KitchenAid KSN 505 A++ IL instrukcja

Typ
instrukcja
Okresowo czyścić urządzenie nową szmatką zwilżoną roztworem letniej wody i neutralnego detergentu
przeznaczonego do mycia wnętrza chłodziarki. Nie stosować ściernych środków czyszczących.
Nie stosować myjek parowych. Zaleca się czyszczenie kondensatora przy pomocy odkurzacza po uprzednim
wyjęciu cokołu przedniego (patrz instrukcja instalacji).
Przycisków i wyświetlacza panelu sterowania (w niektórych modelach znajduje się na drzwiach zamrażarki)
nie należy czyścić alkoholem ani środkami, które go zawierają; do tego celu należy używać wyłącznie suchej
szmatki.
Wymiana żarówek
Ważna uwaga:
Przed przystąpieniem do wymiany żarówek należy zawsze odłączyć
urządzenie od zasilania elektrycznego.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy zdjąć klosz, jeżeli
występuje. Po dokonaniu wymiany założyć ponownie klosz na miejsce.
Żarówki używane do oświetlenia wnętrza urządzenia posiadają gniazdo
bagnetowe.
Żarówka dystrybutora lodu i wody, jeżeli występuje, jest natomiast typu
wkręcanego, a w niektórych modelach może występować oświetlenie z
żarówkami LED.
W porównaniu do żarówek tradycyjnych żarówki LED odznaczają się dłuższą trwałością, zapewniają lepszą
widoczność i są przyjaźniejsze dla środowiska.
Wymienić żarówkę na nową tego samego typu i o tych samych parametrach, dostępną w serwisie
technicznym oraz w autoryzowanych punktach sprzedaży.
Jeżeli urządzenie jest wyposażone w żarówki LED, w celu ich wymiany należy się zwrócić do Serwisu
Technicznego.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
URZĄDZENIA
Po dokonaniu podłączenia elektrycznego na wyświetlaczu pojawią się temperatury ustawione fabrycznie (-
18°C i +5°C).
W przypadku włączenia sygnału akustycznego i migania wskaźnika temperatury należy trzymać wciśnięty
przycisk wyłączający alarmy.
Uwaga: Po uruchomieniu urządzenia należy odczekać 2-3 godziny, aż osiągnie ono temperaturę roboczą
normalnego cyklu chłodniczego.
Tam, gdzie to przewidziano, należy zainstalować filtr antybakteryjny zapobiegający powstawaniu
nieprzyjemnych zapachów, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu filtra.
PIERWSZE UŻYCIE
Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego. Opróżnić urządzenie i trzymać drzwi lekko uchylone, aby
zapewnić obieg powietrza wewnątrz komór. Zapobiegnie to powstawaniu pleśni oraz nieprzyjemnych
zapachów. Jeżeli urządzenie wyposażone jest w automatyczny wytwarzacz lodu:
1. Odciąć dopływ wody do urządzenia.
2. Opróżnić pojemnik z kostek lodu.
W RAZIE AWARII ZASILANIA
W przypadku awarii zasilania trwających maksymalnie 12 godzin należy trzymać zamknięte drzwi urządzenia.
W ten sposób produkty spożywcze pozostaną chłodne i świeże najdłużej, jak to możliwe.
W przypadku awarii zasilania przekraczających 12 godzin należy wyjąć produkty spożywcze z urządzenia i
umieścić je w urządzeniu nadającym się do ich przechowywania.
JEŻELI NIE KORZYSTA SIĘ Z URZĄDZENIA
W celu podłączenia urządzenia do instalacji wodnej należy się zapoznać z Instrukcją instalacji.
Pobieranie wody:
Woda jest zawsze dostępna i można ją pobrać poprzez przyciśnięcie szklanki do dźwigni wody w dystrybutorze.
Po zwolnieniu dźwigni pobieranie wody zostaje przerwane. W modelach, w których nie występuje dźwignia,
należy nacisnąć przycisk "Water" . Pobieranie zostaje przerwane po zwolnieniu przycisku.
Pobieranie lodu:
Lód pobiera się poprzez przyciśnięcie do dźwigni lodu w dystrybutorze. W modelach, w których nie występuje
dźwignia, należy nacisnąć przycisk "Ice" . Pobieranie zostaje przerwane po zwolnieniu przycisku.
Praktyczne porady:
1. Trzymać szklankę blisko punktu, z którego wydostaje się woda/lód.
2. W celu uruchomienia dystrybutora wystarczy lekko nacisnąć dźwignię lub nacisnąć przyciski "Water" /
"Ice" (w modelach, w których nie występuje dźwignia). Mocniejsze naciskanie nie przyspiesza
pobierania, ani nie zwiększy ilości.
3. Zaleca się powolne odstawianie szklanki w celu zakończenia pobierania, co pozwoli zapobiec rozlaniu się
wody (w modelach, w których występują dźwignia do pobierania wody i lodu).
4. Odradzamy stosowanie szklanek wykonanych z cienkiego szkła lub szczególnie delikatnych (w modelach,
w których występują dźwignia do pobierania wody i lodu).
5. Zaleca się spożycie wody pobranej z dystrybutora w ciągu 6 godzin.
6. W przypadku okazjonalnego korzystania z dystrybutora lodu i wody lub dłuższej nieobecności, gdy
urządzenie pozostaje włączone, zaleca się przemycie obwodu i wylanie pierwszych 2 litrów wody oraz
wyrzucenie pierwszej porcji lodu. Czynności te należy również wykonać po ponownym podłączeniu
urządzenia do zasilania elektrycznego po dłuższej przerwie w użytkowaniu.
Istnieje możliwość wyłączenia urządzeń zapobiegających powstawaniu
skroplin poprzez naciśnięcie wyłącznika pokazanego na ilustracji obok
(wyłącznik należy ustawić w położeniu OFF). Umożliwi to również
zoptymalizowanie zużycia prądu.
W przypadku pojawienia się skroplin w okolicach dystrybutora lodu/wody
lub na drzwiach należy ponownie włączyć urządzenia zapobiegające
powstawaniu skropli (ustawiając wyłącznik w położeniu ON).
KORZYSTANIE Z DYSTRYBUTORA LODU I
WODY
(jeżeli występuje)
Nieprzestrzeganie podanych wskazówek dotyczących dezynfekcji będzie miało negatywny wpływ na
bezpieczeństwo higieniczne pobieranej wody.
Przed pierwszym użyciem zaleca się przepuszczenie przez urządzenie 9-14 litrów wody lub
przepuszczanie przez urządzenie wody przez 6-7 minut. Czynność tę można wykonywać z przerwami, lecz
należy ją zakończyć przed pobraniem wody do spożycia. Należy również wyrzucić lód wytworzony podczas
pierwszych 24 godzin.
Po przerwie w użytkowaniu dystrybutora wody przekraczającej 4-5 dni zaleca się przemycie obwodu i
wylanie pierwszej wody.
Zamontować wyjmowaną wylewkę wody (zależnie od modelu) wyłącznie higienicznie czystymi rękami.
Do okresowego czyszczenia zbiornika lub szuflady z kostkami lodu zaleca się używanie wyłącznie wody
pitnej.
Filtr należy obowiązkowo wymieniać, gdy konieczność taka zostaje zasygnalizowana na panelu sterowania
lub jeżeli przerwa w użytkowaniu systemu dystrybucji lodu/wody była dłuższa niż 30 dni.
Zaleca się, aby po każdej wymianie filtra przeprowadzona została dezynfekcja układu rozprowadzenia
wody. W tym celu należy użyć specjalnego roztworu do dezynfekcji przeznaczonego do materiałów
mających kontakt z żywnością (na bazie podchloryn sodu), który nie zmienia właściwości materiałów. Przed
użyciem przepłukać co najmniej 2 litrami wody.
Podczas wymiany części kostkarki do lodu należy stosować wyłącznie oryginalne komponenty dostarczone
przez producenta.
Wszelkie czynności techniczne powinny być wykonywane przez osoby wykwalifikowane lub w serwisie
technicznym.
CZYSZCZENIE, DEZYNFEKCJA I
KONSERWACJA KOSTKARKI DO LODU ORAZ /
LUB DYSTRYBUTORA WODY
(w zależności od modelu)
Po uruchomieniu chłodziarki należy odczekać jedną noc, aby zamroziły się pierwsze kostki lodu. W przypadku
wyboru lodu pokruszonego (tylko w niektórych modelach - patrz Skrócona instrukcja obsługi) kostki lodu
zostają rozdrobnione bezpośrednio przed pobraniem lodu. Pokruszony lód może więc wychodzić z urządzenia
z niewielkim opóźnieniem. Odgłos wydawany podczas tej operacji jest zjawiskiem normalnym; a wielkość
pokruszonych kawałków lodu może być różna. W przypadku przejścia z lodu pokruszonego na lód w
kostkach, wraz z pierwszymi kostkami lodu z urządzenia mogą jeszcze wychodzić niewielkie ilości
pokruszonego lodu. Ilość i rozmiary kostek lodu uzależnione są od ciśnienia wody w sieci; istnieje możliwość
zwiększenia produkcji lodu poprzez obniżenie temperatury ustawionej dla komory zamrażarki.
WERSJA Z POJEMNIKIEM NA LÓD
Normalna produkcja kostek lodu wynosi około 7-8 porcji w ciągu 24 godzin. W razie
zapotrzebowania na duże ilości lodu radzimy pobrać lód bezpośrednio z pojemnika
wytwarzacza, a nie z dystrybutora. Po zakończeniu tej operacji zaleca się włożenie
pojemnika na miejsce.
WERSJA Z WYTWARZACZEM LODU W KOMORZE ZAMRAŻARKI I
POJEMNIKIEM NA LÓD NA DRZWIACH
Normalna produkcja kostek lodu wynosi około 12-14 porcji w ciągu 24 godzin.
Wyjmowanie i ponowne wkładanie pojemnika na lód
Wsunąć palce w otwór w podstawie
pojemnika, pociągnąć dźwignię i podnieść
pojemnik do góry, aby go wyjąć (patrz rysunek
1). Alternatywnie w niektórych modelach po
wsunięciu palców w otwór w postawie
pojemnika należy umieścić kciuk na przycisku
odblokowującym (patrz rysunek 2); trzymając
oburącz podstawę pojemnika, nacisnąć
przycisk odblokowujący i podnieść pojemnik
do góry, wyjmując go.
Aby włożyć pojemnik na miejsce, należy
oprzeć jego podstawę na wsporniku na
drzwiczkach wewnętrznych i opuścić go do
właściwej pozycji.
Uwaga: W razie zapotrzebowania na duże
ilości lodu radzimy pobrać lód bezpośrednio z pojemnika wytwarzacza lodu, a nie z dystrybutora.
WERSJA Z WYTWARZACZEM I POJEMNIKIEM NA LÓD NA DRZWIACH ZAMRAŻARKI
Przy zamkniętych drzwiach normalna produkcja kostek lodu wynosi około 6-7 porcji w ciągu 24 godzin.
Na produkcję kostek lodu silny wpływ ma częstotliwość otwierania drzwi zamrażarki, ilość świeżych produktów
spożywczych włożonych do komory zamrażarki, temperatura otoczenia oraz ustawiona temperatura. Po
przerwie w użytkowaniu wytwarzacza lodu należy odczekać jedną noc, aby powstały pierwsze kostki lodu.
Wyjmowanie i ponowne wkładanie pojemnika na lód
Wsunąć palce w otwór w podstawie pojemnika (prawa strona), pociągnąć dźwignię i podnieść pojemnik do
góry, aby go wyjąć (patrz rysunek 3).
Aby włożyć pojemnik na miejsce, należy oprzeć jego podstawę na wsporniku na
drzwiczkach wewnętrznych i opuścić go do właściwej pozycji.
Uwaga: W celu wyprodukowania dużych ilości lodu należy uruchomić funkcję
"Fast Freezing" (patrz Skrócona instrukcja obsługi). W razie zapotrzebowania
na duże ilości lodu radzimy pobrać lód bezpośrednio z pojemnika na lód, a nie z
dystrybutora.
Ważna uwaga: W celu uniknięcia przypadkowego wyładowania kostek
lodu przed wyjęciem pojemnika należy wyłączyć wytwarzacz lodu.
Do okresowego czyszczenia kratki zakrywającej wytwarzacz lodu zaleca się
używanie tylko wody pitnej.
KORZYSTANIE Z AUTOMATYCZNEGO
WYTWARZACZA LODU
(jeżeli występuje)
rysunek 1 rysunek 2
rysunek 3
Produkty spożywcze należy szczelnie zapakować, tak aby nie miała do nich dostępu woda, wilgoć lub
skropliny; zahamuje to przechodzenie zapachów z jednej części chłodziarki do drugiej, a tym samym zapewni
lepsze warunki przechowywania mrożonej żywności.
UWAGA: nigdy nie wkładać do zamrażarki ciepłych produktów. Pozostawienie produktów przed zamrożeniem
do wcześniejszego ostygnięcia pozwoli na zaoszczędzenie energii elektrycznej i przedłuży żywotność
urządzenia.
PRZECHOWYWANIE, ZAMRAŻANIE I
ODMRAŻANIE ŻYWNOŚCI
"MULTIFLOW" to system rozprowadzania powietrza do wentylacji, dzięki któremu temperatura panująca w
komorze chłodziarki jest niemal jednorodna. Produkty spożywcze można umieścić na dowolnej półce
urządzenia, uważając, aby nie blokowały one otworów systemu rozprowadzania powietrza i umożliwiały jego
swobodny obieg.
SYSTEM ROZPROWADZANIA POWIETRZA
“MULTIFLOW”
(jeżeli występuje)
WEWNĘTRZNE ELEMENTY URZĄDZENIA
POJEMNIK DO PRZECHOWYWANIA ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
Jest to pojemnik na żywność otwierany i zamykany ruchem
wahadłowym, co ułatwia wkładanie i wyjmowanie produktów.
Otwieranie, wyjmowanie i ponowne wkładanie pojemnika do
przechowywania świeżej żywności
Aby otworzyć pojemnik do przechowywania świeżej żywności,
należy nacisnąć jeden z dwóch przycisków u góry (1) i równocześnie
pociągnąć go do oporu. Aby zamknąć pojemnik, należy wykonać te
same czynności w odwrotnej kolejności. Aby wyjąć pojemnik do
przechowywania świeżej żywności, należy postępować zgodnie z
powyższymi instrukcjami, obracając go lekko i wyjmując go z
gniazda (2). Aby go włożyć na miejsce, należy wsunąć zewnętrzne
prowadnice boczne pojemnika (3a) w pobliżu kołków blokujących
(3b) znajdujących się wewnątrz gniazda.
UWAGA: Nie zaleca się wkładania do pojemnika na świeżą żywność
produktów w opakowaniach metalowych lub o ostro zakończonych
krawędziach, gdyż mogłyby one go porysować.
Wyjmowanie szuflady na owoce i warzywa lub szuflady na
mięso:
1. wysunąć szufladę do oporu;
2. podtrzymując jedną ręką, unieść szufladę i wyjąć ją;
3. szuflada wyjdzie z prowadnic i będzie można ją wysunąć;
4. w celu całkowitego wyjęcia szuflady należy ją przechylić; unieść
część przednią ku górze, zaś tylną opuścić w dół.
Regulator wilgotności w szufladzie na mięso/owoce i warzywa
(jeżeli występuje)
Zimne powietrze przepływa wewnątrz szuflady na mięso poprzez
otwór znajdujący się pomiędzy komorami chłodziarki i zamrażarki.
Dzięki temu temperatura w szufladzie na mięso jest niższa od
pozostałych partii komory chłodniczej. Istnieje możliwość regulacji
przepływu powietrza za pomocą odpowiedniego regulatora.
Jeżeli w szufladzie na mięso chce się przechowywać warzywa,
należy przesunąć regulator do zewnątrz i ustawić w pozycji
przewidzianej dla owoców/warzyw. Pozwoli to uniknąć
ewentualnego zamrożenia warzyw.
Regulator wilgotności w szufladzie na owoce i warzywa (jeżeli
występuje)
Poziom wilgotności w szufladzie na owoce i warzywa można
regulować przy pomocy odpowiedniego regulatora.
Po przesunięciu dźwigni do oporu w prawo wilgotne powietrze
zostaje usunięte z szuflady, co pozwala uzyskać lepsze warunki
przechowywania owoców i warzyw ze skórką.
Po przesunięciu dźwigni do oporu w lewo w szufladzie zostaje
zachowane wilgotne powietrze, co.
Przechowywanie produktów
Aby maksymalnie zwiększyć pojemność komory zamrażarki, można
z niej wyjąć dwie szuflady/dolne kosze i umieszczać produkty
spożywcze bezpośrednio na dnie komory. Uważać, aby produkty
spożywcze nie blokowały przepływu powietrza.
(instrukcja odnosi się do modeli o pojemności poniżej 715 litrów).
1. Znaleźć zatyczkę wkładu filtra wody pod drzwiami komory zamrażarki. Obracać energicznie zatyczkę w
kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara, dopóki nie znajdzie się w pozycji pionowej, po czym
wyjąć filtr z kratki.
2. Wysunąć zatyczkę i wkład filtra przez kratkę.
3. Zdjąć zatyczkę, zsuwając ją z końcówki starego wkładu. NIE WYRZUCAĆ ZATYCZKI.
4. Nałożyć zatyczkę na nowy wkład.
5. Trzymając zatyczkę w pozycji pionowej, wsunąć do oporu na kratkę nowy wkład.
6. Obracać energicznie zakrętkę w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, dopóki nie znajdzie się w
pozycji poziomej. PRZEPUSZCZAĆ WODĘ PRZEZ DYSTRYBUTOR DO CHWILI, AŻ ZACZNIE
WYPŁYWAĆ CZYSTA (około 9-14 litrów albo 6-7 minut). Umożliwi to oczyszczenie systemu i usunie
powietrze z przewodów.
Uwaga: Podczas usuwania powietrza z systemu z dystrybutora może wydostać się woda.
Zamawianie wymiennych filtrów
W celu zamówienia wkładów do filtra wody należy się skontaktować z serwisem technicznym.
WYMIANA WKŁADU FILTRA WODY
(jeżeli występuje)
Przed skontaktowaniem się z Serwisem
Technicznym:
Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić się,
czy usterka nie ustąpiła. Jeżeli wynik testu jest
negatywny; należy ponownie odłączyć urządzenie
od sieci elektrycznej i powtórzyć całą operację po
upływie godziny.
Jeżeli po dokonaniu opisanych wyżej czynności
kontrolnych, urządzenie nadal nie pracuje
prawidłowo, należy zwrócić się do punktu serwisu
technicznego, opisując dokładnie problem i podając
następujące dane:
opis problemu
model
typ i numer seryjny urządzenia (podane na
tabliczce znamionowej)
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej znajdującej się wewnątrz
urządzenia)
Uwaga:
Zmiana kierunku otwierania drzwi przez technika
serwisu nie jest wykonywana w ramach
gwarancji.
SERWIS TECHNICZNY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

KitchenAid KSN 505 A++ IL instrukcja

Typ
instrukcja