Acme Made SE-100 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

3
4 GB User’s manual
12 LT Vartotojo gidas
20 LV Lietošanas instrukcija
28 EE Kasutusjuhend
36 PL Instrukcja obsługi
44 DE Bedienungsanleitung
52 FI Kayttoohje
60 SE Bruksanvisning
68 RO Manual de utilizare
76 BG Ръководство за употреба
84 RU Инструкция пользователя
93 UA Інструкція
36
wprowadzenie
Gratulujemy wyboru zakupu opiekacza sandwiczy Akme! Za pomocą nowego opiekacza, można
łatwo wykonywać wszelkie rodzaje opiekanych sandwiczy.
Proszę dla własnej wygody zanotować pełny numer typu i datę nabycia, oraz zachować dowód
zakupu i załączyć go do gwarancji i informacji o serwisie. Wydobyć w przypadku potrzeby serwisu
gwarancyjnego.
UWAGA: Specykacja tego produktu jest oparta o specjalne testy obciążenia. Użytkowanie
normalne, lub użycie zaleconego wyposażenia, może mieć znacznie mniejszy pobór energii.
ważne wskazówki
bezpieczeństwa
Przy yciu urządzeń elektrycznych, zawsze należy przestrzegać, podstawowych wskazówek
bezpieczeństwa, włączając w to poniższe:
PROSZĘ UWAŻNIE PRZECZYTAĆ INSTRUKCJE PRZED UŻYCIEM PRODUKTU.
OSTRZEŻENIE: dla zmniejszenia ryzyka pożaru, porażenia elektrycznego i urazu osób lub
uszkodzeń:
• Zawsze stosować zasilanie zgodne z podanymi w tabliczce znamionowej parametrami:
napięciem, częstotliwością.
PL
37
PL
• Jeśli produkt jest ywany w pobliżu dzieci lub osób niepełnosprawnych, wymaga szczególnego
nadzoru. Nie pozwalać dzieciom na zabawę nim.
• Nie ywać produktu z uszkodzonym sznurem lub wtyczką lub przy stwierdzonym wadliwym
działaniu, albo po upuszczeniu i widocznym uszkodzeniu. Zwrócić kompletny produkt do
miejsca nabycia w celu sprawdzenia, naprawy lub wymiany.
• Dla uniknięcia ryzyka porażenia elektrycznego, nie zanurzać produktu i sznura w wodzie ani nie
wystawiać na deszcz, wilgoć i inną ciecz poza niezbędną do pracy urządzenia.
• Produkt nie powinien być używany w bezpośrednim pobliżu wody, takim jak wanna, umywalki
lub inne naczynia zawierające wodę lub inne ciecze ani też na powierzchni zaparowanej lub
mokrej.
• Wyłączyć i wyjąć wtyczkę z gniazdka gdy urządzenie nie jest ywane, przed składaniem lub
rozkładaniem części, oraz przed czyszczeniem. Odłączać chwytając za wtyczkę, nie ciągnąć za
sznur.
• W trakcie użytkowania upewnić się, że sznur nie styka się z gorącą powierzchnią zapiekacza.
Przy zamykaniu uważać, by sznur nie został przytrzaśnięty pomiędzy płytami.
• Urządzenie używać tylko zgodnie z przeznaczeniem.
• Nie zostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
• Nie stawiać urządzenia na, lub w pobliżu, gorących powierzchni (takich jak palniki gazowe lub
elektryczne albo nagrzany piec).
• Nie dopuszczać do zwisania sznura poza krawędź stołu lub lady, ani do jego zetknięcia z gorącą
powierzchnią.
• Użycie dodatków lub akcesoriów nie zalecanych lub sprzedawanych przez dystrybutora
produktu może spowodować szkody oraz zagrożenia lub urazy osób.
• Unikać dotykania gorących powierzchni, korzystać z uchwytów i pokręteł.
• Niniejszy produkt przeznaczony jest tylko do użytku domowego.
38
Zgodność elektromagnetyczna (EMC): urządzenie Acme jest zgodne ze wszystkimi normami
dotyczącymi pól elektromagnetycznych.
DLA WŁASNEGO BEZPIECZEŃSTWA
Zawsze używać produkt zgodnie z niniejszą instrukcją.
Nie ywać produktu z uszkodzonym sznurem lub wtyczką lub przy stwierdzonym wadliwym
działaniu, albo widocznym uszkodzeniu. Zwrócić kompletny produkt do miejsca nabycia w celu
sprawdzenia, naprawy lub wymiany.
W niektórych produktach samodzielna wymiana sznura elastycznego nie jest przewidziana. Do
rozbierania urządzenia lub wymiany sznura potrzebne narzędzia specjalistyczne. Zwrócić
kompletny produkt do miejsca nabycia w celu sprawdzenia, naprawy lub wymiany.
OSTRZEŻENIE: Dla minimalizacji ryzyka porażenia elektrycznego nie rozbierać urządzenia.
Nie ma wewnątrz części podlegających serwisowi ytkownika. Wszelki serwis powinien
być wykonywany w autoryzowanej placówce serwisowej.
przed pierwszym użyciem
1. Pociągnąć zatrzask zamykający i otworzyć opiekacz.
2. Nasmarować płytę opiekacza małą ilością oleju spożywczego.
OSTRZEŻENIE: Należy to robić tylko przy pierwszym yciu. Nie ma potrzeby powtarzania
tej czynności.
PL
39
PL
opis ogólny
A Płyty zapiekania
B Zatrzask
C Chłodne uchwyty
D – Czerwone światło
załączenia
E Zielone światło grzania
F Nawijacz sznura
40
jak robić opiekane sandwicze
1. Przed pierwszym użyciem wytrzeć powierzchnie płyt wilgotną ściereczką a następnie suchą
lub ręcznikiem papierowym. Nasmarować płyty masłem, margaryną lub olejem spożywczym.
2. Wetknąć wtyczkę zasilania do gniazdka.
3. Zamknąć pokrywę opiekacza i w trakcie nagrzewania urządzenia przygotować wsad.
4. Czerwone światełko “ON” świeci się przez cały czas włączenia urządzenia do gniazdka. Światło
zielone “ON” gdy osiągnięta jest właściwa temperatura i nastąpił czas zapiekania.
5. Całkowicie otworzyć opiekacz, położyć na dolnej płycie kromkę pieczywa posmarowana
stroną do płyty.
6. Napełnić sandwicz, dociskając kromkę do płyty. Nie napełniać nadmiernie.
7. Położyć górną kromkę posmarowaną stroną do góry i ostrożnie zamknąć dwie części
opiekacza. Nie stosować do zamknięcia nadmiernej siły.
OSTRZEŻENIE: W trakcie tych czynności będzie wydmuchiwana para z pomiędzy płyt i
trzeba uważać by palce nie stykały się z nią ani też z gorącymi płytami.
8. W trakcie zapiekania obydwie połówki zamknąć zatrzaskiem.
UWAGA: W trakcie zapiekania światełko będzie zapalać się i gasnąć stosownie do pracy termostatu
utrzymującego właściwą temperaturę zapiekania.
9. Sandwicz będzie zapiekany 3-4 minut, podczas gdy światło zielone zaświeci się ponownie.
10. Otworzopiekacz i wyjąć sandwicz ywając szpatułki z tworzywa lub drewna. Nigdy nie
używać przyborów metalowych, bo mogą uszkodzić pokrycie nie przylegające.
11. Zamykać pokrywką dla zachowania ciepła przed przygotowaniem zapiekania następnego
sandwicza.
PL
41
PL
12. Podczas zapiekania przygotowywać sandwicz następny.
13. Po zakończeniu zapiekania, wyciągnąć wtyczkę z gniazdka zasilania i odczekać na wystygnięcie.
wskazówki najlepszego
ytkowania
1. Przed yciem zawsze podgrzać. Przed przygotowaniem wsadu wetknąć wtyczkę do gniazdka.
2. Dla nadzienia miękkiego lub płynnego stosować średniej grubości kromki pieczywa, białego
lub ciemnego. Dla małych ilości nadzienia stosować pieczywo tostowe.
3. Można stosować masła przyprawiane.
4. Zalecane przybrania na sandwicze, sałata, pietruszka, mięta, rzeżucha, nadziewane oliwki,
cebula, pomidor, itd.
5. Posypanie łyżeczka cukru wierzchu zapieczonego sandwicza czyni go bardziej chrupkim,
(szczególnie z nadzieniem owocowym).
dbałość o urządzenie
1. Po użyciu a przed czyszczeniem, wyciągnąć wtyczkę i odczekać na ostygnięcie opiekacza.
2. Przetrzeć wnętrze i krawędzie płyt papierem kuchennym, ręcznikiem papierowym albo
miękką ściereczką.
3. Jeśli jakieś resztki nadzienia trudno się usuwają to nalać odrobinę oleju spożywczego na płytę,
odczekać 5 min i po zmięknięciu nadzienia wytrzeć.
42
4. Z zewnątrz przetrzeć wilgotną ściereczką, dbając by wilgoć, olej lub nadzienie nie dostały się
do otworów chłodzenia.
5. Nie czyścić wewnętrznych lub zewnętrznych powierzchni materiałami ściernymi ani
zmywakiem metalowym, bo to uszkodzi pokrycie.
przechowywanie
1. Nawinąć sznur na nawijacz.
2. Przechowywać opiekacz sandwiczy w pozycji pionowej lub poziomej.
przepisy
Grillowany sandwicz serowy
Składniki:
• 4kromkipieczywa
• masłolubmargaryna,rozpuszczone
• Dwaplastrysera
Przygotowanie:
Rozsmarować masło lub margarynę po jednej stronie kromki pieczywa. Podgrzać opiekacz przez
ca 5 minut. Położyć dwie kromki pieczywa masłem do dołu, na płycie opiekacza. Położser, zakryć
pozostałymi kromkami chleba, masłem do góry. Zamknąć pokrywkę i opiekać przez ca 3 minuty.
PL
43
PL
Naleśniki
Składniki:
• Przygotowaneciastonaleśnikowe
• syrop
• cukierpuder(opcjonalnie)
• margaryna
Przygotowanie:
Położyć małą ilość margaryny w zagłębienia opiekacza. Podgrzewać wstępnie przez ca 5 minut.
Napełnić zagłębienia ciastem naleśnikowym. Grillować do zbrązowienia ca 3 do 5 minut. Podawać
na gorąco z cukrem pudrem i syropem.
Model: SA-100, SE-100
sandwich maker
www.acme.eu
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102

Acme Made SE-100 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla