Scholtes FA 36.1 (AN) instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

FN 36 XA
FN 36
FNG 36
FA 36.1
Spis treci
Instalacja, 26-27
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urz¹dzenia, 28
Widok ogólny
Panel sterowania
Wywietlacz
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 29-33
Ustawianie zegara
Ustawianie minutnika
U¿ytkowanie piekarnika
Programy pieczenia ustawiane rêcznie
Programy pieczenia ustawiane automatycznie
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia w piekarniku
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 34
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 35-36
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana ¿arówki
Serwis Techniczny
Czyszczenie automatyczne PIROLIZA
Instrukcja obs³ugi
PIEKARNIK
Deutsch, 13
DE
Nederlands, 1
PL
PL
Polski, 25
NL
Ðóññêèé, 37
RS
PL
26
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby opiera³ siê on na dwóch
drewnianych listwach lub na p³ycie z przewitem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Nale¿y wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po
bokach piekarnika odpowiednio do 4 otworów w
listwie obwodowej, zale¿nie od gruboci cianki
mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym
(patrz rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi rowek (patrz rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
obwodowej.
! Wszystkie czêci, które stanowi¹ zabezpieczenie,
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie
mo¿na by³o ich zdj¹æ bez u¿ycia narzêdzia.
! Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z
niej skorzystaæ w ka¿dej chwili. W razie sprzeda¿y,
odst¹pienia lub przeniesienia urz¹dzenia nale¿y siê
upewniæ, czy instrukcja zosta³a przekazana wraz z
nim, aby nowy w³aciciel piekarnika móg³ siê
zapoznaæ z jego dzia³aniem i z dotycz¹cymi go
ostrze¿eniami.
! Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
! Opakowania nie zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i rodki ostro¿noci).
! Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
spowodowaæ szkody w stosunku do osób, zwierz¹t
lub przedmiotów.
Zabudowa
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie urz¹dzenia,
mebel musi posiadaæ odpowiednie w³aciwoci:
cianki przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³u odpornego na ciep³o;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje
powinny byæ odporne na dzia³anie temperatury
100°C;
aby zabudowaæ piekarnik, zarówno pod blatem
(patrz rysunek), jak i w pionie, mebel powinien
posiadaæ nastêpuj¹ce wymiary:
! Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy kontakt z jego czêciami elektrycznymi.
Informacje dotycz¹ce zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
576 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 mm. min.
Instalacja
560 m
m
.
45 mm.
PL
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do dzia³ania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹, podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (patrz
rysunek).
2. Zamontowaæ
przewód zasilaj¹cy:
odkrêciæ rubê zacisku
kabla oraz trzy ruby
styków L-N-
, a
nastêpnie zamocowaæ
pojedyncze przewody
pod g³owicami rub,
zachowuj¹c kolejnoæ
kolorów niebieski (N)
br¹zowy (L) ¿ó³to-
zielony
(patrz
rysunek).
3. Zamocowaæ przewód w odpowiednim zacisku.
4. Zamkn¹æ pokrywê skrzynki zaciskowej.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci
Zainstalowaæ na przewodzie znormalizowan¹
wtyczkê przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika wielobiegunowego
z minimalnym otwarciem pomiêdzy stykami
wynosz¹cym 3 mm, dostosowanego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilaj¹cy powinien byæ
umieszczony tak, aby w ¿adnym punkcie jego
temperatura nie przekracza³a temperatury otoczenia
o 50° C.
! Instalator odpowiada za prawid³owe wykonanie
pod³¹czenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia nale¿y siê upewniæ, czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ maksymalne
obci¹¿enie mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê w wartociach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êników.
! Po zainstalowaniu urz¹dzenia kabel elektryczny i
gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
! Kabel nie powinien byæ pozginany ani
przygnieciony.
! Przewód elektryczny musi byæ okresowo
sprawdzany i wymieniany wy³¹cznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
! W przypadku nieprzestrzegania tych zasad
producent nie ponosi ¿adnej odpowiedzialnoci.
NL
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokoæ 43,5 cm
wysokoæ 32 cm
g³êbokoæ 41,5 cm
Pojemnoæ
58 l
Po³¹czenia
elektryczne
napiêcie 220-240 V ~ 50 Hz
maksymalny pobór mocy 2800 W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na
etykiecie piekarników
elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwekcja
Naturalna - funkcja ogrzewania:
Tradycyjny;
Zu¿ycie energii deklaracja Klasy
konwekcja Wymuszona - funkcja
ogrzewania:
Barbecue
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami
unijnymi: 2006/95/EWG z dnia
12/12/06 (Niskie napiêcie) wraz z
póniejszymi zmianami
2004/108/EWG z dnia 15/12/04
(Kompatybilnoæ
elektromagnetyczna) wraz z
póniejszymi zmianami -
93/68/EWG z dnia 22/07/93 wraz
z póniejszymi zmianami.
2002/96/WE wraz z póniejszymi
zmianami.
1275/2008 stand-by/off mode.
PL
28
Opis urz¹dzenia
Widok olny
Panel sterowania
Wywietlacz
Pokrętło
PROGRAMÓW
Pokrętło
TERMOSTATU/
USTAWIANIA
CZASU
WYŚWIETLACZ
Przycisk
USTAWIANIA CZASU
Przycisk
PIROLIZA
Ikona
KONIEC PIECZENIA
Ikona
ZEGAR
Wskaźniki numeryczne
TEMPERATURY i CZASU
Ikona
CZAS TRWANIA
Ikona
MINUTNIK
Wskaźnik Nagrzewania
wstępnego
Ikona
STOP
Wskaźnik
BLOKADY
DRZWICZEK
PL
Ustawianie zegara
! Zegar mo¿na ustawiæ niezale¿nie od tego, czy
piekarnik jest w³¹czony, czy wy³¹czony, pod
warunkiem, ¿e nie zosta³ zaprogramowany koniec
pieczenia.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczn¹ pulsowaæ ikona
oraz dwie pierwsze cyfry
na WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
3. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zaczn¹ pulsowaæ dwie
pozosta³e cyfry;
4. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
5. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
klawisz
.
Ustawianie minutnika
Ta funkcja nie przerywa pieczenia i dzia³a
niezale¿nie od u¿ytkowania piekarnika, umo¿liwiaj¹c
w³¹czenie sygna³u dwiêkowego po up³ywie
ustawionego czasu.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczn¹ pulsowaæ ikona
oraz trzy cyfry na
WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
3. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
klawisz
.
Na wywietlaczu rozpocznie siê odliczanie
wsteczne, po którego zakoñczeniu zostanie
w³¹czony sygna³ dwiêkowy.
U¿ytkowanie piekarnika
! Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ
urz¹dzenie, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
! Nigdy nie nale¿y stawiaæ ¿adnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na rusztach
znajduj¹cych siê w wyposa¿eniu piekarnika.
! W przypadku potraw, dla których przewidziana jest
faza wyrastania, zaleca siê, aby nie otwieraæ
drzwiczek, gdy¿ mo¿e to doprowadziæ do
niezadowalaj¹cego rezultatu pieczenia.
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia, obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Piekarnik rozpoczyna fazê wstêpnego
nagrzewania, zapala siê wskanik nagrzewania
wstêpnego.
Mo¿na zmieniæ temperaturê obracaj¹c pokrêt³em
TERMOSTAT.
3. Faza wstêpnego nagrzewania koñczy siê, kiedy
zganie wskanik nagrzewania wstêpnego
i
w³¹czy siê sygna³ dwiêkowy. w³o¿yæ ¿ywnoæ do
piekarnika.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ program pieczenia pos³uguj¹c siê
pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pos³uguj¹c siê pokrêt³em
TERMOSTAT;
- zaprogramowaæ czas trwania pieczenia i godzinê
jego zakoñczenia (patrz programy pieczenia);
- przerwaæ pieczenie obracaj¹c pokrêt³o
PROGRAMY na pozycjê 0.
5. Mo¿liwa jest zmiana czasu trwania pieczenia
(patrz programy pieczenia).
6. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w który jest
wyposa¿one urz¹dzenie, wznawia program od
momentu jego przerwania. Natomiast programy
oczekuj¹ce na uruchomienie nie w³¹czaj¹ siê
samoczynnie po przywróceniu zasilania i nale¿y je
ponownie wprowadziæ.
Wentylacja codz¹ca
W celu obni¿enia temperatury zewnêtrznej wentylator
ch³odz¹cy wytwarza strumieñ powietrza, który jest
wyprowadzany miêdzy panelem kontrolnym a
drzwiczkami piekarnika. Na pocz¹tku programu
FAST CLEAN wentylator pracuje na niskich obrotach.
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator pracuje,
dopóki piekarnik wystarczaj¹co siê nie och³odzi.
Owietlenie piekarnika
Przy wy³¹czonym piekarniku mo¿na w ka¿dej chwili
w³¹czyæ jego owietlenie, otwieraj¹c drzwiczki
piekarnika.
Programy pieczenia ustawiane rêcznie
Wszystkie programy maj¹ fabrycznie ustawion¹
temperaturê pieczenia. Mo¿na regulowaæ rêcznie
w zakresie pomiêdzy 30°C a 300°C (jeli jest
dostêpna taka funkcja).
Program WIELOPOZIOMOWY
Uruchamiaj¹ siê wszystkie elementy grzejne i zaczyna
pracowaæ wentylator. Poniewa¿ temperatura jest sta³a
w ca³ym piekarniku, powietrze piecze i przyrumienia
¿ywnoæ w równomierny sposób. Jednoczenie mo¿na
u¿ywaæ maksymalnie trzech pó³ek.
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
PL
30
Program CHLEB
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia chleba.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dok³adne stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
przygotowaæ ciasto dok³adnie wed³ug przepisu;
nie przekraczaæ maksymalnego ciê¿aru ciasta
na brytfannie;
pamiêtaæ o wlaniu 1dl zimnej wody na
brytfannê w pozycji 5;
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia chleba do nagrzanego piekarnika,
po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wywietlaczu pojawi siê napis
Hot, który zniknie dopiero wtedy, gdy temperatura
piekarnika spadnie do 40°. Wtedy bêdzie mo¿na
w³o¿yæ chleb.
Przepis na CHLEB :
1 brytfanna na maks. 1000g ciasta, niska pó³ka
Przepis na 1000g ciasta : 600g m¹ki, 360g wody, 11g
soli, 25g wie¿ych dro¿d¿y (lub 2 torebki dro¿d¿y w
proszku)
Wykonanie:
Wymieszaæ m¹kê z sol¹ w du¿ym naczyniu.
Rozpuciæ dro¿d¿e w lekko ciep³ej wodzie (oko³o
35 stopni).
Zrobiæ do³ek w m¹ce.
Wlaæ dro¿d¿e rozprowadzone w wodzie.
Wyrabiaæ a¿ do uzyskania jednorodnego, lekko
kleistego ciasta, ugniataj¹c je d³oni¹ i sk³adaj¹c
przez 10 minut.
Uformowaæ kulê, w³o¿yæ do miski i przykryæ
przezroczyst¹ foli¹, aby powierzchnia ciasta nie
wysch³a. W³o¿yæ miskê do piekarnika, w³¹czyæ
funkcjê rêczn¹ NISKA TEMPERATURA 40°C i
pozostawiæ ciasto do wyroniêcia na oko³o 1
godzinê (powinno ono podwoiæ swoj¹ objêtoæ).
Podzieliæ kulê na kilka chlebów.
Umieciæ je na brytfannie wy³o¿onej papierem do
pieczenia.
Oprószyæ chleby m¹k¹.
Wykonaæ naciêcia na chlebach.
pamiêtaæ o wlaniu 1dl zimnej wody
na
brytfannê w pozycji 5. Do czyszczenia zaleca
siê wodê i ocet.
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ pieczenie
CHLEB
Po zakoñczeniu pieczenia pozostawiæ chleby na
ruszcie a¿ do ich ca³kowitego wystygniêcia.
Program PIZZA
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia pizzy.
Przepis i inne szczegó³y znajduj¹ siê w nastêpnym
rozdziale.
Program TRADYCYJNY
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia najlepiej
jest wykorzystywaæ tylko jedn¹ pó³kê.
Program BARBECUE
Uruchamiany jest górny element grzejny. Wysoka
temperatura skierowana bezporednio na ruszt jest
zalecana dla potraw wymagaj¹cych wysokiej
temperatury na powierzchni. Podczas pieczenia
nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Program RUSZT-RO¯EN
W³¹cza siê górny element grzejny i zaczyna
pracowaæ ro¿en. Funkcja zosta³a zoptymalizowana
dla przygotowywania potraw z ro¿na. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Programy NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umo¿liwia wyrastanie ciast,
rozmra¿anie, przygotowywanie jogurtów, szybsze lub
wolniejsze podgrzewanie, powolne pieczenie w
niskiej temperaturze. Mo¿liwe do ustawienia
temperatury to: 40, 85, 120 °C.
Ro¿en
W celu uruchomienia
ro¿na (patrz rysunek)
nale¿y wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
1. umieciæ brytfannê w pozycji 1;
2. ustawiæ uchwyt ro¿na w pozycji 3, a nastêpnie
umieciæ ro¿en w odpowiednim otworze,
znajduj¹cym siê w tylnej ciance piekarnika;
3. w³¹czyæ ro¿en, wybieraj¹c ikony
;
Jeli program jest uruchomiony, otwarcie drzwiczek
powoduje zatrzymanie ro¿na.
Programy pieczenia ustawiane
automatycznie
! Temperatura i czas trwania pieczenia wstêpnie
ustawione w systemie C.O.P.® (Zaprogramowane
Optymalne Pieczenie) , który automatycznie
gwarantuje doskona³e rezultaty. Kiedy potrawa jest
upieczona, pieczenie zostaje automatycznie
przerwane, o czym informuje odpowiedni sygna³.
Czas trwania pieczenia mo¿na zmieniæ o kilka minut,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w dalszej
czêci instrukcji, w opisie poszczególnych funkcji.
PL
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dok³adne stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
przygotowaæ ciasto dok³adnie wed³ug przepisu;
waga ciasta powinna wynosiæ od 500g do 700 g.
lekko nat³uciæ brytfannê i blachy.
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia chleba do nagrzanego piekarnika,
po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wywietlaczu pojawi siê napis
Hot, który zniknie dopiero wtedy, gdy temperatura
piekarnika spadnie do 120°. Wtedy bêdzie mo¿na
w³o¿yæ pizzê.
Przepis na PIZZÊ :
1 brytfanna, dolna pó³ka, zimny lub gor¹cy piec
Przepis na 3 pizze o wadze oko³o 550g: 1000g m¹ki,
500g wody, 20g soli, 20g cukru, 10cl oliwy z oliwek, 20g
wie¿ych dro¿d¿y (lub 2 torebki dro¿d¿y w proszku)
Wyrastanie w temperaturze pokojowej : 1 godzina
lub w piekarniku po w³¹czeniu rêcznej funkcji
NISKA TEMPERATURA w temperaturze 40° przez
oko³o 30/45 minut.
Wk³adaæ pizzê do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ pieczenie
PIZZA
Program PIECZEÑ CIELÊCA
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia cielêciny,
wo³owiny, wieprzowiny, jagniêciny. Wk³adaæ miêso do
zimnego piekarnika. Ewentualnie mo¿na je te¿
wk³adaæ do nagrzanego piekarnika.
Program CIASTA
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast. Wk³adaæ
ciasta do zimnego piekarnika. Ewentualnie mo¿na je
te¿ wk³adaæ do nagrzanego piekarnika.
Programowanie pieczenia
Programowanie jest mo¿liwe dopiero po dokonaniu
wyboru programu pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczn¹ pulsowaæ ikona
oraz trzy cyfry na
WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ ¿¹dany czas pieczenia, nale¿y
obracaæ pokrêt³em USTAWIANIE CZASU w stronê
+ lub -.
3. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
;
4. po up³ywie ustawionego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i
15 minut. Program zatrzyma siê automatycznie o
godzinie 10:15.
Programowanie czasu zakoñczenia pieczenia
Zaprogramowanie czasu zakoñczenia pieczenia jest
mo¿liwe dopiero po ustawieniu czasu trwania pieczenia.
1. Nale¿y postêpowaæ zgodnie z punktami od 1 do 3
opisu programowania czasu trwania pieczenia;
2. nastêpnie naciskaæ przycisk
, dopóki nie
zaczn¹ pulsowaæ ikona
oraz dwie cyfry na
WYWIETLACZU;
3. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
4. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zaczn¹ pulsowaæ dwie
pozosta³e cyfry;
5. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub -;
6. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
;
7. po up³ywie ustawionego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
Przyk³ad: jest godzina 9:00, czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i
15 minut, a godzina 12:30 zostaje ustawiona jako
czas zakoñczenia pieczenia. Program w³¹cza siê
automatycznie o godzinie 11:15.
W³¹czone ikony
i sygnalizuj¹, ¿e piekarnik
zosta³ zaprogramowany. Na WYWIETLACZU
naprzemiennie pojawiaj¹ siê godzina zakoñczenia
pieczenia oraz czas jego trwania.
Aby anulowaæ programowanie, nale¿y obróciæ
pokrêt³o PROGRAMY na pozycjê 0.
Praktyczne porady dotycce pieczenia
Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ
pó³ek 1 i 5: gor¹ce powietrze dzia³a bezporednio na
nie, co mog³oby spowodowaæ przypalenie
delikatnych potraw.
Podczas pieczenia na RO¯NIE ustawiæ brytfannê w
po³o¿eniu 1, aby zebraæ pozosta³oci po pieczeniu
(sosy i/lub t³uszcze).
WIELOPOZIOMOWY
Wykorzystywaæ pozycje 2 i 4, umieszczaj¹cw pozycji
2 potrawy wymagaj¹ce wy¿szej temperatury.
Ustawiæ brytfannê na dole, a ruszt na górze.
PIZZA
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium,
umieszczaj¹c na ruszcie znajduj¹cym siê w
wyposa¿eniu piekarnika.
Korzystanie z brytfanny wyd³u¿a czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
PL
32
Tabela pieczenia w piekarniku
DANIA
PRZYK£ADY
FUNKCJA
TEMPERATURA
PODK£AD
S³one ciasto
S³one ciasto z oliwkami, z tuñczykiem,
itp.
Ciasto lub
Wielopoziomowe
160 °C
Tortownica na brytfannie
Ciasta wiejskie
Wiejskie ciasta z serem, zapiekanka z
³ososiem, ...
Ciasto lub
Wielopoziomowe
200 °C
Na brytfannie
Salaterki
Salaterka z rybami, miêsem, warzywami,
w¹tróbk¹, itp.
Tradycyjny
160 °C
Foremka salaterkowa na
brytfannie (k¹piel wodna
ju¿ z wod¹ gor¹c¹)
Rondelek
Zapiekanki z w¹tróbk¹ drobiow¹, pure
³ososiowe, jajka cocotte, itp.
Tradycyjny
160 °C
rondelek na brytfannie
(k¹piel wodna ju¿ z wod¹
gor¹c¹)
PIERWSZE DANIA
Soufflé
soufflé z serem, warzywami, rybami, itp.
Wielopoziomowy
200 °C
Tortownica na brytfannie
Warzywa faszerowane
Ziemniaki, pomidory, cukinie, kapusta,
itp.
Wielopoziomowy
200 °C
Na brytfannie
Lub tortownica na
brytfannie
Warzywa duszone w cocotte
Sa³ata ogrodowa, marchewka z szafranem,
itp.
Tradycyjny
200 °C
Tortownica na brytfannie
Wypiekanka
Wypiekanka z grzybami, jajecznica z
warzywami, itp.
Tradycyjny
160 °C
rondelek na brytfannie
(k¹piel wodna ju¿ z wod¹
gor¹c¹)
Salaterki
Salaterki z warzywami
Tradycyjny
160 °C
tortownica na brytfannie
(k¹piel wodna ju¿ z wod¹
gor¹c¹)
Soufflé
soufflé ze szparagami, z pomidorami, itp.
Wielopoziomowy
200 °C
Tortownica na brytfannie
Potrawy zapiekane w
ciecie
Zapiekanka z warzywami, itp.
Wielopoziomowy
200 °C
Na brytfannie
W folii
trufle, itp....
Wielopoziomowy
200 °C
W folii na brytfannie
WARZYWA STR?CZKOWE
Ry¿
Pilaf
Tradycyjny
180 °C
waza na brytfannie
POTRAWY
PRZYK£ADY
FUNKCJA
TEMPERATURA
NA CZYM PIEC
Ptaki z ro¿na
kurczak, kogutki
Ro¿en
270 °C
podstawa pod ro¿en
du¿e duszone kawki ca³e duszone udko, du¿y kap³on lub indyk
Wielopoziomowy
180 °C(po up³yiwie
jednej trzeciej
czasu pieczenia
ob
ni¿yæ
temperaturê
do 160 °C)
miêso na brytfannie nale¿y w
regularnych odspach czasu
polew sosem powstym
podczas pieczenia
Miêso sauté w cocottee potrawy
tradycyjne
wo³owina bourguignon, królik po myliwsku,
ciecina Marengo, duszona jagniêcina, k
urczak po
baskijsku, itp. backenhof, terrine, itp.
Tradycyjny
190 °C cocotte na brytfannie
Potrawy z grilla
befsztyki, kotlety, kie³basy do pieczenia na ruszcie,
szasyki, udka z kurczaka
Barbecue
200 °C
na ruszcie (pó³ka w zale¿noci
od gruboci miêsa
)
Miêsa w ciecie Filet wo³owy Wellington, udko w ciecie itp.
Wielopoziomowy
200 °C
Na brytfannie (w przypadku
du¿ych kawków po
upieczeniu ciasta obni¿yæ
temperaturê do 160 °C)
MIÊSA
Potrawy w s³onym ciecie ptaki w s³onym ciecie itp.
Wielopoziomowy
240 °C
miêso na brytfannie lub na tacy
na brytfannie
Ryby z grilla i szasyki
okoñ morski, makrela, sardynka, barwena, tuñczyk
itp.
Barbecue
180 °C
na ruszcie (pó³ka w zale¿noci
od gruboci ryby)
Ryby w ca³oci (z farszem) otnik, karp itp.
Wielopoziomowy
200 °C
na brytfannie
Filety rybne (z dodatkiem wina
lub innego p³ynu)
³oso, skorpena, dorsz, okoñ morski itp.
Tradycyjny
200 °C
na brytfannie
Folia
sola, zimnica, muszle wiêtego Jakuba itp.
Wielopoziomowy
200 °C na brytfannie
Ryba w cie
cie (ciasto
francuskie lub kruche)
³oso, szasyki itp.
Wielopoziomowy
200 °C na brytfannie
Suflety
muszle wiêtego Jakuba itp.
Wielopoziomowy
200 °C tortownica na brytfannie
RYBY
Ryby w s³onym ciecie okoñ morski, karp itp.
Wielopoziomowy
240 °C
ryba na brytfannie lub na tacy
na brytfannie
PL
Tabela pieczenia w piekarniku
Programmi di cottu ra au tom atic i
Funkcja
Zalecana dla potraw takich
jak…
PRZYK£ADY
NA CZYM PIEC
Poziom
brytfanny
Czas trwania pieczenia
(minuty)
Infornatura
Pieczeñ cielêca ± 10
Piecz wieprzowa Da +10 a +25
Pieczony kurczak Da +5 a +15
Udziec barani ±10
Pieczeñ cielêca
Pieczenie miêsne
Arrosto di manzo
na brytfannie
lub blasze
2
Da –20 a –5
Zimny
Ciasto liwkowe i ciasto
quattro quarti (z proszkiem do
pieczenia)
ciasto liwkowe z owocami,
marezzato, quattro quarti itp.
tortownica na
ruszcie
2 45**
Tarty z owocami (ciasto kruche
lub francuskie, z flanem lub
bez)
tarty z jab³kami, z mirabelkami, z
gruszkami itp.
tortownica na
ruszcie
2
Ciasto francuskie
panzerotti z jakami, ciasta
wiejskie, paszteciki itp.
na brytfannie
2
Ciasta
Ciasta bez proszku do
pieczenia (clafoutis, ciasto
pithivier z migda³ami, ciasto
wiejskie itp.)
na brytfannie
2
Zimny
Pizze
Pizze na grubym ciecie,
podp³omyki (ciasto chlebowe
)
2 28** Gor¹cy lub zimny
Chleb *** 2 55 Zimny
* Czas trwania pieczenia zosta³ podany w przybli¿eniu i mo¿e byæ zmieniany w zale¿noci od indywidualnych preferencji. Czas wstêpnego nagrzewania piekarnika zost ustawiony fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniony rêcznie.
** Czas trwania pieczenia w trybie automatycznym jest ustawiony fabrycznie. W tabeli podany jest minimalny i maksymalny ustawiony czas trwania pieczenia,
który mo¿e byæ zmieniany przez u¿ytkownika.
***Zgodnie z przepisem na brytfannê nale¿y wlaæ 100 gr wody.
POTRAWY
PRZYK£ADY
FUNKCJA
TEMPERATURA
NA CZYM PIEC
Jogurt
Niska temperatura
40 °C
rondelek na brytfannie
RÓ¯NE
Suszone produkty spo¿ywcze
grzyby, zio³a, owoce lub warzywa w
kawkach itp.
Niska temperatura
85 °C
na ruszcie
POTRAWY PRZYK£ADY FUNKCJA TEMPERATURA NA CZYM PIEC
Biszkopty (bez proszku do
pieczenia)
ciasto biszkoptowe, kocie jêzyczki, biszkopty
zawijane, Brownie
200 °C tortownica na brytfannie
Ciasta z bia³ym serem 200 °C tortownica na brytfannie
Tarty wyrastaj¹ce tarty z cukrem, ciasta chlebowe z owocami 180 °C tortownica na brytfannie
Pieczenie blatów pod tarty
(ciasto sablée)
tarty ze wie¿ymi owocami (z truskawkami,
malinami itp.)
180 °C
tortownica na brytfannie
(fagiolo secchi in pasta)
Zapiekanki (ciasto francuskie
lub kruche)
zapiekanki z gruszkami itp. 220 °C tortownica na brytfannie
ptysie
profiterolki, ma³e ptysie, ptysie, paris brest, saint
honoré itp.
190 °C na brytfannie
Ciastka cukiernicze (na
dro¿d¿ach naturalnych)
rogaliki, tarty z cukrem, brioszki bez nadzienia,
ma³e ciastka ponczowe itp.
180 °C
na brytfannie
CIASTA CUKIERNICZE
Ciastka cukiernicze (na
dro¿d¿ach naturalnych)
kougloff, brioszki, babki panettone, s³odki chleb
Ciasta lub
Wielopoziomowy
160 °C
na brytfannie lub na tortownicy
na brytfannie
Ciasto biszkoptowe
biszkopty w papierowych foremkach, biszkopty
formowane ³y¿k¹
180 °C na brytfannie
Ciasto sablée
frollini, herbatniki spritz, suche herbatniczki
200 °C na brytfannie
Ciasto francuskie ¿nego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego itp. 200 °C na brytfannie
Ciasteczka amaretti, kulki
kokosowe
ciasteczka amaretti z kokosem lub z migda³ami 180 °C na brytfannie
Ciasto wyrastaj¹ce ma³e brioszki, ma³e rogaliki itp.
180 °C
na brytfannie
Bia³e bezy 70 °C na brytfannie
CIASTECZKA
Podpieczone bezy
Ciasta lub
Wielopoziomowy
110 °C na brytfannie
Pudding
Pudding na bazie chleba lub brioszki, pudding
ry¿owy
190 °C tortownica na brytfannie
Kremy flanowe Ciasta z
otrêbów
krem karmelowy, krem brûlée, flan czekoladowy
itp.
160 °C
Foremki lub rondelek na
brytfannie (gotowanie na parze)
Ciasta ry¿owe ry¿ alla condé, ry¿ imperatrice itp.
180 °C
tortownica na brytfannie
PRZEK¥S
KI
Suflety suflet z likierem, suflet owocowy itp.
Ciasta lub
Wielopoziomowy
200 °C tortownica na brytfannie
OWOCE
Owoce faszerowane pieczone w
folii
pieczone jab³ka itp. Wielopoziomowy
200 °C
tortownica lub folia na
brytfannie
PL
34
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
! Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami bezpieczeñstwa.
Poni¿sze ostrze¿enia dotycz¹ zasad bezpieczeñstwa i
nale¿y je uwa¿nie przeczytaæ.
Olne zasady bezpieczeñstwa
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane do u¿ytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia na otwartym
powietrzu, nawet jeli miejsce to pozostaje os³oniête,
gdy¿ wystawianie piekarnika na dzia³anie deszczu i
burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ z
odpowiednich uchwytów, umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub
maj¹c mokre czy wilgotne d³onie albo stopy.
Urz¹dzenie s³u¿y do pieczenia potraw i powinno byæ
u¿ywane jedynie przez osoby doros³e, zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzejne oraz niektóre czêci drzwiczek
piekarnika mocno siê nagrzewa. Nale¿y
uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ tych czêci i aby dzieci
nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
elektryczne urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z
rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ za rodkow¹
czêæ uchwytu: jego boki mog¹ byæ gor¹ce.
Do wyjmowania naczyñ z piekarnika i do ich
wk³adania nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic
ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ do piekarnika materia³ów ³atwopalnych:
w przypadku niespodziewanego uruchomienia
urz¹dzenia mog³oby siê ono zapaliæ.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y zawsze
sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji l/
¡.
Nie nale¿y wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c za
kabel, nale¿y trzymaæ za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia
wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy piekarnika w
celu podjêcia próby jego samodzielnej naprawy. Nale¿y
skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane, aby urz¹dzenie by³o u¿ytkowane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
mo¿liwociach fizycznych lub umys³owych, przez osoby
bez dowiadczenia lub bez znajomoci urz¹dzenia,
chyba ¿e pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeñstwo, jak równie¿ przez osoby, które nie
zosta³y zapoznane z podstawowymi instrukcjami
dotycz¹cymi u¿ytkowania urz¹dzenia.
Nale¿y zabroniæ dzieciom bawienia siê urz¹dzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materia³ów opakowaniowych: stosowaæ siê
do lokalnych przepisów; dziêki temu opakowanie
bêdzie mog³o zostaæ ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie zu¿ytego
sprzêtu elektrycznego i elektronicznego (WEEE)
przewiduje, ¿e elektryczne urz¹dzenia gospodarstwa
domowego nie mog¹ byæ utylizowane w ramach
zwyk³ego zagospodarowywania sta³ych odpadów
miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ gromadzone
oddzielnie, aby zoptymalizowaæ stopieñ odzysku i
recyklingu materia³ów, z których one wykonane, oraz
aby zapobiec potencjalnym szkodom dla zdrowia i
rodowiska. Symbol przekrelonego kosza, umieszczony
na wszystkich produktach, ma przypominaæ o obowi¹zku
ich selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bli¿szych informacji na temat
prawid³owego z³omowania elektrycznych urz¹dzeñ
gospodarstwa domowego ich w³aciciele mog¹ siê
zwracaæ do w³aciwych s³u¿b publicznych lub do
sprzedawców tych urz¹dzeñ.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych mo¿na
przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych. Takie u¿ytkowanie piekarnika
umo¿liwiaj¹ dostêpne opcje programowania, w
szczególnoci tryb pieczenie z opónieniem
czasowym (patrz Programy) i automatyczne
czyszczenie z opónieniem czasowym (patrz
Konserwacja i utrzymanie).
Zaleca siê, aby pieczenie w trybie RO¯EN by³o
wykonywane zawsze przy zamkniêtych
drzwiczkach: w ten sposób mo¿na uzyskaæ zarówno
lepsze wyniki pieczenia, jak i znaczn¹ oszczêdnoæ
energii elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y dbaæ o sprawnoæ i czystoæ uszczelek, tak
aby dok³adnie przylega³y one do drzwiczek i nie
powodowa³y utraty ciep³a.
Ten produkt spe³nia wymogi dyrektywy wspólnotowej
dotycz¹cej ograniczenia zu¿ycia energii w trybie
czuwania. Jeli przez 2 minuty nie s¹ wykonywane
¿adne operacje, urz¹dzenie automatycznie przechodzi w
tryb czuwania. Tryb czuwania sygnalizuje jasno
wiec¹cy ikona Zegar. Ponowne u¿ycie urz¹dzenia
powoduje natychmiastowy powrót systemu do trybu
aktywnego.
PL
Konserwacja i utrzymanie
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ operacj¹ nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ
myte g¹bk¹ nas¹czon¹ letni¹ wod¹ i neutralnym
myd³em. Jeli plamy trudne do usuniêcia,
nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obficie sp³ukaæ i dok³adnie osuszyæ piekarnik po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone
najlepiej po ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze
letnie. Nale¿y je umyæ przy pomocy ciep³ej wody i
rodka czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Unikaæ rodków ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarce.
Do mycia urz¹dzenia nigdy nie nale¿y u¿ywaæ
oczyszczaczy parowych lub wysokocinieniowych.
Mycie drzwiczek
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki
i rodków nie posiadaj¹cych w³aciwoci ciernych,
a nastêpnie osuszaæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ
szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mog¹ zarysowaæ
powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ piekarnik, mo¿na
zdemontowaæ drzwiczki:
1. ca³kowicie otworzyæ drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. (ze szklanymi drzwiczkami
wewnêtrznymi). Przytrzymaæ
drzwiczki za obie zewnêtrzne
krawêdzie, przymykaj¹c je
powoli, lecz nie ca³kowicie.
Nacisn¹æ blokady F, a
nastêpnie poci¹gn¹æ drzwiczki
do siebie i wyj¹æ je z
zawiasów (patrz rysunek).
Zamontowaæ ponownie drzwiczki wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Kontrola uszczelek
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia
uszczelki nale¿y skontaktowaæ siê z najbli¿szym
Centrum Serwisowym (patrz Serwis). Zaleca siê nie
u¿ywaæ piekarnika
do momentu zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany
¿arówki w
piekarniku:
1. Zdj¹æ szklan¹ pokrywê przy pomocy rubokrêta.
2. Wykrêciæ ¿arówkê i wymieniæ na podobn¹: moc
15 W, trzonek E 14.
Ponownie za³o¿yæ szklan¹ pokrywê, zwracaj¹c
uwagê na w³aciwe umieszczenie uszczelki (patrz
rysunek).
Serwis Techniczny
Uwaga:
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w automatyczny
system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych
usterek. Usterki sygnalizowane na wywietlaczu
poprzez komunikaty typu: <LETTERSPACE 0>F, po
których nastêpuje seria cyfr.
W takich przypadkach konieczna jest pomoc serwisu
technicznego.
Zwracaæ siê wy³¹cznie do autoryzowanych
techników.
Podaæ:
Rodzaj nieprawid³owoci;
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje znajduj¹ siê na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
F
F
PL
36
Czyszczenie automatyczne PIROLIZA
Po w³¹czeniu programu PIROLIZA wnêtrze piekarnika
nagrzewa siê do temperatury 500°C i zostaje
uruchomiony proces pirolizy, czyli zwêglania resztek
¿ywnoci. Zanieczyszczenia ulegaj¹ spopieleniu.
Podczas automatycznego czyszczenia powierzchnie
urz¹dzenia mog¹ byæ bardzo gor¹ce. nale¿y uwa¿aæ,
aby dzieci nie zbli¿a³y siê do piekarnika. Przez szk³o
drzwiczek piekarnika mo¿na zauwa¿yæ wiec¹ce
cz¹steczki: powstaj¹ one w wyniku chwilowego
spalania, jest to absolutnie normalne zjawisko, z
którym nie wi¹¿e siê ¿adne niebezpieczeñstwo.
Przed w³¹czeniem PIROLIZY:
za pomoc¹ wilgotnej g¹bki usun¹æ z wnêtrza
piekarnika najwiêksze zanieczyszczenia. Nie
stosowaæ detergentów;
wyj¹æ wszystkie akcesoria;
nie pozostawiaæ ciereczek ani uchwytów
kuchennych na klamce drzwiczek.
ustawiæ pokrêt³o PROGRAMY na 0
! Jeli piekarnik jest zbyt gor¹cy, proces pirolizy
mo¿e siê nie uruchomiæ. Nale¿y poczekaæ a¿
piekarnik siê och³odzi.
! Uruchomienie programu jest mo¿liwe dopiero po
zamkniêciu drzwiczek piekarnika.
W celu uruchomienia cyklu czyszczenia PIROLIZA
nacisn¹æ na oko³o 4 sekundy przycisk
. Przy
pomocy pokrête³ USTAWIANIE CZASU mo¿na
wybraæ ¿¹dany poziom czyszczenia o fabrycznie
ustawionym czasie trwania, którego nie mo¿na
zmieniaæ:
1. Ekonomiczny (ECO): przekrêciæ pokrêt³o w stronê
-. Czas trwania 1 godzina;
2. Zwyk³y (NOR): poziom pocz¹tkowy. Czas trwania
1 godzina i 30 minut;
3. Intensywny (INT): przekrêciæ pokrêt³o w stronê +.
Czas trwania 2 godziny.
4. Nacisn¹æ przycisk
, aby potwierdziæ.
Równie¿ dla cyklu PIROLIZA, tak jak dla zwyk³ego
cyklu pieczenia, mo¿na zaprogramowaæ czas
zakoñczenia cyklu czyszczenia (patrz
Programowanie zakoñczenia czyszczenia
automatycznego).
Urz¹dzenia zabezpieczace
w³¹czona ikona
na wywietlaczu wskazuje,
¿e drzwiczki piekarnika zosta³y automatycznie
zablokowane po osi¹gniêciu przez piekarnik
wysokiej temperatury;
ikona
wskazuje, ¿e w ka¿dej chwili mo¿na
przerwaæ cykl czyszczenia, naciskaj¹c przycisk
;
w przypadku wyst¹pienia anomalii zasilanie
elementów grzejnych zostaje przerwane;
po zablokowaniu drzwiczek nie mo¿na zmieniaæ
ustawieñ czasu trwania cyklu ani jego
zakoñczenia.
Programowanie koñca czyszczenia
automatycznego
1. Naciskaæ przycisk
, dopóki nie zaczn¹
pulsowaæ ikona
oraz dwie cyfry na
WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
3. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zaczn¹ pulsowaæ dwie
pozosta³e cyfry;
4. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub -;
5. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
;
6. po up³ywie ustawionego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END i zostaje
w³¹czony sygna³ dwiêkowy.
Przyk³ad: jest godzina 9:00, zostaje wybrany
program PIROLIZA na poziomie Ekonomicznym, a
wiêc z czasem trwania fabrycznie
zaprogramowanym na 1 godzinê. Ustawia siê
12.30 jako godzinê zakoñczenia. Program w³¹cza
siê automatycznie o godzinie 11:30.
W³¹czone ikony
oraz sygnalizuj¹, ¿e piekarnik
zosta³ zaprogramowany.
Na WYWIETLACZU naprzemiennie pojawiaj¹ siê
godzina zakoñczenia PIROLIZY oraz czas jej
trwania.
Po zakoñczeniu czyszczenia automatycznego
Aby otworzyæ drzwiczki, nale¿y zaczekaæ, a¿
temperatura piekarnika obni¿y siê do
dopuszczalnego poziomu. Na dnie i na ciankach
piekarnika widoczny jest osad w postaci bia³ego
py³u: po ostudzeniu piekarnika nale¿y go usun¹æ za
pomoc¹ wilgotnej g¹bki. Mo¿na równie¿ wykorzystaæ
zmagazynowane ciep³o do kolejnego pieczenia, nie
usuwaj¹c bia³ego py³u: nie stanowi on ¿adnego
niebezpieczeñstwa dla pieczonych potraw.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Scholtes FA 36.1 (AN) instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla