11
Komora zamrażarki umożliwia przechowywanie mrożonek (przez okres podany na opakowaniu) oraz
zamrażanie świeżych produktów.
Odszranianie komory zamrażarki należy przeprowadzać ręcznie.
Ilość świeżej żywności, jaka może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin (przy użyciu funkcji "Szybkiego
zamrażania" - patrz Skrócona instrukcja obsługi), podana jest na tabliczce znamionowej. Aby zamrozić świeże
produkty, należy je umieścić w górnej szufladzie lub na najwyższej półce, pozostawiając wokół opakowań
wystarczająco dużo wolnej przestrzeni, aby zapewnić swobodny obieg powietrza.
Nie należy zamrażać ponownie produktów częściowo rozmrożonych. Nie dopuszczać do bezpośredniego
kontaktu produktów, które chce się zamrozić, z żywnością już zamrożoną. W przypadku zamrażania dużej
ilości produktów może się uruchomić alarm dla temperatury.
Wyjmowanie szuflad (w zależności od modelu)
Pociągnąć szuflady do oporu na zewnątrz, lekko je podnieść i wyjąć.
Uwaga: w celu zwiększenia pojemności komory zamrażarki można z niej wyjąć szuflady
górne i używać jej bez nich. Należy jednak obowiązkowo pozostawić na miejscu szufladę dolną. Sprawdzić,
czy po umieszczeniu produktów
na półkach drzwi prawidłowo się zamykają.
Wytwarzanie kostek lodu
Należy napełnić wodą odpowiednią tackę (jeżeli występuje) do poziomu 2/3 i włożyć ją do komory zamrażarki.
W celu jej wyjęcia w żadnym wypadku nie wolno używać ostro zakończonych ani kłujących przedmiotów.
Uwaga: Temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi oraz położenie urządzenia mogą mieć wpływ
na temperaturę wewnętrzną w komorze chłodziarki i zamrażarki. Zaleca się więc uwzględnienie tych
czynników podczas ustawiania temperatur.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Zaleca się przeprowadzanie odszraniania komory 1 lub 2 razy w roku oraz
zawsze wtedy, gdy warstwa szronu jest nadmierna (3 mm grubości).
Powstawanie szronu jest zjawiskiem normalnym. Ilość i szybkość
odkładania się szronu zależą od warunków otoczenia oraz od częstotliwości
otwierania drzwi; W celu odszronienia komory należy wyłączyć urządzenie i
wyjąć z komory wszystkie produkty. Pozostawić otwarte drzwi, aby
umożliwić roztopienie się lodu. Wyjąć spust wody powstającej podczas
odszraniania (patrz ilustracja) i umieścić pod nim pojemnik. Po zakończeniu
odszraniania wsunąć spust na miejsce, zwracając uwagę na to, aby nie
pozostawić resztek wody. Umyć wnętrze komory zamrażarki i starannie je
osuszyć. Ponownie włączyć urządzenie i włożyć do niego produkty
spożywcze.
JAK ODSZRONIĆ KOMORĘ ZAMRAŻARKI