PL
68
! Urzdzenie zostało zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z midzynarodowymi przepisami
bezpiecze1stwa. Majc na wzgldzie Wasze
bezpiecze1stwo podajemy Wam poniGsze zalecenia, które
naleGy uwaGnie przeczytać.
Niniejsze urzdzenie zostało wyprodukowane
zgodnie z nastpujcymi przepisami EWG:
-73/23/CEE z dn. 19/02/73 (o Niskim Napiciu)
wraz z kolejnymi zmianami;
- 89/336/CEE z 03/05/89 (o Zgodno;ci
Elektromagnetycznej) wraz z kolejnymi zmianami;
- 2002/96/CE.
• Niniejsze urzdzenie przeznaczone jest do zastosowa1
domowych oraz nieprofesjonalnych.
• Urzdzenie jest przeznaczone do przechowywania i
zamraGania Gywno;ci, moGe być obsługiwane jedynie
przez osoby dorosłe oraz według instrukcji podanych w
niniejszej ksiGeczce.
• Nie naleGy instalować urzdzenia poza domem,
nawet je;li miejsce to jest chronione daszkiem, gdyG
wystawienie urzdzenia na działanie deszczu i burz jest
bardzo niebezpieczne.
• Nie dotykać urzdzenia, stojc przy nim boso lub majc
rce czy stopy mokre lub wilgotne.
• Nie dotykać wewntrznych cz;ci chłodzcych: istnieje
moGliwo;ć poparzenia lub zranienia.
• Nie wyjmować wtyczki z gniazdka, cignc za kabel,
lecz trzymajc za wtyczk.
• Przed przystpieniem do operacji czyszczenia lub
konserwacji wyjć wtyczk z gniazdka. Nie wystarczy
ustawić pokrtło do REGULACJI TEMPERATURY na
pozycj
(urzdzenie wyłczone), aby wyeliminować
kaGdy kontakt z energi elektryczn.
• W razie usterek nie naleGy w Gadnym wypadku
próbować dostać si do wewntrznych cz;ci
urzdzenia, próbujc samemu je naprawiać.
• Nie uGywać w sektorach lodówki/zamraGarki
przeznaczonych do przechowywania zamroGonej
Gywno;ci, ostrych i spiczastych narzdzi oraz urzdze1
elektrycznych, które nie s dozwolone przez producenta.
• Nie wkładać do jamy ustnej kubków lodowych dopiero
co wyjtych z zamraGarki.
• Urzdzenie to nie jest przystosowane do obsługi przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonych moGliwo;ciach
¿zycznych, zmysłowych bdE umysłowych lub przez
osoby nie posiadajce odpowiedniego do;wiadczenia
i wiedzy, chyba, Ge znajduj si one pod kontrol osób
odpowiedzialnych za ich bezpiecze1stwo i zostały przez
te osoby przeszkolone w kwestiach dotyczcych obsługi
urzdzenia. Dzieci powinny znajdować si pod kontrol,
aby moGna było mieć pewno;ć, Ge nie bawi si one
urzdzeniem.
• Cz;ci opakowania nie nadaj si do zabawy dla dzieci!
• Pozbycie si materiałów opakowania: stosować si do
lokalnych przepisów; w ten sposób opakowanie bdzie
mogło zostać ponownie wykorzystane.
• Europejska Dyrektywa 2002/96/EC dotyczca
ZuGytych Elektrycznych i Elektronicznych Urzdze1
(WEEE) zakłada zakaz pozbywania si starych
urzdze1 domowego uGytku jako nieposortowanych
;mieci komunalnych. ZuGyte urzdzenia musz być
osobno zbierane i sortowane w celu zoptymalizowania
odzyskania oraz ponownego przetworzenia pewnych
komponentów i materiałów. Pozwala to ograniczyć
zanieczyszczenie ;rodowiska i pozytywnie wpływa
na ludzkie zdrowie. Przekre;lony symbol „kosza”
umieszczony na produkcie przypomina klientowi o
obowizku specjalnego sortowania.
Konsumenci powinni kontaktować si z władzami
lokalnymi lub sprzedawc w celu uzyskania
informacji dotyczcych postpowania z ich zuGytymi
urzdzeniami gospodarstwa domowego.
• Zainstalować urzdzenie w pomieszczeniu chłodnym
i przewiewnym, zabezpieczyć przed bezpo;rednim
wpływem promieni słonecznych daleko od Eródeł ciepła.
• Podczas wkładania lub wyjmowania produktów drzwi
otwierać na jak najkrótszy okres czasu. KaGde otwarcie
drzwi powoduje znaczn strat energii.
• Nie wkładać do lodówko-zamraGarki zbyt duGo
Gywno;ci: dla dobrej konserwacji zimne powietrze
musi krGyć bez przeszkód. Je;li cyrkulacja zostanie
utrudniona lub uniemoGliwiona, to sprGarka bdzie
pracować w cigłym rytmie.
• Nie wkładać ciepłej Gywno;ci: podniosłaby si
temperatura wewntrzna, zmuszajc sprGark do
wysilonej pracy i z duG strat energii elektrycznej.
• Usunć oblodzenie z lodówki (patrz Konserwacja);
duGa warstwa lodu utrudnia doj;cie zimna do artykułów
spoGywczych i zwiksza zuGycie energii.
• Uszczelki maj być zawsze czyste i w dobrym stanie
i takie, aby dokładnie przylegały do drzwi i aby
hamowały ucieczk zimna (patrz Konserwacja).