40
Rady
Punkty do zapami´tania dotyczàce rozmro˝enia (160 W)
* Kszta∏t opakowania wp∏ywa na czas rozmro˝enia. P∏askie
opakowania prostokàtne rozmra˝ajà si´ szybciej ni˝
opakowania grube.
* Nale˝y oddzieliç poszczególne kawa∏ki, kiedy zaczynajà si´
rozmra˝aç: oddzielone plastry szybciej si´ rozmra˝ajà.
* Zabezpieczyç niektóre cz´Êci produktu folià aluminiowà, kiedy
zaczynajà si´ rozgrzewaç. Do umocowania folii, u˝yç
drewnianych wyka∏aczek.
* Zaleca si´ nie rozmra˝aç zbytnio produktu i pozwoliç na
dokoƒczenie procesu podczas czasu wyczekiwania.
IloÊç produktów
Im wi´cej jest produktów, które chcecie rozmroziç, tym wi´cej
potrzeba czasu. Jest to zasadà ogólnà, ˝e podwójna iloÊç
produktów wymaga prawie podwójnej iloÊci czasu. Je˝eli do
ugotowania jednego ziemniaka potrzeba 4 minut, to do
ugotowania dwóch ziemniaków potrzeba ok. 7 minut.
ZawartoÊç wody
Poniewa˝ mikrofale sà przyciàgane przez wod´, czas gotowanie
b´dzie si´ zmienia∏ w zale˝noÊci od zawartoÊci wody w danym
produkcie. OczywiÊcie, produkty zawierajàce du˝o wody, jak:
jarzyny, ryby, drób szybciej si´ gotujà i bardziej jednolicie;
produkty suche, o niskiej zawartoÊci wody, jak: ry˝, sucha fasola,
wymagajà dolania wody podczas gotowania za pomocà mikrofal.
Kondensat
Woda zawarta w produktach mo˝e si´ przyczyniç do
powstawania kondensatu na Êciankach kuchenki i na
wewn´trznej stronie drzwiczek. Jest to zjawiskiem normalnym
podczas gotowania. Zazwyczaj, gotowanie potraw pod
przykryciem, zmniejsza iloÊç wytwarzanego kondensatu.
Cukier
Podczas gotowania produktów o du˝ej zawartoÊci cukru lub
t∏uszczu, jak np. kruche ciasto z owocami lub mielone mi´so,
radzimy zastosowaç si´ ÊciÊle do wskazówek dotyczàcych
gotowania. Je˝eli przekroczy si´ zalecany czas gotowania,
produkty mogà si´ spaliç i uszkodziç kuchenk´.
Jak pozbawiç artyku∏y ciÊnienia
Wiele produktów pokrytych jest cienkà
skórkà lub b∏onkà. Nale˝y je nak∏uç
widelcem lub wyka∏aczkà, aby zapobiec ich
p´kni´ciu w miar´ wzrastania ciÊnienia,
wskutek powstawania w ich wn´trzu pary
podczas gotowania. Dotyczy to ziemniaków
w mundurkach w folii, ziemniaków,
wàtróbek z drobiu, kie∏basek, ˝ó∏tek jaj i niektórych owoców.
Czas wyczekiwania
Po procesie gotowania, nale˝y zawsze
przewidzieç czas wyczekiwania. Czas
wyczekiwania po procesie rozmro˝enia/
podgrzewania lub gotowania, polepsza
zawsze rezultaty, poniewa˝ temperatura
ma mo˝liwoÊç na jednolite rozejÊcie si´
wewnàtrz potrawy. W kuchence mikrofalowej, potrawa w dalszym
ciàgu si´ gotuje, chocia˝ emisja mikrofal zosta∏a wy∏àczona. Nie
jest gotowana za pomocà mikrofal lecz pod wp∏ywem wysokiej
temperatury, która wytworzy∏a si´ wewnàtrz. D∏ugoÊç czasu
wyczekiwania zale˝y od obj´toÊci i g´stoÊci produktu. Czasami
wystarcza przewidziany czas gotowania za pomocà mikrofal.
Chocia˝, w przypadku produktów wyjàtkowo g´stych, czas
wyczekiwania , mo˝e dojÊç do 10 minut. Proces gotowania
zostanie dokoƒczony podczas tego okresu.
Rozmieszczenie produktów
Najlepsze rezultaty uzyskuje si´, kiedy ˝ywnoÊç zostaje
równomiernie rozprowadzona na talerzu.
Podczas gotowania za pomocà mikrofal,
mo˝na rozmieÊciç ˝ywnoÊç ró˝nymi
sposobami.
Je˝eli gotujecie wi´cej porcji tego samego
produktu, jak np. ziemniaki, nale˝y je
rozmieÊciç w kszta∏cie pierÊcienia, aby
uzyskaç ich równomierne ugotowanie.
Je˝eli gotujecie produkty o nieregularnej
formie lub o ró˝nej gruboÊci, nale˝y umieÊciç
cz´Êci cieƒsze w Êrodku talerza, gdzie
zostanà mniej podgrzane.
Produkty o nieregularnym kszta∏cie, jak np.
ryby, nale˝y w∏o˝yç do kuchenki, u∏o˝one
ogonami do Êrodka.
Je˝eli macie podgrzaç ró˝ne produkty wyj´te z ch∏odziarki,
po∏ó˝cie produkty bardziej g´ste lub grubsze na zewnàtrz talerza,
mniej g´ste i cieƒsze w Êrodku talerza.
Nale˝y u∏o˝yç plastry mi´sa jeden na drugim
lub cz´Êciowo na∏o˝yç na siebie.
Grubsze plastry mi´sa np. klopsa mi´snego
lub kie∏baski, powinny byç u∏o˝one jeden obok
drugiego.
Wywary lub sosy muszà byç podgrzewane w
osobnym pojemniku.
Nale˝y wybraç pojemnik wysoki i wàski, a nie
niski i szeroki. Podczas podgrzewania
wywarów, sosów lub zup, nale˝y wype∏niç
pojemnik do 2/3 wysokoÊci.
Podczas gotowania lub podgrzewania
ca∏ej ryby, nale˝y naciàç jej skór´ w paru
miejscach, aby uniknàç jej p´kni´cia.
Przykryç ogon i g∏ow´ kawa∏kami folii
aluminiowej, aby zapobiec zbytniemu
wysuszeniu si´ tych cz´Êci, uwa˝ajàc przy
tym, aby folia nie dotyka∏a Êcianek
kuchenki.
Sk∏ad produktu. Produkty o du˝ej zawartoÊci t∏uszczu lub cukru
podgrzewajà si´ ∏atwiej ni˝ produkty o du˝ej zawartoÊci wody.
T∏uszcze i cukry osiàgajà wy˝szà temperatur´ ni˝ woda podczas
procesu gotowania. Im g´Êciejsza potrawa, tym d∏u˝szy czas
podgrzewania. Produkty bardzo g´ste, jak mi´so, potrzebujà
wi´cej czasu na podgrzanie, ni˝ produkty porowate, jak np.
pieczywo.
Kszta∏t i wielkoÊç. Produkty w ma∏ych kawa∏kach gotujà si´
szybciej ni˝ du˝e kawa∏ki; kawa∏ki o kszta∏cie regularnym gotujà
si´ bardziej jednolicie, ni˝ produkty o kszta∏cie nieregularnym.
Aby zapewniç jednakowe wyniki, pokroiç produkt na mniej wi´cej
równe kawa∏ki.
Mieszanie i obracanie produktu podczas gotowania.
Mieszanie i obracanie produktu sà sposobami stosowanymi tak w
kuchni tradycyjnej, jak równie˝ podczas gotowania mikrofalami,
celem szybkiego rozprowadzenia temperatury wewnàtrz potrawy i
unikni´cia zbytniego gotowania na brzegach. Podczas gotowania
za pomocà mikrofal, wa˝ne jest obracanie produktu, poniewa˝
zapewni to jego równomierne ugotowanie. Podczas gotowania
tradycyjnego, takie produkty jak pieczenie, muszà byç
podnoszone od czasu do czasu, aby si´ zbytnio nie nasàczy∏y
wydzielanym sosem.