Franke FSM 86 H BK Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
PL Podręcznik użytkownika Piekarnik elektryczny
FSM 86 HE
FSM 86 H
FMA 86 H
JĘZYKI
PL PODRĘCZNIK UŻYTKOWNIKA ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 3
PL
3
SPIS TREŚCI
INFORMACJE OGÓLNE ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 4
PANEL STEROWANIA ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 4
AKCESORIA �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 5
FUNKCJE ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 5
PIERWSZE UŻYCIE �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 6
CODZIENNA EKSPLOATACJA������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 6
PRAKTYCZNE PORADY ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 7
TABELA GOTOWANIA �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 8
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 10
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 11
WSPARCIE TECHNICZNE ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ 11
4
INFORMACJE OGÓLNE
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Oświetlenie
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
ściance komory piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
8. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
1. POKRĘTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji�
Obrócić do pozycji
, aby
wyłączyć urządzenie�
2. PRZYCISK +/-
Służą do zmniejszania lub
zwiększania wartości widocznej na
wyświetlaczu�
3. PRZYCISK ZEGARA
służy do wybierania różnych
ustawień: czas trwania pieczenia,
czas zakończenia pieczenia,
czasomierz�
4. WYŚWIETLACZ
5. POKRĘTŁO TERMOSTATU
Obrócić, aby wybrać żądaną
temperaturę�
6. DIODA TERMOSTATU /
NAGRZEWANIA
Świeci podczas nagrzewania
urządzenia� Wyłącza się
po osiągnięciu wymaganej
temperatury
INSTRUKCJA OBSŁUGI
1
2
3
4
5
8
9
6
7
1 42 5 63 2
PL
5
WĄCZONY
Do wączania piekarnika�
OŚWIETLENIE
Do włączania oświetlenia komory piekarnika
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie� Zalecane jest by używać drugiej
półki
CZYSZCZENIE PAROWE
W ramach tego specjalnego
niskotemperaturowego cyklu czyszczenia brud
i resztki jedzenia można z łatwością usunąć za
pomocą pary� Na dno piekarnika wlać 200ml wody
pitnej i uruchomić funkcję na 35 min w temperaturze
90°C� Włączyć funkcję, gdy piekarnik jest zimny
i pozwolić mu się ochłodzić przez 15 minut po
zakończeniu cyklu�
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z soczystym nadzieniem na
jednejłce� Ta funkcja idealnie nadaje się również
do pieczenia na dwóch półkach� Aby pieczenie
przebiegało równomiernie, należy zamieniać
potrawy miejscami�
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na wybranym poziomie, przy
wkładaniu przechylając go lekko ku górze i w
pierwszej kolejności umieszczając stronę tylną
z zawiniętym brzegiem (skierowaną ku górze)
Następnie należy przesunąć go poziomo wzdłuż
prowadnicy półki, tak daleko jak to możliwe�
Pozostałe akcesoria, takie jak blacha do pieczenia,
wkłada się poziomo, przesuwając je wzdłuż
prowadnic półek
Aby ułatwić sobie czyszczenie urządzenia,
prowadnice półek można zdemontować: pociągnąć
je, wyjmując z uchwyw
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa� Podczas grillowania
mięsa zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok� 200 ml wody pitnej�
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak)� Zalecamy zastosowanie blachy
na ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej
blachy do pieczenia i nalać do niej ok� 500 ml wody
pitnej�
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrania żywności�
GRZAŁKA DOLNA
do opiekania spodu potrawy� Funkcja jest t
polecana do wolnego gotowania, gotowania potraw
w sosie lub zalewie oraz zagęszczania sosów
WYMUSZONY NADMUCH
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, na kilku półkach (maksymalnie trzech)
wnocześnie� Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych
potraw�
CHLEB
Do pieczenia chleba różnego rodzaju i różnej
wielkości� Zalecane jest by używać drugiej półki�
FUNKCJE
6
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
ustawić aktualną godzinę: Na wyświetlaczu pojawi się
komunikat “AUTO” oraz “0�00”
A
U
T
O
Aby ustawić godzinę, nacisnąć równocześnie przyciski
i
: Ustawić godzinę, korzystając z przycisków i
Nacisnąć przycisk zegara, aby potwierdzić ustawienie�
Po wybraniu żądanej godziny można zmienić dźwięk
alarmu: Na wyświetlaczu pojawi się komunikat „ton 1
A
U
T
O
Aby wybrać żądany dźwięk wcisć przycisk ,
następnie wcisnąć przycisk zegara, aby potwierdzić
ustawienie�
Uwaga: Aby później ustawić aktualną godzinę, na przykład po
długiej przerwie w dostawie prądu, powtórzyć wyżej opisane
czynności.
2. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne�
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zaleca się rozgrzanie pustego piekarnika, co
ułatwi pozbycie się niepożądanego zapachu
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdć przezroczystą folię, a także usuć
wszystkie znajdujące się w niej akcesoria
Rozgrzać piekarnik do 250°C i pozostawić włączony na
około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji „Piecz
konwekcyjne”� W tym czasie piekarnik musi być pusty
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy postępować
zgodnie z instrukcjami�
Uwagi: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrz
pomieszczenie.
PIERWSZEYCIE
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru do
pozycji oznaczonej symbolem żądanej funkcji�
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
RĘCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę�
Aby wyłączyć funkcję, ustawić pokrętło wyboru funkcji oraz
pokrętło termostatu odpowiednio w położeniach
oraz �
CZYSZCZENIE PAROWE
Aby włączyć funkcję czyszczenia „Diamond Clean”, nalać
200 ml wody pitnej na dno piekarnika, następnie ustaw
pokrętło wyboru oraz pokrętło termostatu na
ikonę
Najlepiej jest używać funkcji przez 35 minut�
3. ROZGRZEWANIE
Po uruchomieniu tej funkcji włączy się dioda termostatu
sygnalizująca rozpoczęcie pracy urządzenia�
Po zakończeniu nagrzewania dioda wączy się, wskazując,
że w komorze piekarnika uzyskano wybraną temperatu:
W tym momencie należy umieścić potrawę w piekarniku i
rozpocząć jej pieczenie�
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość pieczonych
potraw.
. UŻYWANIE PROGRAMATORA ELEKTRONICZNEGO
Wciskając przycisk zegara można wybierać różne tryby w
celu zachowania lub zaprogramowania czasu pieczenia
Uwaga: Jeśli nie podejmie się żadnego działania w ciągu kilku
sekund, rozlegnie się dźwięk brzęczyka i wszystkie ustawienia
zostaną zatwierdzone.
1Przycisk – : służy do zmniejszania wartości widocznej na
wyświetlaczu
2� Przycisk
: służy do wybierania różnych ustawień
3� Przycisk +: służy do zwiększania wartości widocznej na
wyświetlaczu
A.
Symbol wskazuje, że jest używana funkcja
programatora czasowego
B. Symbol
AUTO
potwierdza, że ustawienie zostało
wprowadzone
A
U
T
O
2 31
A
B
. PROGRAMOWANIE PIECZENIA
Po wybraniu i aktywowaniu funkcji można ustawić jej czas
trwania�
CZAS TRWANIA
Nacisnąć i przytrzymać przez co najmniej 2 sekundy przycisk
zegara: symbol
miga�
CODZIENNA EKSPLOATACJA
PL
7
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji, akcesoriów
i poziomów pieczenia dla różnych rodzajów potraw� Czasy
pieczenia są liczone od momentu włożenia potrawy
do piekarnika, z wyjątkiem potraw wymagacych
nagrzewania wstępnego� Temperatury oraz czasy
pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub
od rodzaju akcesoriów� Początkowo naly stosować
najniższe sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest
wystarczająco dopieczona, należy użyć wyższych� Zaleca
się stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie lub, w
miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego
metalu� Można stosować również naczynia i akcesoria ze
szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne� Czas pieczenia
nieco się wtedy wydłuży
JEDNOCZESNE PRZYGOTOWYWANIE RÓŻNYCH
POTRAW
Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można jednocześnie
piec różne potrawy wymagające tej samej temperatury
(np� ryby i warzywa), na różnych poziomach� Potrawy
wymagające krótszego pieczenia naly wyjąć wcześniej,
pozostawiając te, które powinny piec się dłużej�
PRAKTYCZNE PORADY
A
U
O
Ponownie nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara: na
wyświetlaczu pojawia się kolejno DUR i 0,00, podczas gdy
AUTO miga�
A
U
T
O
Nastawić czas pieczenia za pomocą przycisku i � Po kilku
sekundach na ekranie widać godzinę i podświetlony napis
AUTO
potwierdzający ustawienie�
Uwaga:
A
U
T
O
Aby wyświetlić pozostały czas pieczenia, należy nacisk
przycisk czasu przez co najmniej 2 sekundy.
Aby go zmienić, w razie potrzeby, należy nacisnąć go ponownie po
raz drugi, używając przycisków i , aby zmodykować czas trwania.
ZAKOŃCZENIE GOTOWANIA
Po zakończeniu pieczenia symbol
wyłącza się, na
wyświetlaczu miga alarm, podczas gdy na wyświetlaczu
miga AUTO�
A
U
T
O
Nacisnąć dowolny przycisk, aby wącz alarm
Ustawić pokrętło funkcyjne i pokrętło termostatu z
powrotem w pozycji
i , a następnie naciskać przycisk
czasu przez co najmniej 2 sekundy, aby wyłączyć piekarnik�
PROGRAMOWANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Po wybraniu czasu trwania należy nacisnąć przycisk zegara:
na ekranie zostaje wyświetlony komunikat END [koniec]
oraz miga czas zakończenia pieczenia i napis AUTO
A
U
T
O
Za pomocą przycisku wybrać żądany czas zakończenia
pieczenia�
Po chwili na wyświetlacz pokaże aktualną godzinę,
symbol
zgaśnie, a symbol AUTO pozostaje zaświecony,
potwierdzając ustawienie�
A
U
T
O
Uwaga: Aby wyświetlić czas końca pieczenia i zmienić go w razie
potrzeby, nacisnąć przycisk zegara przez 2 sekundy, a następnie
ponownie nacisnąć go dwukrotnie.
Funkcja pozostanie wstrzymana do momentu zaświecenia
się symbolu
i po upływie czasu obliczonego tak, aby
pieczenie zakończyło się w ustawionym czasie, piekarnik
przejdzie automatycznie do wybranego trybu pieczenia�
A
U
T
O
USTAWIANIE PROGRAMATORA CZASOWEGO
Ta opcja nie przerywa pieczenia, ani nie programuje go,
pozwala tylko używać wyświetlacza jako minutnika,
zarówno gdy włączona jest jakaś funkcja, jak i wtedy, gdy
piekarnik jest wyłączony
Aby aktywować programator czasowy, należy naciskać
przycisk zegara przez co najmniej 2 sekundy: symbol
miga na wyświetlaczu�
A
U
T
O
Aby ustawić żądany czas pieczenia należy użyć przycisw
oraz : odliczanie rozpoczyna się po kilku sekundach�
A
U
T
O
Na wyświetlaczu jest widoczna godzina i podświetlony
symbol
potwierdzający ustawienie minutnika�
Uwaga: Aby wyświetlić odliczanie i zmienić je jeśli to konieczne,
naciskać ponownie przycisk zegaraprzez 2 sekundy.
8
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 150 - 170 30 - 90
2
Tak 160 - 180 30 - 90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
Tak 160 – 200 35 - 90
2
Tak 160 – 200 40 - 90
4
2
Kruche ciasteczka/Rogaliki
Tak 160 - 180 15 - 35
2 / 3
Tak 150 - 170 20 - 45
4
2
Tak 150 - 170 20 - 45
5
3 1
Ptysie
Tak 180 - 200 40 - 60
2
Tak 170 - 190 35 - 50
4
2
Bezy
Tak 90 150 - 200
2
Tak 90 140 - 200
4
2
Tak 90 140 - 200
5
3 1
Pizza / chleb
Tak 220 - 250 10 - 25
1 / 2
Tak 200 - 240 20 - 45
4
2
Mały chleb 80 g Tak 180 - 200 30 - 45
2
Bochenek chleba 500 kg Tak 180 50 - 70
1 / 2
Chleb Tak 180 - 200 30 - 80
4
2
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 20
2
Tak 230 - 250 10 - 25
4
2
Tarta pikantna
(warzywna lub mięsna, quiche)
Tak 180 - 200 30 - 45
2
Tak 180 - 200 35 - 50
4
2
Tak 180 - 200 35 - 50
5
3 1
Vols-au-vent /Ciasto francuskie
Tak 190 - 200 20 - 30
2
Tak 180 - 190 20 - 40
4
2
Tak 180 - 190 20 - 40
5
3 1
Lasagne/zapiekany makaron/
cannelloni/zapiekanki
Tak 190 - 200 45 - 65
2
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha do pieczenia
napełniona 200 ml wody
Blacha do pieczenia
PL
9
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Jagnięcina / cielęcina / wołowina /
wieprzowina
1 kg
Tak 190 - 200 80 - 110
2
Kotlety wieprzowe z chrupiącą skórką
2 kg
Tak 180 - 190 110 - 150
2
Kurczak/królik/kaczka 1 kg Tak 180 - 200 50 - 100
2
Indyk/gęś 3 kg Tak 180 - 200 50 - 100
2
Ryba pieczona/en papillote 0,5 kg (let,
w całości)
Tak 170 - 190 30 - 45
2
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180 - 200 50 - 70
2
Tosty 5’ 250 2 - 6
5
Filety rybne/kawałki 5’ 250 15 - 30 *
4
3
Kiełbaski/kebaby/żeberka/
hamburgery
5’ 250 15 - 30 *
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 200 - 220 60 - 80 **
3
1
Befsztyk krwisty 1 kg - 200 35 - 50 **
3
Udziec barani/golonka - 200 60 - 90 **
3
Pieczone ziemniaki - 200 - 220 35 - 55 **
3
Zapiekane warzywa - 200 - 220 25 - 55
3
Mięsa i ziemniaki Tak 190 - 200 45 - 100 ***
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50 ***
4
1
Lasagne i mięsa Tak 200 50 - 100 ***
4
2
Pełne danie Tarta owocowa (poziom 5) /
Lasagne (poziom 3) / Mięso (poziom 1)
Tak 180 - 190 40 -120 ***
5
3 1
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Wymuszony nadmuch
Pieczenie
konwekcyjne
Chleb
10
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie naly czyścić wilgotną ściereczką z
mikrobry� Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel
detergentu o neutralnym pH� Wytrzeć do sucha ściereczką�
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów� Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone
po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć za
pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry�
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik ostygnie
i wyczyścić go (najlepiej gdy wciąż jest ciepły), usuwac
z niego wszystkie osady i zabrudzenia powstałe z resztek
potraw� Aby usunąć wszelkie skropliny, które powstały
w wyniku pieczenia potraw z dużą zawartością wody,
należy pozostawić piekarnik do całkowitego ostygnięcia, a
następnie wytrzeć go szmatką lub gąbką
ączyć funkcję „Steam Clean” dla optymalnego
czyszczenia wewnętrznych powierzchni urdzenia�
Aby ułatwić czyszczenie szyby, można w prosty sposób
zdjąć drzwiczki, a następnie założyć je ponownie�
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do
mycia
Górny element grzewczy grilla można obniżyć, aby
oczyścić górną płytę piekarnika�
AKCESORIA
Po każdym użyciu zanurzyć akcesoria w wodzie z dodatkiem
ynu do mycia naczyń� Jeśli akcesoria są jeszcze gorące, do
przenoszenia założyć rękawice kuchenne� Resztki żywności
można usunąć za pomocą szczotki do mycia naczyń lub
gąbki�
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Używać rękawic ochronnych
podczas wszystkich czynności.
