Whirlpool AKT 659 IX instrukcja

Typ
instrukcja
AKT 659 KARTA KATALOGOWA URZĄDZENIA
PL
5019 319 54931
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
PL
ZAPALANIE PALNIKÓW
Aby zapalić jeden z palników, należy obrócić odpowiednie pokrętło przeciwnie do ruchu wskazówek zegara,
w położenie maksymalnego płomienia .
Nacisnąć pokrętło w kierunku do pulpitu sterującego, aby dokonać zapłonu palnika.
Od momentu zapłonu palnika, pokrętło należy trzymać wciśnięte przez około 5 sekund, aby umożliwić
rozgrzanie termopary.
Zabezpieczenie, w które jest wyposażony palnik, zablokuje dopływ gazu do palnika w sytuacji
przypadkowego zgaśnięcia (spowodowanego nagłym podmuchem powietrza, przerwą w dostawie gazu,
wykipieniem płynów itd.).
Zabrania się przytrzymywania wciśniętego urządzenia przez czas dłuższy od 15 sekund. Jeżeli po
upływie tego czasu palnik gaśnie, należy odczekać co najmniej jedną minutę przed podjęciem
następnej próby zapalenia go.
- Palnik może zgasnąć po zwolnieniu pokrętła. Oznacza to, że termopara nie rozgrzała się w wystarczającym
stopniu.
W takim przypadku, należy powtórzyć czynności opisane powyżej.
PORADY PRAKTYCZNE DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA PALNIKÓW
Aby zapewnić lepszą pracę palników, należy
przestrzegać następujących zasad:
- używać garnków i patelni o rozmiarach
odpowiednich dla palników (tabela po prawej
stronie),
- stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie,
- używać właściwej ilości wody do gotowania
żywności, a także przykrywać garnki,
- W przypadku garnków z wypukłymi dnami (woki),
należy używać kratki, którą należy ustawiać tylko
na palniku 4-pierścieniowym.

Ruszty zdejmowane
2.
Palnik pomocniczy
3.
Palnik średni
4.
Palnik średni
5.
Palnik 4-pierścieniowy
6.
Pokrętło regulacji palnika pomocniczego
7.
Pokrętło regulacji palnika średniego
8.
Pokrętło regulacji palnika średniego
9.
Pokrętło regulacji palnika 4-pierścieniowego
Oznakowanie
Kurek zamknięty
Płomień maksymalny
Płomień minimalny
Palnik
[
garnka
Palnik 4-pierścieniowy od 24 do 26 cm
średni
od 16 do 22 cm
pomocniczy
od 8 do 14 cm
OBLIGATORYJNE WYMIARY I ODLEGŁOŚCI (mm)
UWAGA: W przypadku instalowania okapu nad kuchenką, prawidłową odległość należy sprawdzić w
instrukcji okapu.
TABELA DYSZ KATEGORIA II2ELwLs3B/P
ZASILANIE ELEKTRYCZNE: 230 V - 50 Hz
Rodzaj
stosowanego gazu
Rodzaj palnika
[
dyszy Znamionowa
wydajność
termiczna kW
Zużycie
znamionowe
Zredukowana
moc cieplna
kW
Ciśnienie gazu (mbar)
min. nom. maks.
GAZ ZIEMNY
(Metan) G20
Palnik 4-pierścieniowy
Palnik średni
Palnik pomocniczy
139
95
78
3,50
1,65
1,00
333 l/godz.
157 l/godz.
95 l/godz.
1,50
0,35
0,30
16 20 25
GAZ ZIEMNY
GZ350
Palnik 4-pierścieniowy
Palnik średni
Palnik pomocniczy
186
129
104
3,20
1,65
1,00
423 l/godz.
218 l/godz.
132 l/godz.
1,70
0,35
0,30
10 13 16
GAZ ZIEMNY
GZ410
Palnik 4-pierścieniowy
Palnik średni
Palnik pomocniczy
148
106
84
3,20
1,65
1,00
367 l/godz.
189 l/godz.
115 l/godz.
1,70
0,35
0,30
16 20 23
GAZ LPG
(propano-butan) G30-G31
Palnik 4-pierścieniowy
Palnik średni
Palnik pomocniczy
91
63
51
3,50
1,65
1,00
254 g/godz.
120 g/godz.
73 g/godz.
1,70
0,40
0,35
29 36 44
Rodzaj
stosowanego gazu
Model
konfiguracji
Znamionowa
wydajność termiczna
kW
Całkowite
zużycie znamionowe
Zapotrzebowanie na
powietrze (m
3
) do
spalenia 1 m
3
gazu
G20 20 mbar 4 palniki 7,80 742 l/godz. 9,52
GZ350 13 mbar 4 palniki 7,50 991 l/godz. 6,85
GZ410 20 mbar 4 palniki 7,50 860 l/godz. 7,90
G30-G31 36 mbar 4 palniki 7,80 567 g/godz. 30,94
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na
przyszłość
Niniejsze instrukcje obowiązują jedynie w krajach, których symbole umieszczone są na karcie katalogowej
urządzenia oraz na płycie kuchennej.
Materiały z opakowania (plastikowe worki, części polistyrenowe itd.) stanowią potencjalne zagrożenie i należy
trzymać je poza zasięgiem dzieci.
Sprawdzić, czy podczas transportu płyta kuchenna nie uległa uszkodzeniu i zdjąć wszelkie folie ochronne z
elementów urządzenia.
Niniejsza płyta kuchenna (Klasa 3) została zaprojektowana wyłącznie do użytku domowego, do
gotowania żywności. Jakiekolwiek inne użycie (jak np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać za
niewłaściwe, a w konsekwencji niebezpieczne.
Instalacja i podłączenia gazowe/elektryczne powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego
technika, a także zgodnie z lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
Instalacja niniejszego urządzenia jest dopuszczalna tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach,
zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami. Przed instalacją i użytkowaniem urządzenia, należy
uważnie przeczytać stosowne instrukcje.
Ustawiony typ gazu oraz ciśnienie zasilania podane zostały na tabliczce znamionowej znajdującej się
pod spodem płyty kuchennej. Jeżeli urządzenie jest ustawione na inny rodzaj gazu niż dostępny,
należy zapoznać się z rozdziałem pt. “Ustawianie różnych rodzajów gazu”.
ZGODNOŚĆ Z LOKALNYMI PRZEPISAMI
Instalacja oraz podłączenia gazowe i elektryczne winny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika,
zgodnie z instrukcjami producenta i lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
OCHRONA ŚRODOWISKA

Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do utylizacji i jest oznaczony symbolem recyklingu , który
oznacza, że materiał ten musi być dostarczony do lokalnego zakładu utylizacji odpadów.
2.
Wyrób
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE)
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia ryzyka
wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi, które mogłoby zaistnieć w przypadku
niewłaściwej utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych do niego dokumentach oznacza, że niniejszego
urządzenia nie można traktować jako odpad z gospodarstwa domowego. Należy je zdać w odpowiednim
punkcie utylizacji w celu recyklingu komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi przepisami dot. utylizacji odpadów.
Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat odzyskiwania, utylizacji i recyklingu wyrobu, prosimy
skontaktować się z urzędem miasta, przedsiębiorstwem wywozu odpadów gospodarstwa domowego lub
sklepem, w którym urządzenie zostało zakupione.
PL
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana i sprzedana zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy EEC 90/396 dotyczącej gazu
- wymogami bezpieczeństwa podanymi w Dyrektywie EEC 73/23 dotyczącej niskiego napięcia
- wymogami ochrony podanymi w dyrektywie EEC 89/336 dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej
- wymogami dyrektywy EEC 93/68
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z żywnością i jest zgodna z dyrektywą EEC 89/109.
UWAGI
:
Nieprawidłowe użytkowanie kratek może spowodować uszkodzenie powierzchni płyty kuchennej. Nie należy
kłaść kratek spodem ku górze ani przesuwać ich po płycie.
Jeżeli płyta kuchenna posiada powierzchnię ceramiczną, nie należy używać:
- patelni żeliwnych, rondli i garnków wykonanych z terakoty
- rozpraszaczy ciepła (np. siatek metalowych)
- dwóch palników do jednego garnka
Przy długotrwałej pracy, konieczna może być dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wyciągu w okapie).
Nie pozwalać dzieciom na zbliżanie się do urządzenia podczas jego pracy, ani na zabawę elementami
sterującymi i innymi częściami urządzenia.
Uwaga
: ochronne podkładki gumowe na kratkach mogą prowadzić do zadławienia małych dzieci. Po zdjęciu
kratek, należy upewnić się, czy wszystkie nóżki są prawidłowo zamontowane.
Uwaga
: przegrzanie pokrywy szklanej (jeżeli występuje) może doprowadzić do jej pęknięcia. Przed jej
zamknięciem, należy sprawdzić, czy wszystkie palniki zostały wyłączone.
Po zakończeniu używania kuchenki, należy upewnić się, czy wszystkie pokrętła znajdują się w położeniu
wyłączonym “OFF” i odciąć dopływ gazu lub zamknąć zawór butli
INSTALACJA
Informacje techniczne dla instalatora
Niniejsze urządzenie można osadzać w blatach roboczych o grubości od 20 do 40 mm.
Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika, należy zainstalować płytę oddzielającą, której
powierzchnia jest co najmniej równa otworowi w blacie roboczym. Odległość pomiędzy ww. płytą
oddzielającą a górną powierzchnią blatu roboczego nie może przekraczać 150 mm. W żadnym
przypadku odległość pomiędzy płytą oddzielającą a dolną częścią płyty kuchennej nie może być
mniejsza od 20 mm. Jeżeli użytkownik zamierza zainstalować piekarnik pod płytą kuchenną, winno to
być urządzenie wyprodukowane przez firmę Whirlpool i wyposażone w układ chłodzenia. Producent
nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zainstalowania pod płytą kuchenną piekarnika
innej marki.
Przed przystąpieniem do instalacji należy upewnić się, że:
- lokalne parametry dostarczanego gazu (rodzaj i ciśnienie) są zgodne z ustawionymi w płycie
kuchennej(patrz: tabliczka znamionowa oraz tabela dysz),
- zewnętrzne powierzchnie mebli lub urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej są odporne na
ciepło zgodnie z przepisami lokalnymi,
- produkty spalania są usuwane na zewnątrz za pomocą specjalnych okapów lub wentylatorów elektrycznych
montowanych na ścianach i/lub w oknach,
- zapewniona została ciągła naturalna cyrkulacja powietrza przez niezasłonięty otwór w ścianie o powierzchni
co najmniej 100 cm
2
. Wyżej wymieniony otwór w ścianie musi być:
a) wykonany jako trwały w ścianie prowadzącej na zewnątrz pomieszczenia, które ma być wentylowane;
b) wykonany w taki sposób, aby uniemożliwić jego zasłonięcie od zewnątrz i od wewnątrz (nawet przypadkowe);
c) zabezpieczony przy pomocy kratek plastikowych, siatek metalowych itp., które nie zmniejszają wyżej
wymienionej efektywnej powierzchni otworu wentylacyjnego;
d) umiejscowiony w pobliżu podłogi tak, by nie zakłócać pracy układu wyciągowego.
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKT 659 IX instrukcja

Typ
instrukcja