PL
21
Regulacja temperatury
Temperatura wewnątrz lodówki reguluje się automatycznie w
zależności od pozycji pokrętła termostatu.
= mniej zimno =bardziej zimno
Zaleca się, w każdym razie, pozycję średnią.
W celu zwiększenia miejsca do dyspozycji i ze względu na lepszą
estetykę, lodówko-zamrażarka ma “system chłodzący”
umieszczony wewnątrz tylniej ściany lodówki. Ściana ta, w trakcie
funkcjonowania, pokrywa się szronem lub spływają po niej krople
wody w zależności od tego, czy kompresor pracuje, czy też
znajduje się w stanie spoczynku. Nie przejmujcie się tym!
Lodówko-zamrażarka pracuje normalnie.
Jeśli ustawi się pokrętło REGULACJA TEMPERATURY na
wysokich wartościach, przy dużych ilościach artykułów
spożywczych oraz z wysoką temperatura otoczenia urządzenie to
będzie pracowało bez przerwy, będzie powodowało tworzenie się
szronu i nadmierne zużycie energii elektrycznej: należy wtedy
przestawić pokrętło na niższe wartości (wykonane zostanie
automatyczne usuwanie oblodzenia).
W urządzeniach statycznych powietrze krąży w sposób naturalny:
Powietrze zimniejsze opada do dołu ponieważ jest cięższe. Oto
jak układać artykuły spożywcze.
żywność Rozmieszczenie w lodówce
Mięso i wyczyszczone ryby
Nad szufladkami na owoce i
warzywa
Świeży ser
Nad szufladkami na owoce i
warzywa
Ugotowane potrawy Na jakiejkolwiek półce
Kiełbasy, chleb
puszkowany, czekolada
Na jakiejkolwiek półce
Owoce i warzywa
W szufladkach na owoce i
warzywa
jajka Na właściwej półeczce
Masło i margaryna Na właściwej półeczce
Butelki, napoje, mleko Na właściwej półeczce
PÓŁKI: pełne lub kratki.
Można je wyciągnąć, a prowadnice służą do wyregulowania
wysokości ich umieszczenia (patrz rysunek) tak, aby umożliwić
ustawienie na nich pojemników lub produktów żywnościowych
nawet o znacznych wymiarach. Aby wyregulować wysokość nie
ma konieczności całkowitego wyjęcia półki.
Pojemnik RÓŻNEGO UŻYTKOWANIA*: do długotrwałego
przechowywania żywności (na przykład kiełbas); zapobiega
również przedostawaniu się zapachu na całą lodówkę.
Wskaźnik TEMPERATURA*: w celu określenia najzimniejszej
strefy lodówki.
1. Sprawdzić, czy na wskaźniku jest oznaczenie OK (patrz
rysunek).
2. Jeśli na wskaźniku nie znajduje się napis OK to oznacza, że
temperatura jest zbyt wysoka: przestawić pokrętło DZIAŁANIE
LODÓWKI na wyższą pozycję (zimniej) i odczekać około 10
godzin na ustabilizowanie się temperatury.
3. Sprawdzić ponownie wskaźnik: Gdy jest to konieczne jeszcze
raz przeprowadzić regulację. Jeśli włożone zostały
jednocześnie duże ilości artykułów spożywczych, lub jeśli
często otwiera się drzwi lodówki, to normalnym jest fakt, że
wskaźnik nie pokaże OK. Odczekać co najmniej 10 godzin
przed przystąpieniem do regulacji za pomocą pokrętła
DZIAŁANIE LODÓWKI na wyższą pozycję.
Najlepszy sposób wykorzystania lodówki
• Do wyregulowania temperatury zastosować pokrętło do
REGULACJI TEMPERATURY (patrz Opis).
• Wkładać artykuły spożywcze jedynie zimne lub letnie, ale nie
ciepłe (patrz Uwagi i zalecenia).
• Pamiętać należy, że ugotowane artykuły spożywcze nie mogą
być przechowywane dłużej od surowych.
• Nie przechowywać płynów w otwartych pojemnikach:
zwiększałyby wilgotność z konsekwencją formowania się
skroplin.
Przechowywanie produktów spożywczych
1. Po zakupieniu produktów spożywczych należy usunąć z nich
opakowanie zewnętrzne, najczęściej papierowe, kartonowe,
albo też z innego materiału, które mogłoby doprowadzić do
zanieczyszczenia komory lodówki bakteriami lub brudem.
2. Artykuły spożywcze, (szczególnie łatwo psujące się albo
posiadające silny zapach) należy chronić unikając pomiędzy
nimi kontaktu, eliminując w ten sposób możliwość skażenia
przez zarazki lub bakterie, a także rozprzestrzeniania się
specyficznych zapachów tych artykułów w lodówce.
3. Żywność powinna być tak rozłożona w lodówce, aby powietrze
mogło krążyć pomiędzy nią bez przeszkód.
4. Wnętrze lodówki należy utrzymywać w czystości, zwracając
uwagę, aby nie używać do czyszczenia środków żrących lub
powodujących rysowanie powierzchni
5. Należy usuwać z lodówki artykuły spożywcze, jeśli okres ich
przydatności do spożycia upłynął.
6. W celu właściwego przechowywania żywności, potrawy łatwo
psujące się (np. miękkie sery, surowe ryby, mięso itp.)
powinno się umieszczać w najzimniejszej części lodówki, to
znaczy nad pojemnikami na jarzyny, tam, gdzie znajduje się
wskaźnik temperatury.
Konserwacja i utrzymanie
Odłączenie prądu elektrycznego
Podczas czyszczenia i konserwacji należy odłączyć urządzenie
od sieci elektrycznej poprzez wyciągnięcie wtyczki z gniazda:
Nie wystarczy ustawić pokrętło do regulacji temperatury na
pozycji
(urządzenie wyłączone), aby wyeliminować każdy
kontakt z energią elektryczną.
Mycie urządzenia
• Części zewnętrzne, części wewnętrzne i gumowe uszczelki
myć gąbki zmoczoną letnią wodą i sodą oczyszczaną lub
neutralnym mydłem. Nie używać rozpuszczalników, środków
żrących, wybielaczy lub amoniaku.
• Części, które można wyjąć, mogą być myte w ciepłej wodzie z
mydłem lub płynem do mycia talerzy. Ostrożnie wypłukać i
dokładnie wysuszyć.
* Znajduje się tylko w niektórych modelach.