Electrolux EKK510511W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKK510511
Kuchenka gazowo-elektryczna
Instrukcja obsługi
PL
2 electrolux
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Rozmrażanie
Wskazówki i porady
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Warunki gwarancji
Gwarancja europejska
2
4
5
5
6
7
7
8
8
8
9
9
11
13
14
15
16
17
17
18
19
20
22
23
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie kuchni.
electrolux 3
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji
gazowej może wykonać wyłącznie
instalator urządzeń gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu
instalacji urządzenia oraz rodzaj
gazu, do którego kuchnia jest
przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu
kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V,
50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z
kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do obsługi przez osoby (w tym dzieci) z
upośledzonymi zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź
brakiem doświadczenia i wiedzy bez
nadzoru lub przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie
należy jej używać. Nie obsługiwać
kuchni mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna
lub zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych
urządzeń elektrycznych w pobliżu
kuchni należy zwrócić uwagę, aby
ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów
kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw
z piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
4 electrolux
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika,
gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i
resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych
naczyń. Nie przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu,
w środkowej części płyty) nie może
być zasłonięty, gdyż zapewnia
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
electrolux 5
Pokrętło tylnego lewego palnika
Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Termostat piekarnika
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A.
Prowadnica
B.
Taca
C.
Wentylator
C
A
B
Poziom
blachy
1
2
4
3
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy
opakowania (wewnątrz i z
zewnątrz urządzenia), przed
włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez wkładania
żywności. W tym czasie może wydobywać
się nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na
pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
6 electrolux
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się
na tabliczce znamionowej kuchni (z lewej
strony, po otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na tabliczce
znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się
para. Piekarnik częściowo odprowadza
powstałą parę. Pomimo to, nie należy
stać na wprost piekarnika podczas
otwierania drzwi, aby pozwolić na
swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
nastąpi kondensacja pary i pojawią się
krople wody. Jest to zjawisko normalne i
nie świadczy o usterce urządzenia.
Aby zapobiec przebarwieniom, należy
regularnie wycierać powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno
stawiać żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonego piekarnika.
Przy włączonym piekarniku,
pokrywa kuchni powinna być
podniesiona, aby uniknąć
przegrzania.
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pieczenie tradycyjne
– włączona górna i dolna grzałka; pieczenie
tradycyjnych potraw, które nie wymagają zmian
temperatury w czasie pieczenia. Jeżeli to
konieczne, rozgrzać wstępnie piekarnik przed
włożeniem potrawy.
Nagrzewanie dolną grzałką
pozwala na przypieczenie potraw od spodu.
Nagrzewanie górną grzałką
pozwala na rumienienie wierzchu potraw.
Grill
Funkcji grilla nie można używać jednocześnie z
innymi funkcjami piekarnika. Drzwi piekarnika
musza być zamknięte podczas grillowania.
Uwaga: Przy funkcji Grill temperatura
maksymalna to 230°C.
Pieczenie z nawiewem
termoobieg; funkcja pozwala na pieczenie więcej
niż jednej potrawy jednocześnie, bez przenikania
się smaków i zapachów, na kilku poziomach.
Rozmrażanie
– (To NIE jest funkcja pieczenia). Pomocne przy
rozmrażaniu produktów.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń, patelni, tac lub folii
aluminiowej. Może dojść do
nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając
pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od
50°C do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie,
więc można wybrać poziom temperatury
pomiędzy tymi, które są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
electrolux 7
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna
termostatu. Będzie podświetlona, aż
piekarnik osiągnie zadaną temperaturę;
następnie zgaśnie i będzie się zapalała,
pokazując, że termostat kontroluje
temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia.
Wentylator nadmuchuje gorące powietrze,
aby zapewnić jednorodną temperaturę
wewnątrz piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są
następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury
eliminuje konieczność wstępnego
nagrzewania piekarnika (do czasu pieczenia
wskazanego w przepisie należy dodać 5-7
minut). Potrawy wymagające pieczenia w
bardzo wysokich temperaturach należy
włożyć do rozgrzanego piekarnika, np. chleb,
suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu
temperatury o 20- 25°C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie jednakowej
temperatury wewnątrz piekarnika, niezależnie
od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to
także na pieczenie kilku potraw jednocześnie.
Należy pamiętać, że potrawy na najwyższym
poziomie będą rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się.
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić
wymaganą temperaturę pieczenia.
Wskazówki i porady
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku naczyń
na jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć
blachę. Naczynie wstawić do blachy – nie
stawiać naczynia bezpośrednio na dnie
piekarnika, aby zapewnić prawidłową
cyrkulację powietrza wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony
tym samym produktem (np. tace ciastek) –
będą one upieczone jednakowo i należy je
wyjąć z piekarnika w tym samym czasie.
Jeżeli na tacach znajdują się produkty
żnego rodzaju i rozmiaru, np. herbatniki –
czas pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do
ogrzewania produktów, bez konieczności
wcześniejszego rozmrażania, np. tarty
owocowe, paszteciki kiełbaski i inne
produkty o niewielkich rozmiarach. Ustawić
temperaturę 190-200°C I włączyć piekarnik
na 20-40 minut (w zależności od ilości
produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji
zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji użytkownika. Temperatury mają
charakter orientacyjny i należy je
podwyższać lub obniżać, zgodnie z
indywidualnymi upodobaniami.
8 electrolux
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością,
kolorem, stopniem przewodzenia ciepła do
produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia wpływają
na intensywne rumienienie potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze
pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych
produktów, które są nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i
produkty zbożowe.
Wskazówki i porady
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu
1-2 godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I
obrócić w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych
produktów w temperaturze pokojowej.
Natychmiast ugotować lub włożyć do
chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas
obróbki świeżej, mrożonej i gotowanej
żywności.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki.
Przydatne do pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.). Potrawy
zapiekane, lasagne, które wymagają
dodatkowego rumienienia wierzchu można
także przygotowywać używając górnej i dolnej
grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak
quiche i tarty (aby być pewnym, że spód
jest równomiernie upieczony).
Lampka termostatu piekarnika
Lampka zostaje podświetlona po
ustawieniu temperatury pieczenia i
pozostanie włączona do czasu jej
osiągnięcia wewnątrz piekarnika. W czasie
pieczenia gaśnie i zapala się, informując o
kontrolowaniu i utrzymywaniu zadanej
temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie
dotykać grzałek wewnątrz
piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast,
chleba itp., formę należy ustawić centralnie
pod grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło
swobodne przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć
nadmiernego kapania tłuszczu na
podstawę piekarnika oraz aby ułatwić
źniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
electrolux 9
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio
na dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy
do pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt
mocno zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny
być otwierane na zbyt długi okres czasu,
zwłaszcza przy wkładaniu potraw do
rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu
niektóre elementy kuchni
nagrzewają się. Nie należy
zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonej kuchni.
Drzwi piekarnika musza być
zamknięte podczas grillowania.
Uwaga: Przy funkcji Grill
temperatura maksymalna to 230°C.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby
pozwolić na efektywną cyrkulację
rozgrzanego powietrza.
Ryby można umieścić bezpośrednio na
ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu na
rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowaniem.
Chude mięso i ryby należy posmarować
cienką warstwą oleju lub masła, aby
zachowały swoją naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów przeznaczonych
do grillowania, zalecamy ogrzanie piekarnika
(przy włączonej funkcji grill) przez kilka minut.
W czasie pieczenia można zmieniać
ustawienia i temperaturę, jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze względów bezpieczeństwa,
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i
jego grubości.
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
10 electrolux
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1/1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 1/2 15-20
250*
160-180
45+10**
Crumble 1/3 15-20 190-200 25-35
Strucla 1/2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 1/3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
Wentylator
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 2+4 - 140-160 30-35
Kruchy spód 2+4 - 150-170 25-35
Ciasto drożdzowe z jabłkami 2+4 - 170-180 45-50
Ciasto z jabłkami 1+3 - 170-180 55-60
Ciastka 2+4 - 160-170 20-30
Biszkopt beztłuszczowy 3 - 150-160 30-35
Biszkopt 2 - 160-170 45-55
electrolux 11
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Bułki drożdżowe 3 10-13 180-200 10-20
Bułki drożdżowe 1+3 - 180-200 10-20
Roladki szwajcarskie 3 10-13 160-180 10-20
Sernik 2 - 150-170 50-70
Flan z jabłkami 2 10-13 180-200 30-50
Eklery 3 10-13 190-200 10-20
Bezy 2+4 - 115-125 45-55
Ciasto bożonarodzeniowe 2 - 150-160 45+10**
Crumble 2 - 165-175 25-35
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 2 - 165-175 25-35
Pieczenie na grillu
Potrawa
Poziom
blachy
Czas
wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 3-5
Steki wołowe 3 10 230 15+15
Kurczak (połówka) 2 --- 230 30+30
Steki wieprzowe 3 --- 230 25+25
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom
na panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania w
cieple).
Można wybierać położenia pośrednie
między maksymalnym i minimalnym
płomieniem,
nigdy nie ustawiać pokrętła pomiędzy
płomieniem maksymalnym, a pozycją:
wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą stronę, aż
do oznaczenia „dużego płomienia”.
Jednocześnie wcisnąć i przytrzymać
przycisk zapalarki (patrz rys.), aż pojawi się
płomień (1 iskra/sekunda).
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
12 electrolux
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w lewą
stronę, aż do oznaczeniadużego
płomienia”. Przyłożyć do palnika zapaloną
np. zapałkę.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są prawidłowo
ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w pozycji
«
».
Przed zamknięciem szklanej
pokrywy należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w
położeniu: wyłączony.
Nie zamykać pokrywy, jeżeli płyta
podpalnikowa jest jeszcze gorąca
(można uszkodzić pokrywę). Na
płycie nie stawiać materiałów, które
mogą ulec stopieniu.
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego
do gotowania. Aby nie dopuścić do
wykipienia potrawy, zalecamy dobieranie
odpowiednich naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać naczyń
o wklęsłych lub wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać w
czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica
(mm) Palnik
Moc
(kW)
min. min.
Duży 3,00 160 280
Średni 2,00 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
Akcesoria dostarczane wraz z
urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się
wysuwana szuflada.
W czasie długiego pieczenia
szuflada może ulec rozgrzaniu. W
szufladzie nie należy przechowywać
Materiały łatwo palne (rękawice,
ręczniki, ścierki, plastikowe naczynia,
spraye) nie powinny być
przechowywane w szufladzie.
electrolux 13
Akcesoria piekarnika, np. tace do
pieczenia, również ulegną rozgrzaniu.
Zachować szczególną ostrożność podczas
wyjmowania tac z szuflady w trakcie
pieczenia lub wtedy, gdy piekarnik jest
jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć do
przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją maksymalnie
wysunąć, lekko podnieść I pociągnąć,
wyjmując z obudowy piekarnika.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go
włożyć
do szuflady piekarnika. Po zakończeniu
pracy urządzenia zbiornik należy opróżnić /
oczyścić.
Szufladę należy włożyć wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”, urządzenie
jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czyścić tak,
jak pozostałe elementy emaliowane.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu.
Nie wolno używać środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych,
aż do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i
unieść w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
14 electrolux
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c). Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały ułożone
właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w dół.
Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę
(w takim wypadku ponownie podnieść
drzwiczki w górę i na nowo ułożyć
zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika (d).
Aby drzwiczki zamknęły się prawidłowo,
docisnąć dźwigienki (e) jakimś przedmiotem (np.
śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych, gdyż działanie sprężyny
może spowodować obrażenia.
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła (później
usunięcie zanieczyszczeń będzie
trudniejsze).
Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków do
tego przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić.
Nie używać ostrych narzędzi lub ściernych
środków czyszczących. Plamy z octu,
kwasów owocowych należy natychmiast
usuwać.
Nie używać:
proszw do szorowania, wybielaczy;
drucianych gąbek;
środków do czyszczenia wanien i
zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy
upewnić się, że pokrętła są
ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie
do zasilania. Kuchnia musi być
ostudzona.
electrolux 15
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na
temperaturę
300ºC
Cokół E 14
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara I zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić
nową, sprawną
.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania
elektrycznego.
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości
w funkcjonowaniu kuchenki należy przed
zgłoszeniem awarii w autoryzowanym
zakładzie serwisowym sprawdzić poniższe
usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo
technika z autoryzowanego zakładu
serwisowego do usunięcia opisanej
poniżej usterki (lub naprawy szkody
powstałej w wyniku nieprawidłowej
instalacji, obsług itp., wizyta będzie
odpłatna nawet w czasie trwania
gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Płomień palnika jest niestabilny Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Regulator ciśnienia jest sprawny.
Zawór jest całkowicie otwarty.
Żaden z palników się nie zapala Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Płomień jest nierównomierny Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia
zostały prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w
instalacji jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub
zbyt szybko
Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
16 electrolux
Usterka Rozwiązanie
Nie działa oświetlenie piekarnika
- Żarówka przepaliła się. Wymienić na nową,
postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi
w instrukcji.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
serwisowego podając model i numer seryjny
urządzenia, objawy usterki.
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
EKK510511
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2000 W
2000 W
2600 W
1000 W
0,6 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1,960 kW
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria Taca
Ruszt
Emaliowane
Moc kuchenki 1960,6 kW
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu
może wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w
tabeli DANYCH TECHNICZNYCH
rodzaj gazu, do którego została
dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody
powstałe wskutek
nieprzestrzegania obowiązujących
norm i przepisów lub podłączenia
kuchenki przez osobę
nieuprawnioną.
electrolux 17
Instalacja
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu,
do którego została dostosowana
kuchnia.
- Przed przystąpieniem do instalowania
kuchni w pomieszczeniu kuchennym należy
upewnić się, czy spełnia ono wymagania
stawiane mu przez obowiązujące przepisy.
Pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m dla
mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządzeń
gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia kuchennego i 175 W/m
3
dla
pomieszczenia mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną wymianę
powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory wykonane w
ścianach zewnętrznych o powierzchni min.
0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np.
poprzez sprawny kanał kominowy o min.
boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być
łatwo dostępna dla technika z serwisu,
w przypadku konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy
parametry instalacji w miejscu eksploatacji
urządzenia są zgodne z danymi
umieszczonymi na tabliczce znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę
przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
Ustawienie
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą
być wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w
kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem
należy zachować odstęp 69 cm (patrz
rysunek).
Kuchenkę należy ustawić na
stabilnej podłodze.
62 cm
69cm
69cm
15 cm
18 electrolux
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w nóżki
regulacyjne (z przodu i z tyłu podstawy
kuchni).
Poprzez regulacjężek można ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia,
wyrównać wysokość z sąsiadującymi
meblami oraz właściwie wypoziomować
kuchenkę.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Prace związane z instalacją
elektryczna kuchni należy
powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą być
one wykonane zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ
UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody
powstałe w wyniku instalacji
nieprawidłowej i niezgodnej z
przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
230V, 50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy
sprawdzić, że napięcie kuchni jest zgodne
z parametrami instalacji w miejscu
eksploatacji urządzenia (patrz: tabliczka
znamionowa kuchenki).
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie
serwisowym.
Kuchenka może zostać podłączona na
stałe, zgodnie z obowiązującymi
przepisami, przez uprawnioną osobę.
L1 N(L2)
230V ~
brązowy
błękit
zielon
y
- żółt
y
W przypadku podłączenia stałego należy
zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
rozwarciem styków min. 3 mm pomiędzy
stykami, odpowiedni do pracy w warunkach
napięcia kategorii III.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
także łatwo dostępny po zakończeniu
instalacji).
UWAGA: Przewód uziemiający powinien być
2cm dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie
powinien dotykać żadnego z
elementów wskazanych na rysunku
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
electrolux 19
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja
elektryczna mogą zostać obciążone
jeszcze jednym urządzeniem (patrz
tabliczka znamionowa kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy
wyłącznik (w przypadku
podłączenia stałego) jest łatwo
dostępny po instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w
tylnej części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do
kuchenki;
Umocować przewodem zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość podłączenia
jest zgodna z parametrami instalacji
elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną
w tylnej części kuchenki.
Podłączenie do zasilania gazem
Podłączenie do instalacji gazowej musi być
dokonane zgodnie z obowiązującymi
normami i przepisami prawa budowlanego!
Podczas montażu kuchenkę poddano
testom i dostosowano do zasilania
gazem o parametrach zamieszczonych
na tabliczce znamionowej.
Sprawdzić, czy W
charakterystyka gazu
odpowiada parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale “Użycie
innych typów gazu”.
celu uzyskania maksymalnej wydajności i
minimalnego zużycia gazu należy
Sprawdzić, czy ciśnienie gazu zasilającego
odpowiada ciśnieniu podanemu na
tabliczce znamionowej. Jeżeli ciśnienie
gazu jest inne (lub zmienne) od podanego
na tabliczce, należy zamontować regulator
ciśnienia.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia (dopuszcza
się też inne podłączenia) np. Przy użyciu rur
stalowych instalacyjnych lub rur miedzianych.
Kuchnia posiada króciec przyłączeniowy G
1/2.
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego
Podłączenie za pomocą węża elastycznego
można wykonać tylko po sprawdzeniu, czy
jest to zgodne z obowiązującymi
przepisami.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m
odcinka rury stalowej instalacyjnej (bez
szwu).
Długość przewodu nie może
przekraczać 1.5 metra bez jakichkolwiek
zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z
ostrym zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby
umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej swojej
długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na końcach
i wzdłuż przewodu, stwardnienie przewodu;
przewód musi utrzymywać swoją naturalną
elastyczność, obejmy mocujące nie mogą być
zardzewiałe; czas używania przewodu nie
może przekraczać okresu gwarancyjnego 5
lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie
wolno naprawiać przewodu, lecz
niezwłocznie wymienić go.
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić
szczelność wszystkich połączeń za pomocą
wody z mydłem a nie za pomocą płomienia.
20 electrolux
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do
instalacji gazowej oraz przewód zasilający
nie dotykają żadnego z elementów kuchni
zaznaczonych na rysunku (oraz wąż nie
dotyka podłogi).
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Podłączenie z prawej strony (widok z przodu)
Przy tego rodzaju instalacji, należy użyć
sztywnych przewodów podłączeniowych,
postępując zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Sztywny
przewod
Przewód
zasilający
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Adaptację na inny rodzaj gazu może wykonać
jedynie autoryzowany serwis.
Dopasowanie do innego rodzaju gazu niż ten,
na który została fabrycznie ustawiona
kuchenka, odbywa się poprzez wymianę dysz
gazowych, regulację powietrza pierwotnego, a
w
przypadku przejścia na gaz płynny
dostarczany z butli gazowej zmianę sposobu
podłączenia zasilania kuchni. Kolanko musi
być uszczelnione za pomocą pakuł lub taśmy
teflonowej. Po połączeniu należy sprawdzić
szczelność wodą z mydłem.
B A C E
C
D
A – Rurka rozdzielająca
B – Nakrętka 1/2"
C – Uszczelka
D – Złączka węża
E – Kolanko
Tabela dysz
kategoria II 2ELs3B/P
Palnik
Moc
(kW)
Rodzaj
gazu
Ciśnienie
(mbar)
Średnic
a
Dyszy
(mm)
Średnic
a by-
passa
(mm)
Zużyci
e
g/h
Duży
2,90
3,00
2,70
G2.350 13 mbar
G 20 20 mbar
G 30 37 mbar
13
20
37
1,80
1,19
0,77
0,38
-
-
196,33
Średni
2,10
2,00
1,90
G2.350 13 mbar
G 20 20 mbar
G 30 37 mbar
13
20
37
1,50
0,96
0,65
0,30
-
-
138,16
Pomocnicz
y
1,00
1,00
0,85
G2.350 13 mbar
G 20 20 mbar
G 30 37 mbar
13
20
37
1,05
0,70
0,43
0,25
-
-
61,81
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKK510511W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi