19
Zamrażanie i przechowywanie mrożonej żywności
W zamrażarce można samodzielnie zamrażać świeżą żywność.
Ważne!
Temperatura w komorze zamrażarki przed zamrażaniem musi wynosić
18 °C (lub niżej).
Należy przestrzegać mocy zamrażania podanej na tabliczce
znamionowej. Moc zamrażania to maksymalna ilość świeżej żywności,
jaka może być zamrożona w ciągu 24 godzin. Chcąc zamrażać żywność
przez kilka dni z rzędu należy przestrzegać ograniczenia mocy
zamrażania do 2/3 - 3/4 wartości podanej na tabliczce znamionowej.
Najwyższą jakość zamrożenia uzyskuje się, gdy żywność jest zamrażana
całkowicie tak szybko, jak to możliwe.
Przed rozpoczęciem zamrażania należy odczekać, aż ciepłe potrawy
ostygną. Ciepło może spowodować tworzenie się lodu oraz wyższe
zużycie prądu.
Należy przestrzegać maksymalnych czasów przechowywania podanych
przez producenta.
Nie wolno ponownie zamrażać rozmrożonych potraw, które nie zostały
wykorzystanie (ugotowane).
Zbiorniki zawierające łatwopalne gazy lub płyny rozszczelniają się w
niskich temperaturach. Ryzyko wybuchu! Nie przechowywać żadnych
pojemników z łatwopalnymi materiałami, np. puszek ze sprayem,
wkładów do gaśnic, itp. w chłodziarce/zamrażarce.
Nie wolno wykładać butelek ani puszek do zamrażarki. Mogą one
pęknąć, gdy ich zawartość zamarznie. Napoje z wysoką zawartością
węglanów (gazowane) mogą nawet wybuchnąć!
Nie wolno przechowywać lemoniady, soków, piwa, wina, wina
musującego itp. w zamrażarce. Wyjątek: W zamrażarce można
przechowywać wysokoprocentowe alkohole.
Wszystkie artykuły spożywcze muszą być szczelnie opakowane przez
zamrożeniem, aby nie wyschły, nie utraciły swojego zapachu, a także nie
przekazały swojego zapachu innym zamrożonym artykułom.
Uwaga! Nie dotykać zamrożonych artykułów spożywczych rękoma. Ręce
mogą przymarznąć do mrożonki.
1. Aby szybciej zamrozić potrawę lub aby zamrozić maksymalną dopuszczalną
ilość artykułów spożywczych należy wcisnąć przycisk ambient na 12
godzin przed włożeniem żywności bez zmieniania ustawień termostatu.
2. Włożyć potrawę do zamrożenia do górnej szuflady.
3. Nie otwierać zbyt często drzwi i nie zostawiać ich otwartych dłużej niż jest
to absolutnie konieczne.