667954
mniej energii niż w przypadku tradycyjnych kuchenek,
które działają na zasadzie promieniowania cieplnego.
• Wykonana ze szkła ceramicznego płyta grzejna nie jest
podgrzewana bezpośrednio, lecz jedynie przez ciepło
powrotne oddawane przez naczynie. Po wyłączeniu
płyty grzejnej ciepło to funkcjonuje pod nazwą „ciepła
resztkowego”. Energia cieplna wytwarzana przez
indukcyjną strefę grzejną ciepło pochodzi z cewki
indukcyjnej zamontowanej pod powierzchnią ze szkła
ceramicznego. Cewka wytwarza na spodzie naczynia
(które można namagnesować) pole magnetyczne,
które wytwarza z kolei wirujące strumienie prądu
elektrycznego ogrzewające płytę grzejną.
• Indukcyjna płyta grzejna będzie działała bez zastrzeżeń
pod warunkiem stosowania odpowiednich naczyń.
• W czasie gotowania należy ustawiać naczynia w środku
strefy grzejnej.
• Odpowiednie naczynia to takie, które umożliwiają
indukcję, np. naczynia wykonane ze stali, emalii lub
stopu stali. Garnki ze stopu stali, których dno jest
wykonane z miedzi lub aluminium, lub garnki szklane są
nieodpowiednie.
• W przypadku stosowania szybkowaru pilnować go,
dopóki nie zostanie osiągnięty i nie ustabilizuje się
odpowiedni poziom ciśnienia. Najpierw ustawić strefę
grzejną na maksymalną moc, a następnie w miarę
upływu czasu zmniejszać moc zgodnie z instrukcją
producenta szybkowaru.
• Używać wyłącznie naczyń z płaskim dnem! Wklęsłe
lub wypukłe (wgięte lub wybrzuszone) dno może
zakłócać działanie mechanizmu zabezpieczającego
przed przegrzaniem, przez co płyta grzejna może się
nadmiernie rozgrzać. Może to spowodować pęknięcia
na szklanej powierzchni i stopienie się dna naczynia.
W przypadku szkód spowodowanych stosowaniem
nieodpowiednich naczyń lub nadmiernym rozgrzaniem
pustych, wysuszonych naczyń lub garnków (bez żadnej
zawartości), gwarancja ulega unieważnieniu.
WAŻNE!
• Jeśli na rozgrzaną płytę grzejną ze szkła ceramicznego rozsypie się cukier lub żywność
o dużej jego zawartości, natychmiast przetrzeć ją, a pozostałości cukru usunąć przy
użyciu skrobaka, nawet jeśli strefa grzejna jest jeszcze gorąca. W przeciwnym razie
płyta grzejna ulegnie uszkodzeniu.
• Unikać czyszczenia płyty grzejnej, gdy strefy grzejne są jeszcze gorące, ponieważ
można byłoby w ten sposób płytę uszkodzić.
Naczynia odpowiednie
do indukcyjnych płyt
grzejnych
8