Hotpoint-Ariston FK 61 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
53
PL
PIEKARNIK
FK 61 X /HA
FK 63J X /HA
FK 65 X /HA
FK 61 /HA
FK 63 /HA
FK 65 /HA
FKQ 61 /HA
FKQ 63S C/HA
FK 63S C X /HA
FK 63S C /HA
FK 63C X /HA
FKQ 63C /HA
FK 63C /HA
7OFK 637J X RU/HA
7OFK 637J RU/HA
7OFK 638J X RU/HA
7OFK 638J RU/HA
7OFK 637JC X RU/HA
7OFK 637JC RU/HA
UT 63SC X /HA
UT 63SC /HA
UTQ 63SC /HA
FK 619J X /HA
FK 619J /HA
FKQ 616J /HA
FK 63 X /HA
FK 736JC X /HA
FK 736JC /HA
FKQ 73C /HA
UT 63 C X/HA
UT 63 C/HA
FKS 610 X /HA
FKS 610 /HA
FK 637J X /HA
FKQ 637J /HA
FKQ 637 /HA
Spis treści
Instalacja, 54-55
Ustawianie
Podłączenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urządzenia, 56
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i użytkowanie, 57
Włączanie piekarnika
Korzystanie z minutnika
Chowany uchwyt
Programator analogowy, 58-59
Ustawienie minutnika
Ustawienie godziny
Programowanie pieczenia
Elektroniczny programator pieczenia,60
Ustawianie zegara
Ustawienie minutnika
Programowanie pieczenia
Programy, 61-62
Programy pieczenia
Praktyczne porady na temat pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i środki ostrożności, 63
Bezpieczeństwo ogólne
Utylizacja
Oszczędność i ochrona środowiska
Konserwacja i utrzymanie, 64-65
Odłączanie od prądu
Czyszczenie urządzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana żarówki
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych
Serwis Techniczny
Instrukcja obsługi
Nederlands, 1
PL
Русский, 27
Türkçe, 40
Deutsch,14
DENL
TR
Polski, 53
RS
Українською,66
UA
54
PL
! Należy zachować niniejszą instrukcję obsługi, aby
móc w każdej chwili z niej skorzystać. W przypadku
sprzedaży, odstąpienia lub przeprowadzki, upewnić się,
że instrukcja obsługi pozostała wraz z urządzeniem.
! Należy uważnie przeczytać instrukcję: zawiera ona
ważne informacje dotyczące instalacji, użytkowania i
bezpieczeństwa.
Ustawienie
! Opakowania nie są zabawkami dla dzieci i należy je
usunąć zgodnie z normami dotyczącymi selektywnego
gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia i środki
ostrożności).
! Instalacja powinna zostać wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niewłaściwe podłączenie urządzenia może
spowodować obrażenia osób lub zwierząt lub szkody
materialne.
Zabudowa
W celu zagwarantowania poprawnego działania
urządzenia koniecznym jest, aby mebel posiadał
odpowiednie parametry:
panele przylegające do piekarnika powinny być
wykonane z materiałów odpornych na ciepło;
w przypadku mebli z okładziną z forniru, użyty klej
musi być odporny na temperaturę 100°C;
mebel do zabudowy piekarnika, zarówno szeregowej
pod blatem (zob. rysunek), jak i słupkowej,
powinien mieć następujące wymiary:
* Tylko dla modeli ze stali nierdzewnej
! Po zabudowaniu urządzenia nie powinien być możliwy
kontakt z jego częściami elektrycznymi.
Informacje dotyczące zużycia prądu wskazane na
tabliczce znamionowej oparte są na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Przepływ powietrza
Aby zapewnić odpowiedni dopływ powietrza, należy
usunąć tylną ściankę komory. Najlepiej zainstalować
piekarnik w taki sposób, aby opierał się on na dwóch
drewnianych listwach lub na blacie z otworem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Wyśrodkowanie i zamocowanie
Aby przymocować urządzenie do mebla:
otworzyć całkowicie drzwiczki piekarnika;
wyjąć 2 zatyczki gumowe, które zakrywają otwory
mocowania w ramie obwodowej;
zamocować piekarnik do mebla przy użyciu 2 śrub
do drewna;
założyć z powrotem zatyczki gumowe.
! Wszystkie części, które stanowią zabezpieczenie,
powinny być zamocowane w taki sposób, aby nie
można było ich zdjąć bez użycia narzędzia.
560 mm.
45 mm.
Instalacja
590 mm.
595 mm.
22,5 mm.*
20,5 mm.
550 mm.
570 mm.
20 mm.
575-585 mm.
45 mm.
560 mm.
550 mm.
min.
55
PL
Podłączenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposażone w trójbiegunowy przewód
zasilający są dostosowane do działania na prąd
zmienny, przy napięciu i częstotliwości wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz poniżej).
Montaż przewodu zasilającego
1. Otworzyć skrzynkę
zaciskową podważając
śrubokrętem boczne
zatrzaski pokrywy:
pociągnąć i otworzyć
pokrywę (patrz rysunek).
2. Zamontować przewód
zasilający: odkręcić
śrubę zacisku kabla oraz
trzy śruby styków L-N-
, a następnie
zamocować pojedyncze
przewody pod głowicami
śrub, zachowując
kolejność kolorów
niebieski (N) brązowy (L)
żółto-zielony
(patrz
rysunek).
3. Zamocować przewód
w odpowiednim zacisku.
4. Zamknąć pokrywę
skrzynki zaciskowej.
Podłączenie przewodu zasilającego do sieci
Zamocować na przewodzie znormalizowaną wtyczkę
do obciążeń wskazanych na tabliczce znamionowej
(zob. obok).
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiędzy urządzeniem
a siecią wyłącznika wielobiegunowego z otwarciem
minimalnym pomiędzy stykami 3 mm przeznaczonego
do obciążeń i odpowiadającego obowiązującym
normom (przewód uziemienia nie powinien być
przerywany przez wyłącznik). Przewód zasilania
powinien być umieszczony tak, aby w żadnym punkcie
nie był narażony na temperaturę otoczenia
przekraczającą 50° C.
! Instalator odpowiada za prawidłowe podłączenie
elektryczne i za zachowanie norm bezpieczeństwa.
Przed podłączeniem urządzenia należy się upewnić, czy:
gniazdko ma właściwe uziemienie i odpowiada
obowiązującym przepisom;
gniazdko jest w stanie wytrzymać obciążenie
maksymalnej mocy urządzenia wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poniżej);
napięcie zasilania odpowiada wartościom podanym
na tabliczce znamionowej (patrz poniżej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia.
W przeciwnym wypadku wymienić gniazdko lub
wtyczkę; nie stosować przedłużaczy ani
rozgałęziaczy.
! Po zainstalowaniu urządzenia przewód elektryczny i
gniazdko prądu powinny być łatwo dostępne.
! Przewód nie powinien być pogięty ani przygnieciony.
! Przewód elektryczny musi być okresowo sprawdzany
i wymieniany wyłącznie przez autoryzowany personel
techniczny (patrz Serwis Techniczny).
! Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności
w przypadku nieprzestrzegania powyższych
zaleceń.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokość 43,5 cm
wysokość 32 cm
głębokość 41,5 cm
Pojemność
l 58
Elektrische
aansluitingen
napięcie 220-240V~ 50/60Hz lub
50Hz (patrz tabliczka znamionowa)
maksymalny pobór mocy
2800W
ENERGY
LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE
na etykietce piekarników
elektrycznych.
Norma EN 50304
Zużycie energii
konwekcja naturalna -
funkcja ogrzewania: Tradycyjna;
Zużycie energii deklaracja
Klasa konwekcji wymuszona -
funkcja
ogrzewania:
Do wypieku ciast.
Niniejsze urządzenie jest zgodne
z postanowieniami następujących
dyrektyw wspólnotowych:
2006/95/EWG z dnia 12.12.2006
(niskiego napięcia) z póniejszymi
zmianami - 2004/108/EWG z dnia
15.12.2004 (kompatybilności
elektromagnetycznej) z późniejszymi
zmianami - 93/68/EWG z dnia 22.07.1993
z późniejszymi zmianami - 2002/96/WE
z późniejszymi zmianami.
N
L
56
PL
*
Tylko w niektórych modelach.
Opis urządzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
Pokrętło
PROGRAMY
Pokrętło
TERMOSTATU
Kontrolka
TERMOSTATU
Pokrętło
MINUTNIKA*
Pokrętło
PROGRAMY
Pokrętło
TERMOSTATU
Kontrolka
TERMOSTATU
Programator
ELEKTRONICZNY*
Pokrętło
PROGRAMY
Pokrętło
TERMOSTATU
Kontrolka
TERMOSTATU
Programator
ANALOGOWY*
Panel sterowania
Poziom RUSZT
Poziom
BLACHA
UNIWERSALNA
PROWADNICE
boczne
poziom 5
poziom 4
poziom 3
poziom 2
poziom 1
57
PL
! Przed pierwszym użyciem włączyć na przynajmniej
jedną godzinę pusty piekarnik z zamkniętymi
drzwiczkami i termostatem nastawionym na najwyższą
temperaturę. Następnie wyłączyć, otworzyć drzwiczki
piekarnika i wywietrzyć pomieszczenie. Zapach, jaki
się wytworzy jest skutkiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Niektóre modele są wyposażone w system zawiasów,
dzięki któremu drzwiczek powoli zamykają się same,
bez potrzeby towarzyszenia im dłonią podczas
zamykania. W celu prawidłowego użycia, przed
zamknięciem:
całkowicie otworzyć drzwiczki.
unikać ręcznego wymuszania zamknięcia.
Włączanie piekarnika
1. Wybrać program pieczenia, przekręcając pokrętło
PROGRAMY.
2. Wybrać temperaturę, przekręcając pokrętło
TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi dla nich
temperaturami znajduje się w Tabeli pieczenia (zob.
Programy).
3. Świecąca kontrolka TERMOSTAT wskazuje fazę
nagrzewania do nastawionej temperatury.
4. Podczas pracy piekarnika można zawsze:
- zmienić program pieczenia za pomocą pokrętła
PROGRAMY;
- zmienić temperaturę za pomocą pokrętła
TERMOSTAT;
- przerwać pieczenie przez ustawienie pokrętła
PROGRAMY w pozycji „0”.
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdyż grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie
znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
Chłodzenie poprzez wentylację
W celu zmniejszenia temperatury zewnętrznej
wentylator chłodzący wytwarza strumień powietrza,
który wychodzi między panelem sterowania a
drzwiczkami piekarnika, a także w ich części dolnej.
! Po zakończeniu pieczenia wentylator nadal pracuje aż
do dostatecznego ochłodzenia piekarnika.
Oświetlenie piekarnika
Światło w piekarniku włącza się przez wybranie
za
pomocą pokrętła PROGRAMY. Pozostaje ono
włączone przy wyborze programu pieczenia.
Korzystanie z minutnika*
1. Najpierw należy ustawić dzwonek, przekręcając o
prawie jeden pełny obrót pokrętło TIMERA zgodnie z
ruchem wskazówek zegara.
2. Przekręcając je z powrotem w kierunku przeciwnym,
ustawić żądany czas poprzez dopasowanie wskaźnika
pokrętła TIMERA do czasu wskazanego na panelu
sterowania.
3. Timer działa jak minutnik: po upływie określonego
czasu wydaje sygnał dźwiękowy.
! Timer nie kontroluje włączenia i wyłączenia
piekarnika.
Chowany uchwyt
Niektóre modele wyposażono w chowany uchwyt
wbudowany w drzwiczki piekarnika. Wystarczy lekko
nacisnąć, a otwarcie typu push/push ułatwi zamykanie i
otwieranie piekarnika. Po użyciu zamyka się poprzez
lekkie naciśnięcie.
*
Tylko w niektórych modelach.
Uruchomienie i
użytkowanie
58
PL
Manopola
IMPOSTAZIONE
TEMPI
Icona
FINE COTTURA
Icona
CONTAMINUTI
Icona
INIZIO COTTURA
Icona
OROLOGIO
! Przeprowadzanie ustawień jest możliwe jedynie
wówczas, gdy piekarnik jest podłączony do instalacji
elektrycznej. W przypadku braku zasilania przez ponad
10 sekund programator zatrzymuje się: po
przywróceniu zasilania ikona ZEGAR miga
sygnalizując, że zabrakło zasilania i konieczne jest
ponowne ustawienie godziny.
Jeśli zasilanie zostanie przerwane podczas
zaprogramowanego pieczenia, zaprogramowany czas
ruszy ponownie od miejsca, w którym się zatrzymał
(np. jeśli zaprogramowano 1 godzinę pieczenia, a na 30
minut zabraknie prądy, program zakończy się po 1
godzinie i 30 min). Również w tym przypadku ikona
ZEGARA miga i konieczne jest ponowne ustawienie
godziny.
RĘCZNY TRYB PIECZENIA
Jeśli nie przeprowadzi się programowania, można
korzystać z piekarnika w trybie ręcznym, przy użyciu
pokręteł PROGRAMY i TERMOSTAT.
Ustawienie minutnika
! Ta funkcja nie przerywa pieczenia i jest niezależna od
użytkowania piekarnika; pozwala jedynie aktywować
sygnał dźwiękowy po upływie ustawionego czasu. Z
minutnika można korzystać, tylko wtedy, gdy nie trwa
żadne zaprogramowane pieczenie.
Aby włączyć minutnik, należy 3 razy krótko nacisnąć
pokrętło aż zacznie migać ikona MINUTNIKA.
Ustawianie minutnika przebiega identycznie jak
ustawianie godziny końca pieczenia (zob. odnośny
paragraf)
Ustawienie godziny
Aby ustawić godzinę wskazywaną przez wskazówki,
należy 4 razy krótko nacisnąć pokrętło aż zacznie
migać ikona ZEGARA.
Następnie, aby zwiększyć lub zmniejszyć wyświetlaną
godzinę w krokach równych 1 minutę, należy obracać
pokrętło w kierunku zgodnym lub przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara: wskazówka minutowa będzie się
przesuwała w krokach 1-minutowych w żądanym
kierunku.
