49
Obsługa
Rozdrabniacz uniwersalny nadaje się do
rozdrabniania mięsa, twardego sera, cebuli,
ziół, czosnku, owoców, warzyw, orzechów,
migdałów.
Przy eksploatacji rozdrabniacza uniwersal-
nego wykorzystywana zostaje pełna wydaj-
ność urządzenia przy przygotowywaniu masła
miodowego (przestrzegając podany przepis,
patrz rysunek
).
Należy koniecznie zwracać uwagę na czas
rozdrabniania i maksymalne ilości produktów
podane w tabeli (rysunek ).
Uwaga!
Rozdrabniacz uniwersalny można używać
tylko wtedy, gdy jest kompletnie zmonto-
wany!
Uwaga!
Przed rozdrabnianiem mięsa usunąć z niego
chrząstki, kości i ścięgna.
Rozdrabniacz uniwersalny nie nadaje
się do rozdrabniania bardzo twardych
produktów (kawy ziarnistej, chrzanu, gałki
muszkatałowej) ani mrożonek (mrożonych
owoców itp.).
Rysunek
Postawić rozdrabniacz uniwersalny
na gładkim, czystym podłożu i przycisnąć
do niego.
Włożyć nóż.
Włożyć produkty.
Uwaga!
Nóż w rozdrabniaczu uniwersalnym musi być
prosto osadzony, aby nasadka była
prawidłowo założona (rysunek=
-3).
Na rozdrabniacz uniwersalny nałożyć
nasadkę i przekręcić aż do zatrzasku
w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Nałożyć korpus urządzenia na nasadkę
i zatrzasnąć.
Włożyć wtyczkę do gniazdka.
Mocno trzymać korpus urządzenia
i rozdrabniacz uniwersalny; włączyć
urządzenie (zakres Prędkość turbo).
Po zmiksowaniu produktów zwolnić
przycisk włącznika.
Po pracy
Wyjąć wtyczkę z gniazdka sieciowego.
Nacisnąć przycisk zwalniający blokadę
i zdjąć korpus urządzenia z przystawki.
Nasadkę przekręcić w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara i zdjąć
z rozdrabniacza uniwersalnego.
Nóż chwycić za uchwyt z tworzywa
sztucznego i wyjąć.
Do przechowywania przetworzonych
produktów nałożyć pokrywkę na
rozdrabniacz uniwersalny.
Czyszczenie
Uwaga!
Nasadkę rozdrabniacza uniwersalnego nigdy
nie zanurzać w żadnych płynach, nie myć
pod bieżącą wodą ani w zmywarce do
naczyń.
Rozdrabniacz uniwersalny i nóż roz-
drabniacza można myć w zmywarce
do naczyń.
Nasadkę wytrzeć tylko wilgotną ścierką.
Końcówka do ubijania
Proszę otworzyć składane kartki z rysunkami.
Rysunek
5 Przystawka przekładni dla końcówki
do ubijania
6 Końcówka do ubijania
Końcówkę do ubijania można zamówić
w punkcie serwisowym (nr katalogowy
657428).
Obsługa
Końcówka do ubijania nadaje się do ubijania
śmietany, piany z białek i pianki z mleka
(gorace mleko (maks. 70 °C), zimne mleko
(maks. 8 °C)) oraz do przygotowywania
sosów i desertów.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
Przy gorącym mleku używać wysokie,
wąskie naczynie. Gorące mleko może
prysnąć i spowodować poparzenie.
Rysunek
Włożyć produkty spożywcze do pojem-
nika do miksowania.
Przystawkę przekładni nałożyć na korpus
urządzenia i zatrzasnąć.