PL78
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP (OŚWIETLENIE) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
UTRZYM. W
CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw
(np. mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy
temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze
jest wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs
pociętych na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny
nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu
potraw. W przypadku tej funkcji Eco podczas pieczenia oświetlenie
pozostaje wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie,
naciskając przycisk potwierdzenia. Zaleca się korzystanie z poziomu
3. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z
mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Nagrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Korzystać z 3. poziomu. Zaleca się nagrzanie piekarnika
przed rozpoczęciem pieczenia.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch półkach. Potrawy mogą
być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np.
ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się
tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. Aby piec na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i czwartego, po
uprzednim podgrzaniu piekarnika.
MAXI COOKING
(PIECZENIE MAXI)
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
3. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia,
aby uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu
do czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.