AKP 237/01 KARTA PRODUKTU
PL
5019 310 01012
RORUSKHUCZPLITPTESNLFRDEGB BG
Uwaga: temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
FUNKCJA
ROZMRAŻANIA
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
ARTYKUŁY Funkcja
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min).
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryki/
pieczone ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagna
2 190-200 45-55
Chleb/pizza
2 200-225 40-50/15-18
To s ty
3/4 250 1,5-2,5
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki
3/4 250 35-45
Zapiekane warzywa
3 250 5-8
1/2 kurczaka
3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Rostbef 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
AKCESORIA
Ruszt - Blacha do ciast - Tacka do ociekania -
Aluminiowa blacha do ciast
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło przełącznika funkcji
1.2. Programator elektroniczny
1.3. Pokrętło termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy Grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika*
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapala się lampka piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję “0”.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka