23 Zaraz po tym kawa zacznie skapywać do dzbanka.
24 Po zakończeniu parzenia, płyta grzejna będzie podtrzymywać ciepło w dzbanku.
25 Po godzinie w kawie następują zmiany chemiczne mające wpływ na jej aromat. Najlepiej
będzie wylać taką kawę i zrobić nową.
szybka filiżanka
26 Jeśli chcesz wypić filiżankę kawy, zanim skończył się cykl zaparzania.
27 Dzbanek można wyjąć w każdym momencie. Zawór nie kapiący zapobiega wylaniu się kawy
na płytę grzejną.
28 Po około 20 sekundach trzeba dzbanek ponownie ustawić na podstawie, w przeciwnym razie
kawa może się przelać z gniazda filtra. Tyle czasu najzupełniej wystarczy, aby nalać z dzbanka
kilka filiżanek kawy.
29 Po wstawieniu dzbanka na płytę grzejną, zawór nie kapiący otwiera się i przepuszcza
pozostałą kawę do dzbanka.
skończone?
30 Przesuń wyłącznik na 0.
31 Światełko zgaśnie.
32 Wyłącz wtyczkę zasilania z gniazda i przestudź urządzenie przez około 10 minut przed
ponownym napełnieniem.
konserwacja i obsługa
33 Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
34 Chwytając za ucho otwórz pokrywę.
35 Aby unieść gniazdo filtra, chwyć za uchwyty na bokach.
36 Nie wyrzucaj kawy do zlewu. Kawa się nawarstwia i spowoduje zapchanie odpływu.
37 Dzbanek, filtr oraz gniazdo filtra mogą być myte ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń.
Potem dokładnie wypłucz i usuń ślady płynu do mycia naczyń.
38 Wytrzyj powierzchnie zewnętrzne urządzenia wilgotną szmatką.
39 Ustaw klapkę z tyłu gniazda filtra w osi wycięcia z tyłu ekspresu i następnie wsuń uchwyt
filtra w ekspres do kawy.
40 Wymień filtr w uchwycie filtra.
31 Zamknij pokrywę.
32 Żadna część urządzenia nie może być myta w zmywarce do naczyń.
43 Nigdy nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, lub w innym płynie.
44 Nie używaj do czyszczenia urządzenia szorstkich i ściernych środków czyszczących.
usuwanie kamienia
45 Tworzące się osady mogą powodować przegrzanie i zmniejszać żywotność urządzenia. Będą
także wydłużać czas zaparzania.
46 Regularnie usuwaj kamień z urządzenia. Jeśli zauważysz, że czas parzenia kawy ulega
wydłużeniu, należy usuwać kamień częściej. Tam, gdzie woda jest bardzo twarda, trzeba
usuwać kamień nawet co miesiąc, albo używać wody filtrowanej, zamiast wody z kranu.
47 Stosuj markowe środki do usuwania kamienia do wyrobów z tworzyw sztucznych.
Przestrzegaj instrukcji producenta środka. Po przeprowadzeniu czyszczenia, opróżnij
dzbanek, dwukrotnie uruchomić ekspres z czystą wodą bez kawy. Wylej wodę, aby upewnić
się, że w ekspresie do kawy nie pozostały żadne pozostałości chemikaliów.
, Urządzenia zgłoszone do naprawy w okresie gwarancji, jeśli uszkodzenie zostało
spowodowane osadami kamienia, będą naprawiane tylko odpłatnie.
symbol kubła na śmieci
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące
się w urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być
zagrożeniem dla środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.