PIERWSZE UŻYCIE
POWER MANAGEMENT USTAWIENIA MOCY
W momencie zakupu moc płyty jest ustawiona na maksimum. Dostosować
ustawienia w zależności od ograniczeń instalacji elektrycznej w domu, tak
jak opisano w następnym akapicie.
UWAGA: W zależności od mocy wybranej dla płyty grzewczej, niektóre
poziomy mocy i funkcje strefy przyrządzania potraw grzewczej (np. gotowanie
lub szybkie podgrzewanie) mogą być automatycznie ograniczane, aby
zapobiec przekroczeniu wybranej wartości granicznej.
Aby ustawić poziom mocy płyty:
Po podłączeniu urządzenia do sieci elektrycznej pozostaje 60sekund na
ustawienie poziomu mocy.
Przytrzymać przycisk “+“ przez co najmniej 3sekundy. Na ekranie wyświetli
się symbol “PL“.
Nacisnąć , aby potwierdzić.
Za pomocą przycisków
“+“
i
“−“
wybrać żądany poziom mocy.
Dostępne są następujące poziomy mocy: 2,5 kW
–
4,0 kW
–
6,0 kW – 7,2 kW.
Potwierdzić naciskając przycisk
.
Wybrany poziom mocy pozostanie w pamięci urządzenia, nawet jeśli
zostanie ono odłączone od prądu.
Aby zmienić poziom mocy, należy odłączyć urządzenie od zasilania
elektrycznego na co najmniej 60sekund, następnie ponownie podłączyć
i powtórzyć powyższe kroki.
Jeśli podczas sekwencji ustawiania wystąpi błąd, pojawi się symbol
“EE“
i
rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Jeśli tak się stanie, należy powtórzyć sekwencję.
Jeśli problem wystąpi ponownie, należy skontaktować się z serwisem technicznym.
WŁĄCZANIE I WYŁĄCZANIE SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO
Aby włączyć/wyłączyć sygnał dźwiękowy:
• Podłączyć płytę indukcyjną do zasilania elektrycznego;
• Poczekać na sekwencję włączania,
• W ciągu 60sekund nacisnąć i przytrzymać jednocześnie przyciski
“+“ i
przez przynajmniej 5sekund.
TRYB DEMO (podgrzewanie wyłączone, patrz rozdział “
Usuwanie usterek
“)
Aby włączyć/wyłączyć tryb demo:
• Podłączyć płytę indukcyjną do zasilania elektrycznego;
• Poczekać na sekwencję włączania,
• W ciągu 60 sekund nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przez co
najmniej 3sekundy przyciski wyboru strefy grzewczej
w lewym górnym
rogu i prawym górnym rogu
(jak pokazano poniżej);
• Na wyświetlaczu pojawi się “DE“.
AKCESORIA
GARNKI I PATELNIE
Należy używać wyłącznie garnków i patelni
wykonanych z materiałów ferromagnetycznych,
odpowiednich do płyt indukcyjnych:
• garnki i patelnie ze stali emaliowanej
• garnki i patelnie żeliwne
• specjalne garnki i patelnie ze stali nierdzewnej
przystosowane do gotowania indukcyjnego
Aby określić, czy garnek jest odpowiedni, należy sprawdzić, czy posiada on
symbol (zazwyczaj wybity na spodzie). Do sprawdzenia, czy dany garnek
jest ferromagnetyczny, można też użyć magnesu.
Jakość i struktura podstawy naczynia mogą mieć wpływ na wydajność
gotowania. Niektóre oznaczenia średnicy podstawy nie odpowiadają
rzeczywistej średnicy powierzchni ferromagnetycznej.
Niektóre garnki i patelnie mają wykonaną z materiału ferromagnetycznego
tylko część dna, a pozostała część jest wykonana z innego materiału,
który nie jest odpowiedni do gotowania indukcyjnego. Te obszary
mogą nagrzewać się w różnym tempie lub osiągać niższe temperatury.
W pewnych przypadkach, gdy dno jest wykonane głównie z materiału
nieferromagnetycznego, płyta indukcyjna może nie wykryć patelni i tym
samym nie uruchomić pola grzewczego.
Aby zapewnić optymalną wydajność, należy zawsze używać garnków i patelni
z płaskim dnem, które równomiernie rozprowadza ciepło. Jeśli dno jest
nierówne, będzie to miało negatywny wpływ na moc i przewodzenie ciepła.
Puste naczynia z cienkim dnem
Nie umieszczać pustych naczyń na włączonej płycie. Płyta jest wyposażona
w wewnętrzny system bezpieczeństwa, który stale monitoruje temperaturę i
aktywuje automatyczne wyłączanie, jeśli temperatura jest zbyt wysoka. Jeśli
naczynia są puste lub mają cienkie dno, temperatura może wzrosnąć bardzo
szybko, a funkcja automatycznego wyłączania może zostać uruchomiona z
opóźnieniem, co może doprowadzić do uszkodzenia naczynia lub powierzchni
płyty. Jeśli do tego dojdzie, nie należy niczego dotykać, ale poczekać, aż
wszystkie elementy ostygną.
Jeśli pojawi się komunikat błędu, należy skontaktować się z serwisem technicznym.
Minimalna średnica podstawy naczynia do gotowania dla różnych pól
grzewczych
Aby zapewnić prawidłowe działanie płyty kuchennej, należy używać
garnków o odpowiedniej minimalnej średnicy (patrz rysunek poniżej).
Należy używać pola grzewczego, które rozmiarem najlepiej pasuje do
minimalnej średnicy dna garnka.
Ustawić garnek, upewniając się, że jest dobrze wyśrodkowany na danym
polu grzewczym.
Nie zaleca się używania garnków, które mają większą średnicę niż dane
pole grzewcze.
ø min.
150 mm
ø min.
100 mm
ø min.
120 mm
ø min.
100 mm
ADAPTER DLA GARNKÓW/PATELNI NIEPRZYSTOSOWANYCH DO
INDUKCJI
To akcesorium umożliwia korzystanie z garnków i patelni, które nie są
przystosowane do płyt indukcyjnych. Należy pamiętać, że używanie adaptera
wpływa na wydajność, co przekłada się na czas potrzebny do podgrzania
jedzenia. Jego stosowanie powinno być ograniczone, ponieważ temperatury
osiągane na jego powierzchni w znacznym stopniu zależą od używanego
garnka/patelni, ich płaskości i rodzaju gotowanej żywności. Używanie
garnka lub patelni o mniejszej średnicy niż średnica dysku adaptera może
prowadzić do gromadzenia się ciepła, które nie jest przekazywane do garnka
lub patelni, co może powodować zaczernienie zarówno płyty indukcyjnej,
jak i adaptera. Należy dopasować średnicę garnków/patelni oraz płyty
indukcyjnej do średnicy adaptera.