ZANKER KOU55602XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KOU55602XK
Instrukcja
obsługi
PL
Piekarnik
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 4
Opis urządzenia 6
Przed pierwszym użyciem 6
Codzienna eksploatacja 7
Funkcje zegara 9
Korzystanie z akcesoriów 10
Dodatkowe funkcje 11
Wskazówki i porady 11
Konserwacja i czyszczenie 20
Rozwiązywanie problemów 22
Instalacja 23
Efektywność energetyczna 24
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie zapoznać się z załączoną
instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada za obrażenia ciała
ani szkody spowodowane nieprawidłową instalacją lub
eksploatacją urządzenia. Należy zachować instrukcję obsługi
w bezpiecznym i łatwo dostępnym miejscu do wykorzystania w
przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także
nieposiadające odpowiedniej wiedzy lub doświadczenia, jeśli
będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym dla
dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
Dzieciom i zwierzętom nie wolno zbliżać się do pracującego
lub stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy
urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
2
Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
Dzieciom w wieku do 3 lat nie wolno zbliżać się do
urządzenia podczas jego pracy.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego
może dokonać wyłącznie osoba o odpowiednich
kwalifikacjach.
Panel sterowania należy podłączyć do odpowiedniego
modułu grzejnego za pomocą złączy o pasujących kolorach,
aby uniknąć ewentualnego zagrożenia.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy
nagrzewają się podczas pracy do wysokiej temperatury.
Należy zachować ostrożność, aby uniknąć kontaktu z
elementami grzejnymi. Dzieci poniżej 8 roku życia nie
powinny znajdować się w pobliżu urządzenia, jeśli nie są pod
stałym nadzorem.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy
odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do
wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek,
ponieważ mogą one porysować powierzchnię, co może
skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi wymienić go
producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba, aby zapobiec zagrożeniu
porażeniem prądem.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od bocznych
3
ścianek. Zamontować prowadnice blach w odwrotnej
kolejności.
W stałej instalacji należy zastosować wyłącznik
umożliwiający odłączenie zasilania zgodnie z zasadami
dotyczącymi instalacji elektrycznych.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
OSTRZEŻENIE! Urządzenie
może zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z instrukcją
instalacji dołączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ jest
ono ciężkie. Należy zawsze stosować
rękawice ochronne i mieć na stopach
pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Szafka kuchenna i wnęka na urządzenie
muszą mieć odpowiednie wymiary.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad nim
spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Niektóre elementy urządzenia przewodzą
prąd. Należy zabudować urządzenie, aby
zakryć części, których dotknięcie mogłoby
być niebezpieczne.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej
wysokości.
Urządzenie wyposażono w elektryczny
układ chłodzenia. Wymaga on zasilania
elektrycznego.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy skontaktować się
z elektrykiem.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda elektrycznego z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego.
Wymiany przewodu zasilającego można
dokonać wyłącznie w naszym
autoryzowanym centrum serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących się
pod napięciem, jak i zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem prądem
należy zamocować w taki sposób, aby nie
można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po zakończeniu
instalacji. Należy zadbać o to, aby w
zainstalowanym urządzeniu wtyczka
przewodu zasilającego była łatwo
dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie ciągnąć za
przewód zasilający. Należy zawsze
ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki
różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
4
umożliwiający odłączenie urządzenia od
zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
Obsługa
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia,
porażenia prądem lub wybuchu.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu jego
drzwi. Może dojść do uwolnienia gorącego
powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi urządzenia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może spowodować
powstanie mieszanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie uszkodzenia
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do przyrządzania potraw. Nie wolno go
używać do innych celów, takich jak np.
ogrzewanie pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z gniazda
elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem szyb w
drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją niezwłocznie
wymienić. Należy skontaktować się z
autoryzowanym centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie obojętne
środki czyszczące. Nie używać żadnych
produktów ściernych, myjek do
szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać detergentów do czyszczenia
emalii katalitycznej (jeśli dotyczy).
5
Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany lampy
należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Używać wyłącznie lamp tego samego typu.
Utylizacja
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem obrażeń
ciała lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka lub
zwierzęcia w urządzeniu.
Serwis
Należy skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie oryginalne
części zamienne.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
10
11
5
4
3
2
1
53 4 76 22
9
8
1
12
1
Panel sterowania
2
Pokrętła płyty grzejnej
3
Kontrolka/symbol zasilania
4
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5
Sterowanie elektroniczne
6
Pokrętło regulacji temperatury
7
Wskaźnik/symbol temperatury
8
Grzałka
9
Oświetlenie
10
Wentylator
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Poziomy umieszczenia potraw
Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia ciast i ciastek. Do pieczenia
mięsa lub ciasta oraz do zbierania
skapującego tłuszczu.
Przed pierwszym użyciem
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Aby ustawić aktualną godzinę,
patrz rozdział „Funkcje zegara”.
6
Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Wyczyścić urządzenie i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria i wyjmowane prowadnice
blach w początkowym położeniu.
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w
celu wypalenia pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję
i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 1
godzinę.
3. Ustawić funkcję i ustawić maksymalną
temperaturę.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 15
minut.
5. Ustawić funkcję i ustawić maksymalną
temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na 15
minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Jest to normalne
zjawisko. Należy zapewnić wystarczający
dopływ świeżego powietrza do
pomieszczenia.
Codzienna eksploatacja
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Chowane pokrętła sterowania
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć
pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
W zależności od modelu na
urządzeniu mogą znajdować
się kontrolki, symbole przy
pokrętłach lub wskaźniki:
Kontrolka zapala się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są ustawienia
dotyczące któregoś z pól
grzejnych, funkcji piekarnika
czy temperatury.
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w celu wybrania żądanej funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury w
celu wybrania żądanej temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i
pokrętło regulacji temperatury do
położenia wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłą‐
czenia
Urządzenie jest wyłączone.
7
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Górna/dolna
grzałka
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pasteryzo‐
wania żywności.
Termoobieg Do pieczenia na trzech poziomach jednocześnie oraz do
suszenia żywności.Ustawić temperaturę o 20-40°C niższą
niż dla funkcji Górna/dolna grzałka.
Grill Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba.
Szybki grill Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach i do
opiekania pieczywa.
Rozmrażanie Tej funkcji można użyć do rozmrażania potraw mrożonych,
takich jak warzywa i owoce. Czas rozmrażania uzależniony
jest od ilości i grubości mrożonej potrawy.
Wyświetlacz
A B C
A. Wskaźniki funkcji
B. Wskazanie czasu
C. Wskaźnik funkcji
Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
Pokrętła pól grzejnych
Płytę grzejną można obsługiwać za pomocą
pokręteł pól grzejnych. Patrz instrukcja
obsługi płyty grzejnej.
Należy koniecznie zapoznać się z
treścią rozdziałów poświęconych
bezpieczeństwu, znajdujących
się w instrukcji obsługi płyty
grzejnej.
8
Ustawienie mocy grzania
Wskazanie pokrętła Funkcja
0 Położenie wyłącze‐
nia
1 - 9 Ustawienie mocy
grzania
Wyłącznik podwój‐
nego pola grzejne‐
go
1. Obrócić pokrętło do położenia żądanej
mocy grzania.
2. Aby zakończyć proces gotowania, należy
obrócić pokrętło do położenia wyłączenia.
Korzystanie z podwójnego pola
grzejnego (jeśli dotyczy)
Aby włączyć podwójne pole
grzejne, należy obrócić pokrętło
zgodnie z ruchem wskazówek
zegara. Nie obracać pokrętła
przez położenie stop.
1. Obrócić pokrętło zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do pozycji 9.
2. Powoli obracać pokrętło w stronę symbolu
, aż będzie słyszalne kliknięcie. Włączą
się dwa pola grzejne.
3. Aby ustawić odpowiednią moc grzania,
należy zapoznać się z treścią rozdziału
„Ustawienie mocy grzania”.
Funkcje zegara
Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
BIEŻĄCA GODZI‐
NA
Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
CZAS Ustawianie czasu pracy urządzenia.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
CZAS OPÓŹNIE‐
NIA
Łączy funkcje CZAS i KONIEC.
MINUTNIK Ustawianie czasu odliczania. Funkcja nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia.
Ustawianie i zmiana aktualnego czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Wskaźnik miga po podłączeniu urządzenia
do zasilania, po przerwie w zasilaniu lub gdy
zegar nie jest ustawiony.
Nacisnąć
lub , aby ustawić prawidłową
godzinę.
Po upływie około pięciu sekund miganie
ustanie, a na wyświetlaczu będzie widoczna
ustawiona aktualna godzina.
Aby zmienić aktualny czas, naciskać , aż
zacznie migać .
Ustawianie funkcji CZAS
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję
CZAS.
Na wyświetlaczu widoczne jest wskazanie
.
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie migać
i zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy. Urządzenie wyłączy się
automatycznie.
9
5. Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
i pokrętło regulacji temperatury w
położenie wyłączenia.
Ustawianie funkcji KONIEC
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć
lub , aby ustawić czas.
Na wyświetlaczu widoczne jest wskazanie
.
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie migać
i zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy. Nacisnąć dowolny przycisk,
aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
5. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
i pokrętło regulacji temperatury w
położenie wyłączenia.
6. Urządzenie wyłączy się automatycznie.
Ustawianie CZASU OPÓŹNIENIA
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję
CZAS.
4. Nacisnąć .
5. Nacisnąć
lub , aby ustawić funkcję
KONIEC.
6. Nacisnąć , aby potwierdzić.
Urządzenie włączy się później automatycznie,
będzie działać przez czas ustawiony w funkcji
CZAS i zakończy pracę o godzinie ustawionej
w funkcji KONIEC. O ustawionej godzinie
zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
7. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
i pokrętło regulacji temperatury w
położenie wyłączenia.
8. Urządzenie wyłączy się automatycznie.
Ustawianie MINUTNIKA
1. Naciskać , aż zacznie migać.
2. Nacisnąć lub , aby ustawić żądany
czas.
Minutnik uruchomi się automatycznie po 5
sekundach.
3. Gdy upłynie ustawiony czas, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
4. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika w
położeniu wyłączenia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk .
Funkcja zegara wyłączy się po kilku
sekundach.
Korzystanie z akcesoriów
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice jednego z
poziomów umieszczania potraw; upewnić się,
że nóżki są skierowane w dół.
Głęboka blacha:
Wsunąć głęboką blachę między prowadnice
jednego z poziomów umieszczania potraw.
10
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Wsunąć głęboką blachę między prowadnice
blachy, a ruszt między prowadnice powyżej;
upewnić się, że nóżki są skierowane w dół.
Niewielkie występy na górze
mają na celu zapewnienie
większego bezpieczeństwa.
Występy służą także jako
zabezpieczenie przed
wypadnięciem. Wysoka krawędź
wokół rusztu zapobiega zsuwaniu
się naczyń z rusztu.
Dodatkowe funkcje
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymać powierzchnie urządzenia w niskiej
temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia
wentylator chłodzący może nadal działać do
czasu schłodzenia urządzenia.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą spowodować
niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby
temu zapobiec, piekarnik wyposażono
w termostat bezpieczeństwa, który w razie
potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie włączy
się ponownie.
Wskazówki i porady
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu, jakości
oraz ilości użytych składników.
Informacje ogólne
W urządzeniu jest pięć poziomów.
Poziomy umieszczania potraw liczy się od
dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny układ
obiegu powietrza oraz stałej recyrkulacji
pary. System ten, dzięki obecności pary,
umożliwia przygotowanie delikatnych
potraw z chrupiącą skórką. Zmniejsza on
do minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć. Jest to
11
normalne zjawisko. Otwierając drzwi
podczas pieczenia, należy zawsze
odsunąć się od urządzenia. Aby
ograniczyć zjawisko skraplania pary
wodnej, należy uruchamiać urządzenie na
10 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego
elementów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i spowodować
uszkodzenie emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego
czasu pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw
należy używać głębokiej blachy, aby nie
dopuścić do trwałego zabrudzenia
piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej
blachy wlać nieco wody. Aby zapobiec
gromadzeniu się dymu, należy dolewać
wody po trochu, za każdym razem, gdy
wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy,
jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować
wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć
najlepsze ustawienia (mocy grzania, czasu
pieczenia itp.) dla posiadanych naczyń,
przepisów i ilości potraw pieczonych przy
użyciu omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W forem‐
ce do
ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W forem‐
ce do
ciasta
Sernik 170 1 165 2 60 - 80 W 26 cm
foremce
do ciasta
12
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Jabłecz‐
nik (szar‐
lotka)
1)
170 2 160 2 (po le‐
wej i po
prawej)
80 - 100 W dwóch
20 cm fo‐
remkach
do ciasta
ustawio‐
nych na
ruszcie
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po le‐
wej i po
prawej)
30 - 40 W 26 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt 170 2 160 2 50 - 60 W 26 cm
foremce
do ciasta
Keks /
Ciasto
owoco‐
we
1)
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto ze
śliwkami
1)
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
Małe
ciastecz‐
ka – je‐
den po‐
ziom
170 3 140 - 150 3 20 - 30 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Małe
ciastecz‐
ka – dwa
poziomy
- - 140 - 150 2 i 4 25 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Małe
ciastecz‐
ka – trzy
poziomy
- - 140 - 150 1, 3 i 5 30 - 45 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
13
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane – je‐
den po‐
ziom
140 3 140 - 150 3 30 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane –
dwa po‐
ziomy
- - 140 - 150 2 i 4 35 - 40 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Ciastecz‐
ka / ciasta
przekła‐
dane –
trzy po‐
ziomy
- - 140 - 150 1, 3 i 5 35 - 45 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bezy – je‐
den po‐
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bezy –
dwa po‐
ziomy
1)
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Bułeczki
1)
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Eklery –
jeden po‐
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Eklery –
dwa po‐
ziomy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do piecze‐
nia ciasta
Tarty pła‐
skie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce
do ciasta
14
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciasto
owocowe
z dużą
ilością
owoców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
170 1 160 2 (po le‐
wej i po
prawej)
50 - 60 W 20 cm
foremce
do ciasta
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo‐
chenki po
500 g
Chleb żyt‐
ni
190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
Bułki
1)
190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bu‐
łek na
blasze do
pieczenia
ciasta
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta lub
głębokiej
blasze
Babecz‐
ki
1)
200 3 190 3 10 - 20 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
15
Zapiekanki
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Zapiekan‐
ka maka‐
ronowa
200 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapiekan‐
ka wa‐
rzywna
200 2 175 2 45 - 60 W formie
Quiche
1)
180 1 180 1 50 - 60 W formie
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
Cannello‐
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 W formie
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Mięso
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na rusz‐
cie
Wieprzo‐
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na rusz‐
cie
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na rusz‐
cie
Angielska
pieczeń
wołowa,
lekko wy‐
pieczona
210 2 200 2 50 - 60 Na rusz‐
cie
Angielska
pieczeń
wołowa,
średnio
wypieczo‐
na
210 2 200 2 60 - 70 Na rusz‐
cie
16
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Angielska
pieczeń
wołowa,
dobrze
wypieczo‐
na
210 2 200 2 70 - 75 Na rusz‐
cie
Łopatka
wieprzo‐
wa
180 2 170 2 120 - 150 Ze skórą
Goleń
wieprzo‐
wa
180 2 160 2 100 - 120 2 sztuki
Jagnięci‐
na
190 2 175 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 220 2 200 2 70 - 85 W całości
Indyk 180 2 160 2 210 - 240 W całości
Kaczka 175 2 220 2 120 - 150 W całości
Gęś 175 2 160 1 150 - 200 W całości
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał‐
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał‐
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
Ryba
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Pstrąg /
Dorada
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk /
Łosoś
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 file‐
tów
17
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia
należy nagrzewać wstępnie pusty
piekarnik przez 3 minuty.
Produkt Ilość Tempera‐
tura (°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Steki 4 800 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Befsztyki 4 600 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Kiełbaski 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Kotlety
wieprzo‐
we
4 600 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Kurczak
(połówki)
2 1000 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaby 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
Pierś z
kurczaka
4 400 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur‐
ger
6 600 maks. 20 - 30 - 4
Filet rybny 4 400 maks. 12 - 14 10 - 12 4
Zapieka‐
ne kanap‐
ki
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Tosty 4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
Rozmrażanie
Produkt Ilość (g) Czas roz‐
mrażania
(min)
Dalszy czas roz‐
mrażania (min)
Uwagi
Kurczak 1000 100 - 140 20 - 30 Położyć kurczaka na od‐
wróconym spodku i
umieścić na dużym tale‐
rzu. Obrócić po upływie
połowy czasu.
Mięso 1000 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie poło‐
wy czasu.
18
Produkt Ilość (g) Czas roz‐
mrażania
(min)
Dalszy czas roz‐
mrażania (min)
Uwagi
Mięso 500 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie poło‐
wy czasu.
Pstrąg 150 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki 300 30 - 40 10 - 20 -
Masło 250 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 200 80 - 100 10 - 15 Także lekko zmrożona
śmietana daje się dobrze
ubić.
Tort 1400 60 60 -
Suszenie – Termoobieg
Zakryć blachy pergaminem lub papierem
śniadaniowym.
Aby uzyskać lepszy rezultat, można
zatrzymać proces w połowie czasu
suszenia, otworzyć drzwi i pozostawić na
jedną noc w celu dokończenia suszenia.
Warzywa
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Fasola 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Papryka 60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Warzywa
(kwaśne)
60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Grzyby 50 - 60 6 - 8 3 1 / 4
Zioła 40 - 50 2 - 3 3 1 / 4
Owoce
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (godz.) Poziom piekarnika
1 pozycja 2 pozycje
Śliwki 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Morele 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Krojone jabłka 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Gruszki 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
19
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Uwagi dotyczące czyszczenia
Przód urządzenia należy myć miękką
ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych
należy stosować łagodny środek
czyszczący.
Po każdym użyciu należy oczyścić wnętrze
urządzenia. Nagromadzenie się tłuszczu
lub resztek potraw może spowodować
pożar. Zagrożenie jest większe dla blachy
do opiekania.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy
usuwać za pomocą specjalnego środka do
czyszczenia piekarników.
Po każdym użyciu akcesoriów należy
wyczyścić je i pozostawić do wyschnięcia.
Do czyszczenia należy użyć miękkiej
ściereczki zwilżonej ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno
czyścić żrącymi środkami, ostrymi
przedmiotami ani myć w zmywarce.
Mogłyby one uszkodzić powłokę
zapobiegającą przywieraniu.
Urządzenia wykonane ze stali
nierdzewnej lub aluminium
Drzwi piekarnika należy czyścić
wyłącznie za pomocą wilgotnej
ściereczki lub gąbki. Osuszyć
miękką ściereczką.
Nie należy używać myjek
stalowych, kwasów ani
produktów ściernych, ponieważ
mogą one uszkodzić
powierzchnię piekarnika. Panel
sterowania piekarnika należy
czyścić stosując się do tych
samych zaleceń.
Czyszczenie uszczelki drzwi
Należy regularnie sprawdzać uszczelkę
drzwi. Uszczelka drzwi jest założona wokół
obramowania komory piekarnika. Nie
wolno korzystać z urządzenia, jeśli
uszczelka drzwi jest uszkodzona. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym.
Aby wyczyścić uszczelkę drzwi, należy
zapoznać się z ogólnymi informacjami na
temat czyszczenia.
Wyjmowanie prowadnic blach
Aby oczyścić piekarnik, należy wyjąć
prowadnice blach.
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od bocznej ścianki.
2. Odciągnąć tylną część prowadnic blach
od bocznej ścianki i wyjąć je.
2
1
Zamontować prowadnice blach w odwrotnej
kolejności.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika składają się z dwóch szyb.
Drzwi piekarnika i wewnętrzną szybę można
wyjąć do wyczyszczenia.
Jeśli drzwi nie zostaną uprzednio
zdemontowane, mogą się
gwałtownie zamknąć podczas
wyjmowania z nich szyby
wewnętrznej.
UWAGA! Nie używać urządzenia
bez wewnętrznej szyby.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

ZANKER KOU55602XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi