JAK PRZECHOWYWAĆ ŚWIEŻĄ ŻYWNOŚĆ I NAPOJE
Legenda
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców tropikalnych,
puszek, napojów, jajek, sosów, marynat, masła,
dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania serów, mleka, wyrobów
mleczarskich, produktów delikatesowych, jogurtów
STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania wędlin i deserów,
mięsa oraz ryb
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADY ZAMRAŻARKI
(Jedna szuada w modelach poniżej 1,7m)
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(Strefa najniższej temperatury)
Zalecana do zamrażania świeżej żywności/
ugotowanych potraw
KOMORA CHŁODZĄCA
Wentylator*
Wentylator zapewnia korzystniejszy rozkład temperatur w komorze
chłodziarki, a w konsekwencji lepsze warunki przechowywania
artykułów spożywczych. Domyślnie wentylator jest wyłączony. Aby
włączyć wentylację, nacisnąć przycisk wentylatora. Należy pamiętać, że
włączony wentylator nie pracuje bez przerwy. Wentylator rozpoczyna/
kończy pracę w zależności od temperatury oraz/lub poziomu
wilgotności wewnątrz chłodziarki.
W związku z tym jest rzeczą całkowicie normalną, że wentylator może
się nie obracać, nawet jeśli zostanie włączony.
Urządzenia wyposażone w wentylator mogą być wyposażone w ltr
antybakteryjny. Aby zakupić ten ltr, należy odwiedzić naszą stronę
internetową lub skontaktować się z działem obsługi klienta.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki pozwala na przechowywanie zamrożonej
żywności i mrożenie świeżej żywności. Ilość świeżej żywności, którą
można zamrozić wwyznaczonym czasie podana jest na tabliczce
znamionowej. Rozmieścić świeżą żywność wobszarze mrożenia
wewnątrz komory zamrażarki, pozostawiając wokół niej wystarczającą
ilość miejsca, umożliwiającą swobodny przepływ powietrza. Nie
dopuszczać do kontaktu świeżej żywności z żywnością zamrożoną.
Limity załadunku są zdeterminowane przez kosze, klapki, szuady i
półki itp. Upewnić się, że wszystkie te elementy można łatwo zamknąć
po załadunku. Szuada/komora obszaru zamrażania została pokazana
na rysunku poniżej. Aby zoptymalizować prędkość zamrażania
i uzyskać dodatkową przestrzeń do przechowywania, z komory
zamrażarki można wyjąć szuady i umieścić żywność bezpośrednio
na dnie komory. Aby uniknąć marnowania żywności, należy
sprawdzić zalecane ustawienia zamrażarki i czas przechowywania
produktów. Informacje te znaleźć można w instrukcji obsługi na stronie
internetowej.
Kostki lodu
Wypełnić 2/3 tacki na lód wodą iumieścić ją zpowrotem w komorze
zamrażarki. W żadnym wypadku nie używać ostrych lub ostro
zakończonych przedmiotów do wyjmowania lodu.
Rozmrażanie komory zamrażarki
Zaleca się rozmrażanie zamrażarki raz lub dwa razy w roku oraz wtedy,
gdy powstała warstwa szronu o grubości 3 mm. Tworzenie się szronu
jest zjawiskiem normalnym.
Ilość i szybkość odkładania się szronu zależy od warunków otoczenia
oraz od częstotliwości otwierania drzwi. Aby odszronić urządzenie,
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć z niego wszystkie artykuły
spożywcze. Pozostawić otwarte drzwi zamrażarki, aby umożliwić
roztopienie się szronu.
Aby zapobiec wylewaniu się wody podczas rozmrażania, zaleca się
ułożenie chłonnego materiału na spodzie komory zamrażarki ijego
regularne wyżymanie.
Wyczyścić wnętrze zamrażarki. Dokładnie przepłukać i wytrzeć.
Ponownie włączyć urządzenie i umieścić w nim żywność.
* Dostępne tylko w wybranych modelach