Po upływie 10 sekund od ostatniej zmiany ustawień,
programator wychodzi automatycznie z trybu zmiany
ustawień.
Programator Analogowy*
*
Tylko w niektórych modelach.
Programowanie pieczenia
Programowanie czasu pieczenia z
natychmiastowym rozpoczęciem
Zaprogramowanie godziny zakończenia pieczenia
pozwala na natychmiastowe rozpoczęcie pieczenia i
jego automatyczne zakończenie zgodnie z
zaprogramowaną godziną.
Aby ustawić godzinę zakończenia pieczenia, należy 2
razy krótko nacisnąć pokrętło aż zacznie migać ikona
KONIEC PIECZENIA.
Następnie, aby zwiększyć lub zmniejszyć czas
gotowania w krokach równych 1 minutę, należy
obracać pokrętło w kierunku zgodnym lub przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara: wskazówka minutowa
będzie się przesuwała w krokach 1-minutowych w
żądanym kierunku.
Ikona KONIEC PIECZENIA miga jeszcze przez 10
sekund po ostatnim obrocie pokrętła. Program można
potwierdzić naciskając pokrętło lub odczekując 10
sekund, jeśli tylko zaprogramowano przynajmniej 1
minutę pieczenia.
Zapalona ikona KONIEC PIECZENIA oznacza, że
pieczenie zostało zaprogramowane.
Wybrać żądany program pieczenia, obracając
pokrętłem PROGRAMY.
Piekarnik włączy się natychmiast i wyłączy się o
ustawionej godzinie zakończenia pieczenia.
Aby wyświetlić ustawiony program, należy krótko
nacisnąć i zwolnić pokrętło; wskazówki i ikony
wyświetlają ustawiony program.
Pod koniec pieczenia ikona KONIEC PIECZENIA miga,
a alarm wydaje sygnały dźwiękowe co 1 minutę (aby go
wyłączyć należy na krótko wcisnąć pokrętło).
Ustawić pokrętło PROGRAMY w pozycji „0”.
Przykład: jest godzina 9:00 i koniec pieczenia
zostaje zaprogramowany na godzinę 10:15. Program
rusza natychmiast i zatrzymuje się automatycznie o
10:15, a więc pieczenie trwa jedną godzinę i 15
minut.
Programowanie czasu pieczenia z opóźnionym
rozpoczęciem
Zaprogramowanie godziny rozpoczęcia pieczenia
pozwala na automatyczne rozpoczęcie i zakończenie
pieczenia zgodnie z zaprogramowanymi godzinami.
Aby ustawić godzinę rozpoczęcia pieczenia, należy 1
razy krótko nacisnąć pokrętło aż zacznie migać ikona
ROZPOCZĘCIE PIECZENIA.
Aby zwiększyć lub zmniejszyć czas rozpoczęcia
pieczenia w krokach równych 1 minutę, należy obracać
pokrętło w kierunku zgodnym lub przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara: wskazówka minutowa będzie się
przesuwała w krokach 1-minutowych w żądanym
kierunku.
Ikona ROZPOCZĘCIE PIECZENIA miga jeszcze przez
10 sekund po ostatnim obrocie pokrętła. Jeśli w tym
59
PL
czasie nie obróci się ani nie naciśnie pokrętła,
wskazówki automatycznie zaczną wskazywać znów
godzinę i program zostanie anulowany. Po ustawieniu
czasu rozpoczęcia pieczenia (ikona ROZPOCZĘCIE
PIECZENIA pali się światłem ciągłym), poprzez
ponowne naciśnięcie pokrętła, przechodzi się do
ustawiania godziny zakończenia pieczenia (zgaszona
uprzednio ikona KONIEC PIECZENIA zaczyna migać):
czas pieczenia musi wynosić co najmniej 1 minutę, w
przeciwnym wypadku programowanie jest nieważne.
Aby zaprogramować godzinę zakończenia pieczenia,
należy przeprowadzić opisaną powyżej procedurę.
Wybrać żądany program pieczenia, obracając
pokrętłem PROGRAMY. Piekarnik włączy się o
ustawionej godzinie rozpoczęcia i wyłączy się o
wybranej godzinie zakończenia pieczenia.
Przykład: jest godzina 9:00, czas rozpoczęcia
pieczenia zostaje zaprogramowany na 11:00, a czas
zakończenia na 12:15. Program rozpoczyna się
automatycznie o 11:00 i zatrzymuje się o 12:15, a
więc pieczenie trwa jedną godzinę i 15 minut.
! Aby anulować programowanie, należy wcisnąć
pokrętło na 3 sekundy. zaprogramowane ustawienia
zostaną anulowane, a programator powróci do trybu
pieczenia ustawianego ręcznie.
60
PL
*
Tylko w niektórych modelach.
•• ••
Ustawianie zegara
! Zegar można ustawić niezależnie od tego, czy
piekarnik jest włączony, czy wyłączony. Nie można go
ustawić jedynie wtedy, gdy został zaprogramowany
koniec pieczenia.
Po podłączeniu do sieci elektrycznej lub po zaniku
napięcia ikona
oraz cztery cyfry na
WYŚWIETLACZU pulsują.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zacznie pulsować ikona
oraz cztery cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić godzinę; jeśli
przytrzyma się je wciśnięte, cyfry zmieniają się
szybciej, aby ułatwić ustawienie.
3. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
Ustawianie minutnika
! Ta funkcja nie przerywa pieczenia i działa niezależnie
od użytkowania piekarnika, umożliwiając włączenie
sygnału dźwiękowego po upływie ustawionego czasu.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić żądany czas;
jeśli przytrzyma się je wciśnięte, cyfry zmieniają się
szybciej, aby ułatwić ustawienie.
3. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
Wyświetli się odliczanie wsteczne, a po jego
zakończeniu włączy się sygnał dźwiękowy.
Programowanie pieczenia
!Programowanie jest możliwe dopiero po dokonaniu
wyboru programu pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU;
Programator
elektroniczny
2. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić żądany czas
trwania pieczenia; jeśli przytrzyma się je wciśnięte,
cyfry zmieniają się szybciej, aby ułatwić ustawienie.
3. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
4. po upływie ustawionego czasu na WYŚWIETLACZU
pojawia się napis END, piekarnik kończy pieczenie i
włącza się sygnał dźwiękowy. W celu jego wyłączenia,
należy wcisnąć dowolny przycisk.
Przykład: jest godzina 9:00 i czas trwania pieczenia
zostaje zaprogramowany na 1 godzinę i 15 minut.
Program zatrzyma się automatycznie o godzinie
10:15.
Programowanie końca pieczenia
! Zaprogramowanie końca pieczenia jest możliwe
dopiero po ustawieniu czasu trwania pieczenia.
1. Należy postępować zgodnie z punktami od 1 do 3
opisu programowania czasu pieczenia;
2. następnie naciskać przycisk
dopóki nie zaczną
pulsować ikona
i cztery cyfry na WYŚWIETLACZU;
3. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić żądaną
godzinę zakończenia pieczenia; jeśli przytrzyma się je
wciśnięte, cyfry zmieniają się szybciej, aby ułatwić
ustawienie.
4. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
5. po upływie ustawionego czasu na WYŚWIETLACZU
pojawia się napis END, piekarnik kończy pieczenie i
włącza się sygnał dźwiękowy. W celu jego wyłączenia,
należy wcisnąć dowolny przycisk.
Włączone ikony
oraz oznaczają, że zostało
wykonane programowanie. Na WWIETLACZU
naprzemiennie pojawiają się godzina zakończenia oraz
czas trwania pieczenia.
Przykład: jest godzina 9:00 i czas zostaje
zaprogramowany na 1 godzinę. Ustawia się 12.30
jako godzinę zakończenia. Program włącza się
automatycznie o godzinie 11:30.
Anulowanie programu
W celu anulowania programu:
naciskać przycisk
dopóki nie zacznie pulsować
ikona ustawienia, które ma być anulowane oraz cyfry
na wyświetlaczu Naciskać przycisk „-” dopóki na
wyświetlaczu nie pojawią się cyfry 00:00.
Nacisnąć jednocześnie przyciski „+” i „-” i
przytrzymać je naciśnięte, w ten sposób anuluje się
wszystkie wykonane ustawienia, w tym ustawienia
minutnika.
61
PL
Programy pieczenia
! Dla wszystkich programów pieczenia można ustawić
temperaturę w zakresie od 60°C do MAX, z wyjątkiem:
GRILL (zaleca się ustawienie tylko na MAX);
ZAPIEKANIE (zaleca się nie przekraczać
temperatury 200°C).
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Włączają się obydwa grzejniki: górny i dolny. Przy
pieczeniu tradycyjnym najlepiej używać tylko jednego
poziomu: wykorzystanie większej liczby poziomów
prowadzi do nierównomiernego rozkładu temperatury.
Program MULTIPIECZENIE
Włączają się wszystkie grzejniki (górny, dolny i
termoobiegu) oraz wentylator. Ponieważ temperatura
jest stała w całym piekarniku, powietrze piecze i
rumieni żywność w sposób równomierny. Można
używać jednocześnie dwie półki .
Program PIEKARNIK DO PIZZY
Włączają się dolny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia się wentylator. Takie połączenie umożliwia
szybkie nagrzanie piekarnika i zapewnia wysoką
temperaturę, a zwłaszcza mocne nagrzewanie od dołu.
W przypadku, gdy stosuje się więcej niż jedną półkę na
raz koniecznym jest zamienianie ich miejscami w
połowie wypiekania.
Program GRILL
Włącza się grzejnik górny oraz rożen (jeśli jest).
Wysoka temperatura jest skierowana na grill i zalecana
dla potraw wymagających wysokiej temperatury na
powierzchni. Podczas pieczenia należy zamykać
drzwiczki piekarnika.
Program ZAPIEKANIE
Włącza się grzejnik górny oraz wentylator i rożen (jeśli
jest). Łączy wymuszoną cyrkulację powietrza wewnątrz
piekarnika z jednokierunkowym promieniowaniem
cieplnym. Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiększając moc penetracji cieplnej. Podczas pieczenia
należy zamykać drzwiczki piekarnika.
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
Włącza się grzejnik tylny oraz wentylator, zapewniając
delikatne i równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz
piekarnika. Jest to program wskazany do przygotowywania
potraw delikatnych (np. ciast wymagających fazy
wyrastania) i pieczenia potraw drobnych (np. ciasteczek) na
trzech poziomach jednocześnie.
Rożen*
W celu uruchomienia rożna, (patrz rysunek) należy
postępować następująco:
1. umieścić blachę
uniwersalną na poziomie
1;
2. umieścić uchwyt
rożna na poziomie 3, a
następnie umieścić
rożen w odpowiednim
otworze znajdującym się
w tylnej ścianie
piekarnika;
3. uruchomić rożen,
wybierając pokrętłem
PROGRAMY
lub ;
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
! Do pieczenia z wentylacją nie używać poziomów 1 i
5: podlegają one bezpośredniemu działaniu gorącego
powietrza, co mogłoby spowodować przypalenie
delikatnych potraw.
! W programach GRILL i ZAPIEKANIE na poziomie 1
umieścić znajdującą się w wyposażeniu blachę
uniwersalną, na której zbierać się będą pozostałości po
pieczeniu (soki lub tłuszcze).
MULTIPIECZENIE
Używać poziomów 2 i 4, wykorzystując poziom 2 do
potraw, które wymagają wyższej temperatury.
Blachę umieścić na dole, a ruszt na górze.
GRILL
Włożyć ruszt na poziom 3 lub 4, umieszczając
potrawę na środku rusztu.
Zaleca się nastawienie maksymalnego poboru
energii. Nie należy się niepokoić, jeśli górny grzejnik
nie będzie stale włączony: jego działanie kontroluje
termostat.
PIEKARNIK DO PIZZY
Użyć lekkiej blachy aluminiowej, stawiając ją na
ruszcie znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
Zastosowanie blachy uniwersalnej powoduje
wydłużenie czasu pieczenia, przez co trudno jest
przygotować chrupiącą pizzę.
W przypadku pizzy z dużą ilością dodatków zaleca
się dodanie mozzarelli dopiero w połowie pieczenia.
Programy
*
Tylko w niektórych modelach.
62
PL
Programy Potrawy
Waga
(Kg)
Poziomy Wcześniejsze
nagrzanie (min)
Zalecana
temperatura
Czas
pieczenia
(min)
Tradycyjny
Kaczka
Pieczeń cielęca lub wołowa
Pieczeń wieprzowa
Kruche ciastka
Ciasta kruche
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Multicooking
Pizza (na 2 poziomach)
Lasagne
Jagnięcina
Pieczony kurczak + ziemniaki
Makrele
Keksy
Ptysie (na 2 poziomach)
Ciastka (na 2 poziomach)
Biszkopt (na 1 poziomie)
Biszkopt (na 2 poziomach)
Słone ciasta
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
2 i 4
3
2
2 i 4
2
2
2 i 4
2 i 4
2
2 i 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170-180
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
30-40
Pizza
Pizza 0.5
1
3
2 lub 3
15
10
220
200
15-20
15-20
Grill
Flądry
Szaszłyki z kalmarów i krewetek
Filet z dorsza
Grillowane warzywa
Befsztyk cielęcy
Kotlety
Hamburgery
Makrele
Tosty
1
1
1
1
1
1
1
1
n. 4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
MAX
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Na rożnie (jeśli jest)
Cielęcina z rożna
Kurczak z rożna
Jagnięcina z rożna
1.0
1.5
1.0
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
80-90
70-80
70-80
Zapiekanie
Kurczak z rusztu
Mątwy
1.5
1.5
2
2
5
5
200
200
55-60
30-35
Na rożnie (jeśli jest)
Cielęcina z rożna
Jagnięcina z rożna
Kurczak (z rożna) + ziemniaki
(na brytfannie)
1.5
1.5
1.5
-
-
-
-
2
10
10
10
10
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
Wypieki
cukiernicze
Ciasta kruche
Ciasta z owocami
Keksy
Biszkopt
Naleśniki z nadzieniem (na 2 poziomach)
Babeczki (na 2 poziomach)
Słone ciastka francuskie z serem
(na 2 poziomach)
Ptysie (na 3 poziomach)
Ciastka (na 3 poziomach)
Bezy (na 3 poziomach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2 lub 3
3
3
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
180-190
200-210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-35
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
! Wskazany czas trwania pieczenia ma charakter orientacyjny i może być zmieniany według osobistych upodobań.
Tabela pieczenia
63
PL
Zalecenia i środki ostrożności
! Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane i
wyprodukowane zgodnie z międzynarodowymi normami
bezpieczeństwa. Poniższe ostrzeżenia mają na celu
zapewnienie bezpieczeństwa użytkowania, dlatego też
należy je uważnie przeczytać.
Bezpieczeństwo ogólne
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowań domowych.
Nie należy instalować urządzenia poza domem,
nawet, jeśli miejsce to jest chronione daszkiem,
gdyż wystawienie urządzenia na działanie deszczu i
burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosząc urządzenie należy zawsze korzystać z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykać urządzenia mokrymi lub wilgotnymi
rękami lub stopami ani też stojąc boso na podłodze.
Urządzenie służy do gotowania potraw,
powinno być używane jedynie przez osoby
dorosłe, zgodnie z zaleceniami zawartymi w
niniejszej instrukcji. Wykorzystywanie go do
innych celów (np. do ogrzewania pomieszczeń)
uznaje się za niewłaściwe, a tym samym
niebezpieczne. Producent nie bierze
odpowiedzialności za szkody i zniszczenia
wynikłe z niewłaściwego lub nieodpowiedniego
użytkowania urządzenia.
Podczas użytkowania urządzenia grzejniki i
niektóre części drzwiczek piekarnika stają się
bardzo gorące. Nie wolno ich dotykać, a dzieci
należy trzymać z dala od urządzenia.
Uważać, aby kable zasilające innych urządzeń AGD
nie dotykały rozgrzanych części piekarnika.
Nie zatykać otworów wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Przy otwieraniu drzwiczek należy trzymać za
środkową część uchwytu: po bokach może być
gorący.
Do wstawiania i wyjmowania naczyń z piekarnika
używać zawsze rękawic ochronnych.
Nie przykrywać dna piekarnika folią aluminiową.
Nie wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych:
jeśli urządzenie zostanie niespodziewanie
uruchomione, mogłoby się zapalić.
Gdy urządzenie nie jest używane, upewnić się, czy
pokrętła znajdują się w położeniu “”/“
”.
Nie należy wyjmować wtyczki z gniazdka ciągnąc za
kabel: zaleca się trzymanie za wtyczkę.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub
konserwacji odłączyć najpierw wtyczkę od sieci
elektrycznej.
W razie uszkodzenia w żadnym wypadku nie
ingerować w wewnętrzne mechanizmy urządzenia i
nie próbować go samodzielnie naprawiać.
Skontaktować się z Serwisem Technicznym (patrz
Serwis Techniczny).
Nie stawiać ciężkich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane, aby urządzenie było używane
przez osoby (również dzieci) niesprawne fizycznie i
umysłowo, przez osoby bez doświadczenia lub bez
znajomości urządzenia, chyba że pod nadzorem
osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo, jak
również przez osoby, które nie otrzymały instrukcji
wstępnych na temat eksploatacji urządzenia.
Dopilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materiałów opakowaniowych: zastosować
się do obowiązujących norm lokalnych, dzięki
czemu opakowania będzie można ponownie
wykorzystać.
Dyrektywa wspólnotowa 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, że sprzęt gospodarstwa
domowego nie powinien być usuwany jako
nieposortowane odpady komunalne. Zużyte
urządzenia powinny być zbierane oddzielnie w celu
optymalizacji stopnia odzysku i recyrkulacji ich
materiałów składowych oraz aby zapobiec
potencjalnym szkodom dla zdrowia i środowiska.
Symbol przekreślonego kosza na śmieci jest
umieszczony na wszystkich produktach, aby
przypominać o obowiązku selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bliższych informacji na temat
prawidłowego złomowania elektrycznych urządzeń
gospodarstwa domowego, ich właściciele mogą się
zwracać do właściwych służb publicznych lub do
sprzedawców tych urządzeń.
Oszczędność i ochrona środowiska
Uruchamiając piekarnik w różnych godzinach
począwszy od późnego popołudnia do pierwszych
godzin porannych.
Zaleca się pieczenie w programach GRILL i
ZAPIEKANIE zawsze przy zamkniętych
drzwiczkach: w celu zarówno uzyskania lepszych
wyników, jak i znacznej oszczędności energii (ok.
10%).
Dopilnować, aby uszczelki były w pełni sprawne i
czyste, dzięki czemu będą dobrze przylegały do
drzwiczek i zapobiegną niepotrzebnym stratom
ciepła.
64
PL
Odłączanie od prądu
Przed każdą operacją należy odłączyć urządzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Czyszczenie urządzenia
Części zewnętrzne emaliowane lub ze stali inox oraz
uszczelki gumowe mogą być czyszczone przy
pomocy gąbki nasączonej letnią wodą i neutralnym
mydłem. Jeśli plamy trudno usunąć, zastosować
specjalne produkty do czyszczenia. Po zakończeniu
czyszczenia zaleca się dokładne spłukanie wodą i
wysuszenie. Nie używać proszków ściernych ani
substancji korodujących.
Wnętrze piekarnika powinno być czyszczone po
każdym użyciu, gdy jest jeszcze ciepłe. Użyć
ciepłej wody i środka czyszczącego, spłukać i
wytrzeć miękką ściereczką. Unikać środków
ściernych.
Akcesoria można myć jak zwykłe naczynia, także w
zmywarce, z wyjątkiem prowadnic przesuwnych.
! Do czyszczenia urządzenia nigdy nie należy używać
oczyszczaczy parowych lub wysokociśnieniowych.
Czyszczenie drzwiczek
Szybę drzwiczek należy czyścić przy pomocy gąbki i
środków, które nie rysują powierzchni, a następnie
osuszyć miękka szmatką; nie używać szorstkich
materiałów ścierających czy ostrych, metalowych
skrobaków, które mogą porysować powierzchnię i
doprowadzić do pęknięcia szyby.
Aby dokładniej wyczyścić piekarnik, można
zdemontować drzwiczki:
1. całkowicie otworzyć drzwiczki (zob. rysunek);
2. przy użyciu śrubokręta podważyć i przekręcić
dźwignie F umieszczone na obu zawiasach (zob.
rysunek);
3. chwycić drzwiczki za obie
zewnętrzne krawędzie,
przymykając je powoli, lecz nie
całkowicie. Następnie
pociągnąć drzwiczki do siebie i
wyjąć je z zawiasów (patrz
rysunek). Zamontować
ponownie drzwiczki wykonując
czynności w odwrotnej
kolejności.
Sprawdzanie uszczelek
Co pewien czas należy sprawdzać stan uszczelek
wokół drzwiczek piekarnika. Gdyby okazało się, ze
uszczelka jest uszkodzona należy zwrócić się do
najbliższego punktu serwisowego (patrz Serwis
Techniczny). Zaleca się nie używać piekarnika do
czasu wykonania naprawy.
Wymiana żarówki
Aby wymienić
żarówkę
oświetlającą
piekarnik:
1. Odkręcić
szklaną pokrywę
obudowy żarówki.
2. Wykrecic
zarówke i
wymienic na taka
sama: moc 25 W,
trzonek E 14.
3. Ponownie założyć szklaną osłonę (patrz rysunek).
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych
W celu zamontowania
prowadnic przesuwnych:
1. Zdjąć obie ramy,
wyjmując je z rozpórek
A (patrz rysunek).
2. Wybrać poziom, na
którym zostanie
umieszczona
prowadnica ślizgowa.
Zwracając uwagę na
kierunek wyciągania
prowadnic, należy
umieścić na ramie
najpierw wpust B, a
następnie wpust C.
Konserwacja i utrzymanie
*
Tylko w niektórych modelach.
F
A
B
C
Prowadnica
lewa
Prowadnica
prawa
Kierunek
wyciągania
65
PL
3. >Zamocować obie
ramy wraz z
zamontowanymi
prowadnicami w
odpowiednich otworach
znajdujących się na
ściankach piekarnika
(patrz rysunek). Otwory
dla lewej ramy znajdują
się na górze, natomiast
dla prawej na dole.
4. Na końcu należy wczepić ramy do rozpórek A.
! Prowadnic przesuwnych nie należy umieszczać w
pozycji 5.
Boczne panele katalityczne i panel tylny*
Są to panele pokryte specjalną emalią, absorbującą
tłuszcz, który się wytwarza podczas pieczenia.
Emalia ta jest na tyle wytrzymała, że przesuwanie
różnych akcesoriów (ruszty, brytfanny, itp.) nie
powoduje jej uszkodzenia. Nie należy się martwić
małymi białymi śladami, które pojawiają się na jej
powierzchni.
Należy jednakże unikać:
- skrobania emalii ostrymi przedmiotami (na przykład
nożem);
- stosowania środków czyszczących lub ściernych.
Serwis
! Nigdy nie korzystać z usług nieautoryzowanych
techników.
Podać:
Rodzaj problemu;
model urządzenia (Mod.)
numer seryjny (S/N)
Powyższe dane znajdują się na tabliczce znamionowej
umieszczonej na urządzeniu i/lub na opakowaniu.
D
*
Tylko w niektórych modelach.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

Hotpoint-Ariston FK 61 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi