48
które podtrzymują filtry tłuszczu.
b. Zdjąć zaciski mocujące Q filtra tłuszczu, a następnie
wyciągnąć go (Rys. 10.1) lub, w przypadku metalowych
filtrów specjalnych, nacisnąć plastikowe sprężyny R (Fig.
10.2), aby uwolnić filtry z ich oprawy.
c. Podczas mycia lub wymiany filtra tłuszczu należy umyć
również kratkę, używając ciepłej wody z mydłem.
d. Ponownie zamontować dokładnie osuszony filtr lub, w
przypadku wymiany, założyć nowy filtr tłuszczu.
Filtr na węgiel ( tylko dla wersji filtrującej)
Zatrzymuje przykre zapachy pochodzące z gotowania.
Nasycenie filtra następuje po mniej lub bardziej długim okresie
użytkowania w zależności od rodzaju kuchenki i od
regularności z jaką jest wykonywane czyszczenie filtra
przeciwtłuszczowego. Wkład filtra powinien być w ka żdym
razie wymieniony po upływie nie więcej niż czterech miesięcy
(lub, gdy wskaźnik nasycenia filtra sygnalizuje konieczność
wymiany filtra – jeżeli posiadany model jest wyposażony w
taki wskaźnik).
Jak zamontować i zdemontować filtr węglowy:
a. Zamówić u dostawcy filtr z węglem aktywnym, wskazując
model posiadanego okapu.
Uwaga! Niektóre filtry węglowe są dostarczane owinięte w
przezroczystą folię z tworzywa sztucznego (dla ochrony ich
właściwości filtracyjnych); w takim przypadku należy usunąć
folię przed zainstalowaniem filtra.
b. Całkowicie wysunąć ruchomą
szufladę.
c. Usunąć filtry tłuszczu lub kratki.
d. Umieścić w odpowiedni sposób filtr z węglem aktywnym:
1) wersja z jednym silnikiem: włożyć filtr do oprawy w
górnej części plastikowej kratki i obracać go w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara aż
do jego zablokowania (Rys. 6);
2) wersja z dwoma silnikami: aby zamontować filtr,
włożyć go w oprawę i zamocować przy pomocy
zaczepów L (Rys. 7).
e. Ponownie zamontować filtry tłuszczu lub kratki.
Aby zdemontować filtr węglowy, należy wykonać w odwrotnej
kolejności czynności opisane w punkcie 1) lub 2), w
zależności od posiadanej wersji.
Wymiana lampek
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek operacji związanych z
konserwacją urządzenia, należy wyłączyć okap z sieci
zasilania energią elektryczną.
Uwaga! Nie dotykać żarówek dopóki są gorące.
a. Całkowicie wysunąć ruchomą szufladę.
b. Otworzyć oprawę plafoniery lub kratkę wspornikową
tylnego filtra tłuszczu;
c. Wymienić uszkodzone żarówki, stosując wyłącznie
żarówki oliwne o mocy maksimum 40W (E14) lub
żarówkę neonową 14 Wat, lub żarówkę PL 11 Wat
(urządzenie z żarówką PL), lub żarówkę PL 9 Wat
(urządzenie z dwoma żarówkami PL).
d. Zamknąć oprawę plafoniery lub kratkę wspornikową
tylnego filtra tłuszczu.
W przypadku, że oświetlenie nie funkcjonuje, należy najpierw
sprawdzić, czy lampki zostały wkręcone prawidłowo. Jeżeli po
przeprowadzeniu takiej kontroli oświetlenie nadal nie
funkcjonuje, należy zwrócić się do serwisu.
Przestrogi
Uwaga! Nie podłączać urządzenia do sieci elektrycznej przed
ukończeniem montażu.
Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności czyszcząco-
konserwacyjnej należy odłączyć okap od zasilania sieciowego
wyjmując wtyczkę z gniazdka lub wyłączając główny
wyłącznik zasilania.
Urządzenie nie powinno być obsługiwane przez małe dzieci
lub osoby o zmniejszonej zdolności fizycznej lub umysłowej i
pozbawione stosownego obeznania i doświadczenia chyba,
że osoby te będą używały urządzenie pod nadzorem lub po
otrzymaniu wskazówek dotyczących obsługi urządzenia
udzielonych przez osobę odpowiadającą za ich
bezpieczeństwo.
Należy zwrócić uwagę, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Nie należy nigdy u
żywać okapu bez prawidłowo
zamontowanej kratownicy!
Okap nie powinien być NIGDY używany jako płaszczyzna
oparcia chyba, że taka możliwość została wyraźnie wskazana.
Pomieszczenie, w którym okap jest używany łącznie z innymi
urządzeniami wykorzystującymi gaz lub inne paliwo powinno
posiadać odpowiednią wentylację.
Zasysane powietrze nie powinno być odprowadzane do
kanału wykorzystywanego do odprowadzania oparów
produkowanych przez inne urządzenia gazowe lub na inne
paliwo.
Surowo zabrania się gotowania pod okapem potraw na
otwartym ogniu.
Użycie otwartego ognia może spowodować uszkodzenie
filtrów, a zatem należy tego absolutnie unikać.
Podczas smażenia należy zwrócić uwagę, aby olej nie uległ
przegrzaniu. W zakresie koniecznych do zastosowania
środków technicznych i bezpieczeństwa dotyczących
odprowadzania oparów należy ściśle przestrzegać przepisów
wydanych przez kompetentne władze lokalne.
Okap powinien być często czyszczony zarówno na zewn
ątrz
jak i od wewnątrz (PRZYNAJMNIEJ RAZ W MIESIĄCU, z
zachowaniem wskazówek dotyczących konserwacji podanych
w niniejszej instrukcji).
Nieprzestrzeganie zasad dotyczących czyszczenia okapu
oraz wymiany i czyszczenia filtrów powoduje powstanie
zagrożenia pożarem.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
ewentualne szkody lub pożary spowodowane przez
urządzenie a wynikające z nieprzestrzegania zaleceń
podanych w niniejszej instrukcji.
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia
przyczynią się Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi,
które mogłoby zaistnieć w przypadku niewłaściwej utylizacji
urządzenia.