Ignis AKL 536/White instrukcja

Typ
instrukcja
34
UWAGA !
URZÑDZENIE WYMAGA UZIEMIENIA
Pod∏àczenie elektryczne
Zanim w∏àczycie kuchenk´, sprawdêcie czy napi´cie podane na
tabliczce znamionowej odpowiada napi´ciu w Waszym
mieszkaniu. Tabliczka znamionowa znajduje si´ w Êrodku
kuchenki, w jej przedniej cz´Êci, na dole po lewej stronie. Przy
pod∏àczaniu kuchenki nale˝y przestrzegaç lokalnych norm.
Uziemienie urzàdzenia jest obowiàzkowe wed∏ug prawa.
Producent nie bierze na siebie ˝adnej odpowiedzialnoÊci w
przypadku szkód poniesionych przez osoby lub rzeczy, wynik∏ych
wskutek nieprzestrzegania tych norm.
Nale˝y upewniç si´ czy urzàdzenie nie
jest uszkodzone. Nale˝y równie˝
sprawdziç, czy drzwiczki kuchenki dok∏adnie
si´ zamykajà i czy uszczelka nie jest
uszkodzona. Opró˝niç wn´trze kuchenki,
przemyç mi´kkà i lekko wilgotnà szmatkà.
Wn´trze kuchenki musi byç utrzymywane w
czystoÊci.
Zanim w∏àczycie kuchenk´
W celu w∏aÊciwego u˝ytkowania kuchenki mikrofalowej i
osiàgni´cia najlepszych wyników, niezb´dne jest przed jej
w∏àczeniem, uwa˝ne przeczytanie instrukcji i warunków
gwarancji.
Je˝eli kuchenka zosta∏a zainstalowana w
pobli˝u radia, telewizora lub anteny, mogà
mieç miejsce zak∏ócenia w ich odbiorze.
Kuchenka funkcjonuje tylko przy poprawnie zamkni´tych
drzwiczkach.
Otwory wentylacyjne na kuchence nie mogà
byç przykryte. Zatkanie wentylacji lub otworów
wentylacyjnych mo˝e spowodowaç
uszkodzenie kuchenki i zniweczyç rezultaty
gotowania. Nale˝y upewniç si´, czy nó˝ki
kuchenki sà ustawione prawid∏owo, celem
zagwarantowania swobodnego krà˝enia powietrza.
Kuchenk´ nale˝y instalowaç z dala od
êróde∏ ciep∏a. Powietrze ch∏odzàce, które
wchodzi do kuchenki, nie powinno
przekraczaç 35°C. Aby zapewniç
dostatecznà wentylacj´, nale˝y zostawiç nad
kuchenkà przynajmniej 3 cm wolnej
przestrzeni.
Ustawiç kuchenk´ na p∏askiej i stabilnej powierzchni, zdolnej
utrzymaç jej ci´˝ar wraz z jej wyposa˝eniem, które zostanie
w∏o˝one do Êrodka. Kuchenka jest ci´˝sza od strony tabliczki z
przyciskami. Nale˝y obchodziç si´ z nià ostro˝nie.
Opakowanie urzàdzenia nadaje si´ do ponownego
wykorzystania i jest oznakowane odpowiednim symbolem
.
Nie nale˝y zostawiaç ani u˝ywaç tego urzàdzenia na dworze.
Nie u˝ywaç tej kuchenki w pobli˝u zlewów lub na mokrych
powierzchniach, w pobli˝u basenów, itp.
Nie nale˝y zanurzaç kabla zasilania lub wtyczki w wodzie. Nie
wolno k∏aÊç go na rozgrzanych powierzchniach.
Nie nale˝y zostawiaç kabla zwisajàcego ze sto∏u lub innych
mebli.
Nie nale˝y w∏àczaç urzàdzenia, je˝eli kabel zasilania lub
wtyczka zosta∏y uszkodzone, je˝eli urzàdzenie nie dzia∏a
poprawnie lub je˝eli zosta∏o uszkodzone albo spad∏o. W∏àczenie
urzàdzenia w takim wypadku grozi pora˝eniem pràdem, po˝arem
lub innymi wypadkami.
Nie nale˝y opieraç si´ o drzwiczki ani
pozwalaç dzieciom wieszaç si´ na nich, kiedy
sà otwarte.
Nie nale˝y u˝ywaç wn´ki kuchenki jako
spi˝arni. Nie wolno zostawiaç w Êrodku,
kiedy kuchenka nie funkcjonuje, papieru,
dodatkowego wyposa˝enia kuchenki (np.
rusztu) oraz ˝ywnoÊci.
UWAGA !
Nie wolno w∏àczaç pustej kuchenki
mikrofalowej. Móg∏aby zostaç
uszkodzona. Je˝eli wykonujecie próby
programowania, w∏ó˝cie do Êrodka
kuchenki szklank´ z wodà. Woda
wch∏onie mikrofale i kuchenka nie ulegnie
uszkodzeniu.
POLSKI
35
Ostrze˝enia dotyczàce u˝ytkowania kuchenki
Nie podgrzewaç, nie magazynowaç i nie
u˝ywaç materia∏ów ∏atwopalnych we
wn´trzu kuchenki lub w jej pobli˝u.
Wydzielone opary mog∏yby spowodowaç
po˝ar lub eksplozj´.
U˝ywaç tego urzàdzenia wy∏àcznie w sposób przewidziany w
niniejszej instrukcji.
Nie stosowaç chemicznych produktów powodujàcych korozj´ lub
∏atwo odparowujàcych. Ten rodzaj kuchenki zosta∏
zaprojektowany w celu podgrzewania i gotowania ˝ywnoÊci. Nie
nale˝y u˝ywaç jej w celach przemys∏owych lub laboratoryjnych.
Nie wolno u˝ywaç kuchenki mikrofalowej
do gotowania lub podgrzewania ca∏ych jaj ze
skorupkà lub bez, poniewa˝ mog∏yby
eksplodowaç.
Nie gotowaç zbyt d∏ugo artyku∏ów. Mog∏yby si´ zapaliç.
Nie wolno u˝ywaç kuchenki mikrofalowej
w celu suszenia tkanin, papieru, przypraw,
zió∏, drewna, kwiatów, lub innych ∏atwo
palnych materia∏ów. Mog∏o by to spowodowaç
po˝ar.
Nie nale˝y zostawiaç kuchenki bez nadzoru, zw∏aszcza kiedy,
do gotowania u˝ywa si´ pojemników papierowych, plastykowych
lub z innych materia∏ów ∏atwopalnych. Papier móg∏by si´ zw´gliç
lub zapaliç, a niektóre rodzaje plastyku mog∏yby si´ stopiç pod
wp∏ywem temperatury. Tak jak ka˝dy inny sprz´t elektryczny
gospodarstwa domowego, musi byç nadzorowany, kiedy jest
u˝ywany przez dzieci.
Je˝eli produkt lub materia∏ w∏o˝ony do
wn´trza kuchenki zapali si´ , nale˝y
trzymaç zamkni´te drzwiczki, wy∏àczyç
kuchenk´ i wyciàgnàç wtyczk´ z gniazdka
pràdu lub wy∏àczyç g∏ówny wy∏àcznik
mieszkania.
Usunàç wiàzania torebek plastykowych lub papierowych, przed
ich w∏o˝eniem do kuchenki.
Podczas podgrzewania p∏ynów, np. napojów lub wody w
kuchence mikrofalowej, mo˝na przegrzaç p∏yn, przekraczajàc
punkt wrzenia bez widocznych oznak wrzenia. Mog∏oby to
spowodowaç nag∏e wylanie si´ goràcego p∏ynu. Aby tego
uniknàç, nale˝y post´powaç w poni˝szy sposób:
1. Unikaç u˝ywania pojemników o wàskich szyjkach.
2. Wymieszaç p∏yn przed wstawieniem go do kuchenki i zostawiç
w Êrodku ∏y˝eczk´ do herbaty.
3. Po podgrzaniu odczekaç chwil´ a przed wyciàgni´ciem
wymieszaç ponownie.
UWAGA!
Nie wolno u˝ywaç kuchenki
mikrofalowej do odgrzewania p∏ynów w
zamkni´tych pojemnikach. Wzrost
ciÊnienia móg∏by uszkodziç otwór
pojemnika, a pojemnik móg∏by nawet
eksplodowaç.
Niektóre artyku∏y o niskiej zawartoÊci wody, np. olej, czekolada i
niektóre rodzaje wyrobów ciastkarskich z nadzieniem, powinny
byç podgrzewane z wi´kszà ostro˝noÊcià.
Nie wolno u˝ywaç kuchenki do sma˝enia na oleju, poniewa˝
nie jest mo˝liwe kontrolowanie jego temperatury.
Jednà z podstawowych zalet kuchenki mikrofalowej jest krótki
czas gotowania. Nie nale˝y zatem przed∏u˝aç zalecanego czasu
gotowania i podgrzewania potraw.
W celu uzyskania dodatkowych informacji, nale˝y skorzystaç z
podr´cznika gotowania dla kuchenek mikrofalowych, zw∏aszcza
je˝eli si´ gotuje lub podgrzewa potrawy zawierajàce alkohol.
Po podgrzaniu potraw dla dzieci, p∏ynów w
butelkach lub w pojemniku do podgrzewania
produktów w s∏oiczkach, nale˝y wstrzàsnàç
lub zamieszaç zawartoÊç i sprawdziç
temperatur´ przed podaniem. Umo˝liwi to
jednolite rozprowadzenie temperatury i
pozwoli uniknàç ryzyka oparzeƒ.
Zdjàç przed podgrzaniem, pokrywk´ i
smoczek z butelki.
U˝ywaç r´kawic ochronnych. Energia
mikrofal nie rozgrzewa pojemnika lecz jego
zawartoÊç.
Celem unikni´cia oparzeƒ, przy
przestawianiu pojemników, dotykaniu
kuchenki i wyjmowaniu gotowych potraw, u˝ywaç zawsze
r´kawic.
36
Panel sterowania i opis symboli
1 Pokr´t∏o Mocy Mikrofal. Pokr´t∏o to
umo˝liwia wybranie ˝àdanego
poziomu mocy.
2 Pokr´t∏o Timer. 0 - 60 minut.
Pokr´t∏o to umo˝liwia nastawianie
czasu gotowania.
3 Otwarcie drzwiczek
4 Haczyki zamykajàce drzwiczki
5 Uszczelka drzwi
6 Szyba drzwiczek
7 Otwory wentylacyjne
8 Obudowa
9 Tabliczka Serwisowa z kodem
serwisowym
10 Panel sterowania
11 Kabel zasilania
12 Zabezpieczenia drzwiczek
13 Podstawka pod talerz obrotowy
Symbol Timer
Symbol utrzymania ciep∏a
"Defrost"
(Symbol Rozmro˝enia)
Symbol zakoƒczenia funkcji
1
2
3
37
Podstawka pod talerz obrotowy
Pod szklany talerz obrotowy u˝ywajcie
podstawki, nale˝àcej do wyposa˝enia.
Nie opierajcie innego sprz´tu na tej
podstawce, jedynie szklany talerz obrotowy b´dàcy na
wyposa˝eniu kuchenki. Podstawk´ szklanego talerza obrotowego
mo˝na myç w zmywarce do mycia naczyƒ.
* Zamontowaç podstawk´ talerza obrotowego w miejscu na nià
przewidzianym, na dnie kuchenki.
Akcesoria nale˝àce do wyposa˝enia
Szklany talerz obrotowy
U˝ywajcie szklanego talerza obrotowego
podczas wszystkich sposobów gotowania.
Talerz obrotowy zbiera powstajàce podczas
procesu gotowania Êciekajàce sosy i
czàsteczki potraw, które w przeciwnym
razie, zabrudzi∏yby i poplami∏yby wn´trze kuchenki.
Talerz obrotowy mo˝na myç w zmywarce.
* Ustawcie szklany talerz na jego podstawce.
1. Obracaç pokr´t∏o Mocy, w celu nastawienia
˝àdanego poziomu mocy.
2. Obracaç pokr´t∏o timer, a˝ zostanie wskazany
˝àdany czas.
* Kuchenka mikrofalowa zaczyna
funkcjonowaç.
* W∏àcza si´ oÊwietlenie wn´trza kuchenki.
* W∏àcza si´ wentylator.
Czas i moc
Jak u˝ywaç czasu i mocy?
Uwaga:
Podczas gotowania mo˝na zmieniç tak czas, jak i moc.
Po zakoƒczeniu procesu gotowania, w∏àcza si´
sygna∏ akustyczny a proces gotowania zostaje
przerwany.
Jak nastawiæç okresy czasu poni˝ej 1 minuty
1. Przekr´ciç pokr´t∏o Timer poza znak 5 minut.
* Kuchenka mikrofalowa zaczyna
funkcjonowaç.
* W∏àcza si´ oÊwietlenie wn´trza kuchenki.
* W∏àcza si´ wentylator.
<1
>5
2. Przekr´ciç pokr´t∏o Timer na ˝àdany czas.
Po zakoƒczeniu procesu gotowania, w∏àcza si´
sygna∏ akustyczny a proces gotowania zostaje
przerwany.
38
Co to sà mikrofale?
Funkcjonowanie z mikrofalami
800 W
-- Szybkie podgrzewanie napojów, wody, rzadkich zup, kawy,
herbaty lub innych produktów o du˝ej zawartoÊci wody. Je˝eli
produkt zawiera jaja lub krem, nale˝y wybraç ni˝szà moc.
-- Stosowaç do gotowania jarzyn, ryb, mi´sa, itd.
600 W
-- Stosowaç do gotowania potraw, których nie mo˝na mieszaç.
-- Stosowaç, kiedy gotowanie wymaga wi´kszej dok∏adnoÊci, np.
sosy o du˝ej zawartoÊci bia∏ka, potrawy, których
podstawowym sk∏adnikiem sà jaja lub ser i do dogotowania
potraw duszonych.
400 W
-- Stosowaç do powolnego wrzenia duszonych mi´s.
"Defrost" (Symbol Rozmro˝enia)
-- Stosowaç do rozmro˝enia.
Keep warm (Podgrzewanie potraw)
-- Podgrzewanie potraw. Do zmi´kczania mas∏a, serów i lodów.
Aby wznowiç proces gotowania:
Nale˝y zamknàç drzwiczki a proces gotowania wznowi si´
automatycznie.
Kiedy podgrzewa si´ produkt
˝ywnoÊciowy za pomocà grilla lub
goràcego powietrza w piekarniku
tradycyjnym, ciep∏o osiàga powierzchni´
produktu a nast´pnie wskutek
przewodnictwa ciep∏a, dochodzi do jego
wn´trza. Produkt ˝ywnoÊciowy posiada
niewielkà zdolnoÊç przewodnictwa
ciep∏a i dlatego potrzebny jest d∏u˝szy
okres czasu na podgrzanie.
Przerwanie procesu gotowania.
Je˝eli trzeba wymieszaç lub obróciç potraw´, nale˝y otworzyç
drzwiczki, a proces gotowania zostanie automatycznie
przerwany.
Je˝eli proces gotowania nie zostanie przerwany:
Po zakoƒczeniu procesu gotowania, w∏àcza si´ sygna∏
akustyczny i kuchenka wy∏àcza si´.
Przerwanie procesów gotowania
Uwaga: Proces gotowania zostaje wznowiony od chwili, kiedy
zosta∏ przerwany.
Je˝eli gotowanie nie jest kontynuowane:
Nale˝y wyjàç potraw´, ustawiç pokr´t∏o timer na poziomie „0” i
zamknàç drzwiczki.
Uwaga: Podczas gotowania, mo˝na zmieniç zarówno czas, jak i
moc.
Jak wybraç w∏aÊciwy poziom mocy
Mikrofale podobne sà do fal telewizji lub
fal Êwiat∏a. Nie mo˝na ich zobaczyç, ale
mo˝na zobaczyç ich efekt. Tak w∏aÊnie, jak
normalne Êwiat∏o dnia przechodzi przez
szk∏o, plastyk i powietrze, mikrofale majà
zdolnoÊç przechodzenia przez papier,
szk∏o, porcelan´ i powietrze. Te materia∏y
nie zawierajà wody lub metalu i w zwiàzku z
tym nie zostanà rozgrzane przez mikrofale.
Mikrofale zostajà odbite przez metal, tak jak
Êwiat∏o zostaje odbite przez lustro.
Z tego w∏aÊnie powodu produkt zostaje podgrzany tak szybko.
Oszcz´dza si´ czas podczas stosowania mikrofal. Oszcz´dza
si´ równie˝ energi´ elektrycznà, zw∏aszcza podczas gotowania
ma∏ych iloÊci po˝ywienia. Je˝eli gotuje si´ ryb´ w garnku z wodà,
energia elektryczna musi najpierw rozgrzaç p∏yt´. Ciep∏o musi
potem przejÊç z p∏yty na garnek a z garnka do wody, która z kolei
podgrzeje ryb´. W kuchence mikrofalowej energia elektryczna
zostaje przekszta∏cona w mikrofale a prawie ca∏a energia mikrofal
przemienia si´ w ciep∏o wewnàtrz danego produktu.
Czas gotowania:
20-25 min.
Mikrofale sà poch∏aniane przez wod´, olej i t∏uszcze.
Czàsteczki wody, oleju i t∏uszczu, zostajà wzburzone przez
mikrofale i ocierajà si´ jedna o drugà tak w∏aÊnie, jak zaciera si´
r´ce i wytwarza si´ ciep∏o. SzybkoÊç zacierania decyduje o
temperaturze. Energia mikrofal nie jest goràca. Powoduje po
prostu, ˝e produkt ˝ywnoÊciowy wytwarza w∏asne ciep∏o.
Podgrzewanie za
pomocà grilla
Podgrzewanie za
pomocà mikrofal
Produkty ˝ywnoÊciowe zawsze
zawierajà wod´. Kiedy podgrzewa si´
produkt za pomocà mikrofal, czàsteczki
wody w nim zawarte zostajà wzburzone i
wytwarza si´ ciep∏o. Mikrofale dochodzà
do produktu i jednoczeÊnie penetrujà go
ze wszystkich stron.
Czas gotowania:
10 min.
39
UWAGA
W handlu znajduje si´ ró˝ny sprz´t, nadajàcy si´ do
kuchenek. Nale˝y si´ upewniç, czy nadaje si´ do gotowania za
pomocà mikrofal.
Po w∏o˝eniu produktu do kuchenki mikrofalowej, nale˝y si´
upewniç czy produkt, pojemnik lub pokrywka, nie dotykajà
Êcianek lub sufitu kuchenki.
Jakiego sprz´tu mo˝na u˝ywaç w kuchence?
Sprz´t u˝ywany do gotowania w kuchence mikrofalowej musi
byç wykonany z materia∏u, który pozwoli na swobodne
przechodzenie mikrofal. Ogólnie oznacza to, ˝e nale˝y u˝ywaç
pojemników papierowych, plastykowych, szklanych lub z
ceramiki.
Sprz´t porcelanowy i z ceramiki doskonale nadajà si´ do u˝ycia
w kuchence. Wi´kszoÊç sprz´tu ze szk∏a jest bardzo dobra.
Kryszta∏ mo˝e si´ zbiç i dlatego lepiej go nie u˝ywaç. Nie nale˝y
równie˝ u˝ywaç sprz´tu z kolorowego lub dekorowanego szk∏a,
poniewa˝ metal, np. zawarty w dekoracjach, móg∏by zostaç
uszkodzony.
Plastyk i papier mogà byç u˝ywane, o ile wytrzymajà
temperatur´ zawartego w nich produktu. Do gotowania u˝ywaç
plastyku, wytrzyma∏ego na temperatur´ powy˝ej 120°C. Niektóre
materia∏y plastykowe , np. melamina, rozgrzewajà si´ pod
wp∏ywem mikrofal i zostajà uszkodzone.
Sprz´t okràg∏y i owalny zapewnia najlepsze rezultaty. Pojemniki
kwadratowe lub prostokàtne sprawiajà, ˝e potrawa znajdujàca si´
w rogach, zostaje bardziej ugotowana, poniewa˝ poch∏ania wi´cej
energii. Dobre wyniki uzyskuje si´, gotujàc w niskich
pojemnikach.
Materia∏ Gotowanie za
pomocà mikrofal
Szk∏o (ogólnie) Tak (1)
Szk∏o (˝aroodporne) Tak
Ceramika i szk∏o ceramiczne (˝aroodporne) Tak (1)
Terakota Tak
Porcelana (˝aroodporna) Tak
Plastyk (ogólnie) Tak (2)
Plastyk (odporny na temperatur´) Tak (2)
Pojemniki/folia aluminiowa Tak (3)
Metal (garnki, rondle, itd.) Nie
Papier Tak
(1) Bez cz´Êci metalowych lub brzegów metalowych.
(2) Niektóre gatunki plastyku nie sà odporne na wysokà temperatur´.
(3) Mo˝na u˝ywaç folii aluminiowej, aby os∏oniç delikatne cz´Êci
produktów (przed zbytnim upieczeniem).
Pojemniki metalowe, np. garnki i rondle nie mogà byç u˝ywane
w kuchence mikrofalowej.
Mikrofale nie mogà przenikaç przez metal. Zostanà odbite
przez ka˝dy metalowy przedmiot w kuchence, tak jak zostajà
odbite przez Êcianki kuchenki, powodujàc zjawisko „iskier”,
podobne do b∏yskawic.
Mo˝na u˝ywaç kawa∏ków folii aluminiowej ale tylko do
os∏oni´cia miejsc, które mog∏yby si´ zbytnio wysuszyç (np.
przykryç skrzyde∏ka kurczaka, koƒce udek i ogony ryb) lecz folia
nie mo˝e dotykaç Êcianek kuchenki, aby nie powodowaç
powstawania iskier.
Aby sprawdziç czy dany pojemnik
nadaje si´ do kuchenki, nale˝y
wykonaç nast´pujàcà prób´:
W∏o˝yç do kuchenki pusty pojemnik i
szklank´ z wodà. Woda jest konieczna,
poniewa˝ kuchenka nie mo˝e
funkcjonowaç kiedy jest pusta lub z
pustymi pojemnikami. W∏àczyç kuchenk´ z pe∏nà mocà przez
minut´. Po zakoƒczeniu tej próby, pojemnik nadajàcy si´ do
zastosowania w kuchence, b´dzie zaledwie ciep∏y.
Pojemniki aluminiowe i mikrofale
W nowej generacji kuchenek mikrofalowych, mo˝na obecnie
u˝ywaç jednorazowych pojemników aluminiowych, pod
warunkiem, ˝e b´dà przestrzegane poni˝sze zasady:
* Nie k∏aÊç pojemników aluminiowych na ruszcie grilla,
poniewa˝ mogà powstaç iskry.
* Nale˝y zawsze usunàç pokrywk´ laminatowà z pojemnika
przed jego podgrzaniem, aby uniknàç uszkodzeƒ kuchenki.
* Mo˝na u˝ywaç tylko pojemników aluminiowych nie
uszkodzonych.
* Nie nale˝y u˝ywaç pojemników aluminiowych wy˝szych ni˝ 3
cm. Pojemniki muszà byç wype∏nione przynajmniej do 2/3
wysokoÊci.
* Pomi´dzy pojemnikiem a Êciankami kuchenki, nale˝y
pozostawiç przynajmniej 1 cm wolnej przestrzeni, aby uniknàç
powstawania iskier.
* Pojemniki aluminiowe muszà byç u˝ywane w kuchence
pojedynczo, ustawione na szklanym talerzu obrotowym,
nale˝àcym do wyposa˝enia.
* Aby zapewniç jednolite podgrzanie, nale˝y post´powaç
wed∏ug instrukcji producenta produktu ˝ywnoÊciowego.
* Je˝eli u˝ywacie pojemników aluminiowych do potraw
wykonanych w domu, mo˝liwe, ˝e czas potrzebny do ich
podgrzania b´dzie d∏u˝szy ni˝ czas potrzebny do podgrzania
tych samych potraw w pojemnikach papierowych, szklanych
lub porcelanowych. Przed podaniem potrawy, nale˝y si´
upewniç czy zosta∏a ona wystarczajàco podgrzana
(przynajmniej do 72°C).
Przydatnà radà mo˝e si´ okazaç rada, aby w∏o˝yç pojemnik
aluminiowy do pojemnika ze szk∏a ˝aroodpornego lub z plastyku
odpornego na temperatur´, wlewajàc troch´ wody (nie wi´cej ni˝
1 cm), aby zapewniç podgrzanie podstawy pojemnika.
Pomieszaç, je˝eli trzeba lub przewidzieç po podgrzaniu czas
wyczekiwania wynoszàcy 2-3 minuty, aby zapewniç jednolite
rozprowadzenie ciep∏a wewnàtrz pojemnika.
Nie nadajàcy si´
Nadajàcy si´
40
Rady
Punkty do zapami´tania dotyczàce rozmro˝enia (160 W)
* Kszta∏t opakowania wp∏ywa na czas rozmro˝enia. P∏askie
opakowania prostokàtne rozmra˝ajà si´ szybciej ni˝
opakowania grube.
* Nale˝y oddzieliç poszczególne kawa∏ki, kiedy zaczynajà si´
rozmra˝aç: oddzielone plastry szybciej si´ rozmra˝ajà.
* Zabezpieczyç niektóre cz´Êci produktu folià aluminiowà, kiedy
zaczynajà si´ rozgrzewaç. Do umocowania folii, u˝yç
drewnianych wyka∏aczek.
* Zaleca si´ nie rozmra˝aç zbytnio produktu i pozwoliç na
dokoƒczenie procesu podczas czasu wyczekiwania.
IloÊç produktów
Im wi´cej jest produktów, które chcecie rozmroziç, tym wi´cej
potrzeba czasu. Jest to zasadà ogólnà, ˝e podwójna iloÊç
produktów wymaga prawie podwójnej iloÊci czasu. Je˝eli do
ugotowania jednego ziemniaka potrzeba 4 minut, to do
ugotowania dwóch ziemniaków potrzeba ok. 7 minut.
ZawartoÊç wody
Poniewa˝ mikrofale sà przyciàgane przez wod´, czas gotowanie
b´dzie si´ zmienia∏ w zale˝noÊci od zawartoÊci wody w danym
produkcie. OczywiÊcie, produkty zawierajàce du˝o wody, jak:
jarzyny, ryby, drób szybciej si´ gotujà i bardziej jednolicie;
produkty suche, o niskiej zawartoÊci wody, jak: ry˝, sucha fasola,
wymagajà dolania wody podczas gotowania za pomocà mikrofal.
Kondensat
Woda zawarta w produktach mo˝e si´ przyczyniç do
powstawania kondensatu na Êciankach kuchenki i na
wewn´trznej stronie drzwiczek. Jest to zjawiskiem normalnym
podczas gotowania. Zazwyczaj, gotowanie potraw pod
przykryciem, zmniejsza iloÊç wytwarzanego kondensatu.
Cukier
Podczas gotowania produktów o du˝ej zawartoÊci cukru lub
t∏uszczu, jak np. kruche ciasto z owocami lub mielone mi´so,
radzimy zastosowaç si´ ÊciÊle do wskazówek dotyczàcych
gotowania. Je˝eli przekroczy si´ zalecany czas gotowania,
produkty mogà si´ spaliç i uszkodziç kuchenk´.
Jak pozbawiç artyku∏y ciÊnienia
Wiele produktów pokrytych jest cienkà
skórkà lub b∏onkà. Nale˝y je nak∏uç
widelcem lub wyka∏aczkà, aby zapobiec ich
p´kni´ciu w miar´ wzrastania ciÊnienia,
wskutek powstawania w ich wn´trzu pary
podczas gotowania. Dotyczy to ziemniaków
w mundurkach w folii, ziemniaków,
wàtróbek z drobiu, kie∏basek, ˝ó∏tek jaj i niektórych owoców.
Czas wyczekiwania
Po procesie gotowania, nale˝y zawsze
przewidzieç czas wyczekiwania. Czas
wyczekiwania po procesie rozmro˝enia/
podgrzewania lub gotowania, polepsza
zawsze rezultaty, poniewa˝ temperatura
ma mo˝liwoÊç na jednolite rozejÊcie si´
wewnàtrz potrawy. W kuchence mikrofalowej, potrawa w dalszym
ciàgu si´ gotuje, chocia˝ emisja mikrofal zosta∏a wy∏àczona. Nie
jest gotowana za pomocà mikrofal lecz pod wp∏ywem wysokiej
temperatury, która wytworzy∏a si´ wewnàtrz. D∏ugoÊç czasu
wyczekiwania zale˝y od obj´toÊci i g´stoÊci produktu. Czasami
wystarcza przewidziany czas gotowania za pomocà mikrofal.
Chocia˝, w przypadku produktów wyjàtkowo g´stych, czas
wyczekiwania , mo˝e dojÊç do 10 minut. Proces gotowania
zostanie dokoƒczony podczas tego okresu.
Rozmieszczenie produktów
Najlepsze rezultaty uzyskuje si´, kiedy ˝ywnoÊç zostaje
równomiernie rozprowadzona na talerzu.
Podczas gotowania za pomocà mikrofal,
mo˝na rozmieÊciç ˝ywnoÊç ró˝nymi
sposobami.
Je˝eli gotujecie wi´cej porcji tego samego
produktu, jak np. ziemniaki, nale˝y je
rozmieÊciç w kszta∏cie pierÊcienia, aby
uzyskaç ich równomierne ugotowanie.
Je˝eli gotujecie produkty o nieregularnej
formie lub o ró˝nej gruboÊci, nale˝y umieÊciç
cz´Êci cieƒsze w Êrodku talerza, gdzie
zostanà mniej podgrzane.
Produkty o nieregularnym kszta∏cie, jak np.
ryby, nale˝y w∏o˝yç do kuchenki, u∏o˝one
ogonami do Êrodka.
Je˝eli macie podgrzaç ró˝ne produkty wyj´te z ch∏odziarki,
po∏ó˝cie produkty bardziej g´ste lub grubsze na zewnàtrz talerza,
mniej g´ste i cieƒsze w Êrodku talerza.
Nale˝y u∏o˝yç plastry mi´sa jeden na drugim
lub cz´Êciowo na∏o˝yç na siebie.
Grubsze plastry mi´sa np. klopsa mi´snego
lub kie∏baski, powinny byç u∏o˝one jeden obok
drugiego.
Wywary lub sosy muszà byç podgrzewane w
osobnym pojemniku.
Nale˝y wybraç pojemnik wysoki i wàski, a nie
niski i szeroki. Podczas podgrzewania
wywarów, sosów lub zup, nale˝y wype∏niç
pojemnik do 2/3 wysokoÊci.
Podczas gotowania lub podgrzewania
ca∏ej ryby, nale˝y naciàç jej skór´ w paru
miejscach, aby uniknàç jej p´kni´cia.
Przykryç ogon i g∏ow´ kawa∏kami folii
aluminiowej, aby zapobiec zbytniemu
wysuszeniu si´ tych cz´Êci, uwa˝ajàc przy
tym, aby folia nie dotyka∏a Êcianek
kuchenki.
Sk∏ad produktu. Produkty o du˝ej zawartoÊci t∏uszczu lub cukru
podgrzewajà si´ ∏atwiej ni˝ produkty o du˝ej zawartoÊci wody.
T∏uszcze i cukry osiàgajà wy˝szà temperatur´ ni˝ woda podczas
procesu gotowania. Im g´Êciejsza potrawa, tym d∏u˝szy czas
podgrzewania. Produkty bardzo g´ste, jak mi´so, potrzebujà
wi´cej czasu na podgrzanie, ni˝ produkty porowate, jak np.
pieczywo.
Kszta∏t i wielkoÊç. Produkty w ma∏ych kawa∏kach gotujà si´
szybciej ni˝ du˝e kawa∏ki; kawa∏ki o kszta∏cie regularnym gotujà
si´ bardziej jednolicie, ni˝ produkty o kszta∏cie nieregularnym.
Aby zapewniç jednakowe wyniki, pokroiç produkt na mniej wi´cej
równe kawa∏ki.
Mieszanie i obracanie produktu podczas gotowania.
Mieszanie i obracanie produktu sà sposobami stosowanymi tak w
kuchni tradycyjnej, jak równie˝ podczas gotowania mikrofalami,
celem szybkiego rozprowadzenia temperatury wewnàtrz potrawy i
unikni´cia zbytniego gotowania na brzegach. Podczas gotowania
za pomocà mikrofal, wa˝ne jest obracanie produktu, poniewa˝
zapewni to jego równomierne ugotowanie. Podczas gotowania
tradycyjnego, takie produkty jak pieczenie, muszà byç
podnoszone od czasu do czasu, aby si´ zbytnio nie nasàczy∏y
wydzielanym sosem.
41
Produkt Poziom mocy Czas gotowania
WO¸OWINA
Wo∏owina mielona (500 g) 800 W 3-5 minut
Kotlety siekane (500 g) 800 W 9-12 minut
Hamburgery (500 g) 800 W 4-5 minut
Klops mi´sny (500 g) 800 W 15-20 minut
Befsztyki 800 W 2-4 minuty na 500 g
WIEPRZOWINA
Boczek 800 W 1/2-3/4 minuty na jeden plaster
Kie∏baski surowe (300 g) 800 W 2-4 minuty
Kotlety 800 W 10-12 minut na 500 g
Pieczeƒ 800 W 10-12 minut na 500 g
MI¢SO JAGNI¢CIA
Pieczeƒ z udêca lub ∏opatki 600 W/800 W 8-10 minut na 500 g
CIEL¢CINA
Pieczeƒ z ∏opatki 600 W/800 W 9-10 minut na 500 g
Kotlety ciel´ce/jagni´ce (3-4 sztuki) 800 W 6-8 minut
DRÓB
Kurczak w kawa∏kach 800 W 2-3 minuty na 500 g
Kurczak w ca∏oÊci 800 W 9-10 minut na 500 g
Kurczak duszony, w kawa∏kach 600 W 12-14 minut na 500 g
PierÊ indyka 600 W 8-9 minut na 500 g
RYBY
Filety/plastry (500 g) 800 W 7-9 minut
Ryba w ca∏oÊci (500 g) 800 W 7-9 minut
JAJA
Jajecznica 800 W 1-2 minuty na jedno jajko
Jajka w koszulkach 800 W 1-2 minuty na jedno jajko
Omlety 800 W 3/4-1 1/2 min. na roztopienie mas∏a,
1-2 min. na jedno jajko
Krem jajeczny (20x20 cm) 600 W 15-19 minut
JARZYNY
Jarzyny (500-1000 g)
woda: 1/4 fili˝anki 800 W 8-16 minut
Ziemniaki pieczone (500 g) 800 W 8-12 minut
Kolba Êwie˝ej kukurydzy
- w folii (2) 800 W 5-5 1/2 minuty
- mro˝ona (2) 800 W 4-6 minut
PRODUKTY ZBO˚OWE
1/2 fili˝anki màki owsianej o krótkim czasie gotowania 800 W 1-2 minuty
woda: 1 fili˝anka
1/2 fili˝anki màki owsianej o d∏ugim czasie gotowania 800 W 3-4 minuty
woda: 1 fili˝anka
1/2 fili˝anki màki kukurydzianej 800 W 2-3 minuty
woda: 2 fili˝anki
CIASTA
Ciasto marchewkowe (25 cm x 15 cm) 800 W 9-12 minut
Ciasto na maÊle lub z kakao 800 W 5-6 minut
na okràg∏ym talerzu (21 cm)
Ciasto w kszta∏cie ko∏a 800 W 5-5 1/2 minut
Ciastka (6) 400 W 2-2 1/2 minuty
Biszkopty (8) na talerzu kwadratowym (20) 600 W 3-6 minut
ZUPY I NAPOJE
1 fili˝anka wody 800 W 1-2 minuty
1 fili˝anka mleka 600 W 1-2 minuty
SCHEMAT MOCY
42
Produkt Czas zalecany Rady
MI¢SO
1 opakowanie boczku 2-3 1/2 minuty Nie otwieraç opakowania na czas rozmra˝ania. W∏àczyç mikrofale i
poczekaç a˝ poszczególne plastry oddzielà si´.
Frankfuterki 2-3 1/2 minuty na 500 g "
˚eberka 5-6 minut na 500 g "
Mi´so mielone 6-8 minut na 500 g Obróciç mi´so w po∏owie zalecanego czasu.
Rostbef 4-6 minut na 500 g Rozpakowaç pieczeƒ i umieÊciç na talerzu. Po up∏ywie ok. po∏owy
zalecanego czasu rozmro˝enia, obróciç. Pozostawiç na 10 minut.
Wieprzowina 7-9 minut na 500 g "
Mi´so jagni´cia 7-9 minut na 500 g "
Befsztyki i kotlety 3-6 minut na 500 g Oddzieliç poszczególne sztuki w po∏owie czasu rozmra˝ania.
W´dliny 3-4 minuty na 500 g Obróciç w po∏owie czasu rozmro˝enia.
DRÓB
Kurczak w ca∏oÊci (1 1/4-1 1/2 kg) 13-16 minut W∏o˝yç kurczaka do kuchenki bez rozpakowywania go.
Indyk 6-8 minut na 500 g "
Kurczak w kawa∏kach 4-6 minut na 500 g Oddzieliç w po∏owie czasu rozmro˝enia. Pozostawiç do ca∏kowitego
rozmro˝enia.
åwiartki indyka 6-8 minut na 500 g "
RYBY I OWOCE MORZA
Filety 500 g 6-7 minut Pozostawiç opakowanie zamkni´te podczas rozmra˝ania. W∏o˝yç do
zimnej wody, celem ich oddzielenia.
Ryba w kawa∏kach (500 g) 1-2 minuty Nie wymaga ˝adnej czynnoÊci.
Ryba w ca∏oÊci (300 g) 2-4 minuty UmieÊciç ryb´ na talerzu. Obróciç w po∏owie czasu rozmro˝enia.
Op∏ukaç wn´trze ryby zimnà wodà.
Owoce morza (np. mi´czaki, krewetki,
mià˝sz kraba, ostrygi, itp.) 4-6 minut Oddzieliç w po∏owie czasu rozmra˝ania.
Ogony langusty (150-300 g) 4-6 minut Nie wymagajà ˝adnej czynnoÊci.
Langusta lub krab w ca∏oÊci (750 g) 12-13 minut Obróciç w po∏owie czasu rozmra˝ania.
PIECZYWO I CIASTA
Chleb, dro˝d˝ówki (200-500 g) 1-3 minuty
Pàczki 1/4 minuty na jednà sztuk´
Plumcake/cisto kawowe
z kremem lub lukrowane (500 g) 1-3 minuty
Sernik (ok. 500 g) 3-5 minut
Ciasto z owocami lub orzechowe (20 cm) 6-7 minut
Tort ze Êmietanà lub kremem (400 g) 1-2 minuty
Ciastka 1/4-3/4 minuta
JARZYNY
Jarzyny najlepiej gotowaç bez rozmra˝ania. Dodaç par´ ∏y˝ek wody.
SCHEMAT ROZMRO˚ENIA
SCHEMAT PODGRZEWANIA PRODUKTÓW
Produkt Czas podgrzewania Poziom mocy
1 porcja Pierwsze danie 800 W 2-3 minuty
1-2 porcje Danie g∏ówne z sosem 800 W 7-9 minut
2-4 porcje Grube plastry mi´sa typu hamburger, plastry klopsa mi´snego 800 W 3-5 minut
2-3 porcje Cienkie plastry mi´sa wo∏owego, szynki, wieprzowiny, indyka 600 W 2-3 minuty
2-3 porcje Kawa∏ki kurczaka 600 W 3-4 minuty
2 porcje Zapiekanki 600 W 9-12 minut
2 porcje Jarzyny 800 W 3-4 minuty
1-2 Kolby kukurydzy 800 W 3-4 minuty
2-3 Dro˝d˝ówki 800 W 3/4-1 minuta
1 Ciasto w ca∏oÊci 800 W 3-7 minut
1-2 kawa∏ki Ciasto 800 W 1-2 minuty
3-4 Kie∏baski 800 W 1-2 minuty
4 Hot dogs 800 W 1-2 minuty
43
Serwis
Mycie jest jedynà wymaganà
czynnoÊcià konserwujàcà. Podczas
mycia, kuchenk´ nale˝y od∏àczyç od sieci.
Nie wolno u˝ywaç metalowych myjek,
Je˝eli kuchenka nie dzia∏a, zanim wezwiecie Serwis,
wykonajcie poni˝sze kontrole:
* Czy prowadnica talerza obrotowego znajduje si´ we
w∏aÊciwym miejscu?
* Czy wtyczka jest poprawnie w∏o˝ona do gniazdka pràdu?
* Czy drzwiczki sà dobrze zamkni´te?
* Sprawdêcie bezpieczniki i czy jest pràd.
* Poczekajcie ok.10 minut i spróbujcie ponownie w∏àczyç
kuchenk´.
Serwis Pomocy Technicznej musi byç wykonany
bezpoÊrednio przez przeszkolonego w fabryce technika.
Wykonanie naprawy przez osob´ przypadkowà jest
niebezpieczne.
UWAGA !
Powy˝sze czynnoÊci majà na celu unikni´cie nieuzasadnionego
wezwania Serwisu i poniesienia w zwiàzku z tym kosztów.
Kiedy wzywacie Serwis, podajcie zawsze numer seryjny i model
kuchenki (patrz tabliczka serwisowa).
W regularnych odst´pach czasu, zw∏aszcza po wylaniu si´
p∏ynów, nale˝y wyjàç talerz obrotowy i umyç dno kuchenki.
Ta kuchenka zosta∏a zaprojektowana do funkcjonowania wraz
z talerzem obrotowym, umieszczonym w przeznaczonym dla
niego miejscu. Nie nale˝y w∏àczaç kuchenki bez talerza
obrotowego.
U˝ywaç delikatnego detergentu, wody i mi´kkiej szmatki, do
mycia powierzchni wewn´trznych, zewn´trznej i wewn´trznej
cz´Êci drzwiczek oraz zawiasów. Nale˝y pozostawiç drzwiczki
otwarte do czasu wyschni´cia wn´trza kuchenki.
Nie wolno dopuszczaç do zbierania si´ resztek ˝ywnoÊci
wokó∏ drzwiczek, oraz na Êciankach komory kuchenki.
Wn´trze kuchenki musi byç utrzymywane w czystoÊci.
poniewa˝ mog∏yby porysowaç
powierzchni´.
Konserwacja
W przypadku trudnych do wymycia plam, zagotowaç w
kuchence wod´, przez 2 lub 3 minuty. Para zmi´kczy brud.
Nieprzyjemne zapachy wewnàtrz kuchenki
mo˝na usunàç, poprzez wstawienie do
Êrodka pojemnika, zawierajàcego wod´ z
sokiem z cytryny i zagotowanie tej
mieszanki.
UWAGA !
Uszczelki drzwiczek i ich okolice muszà byç okresowo
sprawdzane; w przypadku uszkodzeƒ nie nale˝y w∏àczaç
kuchenki, dopóki nie zostanie ona naprawiona przez
specjalnie przeszkolonego technika.
Produkty Êcierne, myjki metalowe, szmatki Êcierne, itd. mogà
uszkodziç panel z przyciskami oraz cz´Êci zewn´trzne i
wewn´trzne kuchenki. U˝ywaç gàbki i p∏ynnego detergentu lub
serwetki papierowej i produktu w rozpylaczu do umycia szyb.
Prysnàç rozpylaczem na serwetk´.
Nie pryskaç bezpoÊrednio na piekarnik.
Wa˝ne:
W przypadku koniecznoÊci wymiany kabla zasilania, nowy
kabel jest do nabycia w naszych punktach serwisowych. Kabel
zasilania musi byç wymieniony przez wyspecjalizowany personel.
Je˝eli jest Wam potrzebna serwisowa pomoc techniczna
Whirlpool dysponuje siecià serwisów na terenie ca∏ego kraju.
Technicy firmy Whirlpool sà odpowiednio przeszkoleni i
upowa˝nieni do przeprowadzania napraw, tak podczas okresu
gwarancji, jak i póêniej, na terenie ca∏ego kraju.
Spis autoryzowanych serwisów Whirlpool
jest za∏àczony do karty gwarancyjnej
zakupionej przez Was kuchenki.
44
Dane techniczne
Model AKL 536
Napi´cie zasilania 230-240 V/50 Hz
Zu˝ycie pràdu Mikrofale 1330 W
Bezpiecznik 10 A
Moc mikrofal (wed∏ug norm IEC 705, 1000 g wody)
Pe∏na moc 800 W
Moc grilla 1000 W
Programator Mechaníczny
Wymiary
::
::
: Wys.x szer.x G∏´b.
Wymiary zewn´trzne: 298x492x390
Wymiary kuchenki: 190x300x297,7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Ignis AKL 536/White instrukcja

Typ
instrukcja