PL69
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą
momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania (gdy jest przewidziane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo stosować niższe sugerowane wartości, a później, jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować również naczynia
lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub z porcelany. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy przestrzegać zaleceń
podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach. Jeżeli potrawa, którą chce się przygotować, zawiera dużo
wody, należy rozgrzać piekarnik.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji "PIECZENIE KONWEKCYJNE" można jednocześnie piec różne potrawy (np. ryby i warzywa), przy czym potrawy te muszą wymagać tej samej
temperatury i muszą być ułożone na różnych półkach. Wyjąć potrawy, które wymagają krótszego pieczenia, i pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego na jednym tylko poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na
ruszcie z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach wybierać funkcję Termoobieg i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze mogło swobodnie
cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym miejscu ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest
gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia użyć niższej temperatury lub zmniejszyć ilość płynu lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji "PIECZENIE KONWEKCYJNE" (jeżeli jest ona dostępna). Jeśli spód ciasta będzie
zbyt wilgotny, korzystać z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
- Stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub zawinąć
w folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa
wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić
mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający sok – należy do niego wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym ułożone jest
mięso do grillowania. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Tabela funkcji płyty kuchennej
Funkcja Opis Funkcji
CIEPŁO
(w zależności od
modelu)
Do wyrastania ciasta, zmiękczania masła wyjętego z lodówki, podgrzewania butelek dla niemowląt lub pokarmów dla dzieci, do
przygotowywania jogurtu, rozpuszczania czekolady, itp.
Funkcja jest dostępna jedynie, gdy zapalona jest kontrolka ciepła resztkowego. Aby uruchomić funkcję, należy sprawdzić, czy
kontrolka wybranego pola grzewczego jest włączona. Ustawić pokrętło na pozycji . Aby wyłączyć funkcję, należy zmienić
pozycję pokrętła.
UTRZYMANIE CIEPŁA
Aby utrzymać ciepło na stałej temperaturze 60° do zakończenia pieczenia. Aby uruchomić tę funkcję, należy obrócić pokrętło do
pozycji .
SZYBKIE WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje włączona przez określony czas. Po upływie tego czasu płyta
kuchenna automatycznie powraca na poziom mocy maksymalnej. Funkcję również można włączyć dla gotowania w toku.
WAŻNE: Przed włączeniem tej funkcji należy sprawdzić, czy na wybranym polu grzewczym ustawiono garnek, aby uniknąć
uszkodzenia powierzchni płyty. Wartości osiągane dla tej funkcji są gwarantowane dla wszystkich witroceramicznych płyt
grzewczych.
Aby uruchomić funkcję, należy postawić garnek na wybranym polu grzewczym i ustawić pokrętło na pozycję . Aby wyłączyć
funkcję, należy zmienić pozycję pokrętła.
STREFA PODWÓJNA
(w zależności od
modelu)
Jest dostępna na przedniej lewej i tylnej lewej płycie. Powiększa obszar podgrzewania płyty, co pozwala na użycie garnków
dużych, owalnych lub prostokątnych. Aby uruchomić tę funkcję: obrócić pokrętło na i poczekać, dopóki kontrolka ciepła
resztkowego, odpowiadająca wybranej strefie się nie zapali. Wybrać żądany poziom mocy, obracając pokrętło w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Kontrolka ciepła resztkowego świeci się, co wskazuje, że płyta kuchenna jest
włączona. Wyłączyć, przekręcając pokrętło na pozycję "0".
RADY I SUGESTIE