PL4
• Zużyte powietrze nie może być odprowadzane przez kanał służący do usuwania
oparów wytwarzanych przez urządzenia wykorzystujące gaz lub inne paliwa, ale
musi mieć osobne ujście. Należy przestrzegać wszystkich przepisów krajowych
regulujących odprowadzanie oparów.
• Jeżeli okap jest wykorzystywany wraz z innymi urządzeniami gazowymi lub
wykorzystującymi inne rodzaje paliwa, podciśnienie w pomieszczeniu nie może
przekraczać 4Pa (4x10
-5
bar). W związku z tym należy zapewnić odpowiedni poziom
wentylacji w pomieszczeniu.
• Producent nie ponosi odpowiedzialności za niewłaściwe użytkowanie lub
nieprawidłową konguracją ustawień.
• Regularne czyszczenie i konserwacja są warunkiem prawidłowego działania i
wydajności urządzenia. Należy często czyścić powierzchnie z wszelkich osadów, aby
nie dopuszczać do gromadzenia się tłuszczu.
• Należy regularnie czyścić lub wymieniać ltry.
• Nie należy podpalać potraw w trakcie przygotowywania (ambirować) pod
urządzeniem. Korzystanie z otwartego ognia może spowodować pożar.
• Podczas smażenia nie należy pozostawiać patelni bez nadzoru, gdyż olej do
smażenia może się zapalić.
• Nieprzestrzeganie instrukcji czyszczenia okapu i wymiany ltrów może
spowodować pożar.
• Nie otwierać wyciągu, jeśli nie są zainstalowane ltry tłuszczowe. Należy go stale
nadzorować.
• Podczas użytkowania urządzeń gazowych pod wyciągiem na ogniu muszą stać
naczynia do gotowania.
• Podczas korzystania z więcej niż trzech palników, wyciąg powinien działać na
poziomie 2 lub wyższym. Pozwoli to uniknąć zatorów ciepła w urządzeniu.
• Przed dotknięciem żarówek należy upewnić się, że są zimne.
• Nie używać, ani nie dopuszczać do eksploatacji urządzenia bez poprawnej instalacji
oświetlenia - stwarza to ryzyko porażenia prądem.
• Podczas montażu oraz wszelkich czynności konserwacyjnych zawsze należy używać
rękawic ochronnych.
• Produkt nie jest przeznaczony do użytkowania na wolnym powietrzu.
• Podczas korzystania z płyty grzejnej eksponowane części okapu mogą się nagrzać.
• Żarówki należy wymieniać tylko na żarówki typu, który został wskazany w punkcie
dotyczącym konserwacji i wymiany oświetlenia w niniejszej instrukcji
INSTRUKCJĘ NALEŻY ZACHOWAĆ, ABY MOŻNA BYŁO Z NIEJ KORZYSTAĆ W
PRZYSZŁOŚCI
Deklaracja zgodności
• To urządzenie zostało zaprojektowane, wyprodukowane i jest sprzedawane zgodnie z następującymi przepisami:
- zasadami bezpieczeństwa, zawartymi w dyrektywie 2014/35/UE („Niskie napięcie");
- wymogami dotyczącymi ekoprojektu, zawartymi w regulacjach europejskich nr 66/2014, nr 327/2011, nr 244/2009, nr
245/2009, nr 1194/2012, nr 2015/1428;
- wymogami zabezpieczeń, zawartymi w dyrektywie 2014/30/UE, dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej („EMC'').
Bezpieczeństwo elektryczne tego urządzenia może być zagwarantowane tylko wtedy, gdy jest ono podłączone do
zatwierdzonego układu uziemiającego.
Rady dotyczące oszczędzania energii
• Należy włączać wyciąg przy minimalnej prędkości na początku gotowania, a wyłączać dopiero kilka minut po zakończeniu
gotowania.
• Prędkość należy zwiększać tylko w przypadku dużych ilości dymu i pary, a najwyższej prędkości (boost) używać tylko w
wyjątkowych sytuacjach.
• Należy wymieniać ltry węglowe, gdy jest to konieczne, aby utrzymać skuteczność redukcji zapachu.
• Czyścić ltry przeciwtłuszczowe, gdy jest to konieczne, aby utrzymać skuteczność ltrowania tłuszczu.
• Należy używać systemu kanałów wentylacyjnych o maksymalnej średnicy, wskazanej w niniejszej instrukcji, w celu
optymalizacji wydajności i zminimalizowania hałasu.