ZAWSZE pamiętać.
W przypadku poparzenia należy postępować zgodnie z poniższymi
instrukcjami PIERWSZEJ POMOCY:
Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
Załóż czysty, suchy opatrunek.
Nie smaruj poparzonego miejsca kremami, tłuszczami lub płynami.
Urządzenie nagrzewa się w czasie pracy. Należy zachować odpowiednie
środki ostrożności w celu uniknięcia kontaktu z elementami grzejnymi
wewnątrz kuchenki.
OSTRZEŻENIE: Przed podaniem zawartość butelek i słoiczków z
jedzeniem dla dzieci należy wymieszać lub wstrząsnąć oraz sprawdzić
temperaturę, aby uniknąć poparzenia.
Osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysłowej,
bądź o niedostatecznym doświadczeniu i wiedzy (np. dzieci), nie
powinny korzystać z urządzenia bez nadzoru lub przeszkolenia w
zakresie obsługi przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Ustaw kuchenkę mikrofalową w pobliżu wolnego gniazdka
elektrycznego. Jeżeli kuchenka wydaje dziwny dźwięk, swąd spalenizny
lub dym, należy natychmiast odłączyć wtyczkę zasilania i skontaktować
się z najbliższym serwisem.
Podczas samoczyszczenia powierzchnie rozgrzewają się bardziej niż
zwykle i dlatego dzieci powinny znajdować się w bezpiecznej odległości.
(Tylko model z funkcją czyszczenia)
W przypadku rozlania się większych ilości płynu należy usunąć je przed
samooczyszczeniem, a w czasie samooczyszczenia w kuchence
mogą znajdować się wyłącznie przybory kuchenne opisane w instrukcji
obsługi. (Tylko model z funkcją czyszczenia)
Urządzenie powinno umożliwiać odłączenie od zasilania po montażu.
Odłączenie można osiągnąć poprzez umieszczenie wtyczki w
dostępnym miejscu lub zainstalowanie przełącznika w okablowaniu,
zgodnie z odpowiednimi zasadami. (Tylko model wbudowany).
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 6 2011-09-29  4:15:38
7
POLSKI
PRZESTROGA
Należy używać wyłącznie naczyń odpowiednich do stosowania w
kuchenkach mikrofalowych. NIE UŻYWAĆ żadnych metalowych
pojemników, zastawy ze złotymi lub srebrnymi zdobieniami, szpikulców,
widelców itd. Należy usunąć druciane zamknięcia z plastikowych lub
papierowych toreb.
Powód: Mogą one spowodować wystąpienie łuków elektrycznych oraz
iskrzenia, co może doprowadzić do uszkodzenia kuchenki mikrofalowej.
Podgrzewanie żywności w plastikowych lub papierowych pojemnikach
powinno odbywać się pod ścisłym nadzorem użytkownika ze względu
na ryzyko zapłonu.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do suszenia papieru lub
odzieży.
Mniejsze ilości jedzenia należy krócej podgrzewać. Pozwoli to zapobiec
ich przypaleniu.
W przypadku zauważenia dymu kuchenkę należy wyłączyć oraz
odłączyć od źródła zasilania; pozostawić drzwiczki kuchenki zamknięte
w celu zduszenia płomienia.
Kuchenkę należy regularnie czyścić i usuwać z niej wszelkie
pozostałości jedzenia.
Nie wolno zanurzać kabla zasilającego ani wtyczki w wodzie; należy
unikać ich kontaktu z gorącymi powierzchniami.
Jajek w skorupkach i całych jajek na twardo nie należy podgrzewać
w kuchenkach mikrofalowych, ponieważ mogą one eksplodować
nawet po zakończeniu podgrzewania. Nie wolno również podgrzewać
szczelnie zamkniętych lub zamkniętych próżniowo butelek, słoików i
innych pojemników, a także orzechów w łupinach, pomidorów itp.
Nie wolno zakrywać otworów wentylacyjnych tkaniną lub papierem.
Mogą się one zapalić, ponieważ z kuchenki wydobywa się gorące
powietrze. Kuchenka może się również przegrzać i automatycznie
wyłączyć. Do momentu jej schłodzenia ponowne włączenie nie będzie
możliwe.
Podczas wyjmowania potraw z kuchenki należy zawsze używać rękawic
kuchennych w celu uniknięcia przypadkowych oparzeń.
Do czasu ostygnięcia kuchenki nie wolno dotykać jej elementów
grzejnych lub wewnętrznych ścianek.
W połowie podgrzewania lub po jego zakończeniu należy zamieszać
podgrzewany płyn i pozwolić mu odstać przynajmniej 20 sekund.
Zapobiegnie to gwałtownemu wrzeniu.
Podczas otwierania kuchenki należy od niej stać na wyciągnięcie
ramion. Pozwoli to uniknąć oparzeń przez gorące powietrze lub parę.
Nie wolno włączać pustej kuchenki mikrofalowej. Z powodów
bezpieczeństwa kuchenka automatycznie wyłączy się po 30 minutach.
Zalecamy, aby przez cały czas, gdy kuchenka nie jest używana, stała
w niej szklanka wody. Pozwoli to na absorpcję energii mikrofal po
przypadkowym uruchomieniu kuchenki.
Do czyszczenia szklanych drzwiczek kuchenki nie wolno używać
środków zawierających składniki ścierne lub ostrych szczotek
metalowych, ponieważ mogą one zarysować powierzchnię, co może
doprowadzić do pęknięcia szyby.
Kuchenkę należy zainstalować, zachowując odstępy podane w niniejszej
instrukcji. (patrz Instalowanie kuchenki mikrofalowej.)
Należy zachować ostrożność podczas podłączania urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchenki.
PRAWIDŁOWE USUWANIE PRODUKTU
(ZUŻYTY SPRZĘT ELEKTRYCZNY I ELEKTRONICZNY)
(Dotyczy krajów Unii Europejskiej i innych krajów europejskich z
systemami segregacji odpadów)
To oznaczenie umieszczone na produkcie, akcesoriach lub dokumentacji
oznacza, że po zakończeniu eksploatacji nie należy tego produktu ani jego
akcesoriów (np. ładowarki, zestawu słuchawkowego, przewodu USB)
wyrzucać wraz ze zwykłymi odpadami gospodarstwa domowego. Aby
uniknąć szkodliwego wpływu na środowisko naturalne i zdrowie ludzi wskutek
niekontrolowanego usuwania odpadów, prosimy o oddzielenie tych przedmiotów
od odpadów innego typu oraz o odpowiedzialny recykling i praktykowanie
ponownego wykorzystania materiałów.
W celu uzyskania informacji na temat miejsca i sposobu bezpiecznego dla
środowiska recyklingu tych przedmiotów, użytkownicy w gospodarstwach
domowych powinni skontaktować się z punktem sprzedaży detalicznej, w
którym dokonali zakupu produktu, lub z organem władz lokalnych.
Użytkownicy w firmach powinni skontaktować się ze swoim dostawcą i
sprawdzić warunki umowy zakupu. Produktu ani jego akcesoriów nie należy
usuwać razem z innymi odpadami komercyjnymi.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 7 2011-09-29  4:15:39
8
POLSKI
INSTALOWANIE KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Ustaw kuchenkę na płaskiej powierzchni, 85 cm od podłogi. Powierzchnia
powinna mieć wytrzymałość odpowiednią do ciężaru kuchenki.
1. Instalując kuchenkę, zapewnij jej odpowiednią
wentylację, pozostawiając przynajmniej 10 cm
przestrzeni z tyłu i po bokach urządzenia oraz 20 cm
nad urządzeniem.
2. Wyjmij wszystkie materiały opakowania z wnętrza
kuchenki.
Zainstaluj pierścień obrotowy i tacę obrotową.
Upewnij się, że taca obraca się swobodnie.
3. Ustaw kuchenkę mikrofalową w pobliżu wolnego gniazdka
elektrycznego.
Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód zasilający musi
zostać wymieniony na specjalny przewód lub zestaw dostępny u
producenta lub w autoryzowanym serwisie.
W celu zapewnienia bezpieczeństwa przewód należy podłączyć
do 3-bolcowego, uziemionego gniazdka prądu przemiennego o
napięciu 230V i częstotliwości 50 Hz. Uszkodzony przewód zasilający
urządzenia należy wymienić na specjalny przewód.
Nie należy instalować kuchenki mikrofalowej w gorących lub wilgotnych
miejscach, na przykład w pobliżu zwykłej kuchenki lub kaloryfera.
Należy przestrzegać parametrów technicznych kuchenki dotyczących
źródła zasilania, a zastosowany przedłużacz musi spełniać takie
same normy, jak przewód zasilający dostarczony z kuchenką. Przed
pierwszym użyciem kuchenki mikrofalowej należy przetrzeć jej wnętrze i
uszczelnienie drzwiczek zwilżoną szmatką.
CO ROBIĆ W PRZYPADKU WYSTĄPIENIA PROBLEMU
LUB WĄTPLIWOŚCI
W przypadku wystąpienia któregokolwiek z problemów opisanych poniżej
należy wypróbować sugerowane rozwiązania.
Jest to zjawisko normalne.
Skraplanie się wilgoci wewnątrz kuchenki.
Podmuchy powietrza w okolicach drzwiczek i obudowy.
Odbijanie światła wokół drzwiczek i obudowy.
Wydobywanie się pary z otworów wentylacyjnych lub w okolicach
drzwiczek.
Kuchenka nie uruchamia się po przekręceniu pokrętła MINUTNIKA.
Czy drzwiczki są poprawnie zamknięte?
Jedzenie nie jest wcale gotowe.
Czy czas został ustawiony właściwie?
Czy drzwiczki są zamknięte?
Czy obwód sieci elektrycznej nie został przeciążony, co spowodowało
przepalenie lub wyskoczenie bezpiecznika?
Jedzenie jest za mało lub zbyt mocno ugotowane.
Czy dla danego typu żywności został ustawiony odpowiedni czas
przygotowania?
Czy został wybrany odpowiedni poziom mocy?
Wewnątrz kuchenki występuje iskrzenie i trzaski (powstaje łuk
elektryczny).
Czy zostało użyte naczynie z metalowymi zdobieniami?
Czy w kuchence znajduje się widelec lub inny metalowy przedmiot?
Czy folia aluminiowa znajduje się zbyt blisko wewnętrznych ścianek?
Działanie kuchenki zakłóca pracę radia i telewizora.
Podczas pracy kuchenki mogą występować niewielkie zakłócenia pracy
radia i telewizora. Jest to zjawisko normalne. Aby rozwiązać ten problem,
kuchenkę należy zainstalować w dużej odległości od telewizora, radia i
anteny.
Jeżeli powyższe wskazówki nie umożliwiają rozwiązania problemu, należy
skontaktować się z lokalnym sprzedawcą lub serwisem firmy SAMSUNG.
10 cm z
tyłu
20 cm
od góry
10 cm po
bokach
85 cm od
podłogi
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 8 2011-09-29  4:15:40
9
POLSKI
GOTOWANIE/PODGRZEWANIE
Poniższa procedura opisuje sposób gotowania i podgrzewania pożywienia.
Należy zawsze sprawdzać ustawienia gotowania przed pozostawieniem
kuchenki bez nadzoru.
Najpierw umieść jedzenie na środku tacy obrotowej. Następnie zamknij
drzwi.
1. Ustaw poziom mocy za pomocą pokrętła
REGULACJI MOCY GOTOWANIA.
(MOC MAKSYMALNA: 750 W)
2. Ustaw czas gotowania za pomocą pokrętła
MINUTNIKA.
Efekt: W kuchence zapali się światło, a taca
zacznie się obracać.
Nie wolno włączać pustej kuchenki mikrofalowej.
Moc gotowania można zmienić w trakcie procesu przyrządzania
żywności, korzystając z pokrętła REGULACJI MOCY GOTOWANIA.
ZATRZYMYWANIE PRACY KUCHENKI
Gotowanie można przerwać w każdej chwili, aby sprawdzić potrawę.
1. Aby chwilowo zatrzymać gotowanie:
Otwórz drzwiczki.
Efekt: Gotowanie zostanie zatrzymane. Aby
wznowić gotowanie, zamknij drzwiczki.
2. Aby całkowicie zatrzymać gotowanie;
Przekręć pokrętło MINUTNIKA do pozycji „0”.
POZIOMY MOCY
Do wyboru są poniższe poziomy mocy.
Poziom mocy
Wyjście
MIKROFALE GRILL
WYSOKI 750W -
PODWYŻSZONY 600W -
ŚREDNI 450W -
OBNIŻONY 300W -
ROZMRAŻANIE(
)
180W -
NISKI/UTRZYMYWANIE TEMPERATURY 100W -
GRILL - 1100W
KOMBI I (
)
300W 1100W
KOMBI II (
)
450W 1100W
KOMBI III (
)
600W 1100W
W przypadku wybrania wyższego poziomu mocy należy zmniejszyć
czas gotowania.
W przypadku niższego poziomu mocy należy zwiększyć czas
gotowania.
DOSTOSOWYWANIE CZASU PRACY
Dostosuj pozostały czas gotowania za pomocą pokrętła
MINUTNIKA.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 9 2011-09-29  4:15:40
10
POLSKI
RĘCZNE ROZMRAŻANIE ŻYWNOŚCI
Funkcja rozmrażania umożliwia rozmrażanie mięsa, drobiu, ryb i pieczywa/
ciasta. Najpierw umieść zmrożoną potrawę na środku tacy obrotowej i
zamknij drzwiczki.
1. Za pomocą pokrętła REGULACJI MOCY
GOTOWANIA wybierz wartość (180W).
2. Za pomocą pokrętła MINUTNIKA wybierz
odpowiednią wagę.
Efekt: Rozpocznie się rozmrażanie.
Należy używać tylko tych składników, które można bezpiecznie
podgrzewać w kuchence mikrofalowej.
KORZYSTANIE Z FUNKCJI SZYBKIEGO
PODGRZEWANIA/GOTOWANIA
Najpierw umieść potrawę na środku tacy obrotowej i zamknij drzwiczki.
1. *Za pomocą pokrętła REGULACJI MOCY
GOTOWANIA wybierz wartość maksymalnej mocy.
2. Za pomocą pokrętła MINUTNIKA wybierz opcję
szybkiego podgrzewania. (napoje lub zupy/sosy,
świeże warzywa).
Należy używać tylko tych składników, które można bezpiecznie
podgrzewać w
kuchence mikrofalowej.
USTAWIENIA SZYBKIEGO PODGRZEWANIA/GOTOWANIA
Poniżej zamieszczono kilka wskazówek i zaleceń dotyczących gotowania
i podgrzewania żywności przy pomocy funkcji szybkiego podgrzewania i
gotowania.
Symbole Rodzaj dania Zasilanie Porcja Czas
przygotowania
Czas
oczekiwania
Napoje 750W 150 ml 1 min. 30 sek. 1-2 min.
Zupy/Sosy
(schłodzona)
750W 200-250 ml 3 min. 10 sek. 2-3 min.
Świeże warzywa 750W 300-350 g 5 min. 30 sek. 3 min.
WYBÓR AKCESORIÓW
Należy korzystać wyłącznie z przyborów, które mogą być bezpiecznie
używane w kuchenkach mikrofalowych. Nie należy używać plastikowych
pojemników, naczyń ani papierowych kubeczków, ręczników itp.
W przypadku wybrania trybu kombinowanego (grill
+ mikrofale) należy używać wyłącznie przyborów,
które mogą być bezpiecznie używane w kuchenkach
mikrofalowych i tradycyjnych.
Więcej szczegółów dotyczących przyborów kuchennych można znaleźć
na liście naczyń i przyborów kuchennych (s. 12).
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 10 2011-09-29  4:15:41
11
POLSKI
GRILLOWANIE
Grill umożliwia szybkie podgrzanie i opieczenie jedzenia bez używania
mikrofal. Służy do tego druciana podstawka dostarczona wraz z kuchenką
mikrofalową.
1. Rozgrzej grill wybierając za pomocą pokrętła
regulacji mocy gotowania najpierw symbol
grilla (
), a następnie czas przy użyciu pokrętła
MINUTNIKA.
2. Otwórz drzwiczki i umieść jedzenie na podstawce.
3. Wybierz odpowiedni czas gotowania za pomocą
pokrętła MINUTNIKA. (Przykładowo : 60 minut)
Efekt: Kuchenka rozpocznie pracę.
Wyłączanie się i włączanie grzałki to normalne zachowanie urządzenia.
Zaprojektowano je w taki sposób, aby nie dopuścić do przegrzania.
Podczas dotykania żywności znajdującej się w kuchence zawsze
używaj rękawic ochronnych, aby uniknąć poparzenia.
TRYB KOMBINOWANY MIKROFAL I GRILLA
Aby szybko ugotować potrawę i jednocześnie ją przyrumienić, gotowanie za
pomocą mikrofal można połączyć z grillowaniem.
Należy zawsze używać przyborów kuchennych, które mogą być
bezpiecznie używane w kuchenkach mikrofalowych i tradycyjnych.
Najlepsze są naczynia szklane i ceramiczne, ponieważ umożliwiają
swobodny przepływ mikrofal przez potrawę.
Podczas dotykania składników znajdujących się w kuchence zawsze
używaj rękawic ochronnych, ponieważ mogą one być bardzo gorące.
1. Otwórz drzwiczki kuchenki naciskając duży przycisk,
znajdujący się w prawym dolnym rogu panelu
sterowania. Umieść żywność na podstawce i połóż
całość na tacy obrotowej. Zamknij drzwiczki.
2. Za pomocą POKRĘTŁA REGULACJI MOCY
GOTOWANIA wybierz odpowiedni poziom mocy
kuchenki (
, , ).
3. Za pomocą pokrętła MINUTNIKA wybierz żądany
czas pracy urządzenia. (Przykładowo : 60 minut)
Efekt: Kuchenka rozpocznie pracę.
Maksymalna moc pracy w trybie kombinowanym kuchenki i grilla to
2250W.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 11 2011-09-29  4:15:41
12
POLSKI
LISTA NACZYŃ I PRZYBORÓW KUCHENNYCH
Aby przygotować jedzenie w kuchence mikrofalowej, mikrofale muszą swobodnie przenikać przez
żywność, czyli nie mogą być odbijane lub pochłaniane przez naczynia. Należy zatem odpowiednio
dobierać przybory kuchenne. Jeśli dany przedmiot posiada specjalne oznaczenie, może on być bez
obaw stosowany w kuchenkach mikrofalowych.W poniższej tabeli przedstawiono różne rodzaje
naczyń i przyborów kuchennych, a także ich przydatność i sposób użycia w kuchence mikrofalowej.
Przybory kuchenne Możliwość użycia
w kuchence
mikrofalowej
Komentarz
Folia aluminiowa
✓ ✗
Może być używana w niewielkich ilościach w celu
zabezpieczenia jedzenia przed przypaleniem. Jeśli
folia znajduje się zbyt blisko ścianki kuchenki lub
jest jej zbyt dużo, może wystąpić zjawisko łuku
elektrycznego lub iskrzenia.
Talerz do zapiekania
Nie należy go rozgrzewać dłużej niż przez osiem
minut.
Wyroby porcelanowe i gliniane
Porcelana, ceramika, emaliowane wyroby
gliniane i porcelana miękka (kostna) mogą być
używane pod warunkiem, że nie mają metalowych
elementów ozdobnych.
Plastikowe lub tekturowe
naczynia jednorazowe
Niektóre produkty mrożone są pakowane przy
użyciu takich materiałów.
Opakowania żywności typu
fast food
Kubki i pojemniki z
polistyrenu
Mogą być używane do podgrzewania jedzenia.
Przegrzanie może spowodować stopienie się
materiałów wykonanych z polistyrenu.
Papierowe torby lub gazety
Mogą ulec zapłonowi.
Papier makulaturowy
i metalowe elementy
ozdobne
Mogą powodować iskrzenie.
Wyroby szklane
Naczynia żaroodporne
Mogą być używane, jeśli nie mają metalowych
elementów.
Przybory kuchenne Możliwość użycia
w kuchence
mikrofalowej
Komentarz
Delikatne wyroby szklane
Mogą być używane do podgrzewania jedzenia
lub płynów. Delikatne szkło może pękać w wyniku
gwałtownego podgrzania.
Słoiki
Należy zdjąć wieczka. Odpowiednie tylko do
podgrzewania.
Wyroby metalowe
Naczynia
Mogą spowodować iskrzenie lub pożar.
Zamknięcia toreb do
zamrażania
Wyroby papierowe
Talerze, kubki, serwetki i
papier kuchenny
Odpowiednie do krótkiego gotowania lub
podgrzewania. Pochłaniają również nadmiar
wilgoci.
Papier makulaturowy
Mogą powodować iskrzenie.
Wyroby plastikowe
Pojemniki
Zwłaszcza, jeśli są wykonane z plastiku
odpornego na wysokie temperatury. Inne rodzaje
plastiku mogą w wysokich temperaturach ulegać
odkształceniom lub odbarwieniu. Nie używać
naczyń z melaminy.
Folia kuchenna
Mogą być używane do zatrzymywania wilgoci. Nie
powinny dotykać jedzenia. Podczas zdejmowania
folii należy zachować ostrożność, ponieważ z
potrawy będzie wydobywała się gorąca para.
Torby do zamrażania
✓ ✗
Tylko wówczas, gdy są odpowiednie do
gotowania lub użycia w kuchence. Nie powinny
być szczelnie zamknięte. W razie potrzeby należy
je przedziurawić widelcem.
Papier woskowany lub
tłuszczoodporny
Może być używany do zatrzymywania wilgoci i
zapobiegania rozpryskiwaniu się tłuszczu.
: Zalecane
✓✗
: Używać ostrożnie
: Niebezpieczne
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 12 2011-09-29  4:15:41
13
POLSKI
ZASADY PRZYGOTOWYWANIA POTRAW
MIKROFALE
Energia mikrofal przenika przez jedzenie i jest pochłaniana przez znajdującą
się w nim wodę, tłuszcz i cukier.
Mikrofale powodują szybkie poruszanie się cząsteczek jedzenia. Szybki ruch
cząsteczek powoduje tarcie, a uzyskane w jego wyniku ciepło umożliwia
ugotowanie jedzenia.
GOTOWANIE
Przybory kuchenne używane do gotowania w kuchence mikrofalowej:
W celu uzyskania maksymalnej skuteczności kuchenki mikrofalowej
przybory i naczynia kuchenne muszą umożliwiać swobodne przenikanie
mikrofal. Mikrofale są odbijane przez metale, takie jak stal nierdzewna,
aluminium i miedź, ale mogą przenikać przez ceramikę, szkło, porcelanę i
plastik, a także przez papier i drewno. Zatem nigdy nie można używać do
gotowania metalowych pojemników.
Jedzenie, które można gotować w kuchence mikrofalowej:
Do gotowania w kuchence mikrofalowej nadaje się wiele rodzajów
żywności, w tym świeże i mrożone warzywa, owoce, makaron, ryż, zboża,
fasola, ryby i mięso. W kuchence mikrofalowej można również przygotować
sosy, kremy, zupy, konserwy i konfitury. Ogólnie rzecz biorąc, w kuchence
mikrofalowej można przygotować takie same dania, jak przy użyciu zwykłej
kuchenki. Można na przykład roztopić masło lub czekoladę (dodatkowe
informacje można znaleźć w rozdziale zawierającym wskazówki i techniki
przygotowania potraw).
Przykrywanie w czasie gotowania
Bardzo ważne jest przykrywanie jedzenia w czasie gotowania, ponieważ
unosząca się para ułatwia gotowanie. Jedzenie można przykrywać na różne
sposoby: np. za pomocą ceramicznego talerza, plastikowej pokrywki lub
folii kuchennej do kuchenek mikrofalowych.
Czas oczekiwania po ugotowaniu
Ważne jest, aby po zakończeniu gotowania odczekać kilka chwil w celu
wyrównania się temperatury potrawy.
Zasady gotowania mrożonych warzyw
Użyj odpowiedniego szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Warzywa należy gotować pod przykryciem co najmniej przez czas
określony w tabeli poniżej. Aby uzyskać odpowiednią miękkość warzyw,
czas gotowania można nieco wydłużyć.
Warzywa należy zamieszać dwukrotnie podczas gotowania oraz jeszcze raz
po jego zakończeniu. Po zakończeniu gotowania dodaj sól, zioła lub masło.
Po ugotowaniu warzywa powinny pozostać przykryte w podanym czasie
oczekiwania.
Potrawa Porcja Zasilanie Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Szpinak 150 g 600W 5½-6½ 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę
stołową)
zimnej wody.
Brokuły 300 g 600W 10-11 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę
stołową)
zimnej wody.
Groszek 300 g 600W 8-9 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę
stołową)
zimnej wody.
Zielona fasolka 300 g 600W 10-11 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę
stołową)
zimnej wody.
Mieszanka warzyw
(marchewka/groszek/
kukurydza)
300 g 600W 9-10 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę
stołową)
zimnej wody.
Mieszanka warzyw
(dania chińskie)
300 g 600W 8½-9½ 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę
stołową)
zimnej wody.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 13 2011-09-29  4:15:41
14
POLSKI
Zasady gotowania świeżych warzyw
Użyj odpowiedniego szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Jeśli w tabeli poniżej nie
została zalecona inna ilość wody, dodaj 30–45 ml zimnej wody (2–3 łyżki stołowe) na każde
250 g warzyw. Warzywa należy gotować pod przykryciem co najmniej przez czas określony
w tabeli poniżej. Aby uzyskać odpowiednią miękkość warzyw, czas gotowania można nieco
wydłużyć. Zamieszaj warzywa w czasie gotowania i po jego zakończeniu. Po zakończeniu
gotowania dodaj sól, zioła lub masło. W czasie 3-minutowego oczekiwania warzywa powinny
być przykryte.
Wskazówka: Pokrój świeże warzywa na kawałki o równej wielkości. Im mniejsze
kawałki, tym krótszy czas ich gotowania.
Podczas gotowania świeżych warzyw kuchenka powinna być ustawiona na maksymalną moc
(750 W).
Potrawa Porcja Czas
(min)
Czas oczekiwania
(min)
Instrukcje
Brokuły 250 g
500 g
5-5½
8½-9
3 Przygotuj kawałki o równej wielkości.
Ułóż je łodygami do środka.
Brukselki 250 g 6½-7½ 3 Dodaj 60–75 ml (5–6 łyżek stołowych)
wody.
Marchew 250 g 5-6 3 Potnij marchewki na plasterki o
podobnej wielkości.
Kalafior 250 g
500 g
5½-6
9½-10
3 Przygotuj kawałki o równej wielkości.
Przetnij większe kwiaty na pół. Ułóż je
łodygami do środka.
Cukinie 250 g 4-4½ 3 Potnij cukinie na plasterki. Dodaj 30 ml
(2 łyżki stołowe) wody lub trochę masła.
Gotuj do pierwszej miękkości.
Bakłażany 250 g 4½-5 3 Potnij bakłażany na małe plasterki i polej
je 1 łyżką stołową soku z cytryny.
Por 250 g 5-5½ 3 Potnij pory na grube plastry.
Pieczarki 125 g
250 g
1½-2
3½-4
3 Przygotuj małe grzyby lub potnij większe
na plasterki. Nie dodawaj wody.
Polej sokiem z cytryny. Dopraw solą i
pieprzem. Przed podaniem odcedź.
Cebula 250 g 5-6 3 Potnij cebule na plasterki lub połówki.
Dodaj 15 ml (1 łyżkę stołową) wody.
Papryka 250 g 4½-5 3 Potnij paprykę na małe plasterki
Potrawa Porcja Czas
(min)
Czas oczekiwania
(min)
Instrukcje
Ziemniaki 250 g
500 g
5-6
9-10
3 Zważ obrane ziemniaki i potnij je w
kostkę o równej wielkości.
Rzepa 250 g 5-5½ 3 Potnij rzepę w małą kostkę.
Zasady gotowania ryżu i makaronu
Ryż: Użyj dużej szklanej miski z przykrywką — ryż zwiększa dwukrotnie swoją
objętość w czasie gotowania. Gotuj pod przykryciem.
Po upływie czasu gotowania zamieszaj, dodaj sól, zioła lub masło, a
następnie odczekaj określony czas.
Uwaga: Po zakończeniu gotowania może okazać się, że ryż nie wchłonął
całej wody.
Makaron: Użyj dużej szklanej miski żaroodpornej. Dodaj wrzącą wodę, szczyptę soli
i dobrze wymieszaj. Gotuj bez przykrycia.
W czasie gotowania i po jego zakończeniu od czasu do czasu zamieszaj.
Po ugotowaniu trzymaj pod przykryciem, a następnie starannie odcedź.
Potrawa Porcja Zasilanie Czas
(min)
Czas oczekiwania
(min)
Instrukcje
Ryż biały
(parboiled)
250 g 750W 17-18 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ryż brązowy
(parboiled)
250 g 750W 22-23 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ryż brązowy 250 g 750W 22-23 10 Dodaj 600 ml
zimnej wody.
Ryż mieszany
(ryż + dziki ryż)
250 g 750W 18-19 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Mieszanka zbóż
(ryż + zboża)
250 g 750W 19-20 5 Dodaj 400 ml
zimnej wody.
Makaron 250 g 750W 11-12 5 Dodaj 1000 ml
gorącej wody.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 14 2011-09-29  4:15:41
15
POLSKI
PODGRZEWANIE
Kuchenka mikrofalowa umożliwia podgrzanie jedzenia w czasie o wiele
krótszym niż na tradycyjnej kuchni.
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały opisane w poniższej tabeli.
Dla podanych czasów podgrzewania przyjęto, że płyny mają temperaturę
pokojową (około +18 do +20 °C), a jedzenie jest schłodzone do temperatury
około +5 do +7 °C.
Układanie i przykrywanie
Unikaj podgrzewania dużych kawałków jedzenia, na przykład całej sztuki
mięsa — mogą się one przypalać lub wysychać na wierzchu, pozostając
zimne wewnątrz. Dużo efektywniejsze jest podgrzewanie małych kawałków.
Poziomy mocy i mieszanie
Niektóre rodzaje żywności można podgrzewać przy użyciu mocy 750 W,
natomiast inne powinny być podgrzewane przy użyciu mocy 600 W, 450 W,
a nawet 300 W.
Szczegółowe informacje można znaleźć w tabeli. Zwykle lepszym
rozwiązaniem jest podgrzewanie jedzenia przy użyciu niższego poziomu
mocy, szczególnie gdy jedzenie jest delikatne, jest go dużo, lub podgrzewa
się bardzo szybko (np. pasztet).
Podczas podgrzewania jedzenia należy pamiętać o zamieszaniu lub
obróceniu jedzenia na drugą stronę. Jeśli to możliwe, przed podaniem
jedzenie należy zamieszać ponownie.
Należy zachować szczególną ostrożność w czasie podgrzewania płynów
i odżywek dla dzieci. Aby uniknąć gwałtownego wrzenia i ewentualnego
poparzenia, należy pamiętać o zamieszaniu jedzenia przed, w czasie i po
zakończeniu podgrzewania. Podczas oczekiwania po podgrzaniu produkty
te powinny pozostawać w kuchence mikrofalowej. Zaleca się włożenie do
podgrzewanego płynu plastikowej łyżeczki lub szklanej pałeczki. Unikaj
nadmiernego podgrzewania jedzenia (może to spowodować obniżenie jego
wartości odżywczych).
Najlepiej ustawić krótszy czas podgrzewania i wydłużyć go w razie potrzeby.
Podgrzewanie i czas oczekiwania po podgrzaniu
Podczas podgrzewania danej potrawy po raz pierwszy warto zanotować
czas na przyszłość.
Upewnij się zawsze, że jedzenie zostało równomiernie podgrzane.
Po podgrzaniu pozostaw jedzenie na krótki czas, aby jego temperatura
mogła się wyrównać.
Jeśli w tabeli nie podano innych wartości, zalecany czas oczekiwania po
podgrzaniu wynosi od 2 do 4 minut.
Należy zachować szczególną ostrożność w czasie podgrzewania płynów i
odżywek dla dzieci. Zapoznaj się również z rozdziałem dotyczącym zasad
bezpieczeństwa.
PODGRZEWANIE PŁYNÓW
W przypadku podgrzewania płynu należy zawsze odczekać co najmniej 20
sekund, aby jego temperatura mogła się wyrównać. W czasie podgrzewania
jedzenie można w razie potrzeby zamieszać, natomiast po podgrzaniu
należy o tym ZAWSZE pamiętać. Aby uniknąć gwałtownego wrzenia i
ewentualnego poparzenia, należy włożyć do napojów plastikową łyżeczkę
lub szklaną pałeczkę oraz zamieszać je przed, w trakcie i po zakończeniu
podgrzewania.
PODGRZEWANIE ODŻYWEK DLA DZIECI
JEDZENIE DLA DZIECI: Wyłóż zawartość słoiczka na głęboki talerz
ceramiczny. Przykryj plastikową pokrywką. Po podgrzaniu dokładnie
wymieszaj! Przed podaniem odstaw na 2–3 minuty. Wymieszaj ponownie i
sprawdź temperaturę. Zalecana temperatura: pomiędzy 30-40 °C.
MLEKO DLA DZIECI: Wlej mleko do sterylnej szklanej butelki. Podgrzewaj
bez przykrycia. Nie wolno podgrzewać butelki z założonym smoczkiem,
ponieważ w przypadku przegrzania może to spowodować jej eksplozję.
Wstrząśnij przed odstawieniem, a następnie jeszcze raz przed podaniem
dziecku! Zawsze sprawdzaj temperaturę jedzenia lub mleka dla dzieci przed
ich podaniem. Zalecana temperatura: ok. 37 °C.
UWAGA:
Aby zapobiec poparzeniu, należy szczególnie dokładnie sprawdzać
temperaturę jedzenia dla dzieci przed jego podaniem.
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały podane w poniższej tabeli.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 15 2011-09-29  4:15:42
16
POLSKI
Odgrzewanie płynów i jedzenia
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały opisane w poniższej tabeli.
Potrawa Porcja Zasilanie Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Napoje
(kawa,
herbata i
woda)
150 ml
(1 filiżanka)
750W 1½-2 1-2 Wlej do ceramicznej filiżanki
i podgrzewaj bez przykrycia.
Umieść filiżankę (150 ml) lub
kubek (250 ml) na środku tacy
obrotowej. Dokładnie wymieszaj
przed rozpoczęciem i po upływie
czasu oczekiwania.
250 ml
(1 kubek)
2-2½
Zupy
(schłodzone)
250 g 750W 3-3½ 2-3 Wlej do głębokiego talerza
ceramicznego. Przykryj
plastikową pokrywką. Po
podgrzaniu dokładnie wymieszaj.
Wymieszaj ponownie przed
podaniem.
450 g 4-4½
Potrawy
duszone
(schłodzone)
350 g 600W 5-6 2-3 Umieść potrawę na głębokim
talerzu ceramicznym. Przykryj
plastikową pokrywką. Zamieszaj
od czasu do czasu podczas
podgrzewania, a także przed
odstawieniem i podaniem.
Makaron
z sosem
(schłodzony)
350 g 600W 4-5 3 Połóż makaron (np. spaghetti)
na płaskim talerzu ceramicznym.
Przykryj kuchenną folią do
kuchenek mikrofalowych. Przed
podaniem zamieszaj.
Nadziewane
pierożki
z sosem
(schłodzone)
350 g 600W 4½-5½ 3 Umieść nadziewane pierożki
(np. ravioli, tortellini) na głębokim
talerzu ceramicznym. Przykryj
plastikową pokrywką. Zamieszaj
od czasu do czasu podczas
podgrzewania, a także przed
odstawieniem i podaniem.
Danie na
talerzu
(schłodzone)
300 g 600W 5-6 3 Umieść danie składające się z
2–3 schłodzonych składników na
talerzu ceramicznym.
Przykryj kuchenną folią do
kuchenek mikrofalowych.
400 g 6½ -7½
Potrawa Porcja Zasilanie Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Gotowe
dania
mrożone
300 g 600W 11½-12½ 4 Umieść gotowe danie mrożone
w naczyniu przeznaczonym
do używania w kuchence
mikrofalowej (-18 °C) i postaw
je na tacy obrotowej. Nakłuj
folię spożywczą lub przykrycie
naczynia. Po zakończeniu
podgrzewania odstaw potrawę
na 4 minuty.
400 g 13-14
Odgrzewanie jedzenia i mleka dla dzieci
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały podane w poniższej tabeli.
Potrawa Porcja Zasilanie Czas Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Odżywki
dla dzieci
(warzywa +
mięso)
190 g 600W 30 sek. 2-3 Wyłóż jedzenie na głęboki talerz
ceramiczny. Gotuj pod przykryciem.
Po podgrzaniu zamieszaj. Odstaw
na 2-3 minuty. Przed podaniem
zamieszaj i ostrożnie sprawdź
temperaturę.
Kaszka dla
dzieci (zboża
+ mleko +
owoce)
190 g 600W 20 sek. 2-3 Wyłóż jedzenie na głęboki talerz
ceramiczny. Gotuj pod przykryciem.
Po podgrzaniu zamieszaj. Odstaw
na 2-3 minuty. Przed podaniem
zamieszaj i ostrożnie sprawdź
temperaturę.
Mleko dla
dzieci
100 ml 300W 30-40 s. 2-3 Zamieszaj lub wstrząśnij i przelej do
wysterylizowanej szklanej butelki.
Postaw na środku tacy obrotowej.
Gotuj bez przykrycia. Wstrząśnij i
odstaw na co najmniej 3 minuty.
Przed podaniem wstrząśnij i
ostrożnie sprawdź temperaturę.
200 ml 60-70 s.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 16 2011-09-29  4:15:42
17
POLSKI
ROZMRAŻANIE
Kuchenki mikrofalowe nadają się doskonale do rozmrażania żywności.
Umożliwiają one skuteczne rozmrenie w krótkim czasie. Jest to niezwykle
wygodne, np. w przypadku niespodziewanych gości.
Mrożony drób musi być całkowicie rozmrożony przed ugotowaniem. Usuń
metalowe elementy i opakowanie, aby płyn powstały podczas rozmrażania
mógł swobodnie ściekać.
Umieść zamrożone jedzenie na talerzu bez przykrycia. W połowie czasu
rozmrażania obróć na drugą stronę i odlej płyn. Usuń podroby jak tylko
będzie to możliwe.
Od czasu do czasu sprawdzaj jedzenie, aby upewnić się, czy nie jest ciepłe.
Jeśli małe lub cienkie części rozmrażanego jedzenia zaczynają się
nagrzewać, można je osłonić podczas rozmrażania, owijając bardzo małymi
kawałkami folii aluminiowej.
Jeśli zewnętrzna część drobiu zacznie się rozgrzewać, zatrzymaj
rozmrażanie i odczekaj 20 minut przed kontynuowaniem.
Pozostaw ryby, mięso i drób jeszcze na jakiś czas w celu dokończenia
rozmrażania. Czas oczekiwania przy pełnym rozmrożeniu może różnić się
w zależności od ilości jedzenia. Szczegółowe informacje można znaleźć w
poniższej tabeli.
Wskazówka: Cienkie kawałki jedzenia rozmrażają się lepiej niż
grube, a mniejsza ilość może zostać rozmrożona w
krótszym czasie. Pamiętaj o tym podczas zamrażania i
rozmrażania jedzenia.
W celu rozmrożenia jedzenia zamrożonego w temperaturze około -18 do
-20 °C należy kierować się wskazówkami zawartymi w tabeli na sąsiedniej
stronie.
Wszystkie rodzaje jedzenia należy rozmrażać przy użyciu poziomu mocy do
rozmrażania (180W).
Potrawa Porcja Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Mięso
Mielona wołowina 500 g 10-12 5-20 Umieść mięso na płaskim talerzu ceramicznym.
Obróć na drugą stronę po upływie połowy czasu
rozmrażania!
Obróć na drugą stronę po upływie połowy czasu
rozmrażania!
Steki wieprzowe 250 g 6-8
Drób
Kawałki kurczaka 500 g
(2 szt.)
12-14 15-40 Umieść na płaskim talerzu ceramicznym kawałki
kurczaka skórką do dołu, a całego kurczaka
piersiami do dołu. Osłoń cieńsze kawałki, takie
jak skrzydełka i końce udek, za pomocą folii
aluminiowej. Obróć na drugą stronę po upływie
połowy czasu rozmrażania!
Cały kurczak 1000 g 25-28
Ryby
Filety rybne 250 g
(2 szt.)
6-7 5-20 Umieść mrożone ryby na środku płaskiego
talerza ceramicznego.
Cieńsze końce podłóż pod grubsze części.
Osłoń wąskie końce za pomocą folii aluminiowej.
Obróć na drugą stronę po upływie połowy czasu
rozmrażania!
400 g
(4 szt.)
11-13
Owoce
Jagody 250 g 6-8 5-10 Rozłóż owoce na płaskim, okrągłym, szklanym
naczyniu (o dużej średnicy).
Pieczywo
Bułki
(każda ok. 50 g)
2 szt.
4 szt.
1½-2
3-4
5-10 Ułóż bułki w okręgu, a chleb poziomo na
papierze kuchennym pośrodku tacy obrotowej.
Obróć na drugą stronę po upływie połowy czasu
rozmrażania!
Tosty/kanapki 250 g 4-5
Chleb
(mąka pszenna i
żytnia)
500 g 8-10
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 17 2011-09-29  4:15:42
18
POLSKI
GRILL
Elementy grzejne grilla znajdują się we wnęce kuchenki, pod górną ścianką. Włącza się on tylko wtedy,
gdy drzwiczki kuchenki są zamknięte, a taca się obraca. Obracanie się tacy umożliwia równomierne
przypieczenie jedzenia. Wstępne podgrzanie grilla przez 2-3 minuty sprawi, że jedzenie upiecze się
szybciej.
Przybory kuchenne używane podczas grillowania:
Powinny być wykonane z niepalnego materiału i mogą zawierać metalowe części. Nie można także
używać przyborów wykonanych z plastiku, ponieważ mogą one ulec stopieniu.
Rodzaje jedzenia odpowiednie do grillowania:
Kotlety, kiełbaski, steki, hamburgery, plastry bekonu i baleronu, cienkie kawałki ryb, wszelkiego rodzaju
kanapki i tosty z przybraniem.
Ważna uwaga:
Przed uruchomieniem grilla, należy sprawdzić, czy element grzejny znajduje się w pozycji poziomej pod
górną ścianką kuchenki, a nie w pozycji pionowej przy tylnej ściance. Należy pamiętać o umieszczeniu
jedzenia na podwyższonym ruszcie, chyba że instrukcja zaleca inaczej.
MIKROFALE + GRILL
Ten tryb gotowania umożliwia połączenie opiekania jedzenia za pomocą grilla z szybkością gotowania za
pomocą mikrofal. Działa on tylko, gdy drzwiczki kuchenki są zamknięte, a taca się obraca. Obracanie się
tacy umożliwia równe przypieczenie potrawy.
Ten model został wyposażony w trzy tryby kombinowane:
600 W + grill, 450 W + grill i 300 W + grill.
Przybory kuchenne używane w trybie kombinowanym mikrofale + grill
Należy używać przyborów kuchennych umożliwiających przenikanie mikrofal. Przybory kuchenne powinny
być niepalne. W trybie kombinowanym nie można używać przyborów zawierających elementy metalowe.
Nie można także używać przyborów wykonanych z plastiku, ponieważ mogą one ulec stopieniu.
Żywność, którą można gotować w trybie mikrofale + grill:
Rodzaje jedzenia odpowiednie do gotowania w trybie kombinowanym to wszystkie rodzaje jedzenia,
które wymagają podgrzania i przypieczenia (np. pieczony makaron), a także te wymagające krótkiego
czasu gotowania w celu przypieczenia tylko górnej części. Tryb ten może być również używany do
gotowania większych kawałków potraw, które powinny być z wierzchu przypieczone i chrupiące (np.
kawałki kurczaka, które należy odwrócić na drugą stronę po upływie połowy czasu przyrządzania).
Szczegółowe informacje można znaleźć w tabeli grillowania.
Ważna uwaga:
Przed uruchomieniem trybu kombinacyjnego (mikrofale + grill), należy sprawdzić, czy element grzejny
grilla znajduje się w pozycji poziomej pod górną ścianką kuchenki, a nie w pozycji pionowej przy tylnej
ściance. Jedzenie powinno być umieszczone na podwyższonym ruszcie, chyba że instrukcja zaleca
inaczej. W innych przypadkach jedzenie powinno być umieszczone bezpośrednio na tacy obrotowej.
Zapoznaj się ze wskazówkami w tabeli na sąsiedniej stronie.
Jeśli jedzenie ma zostać przypieczone z obu stron, należy po upływie połowy czasu przygotowania
odwrócić je na drugą stronę.
Zasady przygotowywania potraw z grilla
Przed rozpoczęciem grillowania rozgrzej grill, włączając na 2–3 minuty
funkcję grillowania.
Poziomy mocy i czas grillowania zostały opisane w poniższej tabeli.
Wyjmując zawartość kuchenki, używaj rękawic kuchennych.
Świeża żywność Porcja Czas rozgrzewania
(min)
Tryb
gotowania
1
szy
bok
(min)
2
gi
bok
(min)
Tosty 4 szt.
(4 x 25 g)
3 Tylko grill 6-7 5-6
Instrukcje
Ułóż tosty obok siebie na ruszcie.
Bułki (upieczone) 2-4 sztuki 3 Tylko grill 3-4 2-3
Instrukcje
Ułóż bułki spodnią stroną ku górze bezpośrednio na ruszcie tak, aby tworzyły
okrąg.
Pomidory z grilla 250 g
(2 szt.)
3 300 W + grill 5½-6½ -
Instrukcje
Przetnij pomidory na połówki. Dopraw solą, pieprzem i posyp odrobiną sera.
Ułóż w okręgu na płaskim, szklanym naczyniu żaroodpornym. Połóż potrawę
na ruszcie.
Tost hawajski 2 szt.
(300 g)
3 300 W + grill 7-9 -
Instrukcje
Podpiecz najpierw kawałki chleba w tosterze. Ułóż tosty ze składnikami
(szynka, ananas, plasterki sera) obok siebie na ruszcie. Po zakończeniu
przyrządzania odstaw na 2-3 minuty.
Skrzydełka
kurczaka
(schłodzone)
400-500 g
(6 szt.)
3 300 W + grill 12-14 11-13
Instrukcje
Natrzyj kawałki kurczaka, np. skrzydełka lub małe udka oliwą i przyprawami.
Ułóż je w okrąg na ruszcie, kością do środka. Po zakończeniu grillowania
odstaw na 2–3 minuty.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 18 2011-09-29  4:15:42
19
POLSKI
DODATKOWE WSKAZÓWKI
ROZTAPIANIE MASŁA
Włóż 50 g masła do niewielkiego, głębokiego szklanego naczynia. Przykryj plastikową
pokrywką. Podgrzewaj przez 30–40 sekund przy użyciu mocy 750 W, aż do roztopienia
masła.
ROZTAPIANIE CZEKOLADY
Włóż 100 g czekolady do niewielkiego, głębokiego szklanego naczynia.
Podgrzewaj przez 3–5 minut przy użyciu mocy 450 W, aż do roztopienia.
Podczas roztapiania zamieszaj raz lub dwa razy. Wyjmując, używaj rękawic ochronnych!
ROZTAPIANIE ZESTALONEGO MIODU
Włóż 20 g zestalonego miodu do niewielkiego, głębokiego szklanego naczynia. Podgrzewaj
przez 20–30 sekund przy użyciu mocy 300 W, aż do roztopienia.
ROZTAPIANIE ŻELATYNY
Włóż żelatynę (10 g) na 5 minut do zimnej wody. Nasiąkniętą żelatynę przełóż do małej
szklanej miseczki żaroodpornej. Roztapiaj przez 1 minutę przy użyciu mocy 300 W. Po
roztopieniu zamieszaj.
PRZYGOTOWANIE POLEWY I LUKRU NA CIASTA
Zmieszaj lukier błyskawiczny (ok. 14 g), 40 g cukru i 250 ml zimnej wody.
Gotuj bez przykrycia w szklanym naczyniu żaroodpornym przez 3½ do 4½ minuty przy
użyciu mocy 750W, aż polewa lub lukier staną się przezroczyste. Podczas gotowania
zamieszaj dwukrotnie.
GOTOWANIE DŻEMU
Włóż 600 g owoców (np. zmiksowanych jagód) do odpowiedniej wielkości szklanej misy
żaroodpornej z przykrywką. Dodaj 300 g cukru żelującego i dokładnie wymieszaj. Gotuj pod
przykryciem przez 10–12 minut przy użyciu mocy 750 W. Podczas gotowania kilkakrotnie
zamieszaj. Przełóż zawartość bezpośrednio do niewielkich, zakręcanych słoików na dżem.
Postaw słoiki na wieczkach i pozostaw na 5 minut.
GOTOWANIE BUDYNIU
Zmieszaj proszek budyniowy z mlekiem (500 ml), przestrzegając instrukcji producenta i
dokładnie wymieszaj. Użyj odpowiedniej wielkości szklanej misy żaroodpornej z przykrywką.
Gotuj pod przykryciem przez 6½–7½ minuty przy użyciu mocy 750 W. Podczas gotowania
kilkakrotnie zamieszaj.
PRZYPIEKANIE PLASTERKÓW MIGDAŁÓW
Rozsyp równo 30 g plasterków migdałów na średniej wielkości ceramicznym talerzu.
Przypiekaj przez 3½–4½ minuty przy użyciu mocy 600 W; podczas przypiekania kilkakrotnie
wymieszaj. Pozostaw na 2–3 minuty w kuchence. Wyjmując, używaj rękawic ochronnych!
Świeża żywność Porcja Czas rozgrzewania
(min)
Tryb
gotowania
1
szy
bok
(min)
2
gi
bok
(min)
Pieczone ziemniaki 500 g 3 450 W + grill 10-12 -
Instrukcje
Potnij ziemniaki na połówki i ułóż w okrąg na ruszcie, przeciętą częścią w
kierunku grilla. Natrzyj miąższ warzywa oliwą i przyprawami. Po zakończeniu
grillowania odstaw potrawę na 3 minuty.
Mrożony makaron 400 g - 600 W + grill 16-18 -
Instrukcje
Umieść mrożony makaron (temp. -18 °C), np. typu lasagne, tortellini czy
cannelloni w szklanym naczyniu żaroodpornym odpowiedniej wielkości i
postaw na tacy obrotowej.
Mrożona
zapiekanka rybna
400 g - 450 W + grill 20-22 -
Instrukcje
Umieść mrożoną zapiekankę rybną (temp. -18 °C) w szklanym naczyniu
żaroodpornym odpowiedniej wielkości i postaw na tacy obrotowej.
Mrożone minipizze 250 g
(8 szt.)
- 300 W + grill 10-12 -
Instrukcje
Ułóż mrożone minipizze (temp. -18 °C) lub małe zapiekanki w okrąg na
ruszcie.
Mrożone ciasto
struclowe
200-250 g
(1-2 kawałki)
- 300 W + grill 4-6 -
Instrukcje
Ułóż kawałki zamrożonego ciasta (temp. -18 °C) obok siebie na ruszcie. Po
zakończeniu rozmrażania odstaw na 5 minut.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 19 2011-09-29  4:15:42
20
POLSKI
CZYSZCZENIE KUCHENKI MIKROFALOWEJ
Wymienione poniżej części kuchenki należy czyścić regularnie w celu
usunięcia tłuszczu i pozostałości jedzenia:
Powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne
Drzwiczki i uszczelnienia drzwiczek
Taca obrotowa i pierścienie obrotowe
Uszczelki powinny być ZAWSZE czyste, aby można było prawidłowo
zamykać drzwiczki.
Nadmierne zabrudzenie kuchenki może spowodować uszkodzenia jej
powierzchni i wpłynąć negatywnie na działanie urządzenia, a nawet
stwarzać zagrożenie dla użytkownika.
1. Zewnętrzne powierzchnie należy czyścić za pomocą miękkiej szmatki
zwilżonej ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Po umyciu spłukać i
wysuszyć.
2. Zachlapania i plamy na wewnętrznych powierzchniach lub na pierścieniu
obrotowym należy usuwać za pomocą szmatki namoczonej w wodzie z
detergentem. Po umyciu spłukać i wysuszyć.
3. Aby ułatwić zmycie zaschniętych pozostałości jedzenia i usunąć
nieprzyjemne zapachy, należy umieścić na tacy obrotowej szklankę
rozcieńczonego soku cytrynowego i podgrzewać ją przez dziesięć minut
przy użyciu maksymalnej mocy.
4. W razie potrzeby tacę można normalnie myć (także w zmywarce).
NIE WOLNO wlewać wody do otworów wentylacyjnych. NIE WOLNO
używać produktów zawierających składniki ścierne i rozpuszczalników.
Należy szczególnie uważać podczas czyszczenia uszczelnienia
drzwiczek, by nie dopuścić do:
gromadzenia się pozostałości jedzenia,
uniemożliwienia przez pozostałości jedzenia prawidłowego
zamykania drzwiczek.
Wnękę kuchenki należy wyczyścić za pomocą roztworu łagodnego
detergentu po każdym użyciu. Aby uniknąć poparzenia, przed
czyszczeniem należy zaczekać, aż kuchenka ostygnie.
PRZECHOWYWANIE I NAPRAWA KUCHENKI
MIKROFALOWEJ
Podczas przechowywania kuchenki mikrofalowej lub oddawania jej do
naprawy należy przestrzegać kilku prostych zasad.
Kuchenki nie wolno używać, jeśli uszkodzeniu uległy drzwiczki lub ich
uszczelnienie, w tym m.in.:
zawias jest złamany,
uszczelnienie jest zużyte,
obudowa jest uszkodzona lub pogięta.
Naprawy powinny być dokonywane wyłącznie przez wykwalifikowanego
pracownika serwisu.
NIE WOLNO zdejmować obudowy kuchenki. Jeśli kuchenka jest
uszkodzona i wymaga naprawy lub pojawiły się wątpliwości dotyczące
jej działania:
Odłącz kuchenkę od sieci
Skontaktuj się z najbliższym serwisem
Jeśli przez pewien czas nie chcesz korzystać z kuchenki, przechowuj ją
w miejscu suchym i niezakurzonym.
Powód: Kurz i wilgoć mogą mieć negatywny wpływ na działanie
kuchenki.
Ta kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do zastosowań
komercyjnych.
GE71A_XEO_DE68-04050H_PL.indd 20 2011-09-29  4:15:42
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120

Samsung GE71A Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi