6
,*,. %<,!4&.(&
W zależności od modelu produkt może być wyposażony w specjalną komorę o zerowej temperaturze („Zero
Stopni"), która jest idealna do przechowywania świeżego mięsa i ryb.
Ostrzeżenie: nie czyścić akcesoriów chłodziarki w zmywarce do naczyń.
Uwaga: temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi i miejsce ustawienia urządzenia mogą mieć
wpływ na temperaturę we wnętrzu obu komór. Wartości temperatury należy ustawić w zależności od tych
czynników.
Uwaga: w warunkach dużej wilgotności, wewnątrz komory chłodziarki może występować kondensacja,
zwłaszcza na szklanych półkach. W tym przypadku zaleca się zamykanie pojemników z płynami (np. kubek
z bulionem), zawijanie żywności o dużej zawartości wody (np. warzywa) i włączenie wentylatora (jeśli jest
dostępny).
3'*,2+&"/41#)!3+,2, "&72.432274)">+,= &,!*,!")1
Wysunąć szufladę maksymalnie na zewnątrz, unieść ją i wyjąć.
Aby ułatwić wyjmowanie szuflady na owoce i warzywa, może być konieczne uprzednie opróżnienie
(i w miarę możliwości wyjęcie) dwóch dolnych półek drzwi.
"+03)0,.&7+03(0".3'+3#&)0.-.4" &24- %,23274)">+,= &,!*,!")1
Wentylator zapewnia równomierną dystrybucję temperatury wewnątrz komór i, w konsekwencji, większą
skuteczność zachowania świeżości żywności i minimalizowania wilgoci. Nie zasłaniać obszaru wentylacji.
Wentylator można włączyć/wyłączyć ręcznie (patrz Skrócona instrukcja obsługi); jeśli jest włączony, działa
automatycznie w razie potrzeby.
,*,.4*.>.(&
,!")47,/,+9(,*,.94*.>.(&
Komora zamrażarki umożliwia przechowywanie zamrożonej żywności (przez okres wskazany na
opakowaniu) i zamrażanie świeżej żywności. Ilość świeżej żywności, którą można zamrozić w ciągu
24 godzin, jest podana na tabliczce znamionowej. Rozmieścić świeżą żywność w obszarze mrożenia
wewnątrz komory zamrażarki (patrz Skrócona instrukcja obsługi), pozostawiając wystarczającą ilość miejsca
wokół opakowań żywności na swobodny przepływ powietrza. Nie zaleca się ponownego zamrażania
częściowo rozmrożonej żywności. Ważne jest, aby owinąć żywność w sposób zapobiegający przedostawaniu
się wody, wilgoci lub kondensacji.
Przygotowywanie kostek lodu
Wypełnić 2/3 tacy na lód (jeśli jest dostępna) wodą i włożyć ją z powrotem do komory zamrażarki. Nigdy nie
używać ostrych lub ostro zakończonych przedmiotów do wyjmowania lodu.
Wyjmowanie szuflad (w zależności od modelu)
Wysunąć szuflady maksymalnie na zewnątrz, unieść je i wyjąć. Aby
uzyskać większą przestrzeń, komorę zamrażarki można wykorzystać bez
szuflad.
Po umieszczeniu żywności na kratkach/półkach upewnić się, że drzwi są
prawidłowo zamknięte.
,!")"472"2+;0.4+9(,*,.9+-.,!1(03
W komorze zamrażarki można także zamrażać świeżą
żywność. Ilość świeżej żywności, którą można zamrozić w ciągu
24 godzin, jest podana na tabliczce znamionowej.
Jak zamrażać świeżą żywność:
• umieść żywność na kratce, jeśli jest dostępna (rysunek 1), lub
bezpośrednio na spodzie komory (rysunek 2)
• umieścić żywność w środku komory tak, aby nie stykała się
z już zamrożoną żywnością, zachowując odległość około 20 mm
(rysunek 1 i 2).
rysunek 1
rysunek 2