EKM5540

Electrolux EKM5540 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Electrolux EKM5540 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
103www.electrolux.com
DE
DK
EE
FA
HR
FR
HU
IT
LT
LV
NO
PL
FI
RO
RS
RU
SE
SI
SK
TR
UA
CZ
AR
GB
BG
POLSKI
Dziękujemy za wybór produktu Electrolux. Aby uzyskać najlepsze efekty, należy zawsze używać oryginalnych
akcesoriów i części zamiennych rmy Electrolux. Zostały one zaprojektowane specjalnie do tego produktu. Ten
produkt zaprojektowano z myślą o ekologii. Wszystkie części z tworzyw sztucznych oznaczono jako nadające się
do recyklingu.
ELEMENTY
A. Korpus z silnikiem (odchylany)
B. Pokrętło wyboru prędkości
C. Obudowa
D. Dźwignia blokady korpusu
E. Oświetlenie robocze
F. Gniazdo przystawek
G. Wałek napędowy
H. Miska ze stali nierdzewnej
I. Podstawa mocująca miskę
J. Nóżki antypoślizgowe
K. Przewód zasilający
L. Nasadka do ubijania
M. Płaskie mieszadło z powłoką antyadhezyjną
N. SoftEdgeBeater™*
O. Mieszadło hakowe z powłoką antyadhezyjną
P. Maszynka do mielenia mięsa*
Q. Szatkownica/rozdrabniacz*
R. PerfectRiseLid™*
S. Funkcja pracy pulsacyjnej*
* Wyłącznie niektóre modele
Rysunek strona 2-4
ROZPOCZĘCIE UŻYTKOWANIA
1 Przed pierwszym użyciem urządzenia: Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka. Nasadkę do ubijania,
maszynkę do mielenia mięsa* i szatkownicę/rozdrabniacz* należy myć wyłącznie ręcznie w ciepłej wodzie z
mydłem. Miskę, płaskie mieszadło, hak do wyrabiania ciasta, nasadkę SoftEdgeBeater™* oraz pokrywę Perfec-
tRiseLid™* można myć w zmywarce. Wytrzeć moduł silnika wilgotną ściereczką.
Uwaga: nigdy nie zanurzać modułu silnika w wodzie! Pozostawić części do całkowitego wyschnięcia.
2 Ustawić urządzenie na płaskiej powierzchni. Odchylanie korpusu z silnikiem: przesunąć jedną ręką dźwignię blokady
korpusu do położenia odblokowania, a drugą ręką odchylić korpus. Po całkowitym odchyleniu korpus zostanie
zablokowany. Ostrzeżenie: trzymać palce i dłonie z dala od ruchomych części.
3 Ustawić pokrętło wyboru prędkości w położeniu wyłączenia. Umieścić miskę ze stali nierdzewnej na podstawie
mocującej. Obrócić miskę zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby ją zablokować. Ostrzeżenie: Nie wolno
używać urządzenia, nasadki do ubijania, płaskiego mieszadła, haka do wyrabiania ciasta oraz nasadki SoftEdge-
Beater™*, jeśli miska nie jest założona, a korpus z silnikiem nie jest opuszczony.
4 Umieścić nasadkę na wałku napędowym: dopasować wycięcie w górnej części nasadki do sworznia na wałku napędowym.
Popchnąć nasadkę w górę i obrócić ją w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż do zablokowania. Aby zdjąć
nasadkę, należy obrócić ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara i wyciągnąć.
5 Opuszczanie korpusu z silnikiem: przesunąć jedną ręką dźwignię blokady korpusu do położenia odblokowania,
a drugą ręką opuścić korpus. Podłączyć wtyczkę przewodu zasilającego do gniazdka.
6 Obrócić pokrętło wyboru prędkości z położenia wyłączenia do położenia żądanej prędkości (1-10). Po
zakończeniu miksowania obrócić pokrętło wyboru prędkości do położenia wyłączenia i wyjąć wtyczkę przewodu
zasilającego z gniazdka.
7 Oświetlenie robocze i kontrolka zasilania: Gdy urządzenie jest podłączone do zasilania i zostanie wybrana
prędkość robocza, włącza się niebieskie podświetlenie pokrętła wyboru prędkości. Nad obszarem roboczym włącza
się oświetlenie robocze. Po obróceniu pokrętła wyboru prędkości do położenia wyłączenia po upływie 3 minut
oświetlenie robocze automatycznie się wyłącza.
8 Uwaga: Jeśli pokrętło wyboru prędkości już obrócono przed podłączeniem urządzenia do zasilania, niebieska
kontrolka pokrętła wyboru prędkości oraz oświetlenie robocze zaczną migać, aby poinformować otym użyt-
kownika. Po obróceniu pokrętła wyboru prędkości do położenia “OFF” oświetlenie robocze i kontrolka zgasną.
Następnie powrócą one do normalnego działania.
INNE FUNKCJE
9 Sposób korzystania z powlekanej nasadki SoftEdgeBeater™*:
Nasadka SoftEdgeBeater™ idealnie nadaje się do kremowych mieszanek i dodatków.
Silikonowe krawędzie nasadki delikatnie ocierają boki miski, dzięki czemu wszystkie składniki traają do
mieszanki i zapewniona jest taka sama konsystencja podczas całego procesu mieszania.
104 www.electrolux.com
10 Uwaga: Powlekanej nasadki SoftEdgeBeater™* nie należy używać do ciężkich mieszanek, jak ciasto. Zamiast
tego można używać hak do wyrabiania ciasta. Do twardych składników, jak suszone owoce, łupiny lub kości,
należy użyć powlekanego płaskiego mieszadła.
11 Sposób korzystania z pokrywy PerfectRiseLid™*:
Pokrywa PerfectRiseLid™ odseparowuje i pomaga utrzymać wilgoć, aby ciasto mogło wzrastać w odpowiednich
warunkach.
Przykrycie miski pokrywą PerfectRiseLid™ zapobiega wysychaniu ciasta i tworzeniu się skorupy na jego powier-
zchni, która uniemożliwiałaby właściwe wyrastanie ciasta i powodowałaby gorsze rezultaty pieczenia.
12 Funkcja pracy pulsacyjnej*:
jeśli urządzenie jest ustawione na prędkość 1/P, można tymczasowo je zatrzymać, naciskając przycisk „PULSE” na
pokrętle wyboru prędkości. Ponowne naciśnięcie przycisku spowoduje uruchomienie urządzenia na 1,5 sekundy.
Naciśnięcie i przytrzymanie przycisku spowoduje, że urządzenie będzie pracować w sposób ciągły do czasu
zwolnienia przycisku.
13 Gniazdo przystawek: urządzenie jest wyposażone w wielofunkcyjne gniazdo przystawek. Należy uważnie przec-
zytać i stosować się do instrukcji dołączonej do przystawki, aby używać jej prawidłowo i bezpiecznie.
14 Regulacja wałka napędowego: urządzenie jest ustawione fabrycznie w taki sposób, aby płaskie mieszadło nie
dotykało dna miski. Jeśli płaskie mieszadło uderza w dno miski lub jest zbyt daleko odsunięte od jej ścianek,
można wyregulować jego położenie. Dodatkowe wskazówki podano punkcie 14.
15 Obrócić pokrętło wyboru prędkości do położenia wyłączenia i wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazdka. Odchylić korpus z silnikiem. Użyć śrubokrętu z płaską końcówką do regulacji śruby. Obrócić śrubę
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby podnieść wałek napędowy, lub zgodnie z ruchem
wskazówek zegara, aby opuścić wałek.
KORZYSTANIE Z MASZYNKI DO MIELENIA MIĘSA*
16 Włożyć ślimacznicę mielącą (B) do obudowy maszynki (A). Umieścić nóż (C) na kwadratowej końcówce wału
ślimacznicy. Umieścić tarczę mielącą (D) (średnią lub grubą) na nożu. Ręcznie dokręcić pierścień (E) aż do
zablokowania maszynki do mielenia mięsa.
Uwaga: nie dokręcać pierścienia zbyt mocno.
17 Otworzyć pokrywę gniazda przystawek miksera stojącego. Zamocować wał napędowy przystawki w gnieździe
przystawek miksera stojącego. W razie potrzeby obrócić przystawką w obie strony. Dokręcić pierścień gniazda
przystawek, aby przymocować przystawkę. Uwaga: przed przymocowaniem przystawek należy wyłącz
urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazda.
18 Ustawić tacę w górnej części obudowy maszynki. Pokroić surowe mięso na małe kawałki i umieścić je na tacy.
Włączyć urządzenie i wybrać prędkość 6-8 za pomocą pokrętła wyboru prędkości. Wpychać kawałki mięsa do
podajnika za pomocą popychacza.
Uwaga: nie wkładać palców ani żadnych akcesoriów do podajnika.
Uwaga: Mięso nie powinno zawierać kości, ścięgien ani skóry.
KORZYSTANIE Z SZATKOWNICY/ROZDRABNIACZA*
19 Korzystanie z szatkownicy/rozdrabniacza: wybrać nóż szatkownicy lub rozdrabniacza (średni lub gruby).
Włożyć kwadratową końcówkę wału wybranego noża do obudowy szatkownicy/rozdrabniacza, tak aby wał
pasował do kwadratowego gniazda przystawek. Zamocować nóż, pociągając dźwignię blokującą w dół.
Uwaga: ostrza i wkłady są bardzo ostre!
20 Zamocować szatkownicę/rozdrabniacz w gnieździe przystawek. Umieścić pojemnik pod przystawką. Pokroić
składniki na drobne kawałki. Włączyć urządzenie i wybrać prędkość 8 za pomocą pokrętła wyboru prędkości.
21 Wpychać składniki do podajnika za pomocą popychacza. Po zakończeniu korzystania z przystawek należy wyłącz
urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazda. Zamknąć pokrywę gniazda przystawek i dokręcić pierścień gniazda przystawek.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
22 Odłączyć urządzenie od źródła zasilania. Zalecamy, aby nasadkę do ubijania, rozdrabniacz mięsa* i tarkę/szat-
kownicę myć ręcznie w ciepłej wodzie z mydłem.
Miskę, płaskie mieszadło, hak do wyrabiania ciasta, nasadkę SoftEdgeBeater™* oraz pokrywę
PerfectRiseLid™* można myć w zmywarce.
Wytrzeć moduł silnika wilgotną ściereczką. Uwaga: nigdy nie zanurzać modułu silnika w wodzie! Pozostaw-
ić części do całkowitego wyschnięcia.
23 Nie używać do czyszczenia urządzenia ściernych preparatów czyszczących ani myjek do szorowania.
Życzymy udanego użytkowania produktu Electrolux!
105www.electrolux.com
DE
DK
EE
FA
HR
FR
HU
IT
LT
LV
NO
PL
FI
RO
RS
RU
SE
SI
SK
TR
UA
CZ
AR
GB
BG
BEZPIECZEŃSTWO
Przeczytaj uważnie poniższe zalecenia przed pierwszym użyciem urządzenia.
Urządzenie może być używane tylko przez osoby dorosłe. Urządzenie należy
przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Podczas posługiwania się ostrzami tnącymi, opróżniania miski i czyszczenia
urządzenia należy zachować ostrożność.
Urządzenie mogą obsługiwać osoby o ograniczonych zdolnościach zycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowiedniej wiedzy i
doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Urządzenie można podłączać tylko do źródła zasilania o napięciu i częstotliwości
zgodnej ze specykacją na tabliczce znamionowej!
Nigdy nie używaj i nie podnoś urządzenia, jeśli przewód zasilający lub obudowa są
uszkodzone.
W razie uszkodzenia przewodu zasilającego jego wymianę należy powierz
autoryzowanemu serwisowi lub osobie o odpowiednich kwalikacjach, tak aby
uniknąć niebezpieczeństwa.
Zawsze ustawiaj urządzenie na płaskiej, równej powierzchni.
Zawsze odłączaj urządzenie od zasilania, jeśli jest pozostawiane bez nadzoru oraz
przed jego montażem, demontażem lub czyszczeniem.
Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku wewnątrz pomieszczeń.
Nie zanurzać urządzenia, jego przewodu zasilającego ani wtyczki w wodzie ani
innej cieczy.
Przewód zasilający nie może zwisać nad krawędzią stołu lub blatu. Przewód zasilający
nie może dotykać gorących powierzchni, np. pieca.
Nie wolno stosować akcesoriów lub części produkowanych przez innych producentów,
które nie są zalecane lub sprzedawane wraz z urządzeniem. W przeciwnym razie
użytkownik może doznać urazu ciała.
Przed zdemontowaniem części i czyszczeniem należy upewnić się, że silnik i ostrze
całkowicie się zatrzymały.
Nie dotykać ruchomych części. Grozi to zranieniem! Podczas korzystania z urządzenia
nie używać innych narzędzi ani akcesoriów.
Nie pozostawiać pracującego urządzenia bez nadzoru.
Podczas korzystania zurządzenia nie należy zbliżać do niego luźnych elementów
odzieży ani innych przedmiotów i akcesoriów.
Nie wolno mieszać gotujących się cieczy (maks. temperatura wynosi 90°C).
Nie używać urządzenia do mieszania farb. Może to grozić wybuchem!
Nie wolno używać urządzenia z nasadkami, nasadką do ubijania, mieszadłem płaskim
lub mieszadłem hakowym bez założonej miski.
106 www.electrolux.com
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku nieprawidłowego lub niezgodnego z
przeznaczeniem użytkowania.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Objaw Przyczyna Rozwiązanie
Silnik zwalnia podczas pracy
urządzenia.
Prawdopodobnie ilość ciasta jest zbyt duża. Wyjąć połowę ciasta i wyrobić oddzielnie każdą
z porcji.
Ciasto może być zbyt wilgotne i przylepia
się do ścianek miski.
Dodać więcej mąki (po jednej łyżce), aż silnik
przyspieszy. Wyrabiać ciasto, aż odlepi się od
ścianek miski.
Silnik nie działa. Urządzenie nie jest podłączone do zasilania. Upewnić się, że wtyczka przewodu zasilającego
jest podłączona do gniazdka.
Urządzenie wibruje lub
przemieszcza się podczas
pracy.
Gumowe nóżki są mokre. Upewnić się, że gumowe nóżki na spodzie
urządzenia są suche i czyste.
Jest to normalne zjawisko przy większych
obciążęniach (np. wyrabianiu gęstego
ciasta, rozdrabnianiu sera itp).
Wyjąć połowę ciasta i wyrobić oddzielnie każdą
z porcji.
Podczas pracy urządzenia
nasadka ociera się o miskę
ze stali nierdzewnej.
Wałek napędowy znajduje się na
niewłaściwej wysokości.
Wyregulować położenie wałka napędowego.
Miga oświetlenie robocze i
kontrolka zasilania.
Pokrętło wyboru prędkości zostało
pozostawione w położeniu włączenia.
Obrócić pokrętło wyboru prędkości do
położenia wyłączenia.
WYRZUCANIE
Ten symbol na urządzeniu wskazuje, że zawiera ono baterię, której nie wolno wyrzucać z normalnymi
odpadami z gospodarstwa domowego.
Ten symbol na urządzeniu lub na jego opakowaniu wskazuje, że urządzenie nie nadaje się do utylizacji z
normalnymi odpadami z gospodarstwa domowego. Aby zutylizować urządzenie, należy dostarczyć je do
zakładu utylizacyjnego lub centrum serwisowego Electrolux, który wymontuje baterię i części elektroniczne
podda je recyklingowi w profesjonalny, bezpieczny sposób. Należy stosować się do krajowych przepisów
oddzielnej zbiórki produktów elektrycznych i baterii akumulatorowych.
Firma Electrolux zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w produktach, danych technicznych i informacji bez uprzedniego powiadomienia.
107www.electrolux.com
DE
DK
EE
FA
HR
FR
HU
IT
LT
LV
NO
PL
FI
RO
RS
RU
SE
SI
SK
TR
UA
CZ
AR
GB
BG
PRZEPISY
ILOŚCI DO UBIJANIA I CZASY OBRÓBKI
Składniki Ilość Jednostka Czas Prędkość
Śmietana 2.1~6.1 dL 60-80s 8~10
Białko jajka 1.2~2.4 dL Co najmniej 100s 8~10
Sposób przygotowania
Użyć nasadkę do ubijania.
ILOŚCI DO MIESZANIA I CZASY OBRÓBKI WYRABIANIE LEKKIEGO CIASTA NP. NA PLACEK
Przepis Składniki Ilość Jednostka Czas Prędkość
Biszkopt
Mąka 6,0 dL
200-230s
Ustawienie
średnie
(ustawienie 5-6)
Margaryna 1,5 dL
Cukier 1,7 dL
Proszek do pieczenia 1,0 łyżeczka
Tort
czekoladowy
Mąka 8,0 dL
300-360s
Ustawienie
średnie
(ustawienie 4-6)
Jajko 4,0 szt.
Masło 2,0 dL
Cukier 1,7 dL
Cukier waniliowy 2,0 łyżeczka
Kwaśna śmietana 1,0 dL
Surowa masa nugatowa 100 g g
Soda oczyszczona 3,0 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Masło powinno być miękkie, nie za twarde. Wymieszać miękkie masło z cukrem do uzyskania kremowej
konsystencji. Dodać pojedynczo jajka. Cały czas mieszając, dodać kwaśną śmietanę i cukier waniliowy. Na
końcu dodać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać.
Uwaga: Użyć nasadki SoftEdgeBeater™* w celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji.
Ciasto maślane
Mąka 3,0 dL
200-230s
Ustawienie
średnie
(ustawienie 4-6)
Margaryna 1,5 dL
Cukier 1,7
dL
Świeże jajko 3
szt.
Proszek do pieczenia 1,0
łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Umieścić wszystkie składniki w misce i mieszać aż do wyrobienia.
Uwaga: Użyć nasadki SoftEdgeBeater™* w celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji.
Lukier kremowy
z masła czekolad-
owego
Półsłodkie wiórki czekoladowe 2,3
dL
200-230s
Ustawienie
średnie
(ustawienie 4-6)
Masło, zmiękczone 1,15
dL
Przesiany cukier puder 4,6
dL
Mleko 5
łyżeczka
Ekstrakt waniliowy 0,5
łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Roztopić kawałki czekolady nad gorącą wodą; mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odłożyć na bok;
ochłodzić przez 15 minut. Zalecamy użycie nasadki SoftEdgeBeater™* zamiast powlekanego płaskiego
mieszadła. W dużej misce ubić masło do uzyskania kremowej konsystencji. Stopniowo dodać cukier
puder, naprzemiennie z mlekiem. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wanilię; ubić do uzyskania gładkiej
konsystencji.
108 www.electrolux.com
ILOŚCI DO ZAGNIATANIA I CZASY OBRÓBKI
Przepis Składniki Ilość Jednostka Czas Prędkość
Ciasto drożdżowe
(chlebowe), ilości
minimalne
Mąka 6,0 dL
350-380s
Ustawienie
niskie
(Maksimum. 2 ustaw-
ienie)
Woda 2,0 dL
Cukier 2,4 dL
Margaryna 1,0 łyżka
Sól 1,0 łyżeczka
Suche drożdże 2,0 łyżeczka
Sposób przyrządzenia
Założyć powlekany hak do wyrabiania ciasta w celu wymieszania składników.
Umieścić wszystkie składniki w misce i ugniatać aż do wyrobienia.
Przykryć miskę pokrywą PerfectRiseLid™* i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Ciasto
drożdżowe*
(na pizzę), ilości
maksymalne
Mąka pszenna 16,0 dL
Co najmniej
480s
Ustawienie
niskie
(Maksimum. 2 ustaw-
ienie)
Woda 4,0 dL
Olej 1,0 dL
Świeże jajko 2,0 szt.
Sól 3,0 łyżeczka
Cukier 2,0 łyżeczka
Suche drożdże 1,0 łyżka
Sposób przyrządzenia
1. Wymieszać połowę drożdży, sól i cukier w naczyniu i odstawić.
2. Resztę drożdży, wodę i olej umieścić w misce.
3. Takie ciasto należy mieszać przy użyciu nasadki do ubijania, z minimalną prędkością do uzyskania
gładkiej konsystencji;
4. Dodać do miski świeże jajka oraz składniki odstawione na bok w pkt. 1 (drożdże zmieszane z solą i
cukrem). Prędkość należy zwiększyć do średniej.
5. Dodać stopniowo połowę mąki. Gdy ciasto uzyska większą objętość i konsystencję, należy zmienić
nasadkę na powlekaną nasadkę do ubijania ciasta.
6. Dodać resztę mąki i kontynuować mieszanie. W tym momencie należy uważać, aby moc urządzenia nie
przekroczyła ustawienia 2. Ciasto należy mieszać aż całkowicie odklei się od wewnętrznej powierzchni
miski.
7. Przykryć miskę pokrywą PerfectRiseLid™* i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
*Podczas wyrabiania ciasta drożdżowego nie należy przekraczać 2. stopnia prędkości. Może to spowodować uszkodzenie urządzenia.
1/160