SEVERIN KA 9213 - CARACTERISTIQUES TECHNIQUES Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

FIN
Kaffeeautomat
Coffee Maker
Cafetière
Koffiezetapparaat
Cafetera
Caffettiera automatica
Kaffemaskine
Kaffekokare
Kahvinkeitin
Ekspres do kawy
Καετιρα
Кофеварка
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
RUS
Szanowny Kliencie
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
niniejszą instrukcją.
Podłączanie do sieci zasilającej
Urządzenie należy podłączyć do sieci
elektrycznej wyłącznie do gniazdka z
uziemieniem, zainstalowanego zgodnie z
przepisami. Należy sprawdzić aby napięcie
sieciowe zgadzało się z napięciem
zaznaczonym na tabliczce znamionowej.
Niniejeszy wyrób jest zgodny z
obowiązującymi w UE dyrektywami
dotyczącymi oznakowania produktu.
Zestaw
1. Tabliczka znamionowa ( na spodzie
urządzenia)
2. Przewód przyłączeniowy z wtyczką
3. Wskaźnik świetlny
4. Przełącznik On/Off
5. Pojemnik na wodę
6. Pokrywka pojemnika na wodę
7. Filtr stały (niewymienny)
8. Pojemnik filtra
9. Znak objętości 1 kubka
10. Znak objętości 2 kubków
11. Obudowa
12. Podstawa
Instrukcja bezpieczeństwa
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Jeśli parzymy tylko jedną porcję kawy,
musimy kubek podstawić dokładnie pod
dwa otwory aby uniknąć oparzenia.
Przed użyciem ekspresu do parzenia
kawy należy sprawdzić czy przewód
przyłączeniowy nie nosi śladów
zniszczenia lub uszkodzenia. Jeśli
zauważymy takie ślady wtedy nie wolno
używać urządzenia.
Podczas parzenia kawy, urządzenie musi
być ustawione na równej i nie śliskiej
powierzchni, odpornej na ewentualne
zaplamienie i rozpryski.
Wtyczkę należy uprzednio wyjąć z
gniazda elektrycznego:
- po zakończeniu pracy,
- w przypadku awarii urządzenia,
- przed przystąpieniem do czyszczenia
urządzenia.
Urządzenie oraz przewód sieciowy nie
mogą stykać się z gorącymi
powierzchniami, ani też być poddawane
działaniu wysokich temperatur.
Przewód zasilający nie powinien
swobodnie zwisać, ani też dotykać
rozgrzanych elementów urządzenia.
Nie wolno pozostawiać włączonego
ekspresu do kawy bez nadzoru.
Urządzenie to jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego a nie
komercjalnego.
Nie ponosi się odpowiedzialności, jeżeli
szkoda wynikła z nieprawidłowego
używania urządzenia lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi.
Zgodnie z regulaminem bezpieczeństwa i
w celu uniknięcia ryzyka, wszelkie
naprawy sprzętu elektrycznego muszą
być przeprowadzane przez fachowy i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
przyłączeniowego. Jeśli urządzenie
wymaga naprawy, prosimy je dostarczyc
do jednego z autoryzowanych zakladow
serwisowych. Odpowiednie adresy
znajdują się na karcie gwarancyjnej w
języku polskim.
28
Ekspres do kawy
Instrukcja obsługi
Przed użyciem ekspresu po raz pierwszy
Przed użyciem ekspresu do kawy po raz
pierwszy, należy urządzenie poddać dwóm
lub trzem cyklom filtrowania. W tym celu za
każdym razem wlewamy do maszynki 2
kubki zimnej wody, nie dodając kawy. To
filtrowanie bez kawy powinno być także
stosowane przed pierwszym parzeniem po
długich okresach nieużywania urządzenia.
Informacja ogólna
-
Pojemnik na wodę ma dwa znaki. Znak
na przodzie oznacza poziom wypełnienia
na dwa kubki, a znak z tyłu poziom
wypełnienia na jeden kubek. Pojemnik
na wodę może być wypełniony do
maksimum swojej objętości, a więc 250ml
wody pitnej.
-
Pojemnik na filtr jest wyjmowalny, co
ułatwia wsypywanie mielonej kawy i jest
przydatne w czasie czyszczenia
urządzenia. Wyjmujemy go podnosząc
lekko do góry i wyciągamy z obudowy.
Parzenie kawy
-
Pod otworami ustawiamy jeden albo dwa
kubki. Jeśli parzymy tylko jedną porcję
kawy, musimy uważać aby kubek
ustawiony był pod spodem obu otworów.
-
Otwieramy pokrywę pojemnika na wodę
i wypełniamy go odpowiednią ilością
wody pitnej, w zależności od tego ile
porcji kawy chcemy zaparzyć.
-
Wyjmujemy pojemnik filtra i wsypujemy
do niego mieloną kawę. Najlepiej jest
używać drobno mieloną kawę. Ilość
zależy od osobistych upodobań,
przeważnie jednak stosuje się 6 g (= 1,5 -
2 łyżeczek do herbaty) mielonej kawy na
jedną porcję.
-
Zamykamy pokrywę pojemnika na
wodę.
-
Wkładamy wtyczkę przewodu
przyłączeniowego do odpowiedniego
gniazdka w ścianie i włączamy ekspres
przyciskiem On/Off.
-
Wtedy zapali się wskaźnik świetlny.
-
Czekamy aż odbędzie się cały proces
parzenia i kubki napełnią się kawą.
-
Możemy je teraz wyjąć spod maszynki i
przyciskiem On/Off wyłączyć urządzenie.
-
Aby usunąć fusy należy poczekać do
całkowitego ostygnięcia urządzenia.
Wtedy dopiero wyjmujemy pojemnik
filtra, potem filtr i wyrzucamy z niego
fusy.
-
Czyścimy filtr według instrukcji w części
Czyszczenie, wkładamy go do
pojemnika i zakładamy na ekspres.
Jeśli musimy parzyć większe ilości kawy,
stosując kilka następujących po sobie
cykli, należy pamiętać o robieniu przerw
między cyklami (około 5 minut) na
ostygnięcie. Inaczej maszynka może się
przegrzać.
Uwaga: Podczas nalewania zimnej wody
do pojemnika, zaraz po zakończeniu
cyklu parzenia, zauważymy
wydobywającą się z wnętrza gorącą parę.
Ostrzegamy przed oparzeniem.
Usuwanie osadów kamienia
Każde urządzenie gospodarstwa
domowego, które używa gorącej wody,
wymaga usuwania osadów kamienia.
Częstotliwość tej operacji podyktowana
jest zwykle rodzajem wody (miękka,
twarda) w danej okolicy. Regularny
proces czyszczenia gwarantuje
prawidłowe działanie urządzenia.
Jeśli zauważymy, że proces parzenia
przedłuża się a urządzenie wydaje
nadmierny hałas podczas parzenia, to
znaczy, że należy je oczyścić z osadów
kamienia.
Uwaga: grube osady kamienia są niezwykle
trudne do usunięcia, nawet wtedy kiedy
zastosujemy silne środki do deklacyfikacji.
Poleca się więc regularnie usuwać kamień po
trzydziestym lub czterdziestym cyklu
parzenia. Prostym sposobem dekalcyfikacji
jest użycie roztworu octu w następujący
sposób:
-
Mieszamy 1 łyżkę stołową octu z 2
29
kubkami zimnej wody.
-
Roztwór ten wlewamy do pojemnika na
wodę a dwa kubki podstawiamy pod
otwory.
-
Nie dodajemy mielonej kawy!
-
Z pojemnika na filtr usuwamy filtr a
pojemnik zakładamy na urządzenie.
-
Włączamy urządzenie i czekamy na
całkowite zakończenie cyklu
dekalcyfikacji. W razie potrzeby
powtarzamy cykl jeszcze raz.
-
Aby wyczyścić ekspres z resztek
dekalcyfikacji, przepuszczamy go przez 2-
3 cykli filtracji wyłącznie czystą wodą (
bez mielonej kawy i bez filtra).
Roztworu octowego nie należy wylewać
do zlewów pokrytych emalią.
Czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia,
należy się upewnić, że urządzenie
zupełnie wystygło i jest wyłączone z sieci
elektrycznej.
Urządzenia nie wolno zanurzać w
wodzie, gdyż grozi to porażeniem
prądem. Ekspres można przecierać
gładką ściereczką zamoczoną w wodzie z
dodatkiem łagodnego detergentu. Po
umyciu należy urządzenie wytrzeć do
sucha.
Kubki i filtr stały można myć ciepłą
wodą, po myciu należy je do sucha
wytrzeć.
Do czyszczenia ekspresu do kawy nie
wolno stosować ostrych środków
czyszczących.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w
Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
30
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38

SEVERIN KA 9213 - CARACTERISTIQUES TECHNIQUES Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla