ZANKER KOB65962XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KOB65962XK
Instrukcja
obsługi
Piekarnik
Navodila za
uporabo
Pečica
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 4
Opis urządzenia 6
Panel sterowania 6
Przed pierwszym użyciem 7
Codzienna eksploatacja 7
Funkcje zegara 9
Korzystanie z akcesoriów 11
Dodatkowe funkcje 11
Wskazówki i porady 12
Konserwacja i czyszczenie 24
Rozwiązywanie problemów 27
Instalacja 28
Efektywność energetyczna 30
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie zapoznać się z załączoną
instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada za obrażenia ciała
ani szkody spowodowane nieprawidłową instalacją lub
eksploatacją urządzenia. Należy zachować instrukcję obsługi
w bezpiecznym i łatwo dostępnym miejscu do wykorzystania w
przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także
nieposiadające odpowiedniej wiedzy lub doświadczenia, jeśli
będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci w wieku od 3 do 8 lat i osoby o znacznym stopniu
niepełnosprawności nie powinny zbliżać się urządzenia, jeśli
nie znajdują się pod stałym nadzorem.
Dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny zbliżać się do
urządzenia, jeśli nie znajdują się pod stałym nadzorem.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę z urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym dla
dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
2
Dzieciom i zwierzętom nie wolno zbliżać się do pracującego
lub stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy
urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego
może dokonać wyłącznie osoba o odpowiednich
kwalifikacjach.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenie i jego
nieosłonięte elementy nagrzewają się do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby uniknąć
kontaktu z elementami grzejnymi.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych należy odłączyć urządzenie od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do
wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek,
ponieważ mogą one porysować powierzchnię, co może
skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go wymienić
producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba, aby zapobiec ryzyku porażenia
prądem.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od bocznych
ścianek. Zamontować prowadnice blach w odwrotnej
kolejności.
3
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
OSTRZEŻENIE! Urządzenie
może zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z instrukcją
instalacji dołączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ jest
ono ciężkie. Należy zawsze stosować
rękawice ochronne i mieć na stopach
pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
Zainstalować urządzenie w odpowiednim i
bezpiecznym miejscu , które spełnia
wymagania instalacyjne.
Urządzenie wyposażono w elektryczny
układ chłodzenia. Wymaga on zasilania
elektrycznego.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na tabliczce
znamionowej odpowiadają parametrom
znamionowym źródła zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda elektrycznego z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego.
Wymiany przewodu zasilającego można
dokonać wyłącznie w naszym
autoryzowanym centrum serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących się
pod napięciem, jak i zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem prądem
należy zamocować w taki sposób, aby nie
można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po zakończeniu
instalacji. Należy zadbać o to, aby po
zakończeniu instalacji urządzenia wtyczka
przewodu zasilającego była łatwo
dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy ciągnąć
za przewód zasilający. Należy zawsze
ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki
różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia od
zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
Eksploatacja
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
oparzeniem, porażeniem prądem
lub wybuchem.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu jego
drzwi. Może dojść do uwolnienia gorącego
powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi urządzenia.
4
Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może spowodować
powstanie mieszanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
uszkodzeniem urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie komory
urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali nierdzewnej
nie ma wpływu na działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do przyrządzania potraw. Nie wolno go
używać do innych celów, takich jak np.
ogrzewanie pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za ścianką
meblową (np. za drzwiami szafki), drzwi
nie wolno zamykać podczas użytkowania
urządzenia. Połączenie wysokiej
temperatury i wilgoci wewnątrz
zamkniętego mebla może doprowadzić do
uszkodzenia urządzenia, mebla lub
podłogi. Nie zamykać drzwi szafki, aż
urządzenie całkowicie ostygnie po użyciu.
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem
lub uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z gniazda
elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem szyb w
drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją niezwłocznie
wymienić. Należy skontaktować się z
autoryzowanym centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie obojętne
środki czyszczące. Nie używać żadnych
produktów ściernych, myjek do
szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać detergentów do czyszczenia
emalii katalitycznej (jeśli dotyczy).
Oświetlenie wewnętrzne
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
porażeniem prądem.
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać go do
oświetlania pomieszczeń.
Przed przystąpieniem do wymiany lampki
należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Serwis
Należy skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie oryginalne
części zamienne.
Utylizacja
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub
uduszeniem.
5
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka lub
zwierzęcia w urządzeniu.
Opis urządzenia
Informacje ogólne
8
7
12
11
5
4
1
2
3
4 631 52
9
10
1
Panel sterowania
2
Pokrętło wyboru funkcji pieczenia
3
Kontrolka/symbol zasilania
4
Wyświetlacz
5
Pokrętło sterowania (temperatury)
6
Wskaźnik/symbol temperatury
7
Grzałka
8
Oświetlenie
9
Wentylator
10
Wgłębienie komory
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Poziomy umieszczenia potraw
Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia ciast i ciastek. Do pieczenia
mięsa lub ciasta oraz do zbierania
skapującego tłuszczu.
Panel sterowania
Przyciski
Pole czujnika/przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
6
Wyświetlacz
A B C
A. Funkcje zegara
B. Zegar
C. Funkcja zegara
Przed pierwszym użyciem
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Aby ustawić aktualną godzinę,
patrz rozdział „Funkcje zegara”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć z piekarnika wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Wyczyścić piekarnik i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria i wyjmowane prowadnice
blach w początkowym położeniu.
Wstępne nagrzewanie
Przed pierwszym użyciem należy wstępnie
nagrzać pusty piekarnik.
W przypadku funkcji: Termoobieg
PLUS – patrz rozdział
„Codzienna eksploatacja”,
Ustawianie funkcji: Termoobieg
PLUS”.
1. Wybrać funkcję .Ustawić maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączony piekarnik na 1
godzinę.
3. Wybrać funkcję . Ustawić maksymalną
temperaturę.
4. Pozostawić włączony piekarnik na 15
minut.
5. Wybrać funkcję
. Ustawić maksymalną
temperaturę.
6. Pozostawić włączony piekarnik na 15
minut.
7. Wyłączyć i piekarnik i odczekać, aż
ostygnie.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z piekarnika może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego powietrza do
pomieszczenia.
Codzienna eksploatacja
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Chowane pokrętła sterującego
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć
pokrętło. Pokrętło wysunie się.
Ustawianie funkcji pieczenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji pieczenia
w celu wybrania funkcji pieczenia.
2. Obrócić pokrętło sterujące, aby wybrać
temperaturę.
Kontrolka włącza się, gdy piekarnik pracuje.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji pieczenia w
położenie wyłączenia.
7
Funkcje pieczenia
Funkcja pie‐
karnika
Zastosowanie
Położenie wy‐
łączenia
Piekarnik jest wyłączony.
Oświetlenie
piekarnika
Umożliwia włączenie oś‐
wietlenia, gdy nie włączo‐
no funkcji pieczenia.
Termoobieg +
parowe
Do pieczenia na parze.
Funkcja umożliwia skró‐
cenie czasu pieczenia
oraz zachowanie witamin
i składników odżywczych
w potrawie. Wybrać funk‐
cję i ustawić temperaturę
w zakresie od 130°C do
230°C.
Funkcja pie‐
karnika
Zastosowanie
Termoobieg
wilgotn. Plus
Funkcja zapewnia
oszczędność energii pod‐
czas pieczenia. Wska‐
zówki dotyczące piecze‐
nia – patrz rozdział
„Wskazówki i porady”,
Termoobieg wilgotn. Plus.
Drzwi piekarnika powinny
być zamknięte podczas
pieczenia, tak aby działa‐
nie funkcji nie było zakłó‐
cane, a piekarnik działał z
najwyższą możliwą wy‐
dajnością energetyczną.
Podczas używania tej
funkcji temperatura w ko‐
morze może się różnić od
temperatury ustawionej.
Można zmniejszyć moc
grzania. Zalecenia doty‐
czące oszczędzania ener‐
gii znajdują się w rozdzia‐
le „Efektywność energe‐
tyczna”, Oszczędność
energii.Na podstawie tej
funkcji została określona
klasa energetyczna urzą‐
dzenia zgodnie z normą
EN 60350-1.
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast na kru‐
chym spodzie oraz do
pasteryzowania żywności.
Termoobieg
Do jednoczesnego pie‐
czenia na trzech pozio‐
mach i do suszenia żyw‐
ności.
Ustawić temperaturę o
20-40°C niższą niż dla
funkcji Górna/dolna grzał‐
ka.
Turbo grill
Do pieczenia większych
kawałków mięsa lub dro‐
biu z kością na jednym
poziomie. Do przyrządza‐
nia zapiekanek i przyru‐
mieniania.
8
Funkcja pie‐
karnika
Zastosowanie
Szybki grill
Do grillowania potraw pła‐
skich w dużych ilościach i
do opiekania pieczywa.
Pizza
Wypiek pizzy. Do inten‐
sywnego przyrumieniania
i pieczenia w celu uzyska‐
nia kruchego spodu.
Górna/dolna
grzałka (Gór‐
na/dolna
grzałka)
Do pieczenia mięsa lub
ciasta na jednym pozio‐
mie.
Ustawianie funkcji:Termoobieg PLUS
Funkcja zwiększa wilgotność podczas
pieczenia.
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
oparzeniem i uszkodzeniem
urządzenia.
Wydostająca się para może wywołać
poparzenia:
Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy funkcja
jest włączona.
Po zakończeniu funkcji ostrożnie otworzyć
drzwi piekarnika.
Patrz rozdział „Wskazówki i
porady”.
1. Napełnić wnękę komory wodą z kranu.
Maksymalna pojemność wnęki komory
wynosi 250 ml.
Wnękę komory należy napełniać wodą,
tylko gdy piekarnik jest zimny.
UWAGA! Wnęki komory nie
należy napełniać wodą
podczas pieczenia lub gdy
piekarnik jest gorący.
2. Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć
drzwi.
3. Wybrać funkcję:
.
4. Obrócić pokrętło regulacji, aby wybrać
temperaturę.
5. Obrócić pokrętło wyboru funkcji pieczenia
w położenie wyłączenia, aby wyłączyć
piekarnik.
6. Usunąć wodę z wnęki komory.
OSTRZEŻENIE! Przed
usunięciem wody z wnęki
komory należy upewnić się,
że piekarnik ostygł.
Funkcje zegara
Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
AKTUALNA GO‐
DZINA
Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnej godziny.
CZAS Ustawianie czasu pracy urządzenia.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
9
Funkcja zegara Zastosowanie
CZAS OPÓŹNIE‐
NIA
Łączy funkcje CZAS i KONIEC.
MINUTNIK Ustawianie czasu odliczania. Funkcja nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia. MINUTNIK można ustawić w dowolnej chwili –
również wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
Ustawianie godziny. Zmiana czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Wskaźnik miga po podłączeniu urządzenia
do zasilania, po przerwie w zasilaniu lub gdy
zegar nie jest ustawiony.
Nacisnąć
lub , aby ustawić prawidłową
godzinę.
Po upływie około pięciu sekund miganie
ustanie, a na wyświetlaczu będzie widoczna
ustawiona aktualna godzina.
Aby zmienić aktualny czas, naciskać , aż
zacznie migać .
Ustawianie funkcji CZAS
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję
CZAS.
Na wyświetlaczu widoczne jest wskazanie
.
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie migać
i zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy. Urządzenie wyłączy się
automatycznie.
5. Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
i pokrętło regulacji temperatury w
położenie wyłączenia.
Ustawianie funkcji KONIEC
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić czas.
Na wyświetlaczu widoczne jest wskazanie
.
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie migać
i zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy. Urządzenie wyłączy się
automatycznie.
5. Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
i pokrętło regulacji temperatury w
położenie wyłączenia.
Ustawianie CZASU OPÓŹNIENIA
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję
CZAS.
4. Nacisnąć .
5. Nacisnąć
lub , aby ustawić funkcję
KONIEC.
6. Nacisnąć , aby potwierdzić.
Urządzenie włączy się później automatycznie,
będzie działać przez czas ustawiony w funkcji
CZAS i zakończy pracę o godzinie ustawionej
w funkcji KONIEC. O ustawionej godzinie
zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
7. Urządzenie wyłączy się automatycznie.
Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
8. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
i pokrętło regulacji temperatury w
położenie wyłączenia.
Ustawianie MINUTNIKA
1. Naciskać , aż zacznie migać.
2. Nacisnąć lub , aby ustawić żądany
czas.
10
Minutnik uruchomi się automatycznie po 5
sekundach.
3. Gdy upłynie ustawiony czas, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
4. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i
pokrętło temperatury w położeniu
wyłączenia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk .
Funkcja zegara wyłączy się po kilku
sekundach.
Korzystanie z akcesoriów
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice jednego z
poziomów umieszczania potraw i upewnić się,
że nóżki są skierowane w dół.
Głęboka blacha:
Wsunąć głęboką blachę między prowadnice
blachy.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Wsunąć głęboką blachę między prowadnice
blachy, a ruszt między prowadnice powyżej.
Niewielkie występy na górze
mają na celu zapewnienie
większego bezpieczeństwa.
Występy służą także jako
zabezpieczenie przed
wypadnięciem. Wysoka krawędź
wokół rusztu zapobiega zsuwaniu
się naczyń z rusztu.
Dodatkowe funkcje
Wentylator chłodzący
Podczas pracy piekarnika wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymywać powierzchnie piekarnika w niskiej
temperaturze. Po wyłączeniu piekarnika
wentylator chłodzący może nadal działać do
czasu schłodzenia piekarnika.
11
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie piekarnika lub
uszkodzone podzespoły mogą spowodować
niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby
temu zapobiec, piekarnik wyposażono
w termostat bezpieczeństwa, który w razie
potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie włączy
się ponownie.
Wskazówki i porady
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu, jakości
oraz ilości użytych składników.
Zalecenia dotyczące pieczenia
Potrawy można umieszczać w piekarniku na
pięciu poziomach.
Poziomy półek liczone są od dna piekarnika.
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używany. W poniższej tabeli
znajdują się standardowe ustawienia
temperatury, czasu pieczenia i poziomu
umieszczenia potrawy.
W przypadku braku ustawień dla specjalnego
przepisu należy znaleźć ustawienia dla
podobnej potrawy.
Piekarnik wyposażono w specjalny układ
obiegu powietrza oraz stałej recyrkulacji pary.
System ten, dzięki obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z chrupiącą
skórką. Pozwala skrócić czas pieczenia, a
także zmniejszyć zużycie energii.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy
używać głębokiej blachy, aby nie dopuścić do
trwałego zabrudzenia piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie
wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej
blachy wlać nieco wody. Aby zapobiec
gromadzeniu się dymu, należy dolewać wodę
za każdym razem, gdy wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy,
jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować
wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć
najlepsze ustawienia (mocy grzania, czasu
pieczenia itp.) dla posiadanych naczyń,
przepisów i ilości potraw pieczonych przy
użyciu omawianego urządzenia.
Termoobieg PLUS
Ciasta / wypieki / chleb
Nagrzewać wstępnie pusty piekarnik przez 5 minut.
Korzystać z blachy do pieczenia.
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
12
Produkt Woda we wgłębieniu
komory (ml)
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciastka, babeczki,
croissanty
100 150 - 180 10 - 20
Focaccia 100 200 - 210 10 - 20
Pizza 100 230 10 - 20
Bułki 100 200 20 - 25
Chleb 100 180 35 - 40
Ciasto ze śliwkami,
szarlotka, bułki z cy‐
namonem pieczone
w foremce do ciasta.
100 - 150 160 - 180 30 - 60
Mrożone dania gotowe
Nagrzewać wstępnie pusty piekarnik przez 10 minut.
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Produkt Woda we wgłębieniu
komory (ml)
Temperatura (°C) Czas (min)
Pizza 150 200 - 210 10 - 20
Croissanty 150 170 - 180 15 - 25
Lasagne 200 180 - 200 35 - 50
Ponowne przygotowanie potraw
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Użyć 100 ml wody.
Ustawić temperaturę 110°C.
Produkt Czas
(min)
Bułki 10 - 20
Chleb 15 - 25
Focaccia 15 - 25
mięso 15 - 25
Makaron 15 - 25
Pizza 15 - 25
Ryż 15 - 25
Produkt Czas
(min)
Warzywa 15 - 25
Pieczenie mięs
Używać szklanych naczyń do pieczenia.
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Użyć 200 ml wody.
Produkt Tempera‐
tura (°C)
Czas
(min)
Pieczeń wołowa 200 50 - 60
Kurczak 210 60 - 80
Pieczeń wieprzo‐
wa
180 65 - 80
13
Pieczenie ciast i mięs
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W forem‐
ce do
ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W forem‐
ce do
ciasta
Sernik 170 1 165 2 60 - 80 W 26 cm
foremce
do ciasta
Ciasto z
jabłkami
(szarlot‐
ka)
1)
170 2 160 2 (po le‐
wej i po
prawej)
80 - 100 W dwóch
20 cm fo‐
remkach
do ciasta
ustawio‐
nych na
ruszcie
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po le‐
wej i po
prawej)
30 - 40 W 26 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt 170 2 160 2 50 - 60 W 26 cm
foremce
do ciasta
Keks/
ciasto
owoco‐
we
1)
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto ze
śliwkami
1)
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
Małe
ciastecz‐
ka – je‐
den po‐
ziom
170 3 140 - 150 3 20 - 30 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
14
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Małe
ciastecz‐
ka – dwa
poziomy
- - 140 - 150 2 i 4 25 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Małe
ciastecz‐
ka – trzy
poziomy
- - 140 - 150 1, 3 i 5 30 - 45 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane – je‐
den po‐
ziom
140 3 140 - 150 3 30 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane –
dwa po‐
ziomy
- - 140 - 150 2 i 4 35 - 40 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane –
trzy po‐
ziomy
- - 140 - 150 1, 3 i 5 35 - 45 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bezy – je‐
den po‐
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bezy –
dwa po‐
ziomy
1)
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bułeczki
1)
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Eklery –
jeden po‐
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
15
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Eklery –
dwa po‐
ziomy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Tarty pła‐
skie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto
owocowe
z dużą
ilością
owoców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
170 1 160 2 (po le‐
wej i po
prawej)
50 - 60 W 20 cm
foremce
do ciasta
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo‐
chenki po
500 g
Chleb żyt‐
ni
190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
Bułki
1)
190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bu‐
łek na
blasze do
pieczenia
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta lub
głębokiej
blasze
16
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Babecz‐
ki
1)
200 3 190 3 10 - 20 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Zapiekanki
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Zapiekan‐
ka maka‐
ronowa
200 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan‐
ka wa‐
rzywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
Quiche
1)
180 1 180 1 50 - 60 W formie
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
Cannello‐
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
mięso
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na rusz‐
cie
Wieprzo‐
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na rusz‐
cie
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na rusz‐
cie
17
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Angielska
pieczeń
wołowa,
lekko wy‐
pieczona
210 2 200 2 50 - 60 Na rusz‐
cie
Angielska
pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo‐
na
210 2 200 2 60 - 70 Na rusz‐
cie
Angielska
pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo‐
na
210 2 200 2 70 - 75 Na rusz‐
cie
Łopatka
wieprzo‐
wa
180 2 170 2 120 - 150 Ze skórą
Goleń
wieprzo‐
wa
180 2 160 2 100 - 120 2 sztuki
Jagnięci‐
na
190 2 175 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 220 2 200 2 70 - 85 W całości
Indyk 180 2 160 2 210 - 240 W całości
Kaczka 175 2 220 2 120 - 150 W całości
Gęś 175 2 160 1 150 - 200 W całości
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał‐
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał‐
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
18
Ryba
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Pstrąg/
dorada
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk/
łosoś
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 file‐
tów
Grill
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 3 minut.
Użyć czwartego poziomu piekarnika.
Ustawić maksymalną temperaturę.
Produkt Ilość Czas (min)
Sztuki Ilość (kg) 1. strona 2. strona
Steki 4 0.8 12 - 15 12 - 14
Befsztyki 4 0.6 10 - 12 6 - 8
Kiełbaski 8 - 12 - 15 10 - 12
Kotlety wieprzowe 4 0.6 12 - 16 12 - 14
Kurczak (połówki) 2 1 30 - 35 25 - 30
Kebaby 4 - 10 - 15 10 - 12
Pierś z kurczaka 4 0.4 12 - 15 12 - 14
Hamburger 6 0.6 20 - 30 -
Filet rybny 4 0.4 12 - 14 10 - 12
Zapiekane kanapki 4 - 6 - 5 - 7 -
Tosty 4 - 6 - 2 - 4 2 - 3
Turbo grill
Użyć pierwszego lub drugiego poziomu
piekarnika.
Wołowina
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Aby obliczyć czas pieczenia, należy
pomnożyć czas podany w poniższej tabeli
przez liczbę centymetrów grubości filetu.
Produkt Tempera‐
tura (°C)
Czas (min)
Pieczeń wo‐
łowa lub fi‐
let, lekko
wypieczone
190 - 200 5 - 6
19
Produkt Tempera‐
tura (°C)
Czas (min)
Pieczeń wo‐
łowa lub fi‐
let, średnio
wypieczone
180 - 190 6 - 8
Pieczeń wo‐
łowa lub fi‐
let, dobrze
wypieczone
170 - 180 8 - 10
Wieprzowina
Produkt Tempera‐
tura (°C)
Czas (min)
Łopatka,
karczek,
szynka 1 -
1,5 kg
160 - 180 90 - 120
Kotlety, że‐
berka, 1 -
1,5 kg
170 - 180 60 - 90
Klops, 0,75 -
1 kg
160 - 170 50 - 60
Golonka
wieprzowa
(podgotowa‐
na), 0,75 - 1
kg
150 - 170 90 - 120
Cielęcina
Produkt Tempera‐
tura (°C)
Czas (min)
Pieczeń cie‐
lęca, 1 kg
160 - 180 90 - 120
Gicz cielę‐
ca, 1,5 - 2
kg
160 - 180 120 - 150
Jagnięcina
Produkt Tempera‐
tura (°C)
Czas (min)
Pieczeń jag‐
nięca,
udziec jag‐
nięcy, 1 -
1,5 kg
150 - 170 100 - 120
Karczek jag‐
nięcy, 1 -
1,5 kg
160 - 180 40 - 60
Drób
Produkt Tempera‐
tura (°C)
Czas (min)
Porcje dro‐
biu, po 0,2 -
0,25 kg
200 - 220 30 - 50
Kurczak, po‐
łówki, po 0,4
- 0,5 kg
190 - 210 35 - 50
Kurczak, pu‐
larda, 1 - 1,5
kg
190 - 210 50 - 70
Kaczka, 1,5
- 2 kg
180 - 200 80 - 100
Gęś, 3,5 - 5
kg
160 - 180 120 - 180
Indyk, 2,5 -
3,5 kg
160 - 180 120 - 150
Indyk, 4 - 6
kg
140 - 160 150 - 240
Ryba (gotowanie na parze)
Produkt Tempera‐
tura (°C)
Czas (min)
Cała ryba, 1
- 1,5 kg
210 - 220 40 - 60
Termoobieg wilgotn. Plus
Aby uzyskać najlepsze rezultaty,
należy przestrzegać zaleceń z
poniższej tabeli.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

ZANKER KOB65962XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi