Porady dotycz¹ce zamra¿ania i przechowywania wie¿ej
¿ywnoci.
wie¿y produkt przeznaczony do zamro¿enia, nale¿y szczelnie
zapakowaæ w:
foliê aluminiow¹, foliê przeroczyst¹, szczelne opakowania z
tworzywa, pojemniki polietylenowe z pokrywkami, pojemniki
zamra¿alnikowe, o ile nadaj¹ siê do zamra¿ania ¿ywnoci.
Produkty ¿ywnociowe powinny byæ wie¿e, dojrza³e i najlepszej
jakoci.
wie¿e jarzyny i owoce nale¿y, w miarê mo¿liwoci, zamra¿aæ
zaraz po zebraniu, gdy¿ zapewni to zachowanie ich sk³adników
od¿ywczych, kszta³tu, konsystencji, koloru i smaku.
Miêso i dziczyznê, zanim zostan¹ zamro¿one, nale¿y pozostawiæ na
dostateczny okres czasu, aby skrusza³y.
Uwaga:
Potrawy gor¹ce nale¿y zawsze sch³odziæ przed w³o¿eniem do
zamra¿arki.
Natychmiast spo¿yæ produkty rozmro¿one ca³kowicie lub
czêciowo. Nie nale¿y ich ponownie zamra¿aæ, chyba ¿e po
ugotowaniu. Po zagotowaniu produkt mo¿na ponownie zamroziæ.
Zamra¿anie i przechowywanie ¿ywnoci
Umieciæ produkty do zamro¿enia w odpowiednich przegrodach.
Akumulatory zimna- eutektyki - (jeli s¹) nale¿y umieszczaæ w
miejscach do tego przewidzianych (nad ostatni¹ pó³ka siatkow¹)
lub nad przechowywan¹ ¿ywnoci¹ w pierwszej przegrodzie od
góry.
Wa¿ne:
Czas przechowywania wie¿ej zamro¿onej ¿ywnoci podany
jest w tabeli obok.
Wszystkie podane parametry urz¹dzenia odnosz¹ siê do pracy
bez akumulatorów zimna, za wyj¹tkiem czas u przyrostu
temperatury.
Uporz¹dkowanie produktów zamro¿onych
Produkty zamro¿one nale¿y umieszczaæ w zamra¿arce w sposób
uporz¹dkowany.
Zaleca siê umieszczanie na opakowaniu daty zamro¿enia, aby
mo¿na by³o dany produkt przeznaczyæ do konsumpcji, przed
up³ywem jego okresu przechowywania.
Porady odnonie przechowywania zamro¿onych
produktów
W momencie zakupu mro¿onek nale¿y upewniæ siê, czy:
Opakowanie lub paczka nie s¹ uszkodzone, gdy¿ jakoæ
produktu mo¿e ulec obni¿eniu. Jeli opakowanie jest napêcznia³e
lub z plamkami wilgoci, oznacza to, ¿e produkt nie by³
przechowywany w optymalnych warunkach i móg³ siê zacz¹æ
rozmra¿aæ.
Mro¿onki nale¿y kupowaæ w koñcowej fazie zakupów, a do ich
przenoszenia trzeba u¿ywaæ toreb termicznych.
Po powrocie do domu nale¿y niezw³ocznie w³o¿yæ je do
zamra¿arki.
Nie mo¿na zamra¿aæ ponownie produktów czêciowo
rozmro¿onych, lecz nale¿y spo¿yæ je w ci¹gu 24 godzin.
Unikaæ albo zredukowaæ do minimum wahania temperatury.
Przestrzegaæ daty przydatnoci do spo¿ycia, podanej na
opakowaniu.
Nale¿y zawsze postêpowaæ wed³ug instrukcji przechowywania
mro¿onek umieszczonej na opakowaniu.
MIESI¥CEPRODUKTY
30302007PL.fm Page 8 Tuesday, March 14, 2006 5:28 PM
5