EURO E85UBSX Instrukcja obsługi

Kategoria
Okapy kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

- 31 -
INFORMACJE OGÓLNE
Naly zapoznać s dokładnie z niniejszym tekstem,
zawierającym wskazówki, dotyczące bezpieczeństwa
przy instalacji, eksploatacji i konserwacji okapu
kuchennego. Należy zachować niniejsze instrukcje także
dla późniejszych konsultacji. Urządzenie zostało
zaprojektowane w wersji zasysającej (odprowadzanie
powietrza na zewnątrz ), filtrującej (recyrkulacja powietrza
wewnątrz ) lub z silnikiem zewnętrznym.
UWAGI O BEZPIECZEŃSTWIE
1. Nie należy używać jednocześnie okapu kuchennego i
paleniska lub kominka zależnych od powietrza w
pomieszczeniu i niezasilanych energią elektryczną,
ponieważ okap zużywa powietrze potrzebne do ich
spalania. Ciśnienie ujemne w pomieszczeniu nie powinno
przekraczać 4 Pa (4x10
–5
bar). Należy więc zadbać o
prawidłową wentylację w pomieszczeniu, konieczną dla
bezpiecznego funkcjonowania urządzenia. Przy
odprowadzaniu dymu na zewnątrz, należy przestrzegać
norm obowiązucych w waszym kraju.
Przed podłączeniem modelu do sieci elektrycznej:
- skontrolować tablicz znamiono (znajdują się
wewnątrz urządzenia) aby upewnić się, że napięcie i moc
odpowiednie dla danej sieci i , że gniazdo wtykowe
połączenia jest odpowiednie. W przypadku wątpliwości
zwrócić się do wykwalifikowanego elektryka.
- Jeśli przewód zasilana jest uszkodzony powinien zostać
wymieniony na przewód lub specjalny zespół dostępny u
producenta lub u jego obsługi technicznej.
2. UWAGA !
Elektryczny sprt gospodarstwa domowego w
niektórych okolicznościach może być niebezpieczny.
A) Nie kontrolować filtrów przy okapie
funkcjonucym
B) Nie dotykać lamp i ich bliskiego obszaru podczas i
bezpośrednio po dłuższym użytkowaniu urządzenia
oświetlacego.
C) Nie dotykać żarówek po uższym funkcjonowaniu
urządzenia
D) Nie wolno gotować potraw na otwartym ogniu
E) Nie stosować otwartego ognia, ponieważ może
uszkodzić filtry i spowodować pożar
F) Postępować ostrożnie przy smażeniu, aby
przegrzany olej nie zapalsię
G) Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
związanej z konserwacją, wyłączyć okap z sieci
elektrycznej.
Niniejsze urządzenie oznaczone jest zgodnie z dyrektywa
europejska 2002/96/EC, Waste Electrical and Electronic
Equipment (WEEE). Upewniwszy się, że niniejszy produkt
zostanie zutylizowany we aściwy sposób, użytkownik
przyczynia się do ochrony przed potencjalnymi
konsekwencjami negatywnymi dla środowiska i zdrowia.
Symbol
podany na produkcie lub na dokumentacji
towarzyszącej mu wskazuje, że produktu ten nie powinien
być traktowany jaki odpad domowy, lecz powinien być
przekazany w stosownym punkcie zbiórki w celu
odzyskania urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Pozbyw s go zgodnie z miejscowymi normami w
zakresie utylizacji odpadów. Dla uzyskania dodatkowych
informacji na temat traktowania, odzyskiwania i recyklingu
tego produktu, należy skontaktować s z odpowiednim
lokalnym biurem, służbą odpaw domowych lub ze
sklepem, w którym produkt zostzakupiony.
INSTRUKCJE DO INSTALACJI
Czynności montażu i podłączenia elektrycznego
powinny być dokonane przez wyspecjalizowany
personel.
Podłączenie elektryczne
Urządzenie skonstruowane jest według klasy II, dlatego
przewody nie muszą być uziemione.
Podłączenie do sieci elektrycznej powinno być
przeprowadzone następująco:
BRĄZOWY = L linia
BŁĘKITNY = N zerowy
Jeżeli przewód nie posiada wtyczki, zamontować wtyczkę,
dostosowaną do obciążenia instalacji podanego na
tabliczce znamionowej. Jeżeli okap posiada wtyczkę, to
należy zamontowgo tak, aby dostęp do wtyczki b
łatwy.
Przy bezpośrednim podłączeniu do sieci elektrycznej,
między urdzeniem i siecnależy umieścić wyłącznik
wielobiegunowy, ze stykami w odległości przynajmniej 3
mm, przystosowany do obciążenia i zgodny z
obowiązującymi normami.
Minimalna odległość między płaszczyzną nośną naczyń
urządzenia kuchennego i najns częścią okapu
kuchennego powinna wynosić przynajmniej 65 cm.
Przy zastosowaniu rury łączącej składającej się z dwóch
lub kilku części, część górna rury musi znajdow się
wewnątrz części dolnej. Nie należy łącz przewodu
wyciągowego okapu z przewodem, w którym krąży gorące
powietrze lub z przewodem przeznaczonym do
odprowadzania dymu z urządzeń zasilanych energią inną
niż energia elektryczna. Przed przyspieniem do
montażu, należy wączyć filtr (Ryc. 2 G) w celu
łatwiejszego manipulowania urządzeniem.
W przypadku montu urdzenia w wersji ssącej
przygotować otwór odprowadzenia powietrza.
Instalacja
Aby przeprowadz prawidłową instalację okapu, należy
postępować według następującego schematu:
1. Mont okapu w dolnej części półki wiszącej
2.Wybór wersji okapu (jako wyciąg powietrza lub jako
pochłaniacz).
Montaż okapu w dolnej części półki wiszącej.
Takie urządzenia musi być umocowane na półce lub na
innej płaszczyźnie wspierającej. Umocować okap
posługując się 4 odpowiednimi śrubami i przy wierceniu
otworów postępować wg schematu (rys. 1).
Wersja wciągowa.
W tej wersji urdzenie odprowadza parę na zewnątrz
poprzez ścia zewtrzną lub kanalizację. W takim
przypadku należy zaopatrzyć się w przed rurowy
POLSKA
PL
- 32 -
ścienny teleskopowy, zgodny z obowiązującymi normami,
niezapalny, o średnicy 150 mm i połączyć go z kołnierzem
B dostarczonym seryjnie (rys. 5).
Instrukcja montażowa i i użytkowania okapu kuchennego
Wersja okapu jako pochłaniacz
Aby przekształcić okap z wersji wciągowej na filtrującą,
naly zwróc się do Waszego dostawcy z prośbą o
filtry na węgiel aktywny.
Filtry na węgiel aktywny służą do oczyszczania powietrza.
Filtry nie mogą być czyszczone lub regenerowane i muszą
być wymieniane przynajmniej co 4 miesiące.
Zanieczyszczenie węgla aktywnego w filtrze zależy od
czasu używania urdzennia, od typu kuchni i od
regularnci czyszczenia filtru przeciwtłuszczowego.
Umieścsworzenie filtru (K) w odpowiednich otworach
(zob. rys. 4), następnie posługując się uchwytami, wykon
obrót i umieścić sworzenie (J), umieszczone przy
uchwycie, w odpowiednich otworach. Przy wykonywaniu
tej operacji należy wyjąć siatkę G (rys. 2). Oczyszczone
powietrze wprowadzane będzie do pomieszczenia poprzez
przewód rurowy łączący, przebiegający poprzez półkę i
połączony z pierścieniem łączącym B (rys. 6).
EKSPLOATACJA I KONSERWACJA
Poleca się uruchomić okap przed gotowaniem wszelkich
potraw.
Poleca się uruchomurządzenie przed gotowaniem potraw
i wyłączać na około 15 min. po zakończeniu gotowania,
wszystkie zapachy zostaną odprowadzone.
Dobre funkcjonowanie okapu zależy od przeprowadzanej
konserwacji, zwłaszcza filtru przeciwtłuszczowego i filtru
glowego.
Filtry przeciwtłuszczowe służą do pochłaniania cząstek
tłuszczu zawieszonych w powietrzu. Filtr ten powinien
być czyszczony co 2 miesiące, postępując w następujący
sposób:
- Wyjąć filtry z okapu i czyścić je wodą i detergentem
płynnym obojętnym.
- Dokładnie wyukać filtry w letniej wodzie i wysuszyć.
- Filtry można czcić także w zmywarce naczyń.
Na płytach aluminiowych po pewnym okresie czasu mogą
pojawić się zmiany w kolorze. Nie stanowi to jednak
podstawy do reklamacji o wymianę płyt.
Filtryglowe służą do oczyszczania powietrza. Filtry
nie mogą być czyszczone lub regenerowane, lecz muszą
być wymieniane przynajmniej co 4 miesiące.
Zanieczyszczenie węgla aktywnego w filtrze zależy od
czasu używania urządzenia, od typu kuchni i od
regularności czyszczenia filtru przeciwtłuszczowego.
Należy często czyśc osady na wentylatorze i na
pozostałych powierzchniach urządzenia, posługując się
szmatką nawilżodenaturatem lub płynnym środkiem
czyszczącym niciernym.
Urządzenie oświetlające jest zaprojektowane do użytku
podczas gotowania a nie do przedłużonego użytkowania
jako główne oświetlenie lokalu. Przedłużone użytkowanie
oświetlenia znacznie zmniejsza czas trwałości lamp.
Układ sterowania: Stery elektroniczne (RYS.7)
A = przycisk OŚWIETLENIE
B = przycisk WŁĄCZENIE
C = przycisk PIERWSZA PRĘDKOŚĆ
D = przycisk DRUGA PRĘDKOŚĆ
E = przycisk TRZECIA PRĘDKOŚĆ
F=przycisk REGULATOR CZASOWY AUTOMATYCZNEGO
WYŁĄCZENIA po 15 minutach (*)
Jeżeli Wasze urządzenie jest zaopatrzone w funkc
prędkości INTENSYWNEJ, należy przyciskać przez około
2 sekundy przycisk E i ta funkcja się włączy przez 10
minut po czym powróci do poprzednio ustawionej
prędkości. Jeżeli funkcja jest aktywna dioda LED miga.
Aby ją wącz przed uywem 10 minut przycisć
ponownie klawisz E
Przyciskając przycisk F przez 2 sekundy (przy
wyłączonym okapie) ącza sie funkcja clean air. Ta
funkcja powoduje włączanie silnika przez 10 minut co
godzi na pierwszej prędkości. Jak tylko ta funkcja
jest włączona silnik włącza się na 1° prędkość na okres
10 minut podczas tych minut powinny migać jednocześnie
przycisk F i przycisk C. Po upływie tego czasu silnik s
wyłącza i LED przycisku F świeci się stałym światłem aż
do momentu gdy po upływie naspnych 50 minut ponownie
ącza s silnik na pierws prędkć i LED F i C
ponownie migają przez 10 minut i dalej w ten sam sposób.
Przyciskając jakikolwiek przycisk za wyjątkiem świateł
okapu silnik powraca natychmiast do normalnego
funkcjonowania (np. jeżeli przyciska się przycisk D
wyłącza się funkcja clean air i silnik przechodzi od
razu na 2° prędkość; przyciskając przycisk B funkcja
się wyłącza)
(*) Funkcja regulator czasowy wyłączenia
automatycznego” opóźni wyłączenie okapu, który będzie
funkcjonował przez 15 minut wg regulacji prędkości, jaką
posiadał w momencie włączenia takiej funkcji.
Nasycenie filtrów przeciwtłuszczowych/ z gla
aktywnego:
- Kiedy przycisk A pulsuje z częstotliwośc2 sec. Filtry
przeciwtłuszczowe wymagają przemycia.
- Kiedy przycisk
A pulsuje z częstotliwcią 0,5 sec.
Filtry węglowe wymagają wymiany.
Po ponownym założeniu czystego filtra należy zresetować
pamięć elektroniczną wduszając przycisk A przez około
5 sec. aż ustanie pulsowanie.
POLECENIA: (Fig.8) SLIDER symbole jak poniżej:
A = Wyłącznik światła
A1 = przycisk Off
A2 = przycisk On
B = przycisk kontrolki
C = Kontrola prędkości
C1 = przycisk Off
C2 = przycisk PIERWSZA PRĘDKOŚĆ
C3 = przycisk DRUGA PRĘDKOŚĆ
C4 = przycisk TRZECIA PRĘDKOŚĆ
DOSTAWCA UCHYLA SIĘ OD WSZELKIEJ
ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE USTERKI,
SPOWODOWANE NIEPRZESTRZEGANIEM WYŻEJ
WYMIENIONYCH WSKAZÓWEK.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

EURO E85UBSX Instrukcja obsługi

Kategoria
Okapy kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla