Instrukcja obsługi
Przed użyciem ekspresu po raz pierwszy
Przed użyciem ekspresu do kawy po raz
pierwszy, należy urządzenie poddać dwóm
lub trzem cyklom filtrowania. W tym celu za
każdym razem wlewamy do maszynki 2
kubki zimnej wody, nie dodając kawy. To
filtrowanie “bez kawy” powinno być także
stosowane przed pierwszym parzeniem po
długich okresach nieużywania urządzenia.
Informacja ogólna
-
Pojemnik na wodę ma dwa znaki. Znak
na przodzie oznacza poziom wypełnienia
na dwa kubki, a znak z tyłu poziom
wypełnienia na jeden kubek. Pojemnik
na wodę może być wypełniony do
maksimum swojej objętości, a więc 250ml
wody pitnej.
-
Pojemnik na filtr jest wyjmowalny, co
ułatwia wsypywanie mielonej kawy i jest
przydatne w czasie czyszczenia
urządzenia. Wyjmujemy go podnosząc
lekko do góry i wyciągamy z obudowy.
Parzenie kawy
-
Pod otworami ustawiamy jeden albo dwa
kubki. Jeśli parzymy tylko jedną porcję
kawy, musimy uważać aby kubek
ustawiony był pod spodem obu otworów.
-
Otwieramy pokrywę pojemnika na wodę
i wypełniamy go odpowiednią ilością
wody pitnej, w zależności od tego ile
porcji kawy chcemy zaparzyć.
-
Wyjmujemy pojemnik filtra i wsypujemy
do niego mieloną kawę. Najlepiej jest
używać drobno mieloną kawę. Ilość
zależy od osobistych upodobań,
przeważnie jednak stosuje się 6 g (= 1,5 -
2 łyżeczek do herbaty) mielonej kawy na
jedną porcję.
-
Zamykamy pokrywę pojemnika na
wodę.
-
Wkładamy wtyczkę przewodu
przyłączeniowego do odpowiedniego
gniazdka w ścianie i włączamy ekspres
przyciskiem On/Off.
-
Wtedy zapali się wskaźnik świetlny.
-
Czekamy aż odbędzie się cały proces
parzenia i kubki napełnią się kawą.
-
Możemy je teraz wyjąć spod maszynki i
przyciskiem On/Off wyłączyć urządzenie.
-
Aby usunąć fusy należy poczekać do
całkowitego ostygnięcia urządzenia.
Wtedy dopiero wyjmujemy pojemnik
filtra, potem filtr i wyrzucamy z niego
fusy.
-
Czyścimy filtr według instrukcji w części
“Czyszczenie”, wkładamy go do
pojemnika i zakładamy na ekspres.
● Jeśli musimy parzyć większe ilości kawy,
stosując kilka następujących po sobie
cykli, należy pamiętać o robieniu przerw
między cyklami (około 5 minut) na
ostygnięcie. Inaczej maszynka może się
przegrzać.
● Uwaga: Podczas nalewania zimnej wody
do pojemnika, zaraz po zakończeniu
cyklu parzenia, zauważymy
wydobywającą się z wnętrza gorącą parę.
Ostrzegamy przed oparzeniem.
Usuwanie osadów kamienia
● Każde urządzenie gospodarstwa
domowego, które używa gorącej wody,
wymaga usuwania osadów kamienia.
Częstotliwość tej operacji podyktowana
jest zwykle rodzajem wody (miękka,
twarda) w danej okolicy. Regularny
proces czyszczenia gwarantuje
prawidłowe działanie urządzenia.
Jeśli zauważymy, że proces parzenia
przedłuża się a urządzenie wydaje
nadmierny hałas podczas parzenia, to
znaczy, że należy je oczyścić z osadów
kamienia.
Uwaga: grube osady kamienia są niezwykle
trudne do usunięcia, nawet wtedy kiedy
zastosujemy silne środki do deklacyfikacji.
Poleca się więc regularnie usuwać kamień po
trzydziestym lub czterdziestym cyklu
parzenia. Prostym sposobem dekalcyfikacji
jest użycie roztworu octu w następujący
sposób:
-
Mieszamy 1 łyżkę stołową octu z 2
29