Russell Hobbs 15068-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
54
Zapoznaj się z instrukcją i odłóż w znane Ci miejsce. Jeśli komuś przekażesz urządzenie, załącz
także instrukcję. Rozpakuj urządzenie, zachowaj opakowanie w okresie użytkowania urządzenia.
wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Urządzenie może być używane tylko przez osoby dorosłe, lub pod nadzorem osoby dorosłej.
ywaj i przemieszczaj urdzenie poza zasięgiem dzieci.
2 Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w pobliżu wody, ani na
zewnątrz budynku.
3 Nie dotykaj gorących części (np. dzbanek, grzałka płytowa).
4 Ryzyko oparzenia istnieje przez długi czas po gotowaniu wody. Urządzenie oraz przewód
zasilający powinny być oddalone od krawędzi blatu i poza zasięgiem dzieci.
5 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
6 Nigdy nie pozwalaj, aby przewód zwisał przez krawędź stołu lub blatu lub mógł zostać
zaczepiony.
7 Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed
czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.
8 Napełnić co najmniej 2 szklankami wody, lecz nie powyżej oznaczenie ;:.
9 Przed włączeniem ekspresu do kawy ustaw dzbanek na grzałce płytowej.
10 Aby ręcznie wyłączyć urdzenie, przestaw wyłącznik na 0.
11 Gdy ekspres ma być ponownie użyty, dla uniknięcia rozpryskiwania wody, trzeba go studzić
przez około 10 minut.
12 Nie wstawiaj dzbanka ekspresu do kuchenki mikrofalowej.
13 Nie próbuj regulować metalowej opaski wokół dzbanka, szkło pęknie.
14 Urządzenie nie powinno być blisko kuchenek, płyt grzejnych i palników.
15 Nie używaj innych akcesoriów od dostarczonych z urządzeniem.
55
instrukcja
16 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
17 Urządzeniem nie można sterować przy pomocy regulatora czasowego, ani też zdalnie.
18 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
19 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
przed pierwszym użyciem
1 Napełnić zbiornik do poziomu ;: i uruchomić urdzenie bez kawy.
2 Po ostygnięciu, wylać wodę i normalnie eksploatować.
kawa mielona
3 Jeśli chcesz użyć kawy mielonej, najlepszy wynik uzyska się stosując kawę średnio mieloną.
Ilość użytej kawy zaly od Twojego indywidualnego gustu. Proponujemy zacząć od dwóch
pełnych łyżeczek do herbaty kawy średnio mielonej na filiżankę.
przechowywanie kawy
4 Kawa najlepiej się przechowuje w szczelnym pojemniku, w suchym chłodnym miejscu, albo
w lodówce. Kontakt z powietrzem utlenia kawę i pozbawia ją aromatu.
mleko
5 Jeżeli lubisz kawę z mlekiem, używaj mleka ciepłego lub gorącego, żeby nie przestudz
kawy. Najlepsza będzie kawa na tyle gorąca, że jej aromat wypełnia usta, dociera do nosa i
zatok, nie tylko kubków smakowych, ale nie parzy ust.
woda butelkowana
6 Jeśli używasz wody z butelek, upewnij się, że nie ma w niej dodatków, aromatów, itd. i nie jest
gazowana. Dwutlenek węgla znajdujący się w wodzie gazowanej zepsuje aromat kawy.
smak
7 W żadnym razie nie podgrzewaj ponownie kawy już zaparzonej. Nie dość, że kawa będzie nie
do picia, urządzenie może się zepsuć.
8 Po każdym parzeniu wyczyść uchwyt do filtra, filtr i dzbanek. Pozostałość z poprzedniego
parzenia zepsuje smak kawy.
przygotowanie
9 Ustaw urdzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
10 Poprowadź przewód zasilający w taki sposób, aby nie można było o niego zahaczyć, ani
zrzucić ekspresu.
11 Na razie, nie włączaj do sieci.
napełnianie
12 Zdjąć dzbanek z grzki płytowej.
17 Chwytając za ucho otwórz pokrywę I odsłoń zbiornik
14 Do napełnienia zbiornika użyj dzbanka, żeby nie przelać.
15 Nacisnąć dźwigienkę w tyle dzbanka, nad rącz, aby otworzyć pokrywę dzbanka.
16 Napełnić co najmniej 2 szklankami wody, lecz nie powyżej oznaczenie ;:.
17 Wsyp zmieloną kawę do filtra. Ilość kawy zaly od rodzaju kawy i indywidualnego smaku,
ogólnie zalecamy dwie pełne łyżeczki do herbaty na filiżankę wody.
18 Zamknij pokrywę.
19 Ustawić ponownie dzbanek na płycie grzejnej.
włączenie
20 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
21 Przesuń wyłącznik na 1.
22 Zaświeci się lampka.
56
23 Zaraz po tym kawa zacznie skapywać do dzbanka.
24 Po zakończeniu parzenia, płyta grzejna będzie podtrzymywać cieo w dzbanku.
25 Po godzinie w kawie następują zmiany chemiczne mające wpływ na jej aromat. Najlepiej
będzie wylać taką kawę i zrobić nową.
szybka filiżanka
26 Jeśli chcesz wypić filiżankę kawy, zanim skończył się cykl zaparzania.
27 Dzbanek można wyjąć w każdym momencie. Zawór nie kapiący zapobiega wylaniu się kawy
na płytę grzejną.
28 Po około 20 sekundach trzeba dzbanek ponownie ustawić na podstawie, w przeciwnym razie
kawa może się przelać z gniazda filtra. Tyle czasu najzupełniej wystarczy, aby nalać z dzbanka
kilka filiżanek kawy.
29 Po wstawieniu dzbanka na płytę grzejną, zawór nie kapiący otwiera się i przepuszcza
pozostałą kawę do dzbanka.
skończone?
30 Przesuń wącznik na 0.
31 Światełko zgaśnie.
32 Wyłącz wtyczkę zasilania z gniazda i przestudź urdzenie przez około 10 minut przed
ponownym napełnieniem.
konserwacja i obuga
33 Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
34 Chwytając za ucho otwórz pokrywę.
35 Aby unieść gniazdo filtra, chwyć za uchwyty na bokach.
36 Nie wyrzucaj kawy do zlewu. Kawa się nawarstwia i spowoduje zapchanie odpływu.
37 Dzbanek, filtr oraz gniazdo filtra mogą być myte ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń.
Potem dokładnie wypłucz i usuń ślady płynu do mycia naczyń.
38 Wytrzyj powierzchnie zewnętrzne urządzenia wilgotną szmatką.
39 Ustaw klapkę z tu gniazda filtra w osi wycięcia z tu ekspresu i następnie wsuń uchwyt
filtra w ekspres do kawy.
40 Wymień filtr w uchwycie filtra.
31 Zamknij pokrywę.
32 Żadna część urdzenia nie może być myta w zmywarce do naczyń.
43 Nigdy nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, lub w innym płynie.
44 Nie używaj do czyszczenia urządzenia szorstkich i ściernych środków czyszczących.
usuwanie kamienia
45 Tworzące się osady mogą powodować przegrzanie i zmniejszać żywotność urządzenia. Będą
także wydłużać czas zaparzania.
46 Regularnie usuwaj kamień z urządzenia. Jeśli zauważysz, że czas parzenia kawy ulega
wydłużeniu, naly usuwać kamień częściej. Tam, gdzie woda jest bardzo twarda, trzeba
usuwać kamień nawet co miesiąc, albo używać wody filtrowanej, zamiast wody z kranu.
47 Stosuj markowe środki do usuwania kamienia do wyrobów z tworzyw sztucznych.
Przestrzegaj instrukcji producenta środka. Po przeprowadzeniu czyszczenia, opróżnij
dzbanek, dwukrotnie uruchomić ekspres z czystą wodą bez kawy. Wylej wodę, aby upewnić
się, że w ekspresie do kawy nie pozosty żadne pozostałości chemikaliów.
, Urządzenia zgłoszone do naprawy w okresie gwarancji, jeśli uszkodzenie zostało
spowodowane osadami kamienia, będą naprawiane tylko odpłatnie.
symbol kubła na śmieci
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące
się w urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być
zagrożeniem dla środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88

Russell Hobbs 15068-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi