52
jeszcze stanu wrzenia. Najpóźniej kiedy
woda się zagotuje, automatyczne zatrzyma-
nie gotowania wyłączy urządzenie po kilku
sekundach.
8. Aby zakończyć wcześniej gotowanie, należy
użyć włącznika.
9. Aby po schłodzeniu ponownie zagotować
wodę należy przełączyć włącznik w dół.
Proszę ponownie użyć włącznika I/ON.
10. Czajnik wyposażony jest w czujnik ochrony
przed wysuszeniem. Przy nieodpowied-
nim użyciu lub przy dużej ilości kamienia
urządzenie zostanie wyłączone. W takim
przypadku najpierw schłodzić urządzenie i
w razie potrzeby pozbyć się kamienia, zanim
ponownie napełni się go wodą.
UWAGA!
Jeżeli zbiornik będzie przepełniony,
gotująca się woda może wypryskiwać
poza zbiornik.
Automatyczny wyłącznik gotowania
działa tylko wtedy, kiedy pokrywa
została zamknięta prawidłowo.
CZYSZCZENIE I PIELĘGNACJA
Przed czyszczeniem gofrownicę
zawsze wyłączyć i wyjąć wtyczkę z
gniazdka.
Odczekać aż urządzenie ostygnie.
1. Podstawy, przewodu i czajnika nie wolno
zanurzać w wodzie lub w innym płynie ani
wkładać do zmywarki do naczyń.
2. Wytrzeć podstawę i czajnik wilgotną ścierką
zwilżoną płynem do zmywania naczyń. Nie
używać szorstkich gąbek, ostrych środków
do szorowania, wełny stalowej, metalowych
przedmiotów, środków odkażających lub
gorących środków do czyszczenia, gdyż mogą
one prowadzić do uszkodzenia urządzenia.
3. Urządzenie musi być całkowicie suche
zanim można je będzie ponownie użyć.
ODKAMIENIANIE
1. Aby zachować trwałość i użyteczność
urządzenia, odkamieniać je regularnie w
zależności od twardości wody.
2. Aby wyczyścić filtr chroniący przed
kamieniem, proszę najpierw opróżnić i
schłodzić urządzenie. Proszę wyciągnąć
ostrożnie filtr z dzióbka wylewowego. Proszę
przeczyścić filtr szczotką pod bieżącą
wodą lub proszę włożyć go do miski ze
środkiem usuwającym kamień. Następnie
wypłukać pod bieżącą wodą i ponownie
zamontować w dzióbku wylewowym.
W celu wydłużenia żywotności urządzenia
należy regularnie usuwać kamień
3. W celu wydłużenia żywotności urządzenia
należy regularnie usuwać kamień
4. Używać dostępnego w handlu odkamienia-
cza do czajników i przestrzegać instrukcji
producenta. W celu odkamienienia napełnić
czajnik od połowy do poziomu maksymal-
nego, gdyż w przeciwnym wypadku ciecz
wyleje się i może spowodować poważne
obrażenia.
5. Podgrzać ciecz (nie gotować!) i pozostawić
ją na pewien czas w czajniku.
6. Wylać roztwór z czajnika.
7. Następnie wlać świeżej wody i zagotować
ją. Wylać zagotowaną wodę. Następnie
wypłukać czajnik przynajmniej dwukrotnie
czystą wodą.