45
PL
myjąc go w zmywarce do naczyń w temperaturze 65˚ C (jeśli
filtr czyszczony jest w zmywarce do naczyń należy wybrać
pełny program i nie wkładać już do zmywarki innych naczyń).
Po umyciu, z filtra należy usunąć resztki wody (uważając by
nie uszkodzić filtra), a następnie na 10 minut włożyć go do
piekarnika nagrzanego do temperatury 100˚C, aby się dokładnie
osuszył. Poduszeczkę filtra należy wymieniać co trzy lata lub
wtedy gdy tkanina uszkodzi się.
−Montaż filtra – Rys. 3
Należy otworzyć osłonę przeciparową i wyjąć filtr
przeciwtłuszczowy. Następnie trzeba umieścić filtr węglowy
na górnej stronie filtra przeciwtłuszczowego i przymocować
go dwoma drążkami.
Uwaga! Drążki mocujące załączone są do filtra węglowego,
ale nie są wyposażeniem okapu kuchennego.
−W celu usunięcia filtra węglowego należy wykonać powyższe
czynności w odwrotnym porządku.
Wymiana żarówek – Rys. 4
Przed wymianą proszę sprawdzić czy żarówka jest
wystarczająco chłodna.
Przy pomocy dźwigienki z małym śrubokrętem lub podobnego
narzędzia należy zdjąć pokrywę żarówki. Wymienić przepaloną
żarówkę. Właściwa halogenowa żarówka posiada moc 20 W
(G4). Proszę uważać by nie dotknąć żarówki palcami.
Następnie należy założyć pokrywę (słyszalny dźwięk
prawidłowego umieszczenia ).
Jeśli oświetlenie nie działa należy sprawdzić czy żarówka jest
prawidłowo umieszczona w obudowie. Jeśli dalej nie działa
należy wezwać serwis.
UWAGA!
Urządzenie mogą obsługiwać tylko osoby dorosłe!. Dzieci nie
mogą bawić się urządzeniem.
Okapu kuchennego nie wolno używać, gdy kratka jest
niewłaściwie założona. Zassane powietrze nie może trafić do
tego samego kanału wentylacyjnego lub komina, który jest
wykorzystywany przez inne urządzenia, nie zasilane przez
energię elektryczną. Otoczenie w którym znajduje się okap
kuchenny musi być dobrze wietrzone, zwłaszcza jeśli oprócz
okapu kuchennego używane są inne urządzenia elektryczne.
Flambowanie pod okapem kuchennym jest zabronione. Otwarty
ogień może uszkodzić filtry lub może spowodować pożar.
Dlatego w każdy możliwy sposób należy unikać otwartego
ognia pod okapem.
Podczas prażenia i smażenia należy cały czas kontrolować
jego przebieg, gdyż rozgrzany olej łatwo może się zapalić.
Okap kuchenny należy zamontować i podłączyć zgodnie z
obowiązującymi przepisami i wymaganiami technicznymi.
Montaż – Rys. 5
Zalecamy dokładne stosowanie się do wskazówek zawartych
w niniejszej instrukcji. Producent nie odpowiada za szkody
powstałe w wyniku niestosowania się do zaleceń tutaj
zawartych.
W przypadku kuchenek elektrycznych okap musi być
umieszczony w odległości minimum 40 cm od górnej powierzchni
kuchenki, a w przypadku kuchenek gazowych lub gazowo−
elektrycznych, w odległości minimum 65 cm. Urządzenie jest
fabrycznie ustawione na działanie w obiegu otwartym. Przed
montażem okapu należy zamontować rurę odprowadzającą
pomiędzy punktami: wyjście i otwór odprowadzający, a dalej
na zewnątrz. W tym celu obejmę łączącą ( 12A) należy założyć
na otwór odprowadzający B
Jeśli okap ma pracować w systemie obiegu zamkniętego
(pochłaniacz), dym i para podlegać będą recyrkulacji przez
deflektor ( urządzenie do zmiany kierunku przepływu gazów,
12F). Możliwe jest użycie drugiego deflektora C (12G); w tym
przypadku należy przyłączyć go do otworu odprowadzającego
B za pomocą przewodu zasysającego.
Przed montażem okapu
W wyposażeniu do montażu znajdują się kołki rozporowe
umożliwiające mocowanie okapu do większości rodzajów ścian
i stropów. Zalecamy jednak, by fachowo sprawdzić
wytrzymałość danej ściany . Ściana musi być dostatecznie
wytrzymała by unieść ciężar okapu.
Okapu nie należy montować wmurowując go między płytki
ścienne, przyklejając za pomocą taśm mocujących czy kitu
silikonowego. Prawidłowy montaż okapu kuchennego to mon−
taż na powierzchni ściany.
Planując działanie okapu w systemie obiegu zamkniętego
(pochłaniacz) komin można zamontować lub nie – w zależności
od potrzeb.
Przed podłączeniem okapu do źródła energii elektrycznej należy
upewnić się, że instalacja domowa została wyłączona.
− Trzy taśmy samoprzylepne C należy umieścić z tylnej
strony okapu.
− Na ścianie należy zaznaczyć linię środkową, aby ułatwić
sobie montaż (1), następnie do ściany należy przyłożyć
szablon z otworami w taki sposób, by linia środkowa
zaznaczona na szablonie pokrywała się z linią zaznaczoną
wcześniej na ścianie, dolna część szablonu odpowiada
linii na jakiej będzie przebiegać dolna krawędź okapu (2).
− Wiertłem nr 8 mm należy wywiercić dwa otwory i umieścić
w nich wsporniki z kołkami rozporowymi i śrubami (3).
− Otworzyć osłonę przciwparową i zdjąć filtr
przeciwtłuszczowy (patrz wskazówki wcześniej). Przy
pomocy dwóch kołków rozporowych i śrub (4) należy
przymocować wspornik komina.
− Zawiesić okap (5), ustawiając go w końcowej pozycji (6−
7), a na wewnętrznej stronie zaznaczyć dwa punkty do
ostatecznego przymocowania. Zdjąć okap, wywiercić
otwory 8 mm (9)w zaznaczonych punktach, wstawić kołki
rozporowe i ponownie zawiesić okap. Następnie
ostatecznie przymocować go dwiema śrubami (10).
− Podłączyć elementy zasilające, ale jeszcze nie podłączać
urządzenia do sieci elektrycznej.
− Jeśli okap będzie użytkowany w wariancie wyciągu (obieg
otwarty) na otwór wyjściowy należy założyć obejmę,
załączoną do wyposażenia, (12A – obieg otwarty). Zamiast
deflektora (urządzenie do zmiany kierunku przepływu
gazów 12F lub 12G w pochłaniaczu) należy umieścić
odpowiednich wymiarów rurę odprowadzającą dym.
Następnie należy założyć filtr przeciwtłuszczowy i
zamknąć osłonę przeciwparową.
UWAGA! Jeśli okap będzie pracował w systemie obiegu
otwartego (wyciąg), należy wyjąć filtr węglowy i drążki do
jego mocowania, jeśli był w fabrycznym wyposażeniu (
filtr znajduje się na tylnej stronie filtra
przeciwtłuszczowego – patrz wcześniejsze wskazówki).
Instrukcja montażu i obsługi