Wymagane czynności
przeprowadzać przy zimnym
piekarniku.
Odłączyć urządzenie od zasilania.
Nie stosować wny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć i
odblokować, opuszczając zaczepy
2.
Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe�
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie trzymać
ich za uchwyt�
Można teraz w prosty sposób zdjąć drzwiczki, dociskając
je przez cały czas i jednocześnie wyciągac do góry (a), aż
wysuną się z miejsc zamocowania (b)�
~60°
a
b
~15°
Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je na miękkim podłożu
3. Założyć drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami ich
zamocowania i blokując górną część na swoim miejscu�
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je otworzyć�
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca�
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania� Jeśli
nie, należy powtórzyć powyżej opisane czynności�
KLIKĆ, BY WYCZYŚCIĆ
 CZYSZCZENIE SZYBY
1. Po zdjęciu drzwiczek i umieszczeniu ich na
miękkiej powierzchni, uchwytami skierowanymi ku
dołowi, naly równocześnie nacisnąć dwa zaciski
zabezpieczające i zdć górną część drzwiczek,
wyciągając ją ku sobie�
2.
Unieść i mocno chwycić obiema rękami wewnętrzną
szybę, wyjąć ją i przed przystąpieniem do czyszczenia
umieścić na miękkiej powierzchni�
3. Aby prawidłowo ustawić wewnętrzną szybę, należy
upewnić się, że litera "R" jest widoczna w lewym rogu�
W pierwszej kolejności należy umieścić dłuższą część
szyby oznaczoną literą „R” w odpowiednich uchwytach,
a następnie obniżyć ją do właściwej pozycji
4.
Zamontować ponownie górną krawędź:
charakterystyczne kliknięcie sygnalizuje prawidłową
pozycję� Przed ponownym założeniem drzwiczek
należy sprawdzić, czy uszczelka jest zabezpieczona�
PL
11
WYMIANA LAMPY
1. Odłącz piekarnik od zasilania�
2. Zdć osłonę z lampki, wymienić żarówkę i założ
osłonę z powrotem na lampkę�
3. Ponownie poączyć piekarnik do zasilania
Uwaga: Stosować tylko żarówki halogenowe o mocy
20-40 W/230 V typ G9, T300°C. Żarówka stosowana wtym
piekarniku jest przeznaczona do urządzeń domowych
inie nadaje się do ogólnego oświetlania pomieszczeń
wgospodarstwie domowym (dyrektywa WE 244/2009).
Żarówki można kupić w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotyk
ich gołymi rękami – ślady palców pozostawione na
powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa� Awaria zasilania�
Urządzenie odłączone od
zasilania�
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy
urządzenie jest prawidłowo podłączone do
sieci
Wyłączyć urządzenie i włączyć ponownie, aby
sprawdzić, czy usterka nadal występuje�
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
001
W przypadku jakichkolwiek problemów eksploatacyjnych
należy skontaktować się z centrum serwisowym Franke
Technical Service Centre�
Nigdy nie należy korzystać z usług
nieautoryzowanych monterów�
Należy podać:
- typ usterki
- model urządzenia (art�/kod)
- numer seryjny (S�N�) na tabliczka znamionowa,
umieszczony na prawej krawędzi komory piekarnika
(widoczny po otwarciu drzwiczek piekarnika)�
Kontaktując się z naszym
Centrum Serwisowym,
prosimy o podanie
kodów znajdujących
się na tabliczce
znamionowej Państwa
produktu�
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
Model: xxxXXXXxx
XXXXXXXXXX
XXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
WSPARCIE TECHNICZNE
EN DE FR IT ES PT PL
CS SK EL RO TR RU UK AR
www.franke.com
400011437220/B
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Franke FSM 86 H BK Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide