• Podczas wkładania naczyń i sztućców należy pamiętać, że:
– Naczynia i sztućce nie mogą blokować ramion spryskujących.
– Naczynia wklęsłe takie jak kubki, szklanki, garnki, itp., należy wkła‐
dać otworem do dołu, aby umożliwić spływanie wody.
– Naczynia i sztućce nie mogą leżeć jedne na drugich i nie mogą się
wzajemnie przykrywać.
– Aby uniknąć stłuczenia szkła, przedmioty szklane nie mogą się
stykać.
– Małe przedmioty należy wkładać do kosza na sztućce.
• Przedmioty plastikowe oraz patelnie teflonowe mają tendencję do
zatrzymywania kropel wody i; nie schną one tak dobrze jak porcelana
i przedmioty stalowe.
• Lekkie naczynia (np. miseczki plastikowe, itp.) powinny być wkładane
do górnego kosza i tak ustawione, aby nie mogły się przesuwać.
Mycie naczyń/sztućców w zmywarce
nie należy zmywać: można zmywać w ograniczonym zakre‐
sie:
• Sztućce z rączkami z drewna, rogu,
porcelany, macicy perłowej.
• Przedmioty z plastiku nieodporne na
ciepło.
• Stare sztućce z klejonymi częściami
nieodpornymi na działanie
temperatury.
• Naczynia i sztućce spiekane.
• Przedmioty ze stopu Pewter lub miedzi.
• Kryształ ołowiowy.
• Przedmioty stalowe nieodporne na
rdzewienie.
• Deski drewniane.
• Przedmioty z włókien syntetycznych.
• Zmywać kamionkę jedynie, jeśli dany
wyrób jest dopuszczony przez
producenta do mycia w zmywarkach.
• Wzory szkliwione mogą blednąć przy
częstym myciu.
• Przedmioty ze srebra i aluminium mają
tendencję do przebarwiania się pod‐
czas mycia: Resztki, np. białko i żółtko
jajka, musztarda itd. często powodują
odbarwienia i plamy na przedmiotach
ze srebra. W związku z tym, należy na‐
tychmiast usuwać resztki żywności ze
srebra, jeśli przedmioty te nie są myte
od razy po użyciu.
Otworzyć drzwiczki i wysunąć kosze, aby włożyć naczynia.
Wkładanie sztućców i naczyń
17